![]() |
casatoria intre 2 persoane de religii diferite
buna ziua , am si o eu o nelamurire: este posibila casatoria intre 2 persoane cu religii diferite fara ca unul dintre cei 2 sa renunte la propria religie? ( religiile in cauza sunt : crestin ortodoxa si protestanta). va multumesc anticipat!
|
Dar cele doua persoane nu au religii diferite, ortodoxia si protestantismul sunt doua culte, sau denominatii, ale Bisericii Crestine...
|
kristy, la sectiunea "NUNTA" gasesti raspunsurile pe care le cauti.
|
Da este posibil.
Citat:
|
Citat:
Si cine ii cununa, eventual "binecuvanteaza" daca nu trece unul sau altul la religia celuilalt?... Si... ortodoxia nu este cult, domnul meu! |
Citat:
prietenul meu este protestant si a fost botezat prin scaldare in rau . despre casatoria intre un crestin ortodox si un protestant parerile sunt destul de impartite , cred ca cel mai bine ar fi sa intreb preotul . oricum va multumesc pt raspunsuri! |
Kristy, singurele pareri avizate despre aceste chestiuni sunt deja scrise la Sfintii Parinti si in catehism, restul care admit tot felul de compromisuri sunt mai mult speculatii inventate de unii crestini. Si totul este foarte clar: este bine sa te casatoresti cu un om de aceeasi credinta cu tine, care sa marturiseasca acelasi Crez si sa aiba acelasi botez.
Cred ca iti dai seama ce ar insemna sa te casatoresti cu un om care apartine altui cult... poate acum nu realizezi diferentele si conflictele care pot aparea, dar in cativa ani sigur vor aparea si pareri divergente. Gandeste-te pentru inceput cum veti boteza copiii vostri... tu vei vrea sa fie ortodocsi, el probabil va vrea sa nu-i botezati decat la varsta adolescentei, dupa cum stiu ca se practica la protestanti. Ce sa mai zic de posturi, spovedanie, impartasanie... sunt lucruri pe care ei nu le accepta, dar pentru noi sunt esenta vietii duhovnicesti. Parerea mea este sa te gandesti bine si sa nu ignori invataturile Sfintilor Parinti, care sunt lasate de 2000 de ani si "verificate" prin multe experiente personale de-a lungul timpului. Cere sfatul unui duhovnic bun, iar daca nu ai unul, cauta-l prin cunostinte si roaga-te Maicii Domnului sa te lumineze. Daca esti din Bucuresti sau poti ajunge, incearca sa te duci la biserica Podeanu (langa piata Chibrit, statia de metrou 1 mai) unde sunt moastele Sf. Simon Zilotul, ocrotitorul celor casatoriti si roaga-te acolo. Sf. ajuta foarte mult pe cei care doresc sa se casatoreasca sau pe cei cu probleme in casatorie. Pe mine m-a ajutat foarte mult. Doamne-ajuta! |
Citat:
avem deja cativa ani impreuna si am trecut prin multe incercari , iar el este o persoana minunata , cu un suflet mare si mi-a fost aproape la bine si la greu! sper sa gasim o solutie , altfel ar fi foarte dureros pt amandoi sa ne despartim din cauza diferentelor religioase. iti multumesc de indrumare!! Dumnezeu sa ne ajute si sa ne binecuvanteze! |
Citat:
Imi pare rau, nu ortodoxia, ci Biserica Ortodoxa Romana este un cult. Din punct de vedere juridic, cu certitudine - vezi Lg. 489. Din punct de vedere liturgic vorbim despre cultul bizantin. Din punct de vedere ecleziastic, desi fiecare Biserica se autointituleaza singura, adevarata, dreapta, veritabila etc.... opinia mea este ca toti avem cate ceva din Biserica lui Cristos. Cine a avut mai mult si a pazit mai bine ce a avut, va judeca Dumnezeu. |
Citat:
Cred ca ascultarea de duhovnic si rugaciunea te vor ajuta cel mai mult. Sa te lumineze Dumnezeu si sper sa auzim de bine! |
Well, eu fac de abia un an in vara de cand sunt cu el, dar pot sa spun ca ma aflu cam in aceeasi situatie. Iubitul meu este neoprotestant si nu ma deranjeaza, chiar daca sunt constienta ca pe viitor daca relatia va tine mai mult, vor aparea probleme. Dar, priveste partea buna a lucrurilor sau ia-o cum vrei: viata nu e perfecta! orice om trece prin anumite experienta si trebuie sa invete cate ceva.
Daca sunteti de cativa ani impreuna, inseamna ca ati depasit in mare parte peste acele probleme impreuna ceea ce e foarte important si bine! Un punct in plus pentru tine. Din cate am citit/studiat/intrebat, stiu ca niciuna din cele doua biserici nu accepta casatoria la biserica/cea religioasa decat daca amandoi sunt botezati in aceeasi biserica (deci, nu merge mixta). Dar, poti sa te casatoresti la starea civila (sa faci doar cununia civila), desi pentru ambele parti (sa zic) nu are valoare :) Eu am zis de atatea ori ce as face. M-as duce cu iubitul (daca e sa vrem sa ne casatorim ca suntem si noi tineri si la inceput de drum) in mijlocul padurii, as face o coronita din flori si mi-as jura in fata Domnului ca o sa-l iubesc si o sa am grija de el si la bine si la rau. Facem noi cununia in aer liber. Fara tam-tam, fara preoti, fara nimic. Dar, pentru ca lumea e cum e si fiecare are obiceiurile ei, nu merge si chipurile nu are valoare. Nici eu nu vreau sa ma convertesc la religia lui si nici el. A fost una din chestiile pe care ni le-am spus de la bun inceput si am venit cu argumente, adica ce am face dupa ce ne-am casatori... Se poate rezolva aproape totul (mai putin partea cu botezul, dar sunt sigura ca si aici exista o solutie, pentru ca Dumnezeu are grija de toti!), atata timp cat exista rabdare/calm/intelegere si iubire! Doamne ajuta! |
Citat:
De casatorit nu va puteti casatori in Biserica daca el nu este ortodox. Un pastor v-ar putea casatori, dar asta pentru ca e convins ca daca ai renuntat la credinta ta pentru pasul asta, nu va dura mult si vei deveni adepta lor. Si are dreptate. Singura solutie ca lucrurile sa mearga este sa-ti cunosti si practici suficient de bine credinta incat sa-l convingi ca se afla pe un drum gresit, inainte sa se ajunga la casatorie. |
Citat:
Ori, eu nu-L vad pe Dumnezeu in ecuatia asta, adica sa ne gandim asa: ori nici unul din voi nu are o credinta sanatoasa si atunci e logic ca nu trebuie sa o luati nici in directia lui nici a ta. Dar asta inseamna ca Dumnezeu lipseste de la amandoi. Ori unul din voi are totusi o credinta sanatoasa dar nici unul din voi nu o urmeaza. Si atunci iarasi Dumnezeu lipseste. Apropo, si el e de acord cu solutia asta ingenioasa? Pentru ca treaba asta cu: "decat a mea sau a ta mai bine niciuna" arata ca nici unul din voi de fapt nu are efectiv o credinta ci este doar formalism si incapatanare, demonstratia fiind tocmai faptul ca nici unul nu vrea sa renunte la credinta lui in favoarea celuilalt ci practic amandoi renuntati la ambele. Iar cu botezul..ce sa zic, nu eu trebuie sa-ti spun care e solutia, ca o stii deja: padurea, lacul, pac-pac-pac 3 scufundari, un citat din Biblie si gata, aveti copil crestin. Iar cu varsta, ca sa nu va certati, o data cand e mic, o data cand e mare.. Sau poate mai bine nici cand e mic, nici cand e mare, sa nu se supere nimeni.. |
Citat:
|
Citat:
La fel de bine i-ar putea binecuvanta un saman. Sau un guru indian. Tot acolo. Parerea mea e ca desi nu e un gest categoric, tot cam pe la apostazie se incadreaza si e o chestiune de timp pana cand apostazia se instaleaza definitiv. Personal n-am cunoscut nici un caz de familie mixta ortodox-protestanta. Ba dimpotriva, vreo 5 cazuri in care ea a devenit din ortodoxa protestanta dupa ce s-a casatorit cu un protestant. Delicata devine chestiunea daca i-ar casatori un preot greco/romano-catolic. Aici stiu un caz fericit de casatorie mixta si nu stiu cum au procedat. Oricum el (catolicul) e mai putin religios. Om de treaba da, religios ba. Cand sunt cazuri din astea, in care unul ia religia mai usor, treaba poate sa mearga. Dar nu le-as numi cazuri fericite desi la prima vedere cazul putin mai sus enuntat este unul fericit, sau ma rog, comparativ cu vremurile in care traim chiar foarte.. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
1. Nu, se constata ca traieste in concubinaj.
Deci trebuie sa inceteze concubinajul pentru a fi casatorit ortodox. Iar daca exista o casatorie civila asta inseamna divort. 2. Sunt poate si cazuri inverse, nu pre cunosc, eu am vrut sa arat consecintele nefaste la care se expune femeia, ca doar despre ele e vorba aici. Eu cred ca o femeie care tine la credinta ei nu ajunge sa se casatoreasca cu un protestant. Ori il aduce pe drum cel bun "before" ori adio. Or fi poate si exceptii din motive de slabiciune. De altfel daca e protestant un preot ortodox nu-i poate casatori. 3. Cum v-ati casatorit? Unde? Duminica unde mergeti? Adventistii au intr-adevar un "farmec" aparte. Cu exceptii. Dar probabil n-ati cunoscut iehovisti. Sau mormoni? Cunoasteti familii catolic-protestant? Sau ortodox-protestant care sa fie si in armonie? Ma indoiesc. |
Citat:
Normal ca nu. E ca si cum i-as fi casatorit... eu sau vecina mea (indianca)... Si de aceea cred ca familiile NP traiesc in pacat, tocmai ca nu i-a cununat un preot, cineva caruia Domnul Isus i-a dat puterea asta si a suflat peste el Duh Sfant, ca ceea ce leaga pe pamant sa fie legat si in cer... Nu sunt legati in fata lui Dumnezeu. Pe ei ii casatoreste ... "fratele Ghita", care avand mai multe paralute a ajuns pastor. |
Citat:
nu exista armonia in familii mixte. Sau poate doar atunci, cand cei in cauza nu Il cunosc pe Dumnezeu (si atunci automat unul trece la religia celuilalt) |
Citat:
Soția mea și cu mine am hotărât să ne căsătorim ortodox. Argumentul ei a fost foarte puternic: rudele ei, ca și rudele mele, fiind ortodoxe, ar prefera această variantă. Cum aveam pile la pr Galeriu (Dumnezeu să-l ierte), căruia bunicul meu îi fusese profesor de liturgică și tipic, am beneficiat și de o slujbă foarte frumoasă la Silvestru. Copiii i-am "botezat catolic". Eu merg Duminica la liturghia catolică, iar nevastă-mea merge mai rar pe la biserică. Ea este, ca să zic așa, o ortodoxă relaxată. Acuma, absența ei este motivată: avem un copil mic. Am luat de câteva ori copilul mic la biserică, și am fost la jumătăți de liturghie, că mai mult nu s-a putut :) |
Citat:
Înmormântări, da. În cazul în care familia este penticostală și solicită pastorului să îngroape o rudă de altă confesiune se poate face slujba. Dar de cununii eu nu am auzit. |
Pasul firesc...
Mari incercari ne pune uneori in fata existenta...
Daca nu accepti sub nici o forma ideia despartirii - atunci trebuie sa constientizezi ca te aflii deja in fata unei mari si grele incercari. Poate cea mai mare din viata ta de pana acum. Iar de modul in care o vei rezolva, atarna atat existenta voastra, cat si a copiilor vostri. Casatoria intre doua persoane cu religii diferite este o bomba cu efect intarziat. Din punct de vedere lumesc. Duhovniceste este exclusa de Sfintii Parinti. Dupa rastignirea Domnului, a existat o singura biserica si un singur crez. Diavolul, cu sforile sale nevazute a abatut in timp calea multor suflete, departandu-le de la dreapta credinta. Tu acum cu acel demon ai de luptat. Dar ceea ce la om este cu neputinta, poate rezolva Dumnezeu, trebuie sa crezi cu putere lucrul acesta. Deci increde-te in Dumnezeu cu toata puterea ta, refuza compromisul si incepe lupta. Inarmeaza-te cu post si rugaciune, i-ati aliat preotul duhovnic (singura nu cred ca poti reusi) si cand vei simti ca harul este deasupra ta, cere-i prietenului tau sa treaca la ortodoxie. Sau, din perspectiva umana, sa "revina" la credinta dreapta. Nu-ti fie teama si nu-ti alege cuvintele, in astfel de momente Domnul iti va da exact cuvintele potrivite. Este scris lucrul acesta. Daca va refuza inseamna ca trebuie sa intensifici postul si rugaciunea. Dar nu cumva sa renunti, oricat de greu ti-ar fi. Domnul te va intari si vei reusi in final. Sunt convins de lucrul acesta. Acceptul lui va fi marea, uriasa ta izbanda in Hristos. Vei castiga sufletul lui si al copiilor vostri, vei castiga si sufletul tau care acum se afla in mare primejdie. Vei vedea ce inseamna puterea si Harul lui Dumnezeu si vei gusta acea fericire duhovniceasca pe care ti-o doresc din toata inima. |
Citind cuvantul lui Dumnezeu , am gasit cateva versete in care ni se spune despre divort si ce trebuie sa facem atunci cand sotia ne inseala :
Deuteronom 24:1 Cînd cineva îsi va lua o nevasta si se va însura cu ea, si s-ar întîmpla ca ea sa nu mai aiba trecere înaintea lui, pentru ca a descoperit ceva rusinos în ea, sa -i scrie o carte de despartire, s,i, dupa ce -i va da -o în mîna, sa -i dea drumul din casa lui." Deuteronom 21:14 Daca nu-ti va mai place, s-o lasi sa plece unde va voi, dar nu vei putea s'o vinzi pe argint, nici sa te porti cu ea ca cu o roaba, pentru ca ai înjosit -o. Deuteronom 22:23-24 23Daca o fata fecioara este logodita, si o întîlneste un om în cetate si se culca cu ea, 24sa -i aduceti pe amîndoi la poarta cetatii, sa -i ucideti cu pietre, si sa moara amîndoi: fata, pentruca n'a tipat în cetate, si omul, pentruca a necinstit pe nevasta aproapelui sau. Sa curati astfel raul din mijlocul tau. Levitic 20:10 Daca un om preacurveste cu o femeie maritata, daca preacurveste cu nevasta aproapelui sau, omul acela si femeia aceea preacurvari sa fie pedepsiti cu moartea. |
Asta ere in Vechiul Testament. In Noul Testament Sf Ap Pavel ne spune
"Iar celor ce sunt căsătoriți, le poruncesc, nu eu, ci Domnul: Femeia să nu se despartă de bărbat Iar dacă s-a despărțit, să rămână nemăritată, sau să se împace cu bărbatul său; tot așa bărbatul să nu-și lase femeia." iar Domnul spune: "Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârșească adulter, și cine va lua pe cea lăsată săvârșește adulter." Deci singurul motiv de despartire poate fi adulterul. Insa si aici poate sa existe impacare daca cel ce a savarsit adulterul se pocaieste si se intoarce de la pacat. |
Citat:
2. Și apropiindu-se fariseii, Îl întrebau, ispitindu-L, dacă este îngăduit unui bărbat să-și lase femeia. 3. Iar El, răspunzând, le-a zis: Ce v-a poruncit vouă Moise? 4. Iar ei au zis: Moise a dat voie să-i scrie carte de despărțire și să o lase. 5. Și răspunzând, Iisus le-a zis: Pentru învârtoșarea inimii voastre, v-a scris porunca aceasta; |
Citat:
Ceea ce e putin cam trist (duhovniceste), nu crezi? Ma rog, in cazul tau este convenabil social/familial, ca asa se pastreaza o armonie aparenta.. Apropo, sotia ta se spovedeste unde..? Parintele duhovnic ce parere a avut apropo de botezul copiilor? Par. Galeriu daca mai traia saracu', ce suturi isi lua de la vajnicii nostri ultraortodocsi antiecumenisti.. Poate mai bine ca n-a apucat vremurile astea. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
am dat un exemplu. asta mi-a venit in minte in momentele tocmai nepotrivite cand eram foarte suparata si trista ca aflasem anumite lucruri despre religie, in general. (dar mai mult despre adventism). nu am zis ca o sa si fac asta. si chiar daca am gandul asta in minte, nu inseamna ca sunt departe de Dumnezeu. eu cred cu tarie in Dumnezeu si stiu ca ceea ce face nu e cu rea intentie (daca ma pot exprima asa), ca El ne vrea Binele si ca e Tatal Nostru. ca nu cred in anumite lucruri din religia ortodoxa sau oricare alta religie e partea a doua. dar in Dumnezeu cred si am sa cred in continuare. |
Citat:
Raspunsul e nu.De ce? Trebuie sa gandim casatoria ca una din caile prin care omul ajunge la Dumnezeu,cealalte fiind calugaria si fecioria. Deci tu prin unirea cu celalalt urmaresti ca impreuna sa va mantuiti. Din moment ce religia lui este gresita,considerata eretica de Biserica Ortodoxa,cum vei agonisi mantuirea? Un mar puted intr-o lada cu mere bune,va strica si pe celelalte.Insusi Solomon a uitat de Dumnezeu,dupa ce si-a luat sotii pagane,care incetul cu incetul l-au atras la religiile lor. Dumnezeu trebuie pus inainte la toate.Daca nu vei face asa,vei avea de suferit. Daca ai urmari efectiv cuplurile care au avut religii diferite,ai vedea ca toate au probleme. Deci,nu,casatoria unui ortodox trebuie sa fie doar cu o femeie ortodoxa. |
Citat:
Nu inteleg de ce trebuie sa jignesti mereu oamenii si sa-i faci subtil dar sigur... prosti. Mai bine te-ai uita in gradina ta sa cauti uscaturile, nu in gradina altuia. Cat despre "necunostinta", prefer sa fac "constatari ridicole, jenante chiar", decat sa o iau pe drumul cel larg, crezandu-ma inteleapta si sa bajbai cautand Lumina ca altii... |
Citat:
Domnule stie-tot si inteleptul veacului, daca citesti mai atent Biblia si lasi mandria de intelept la o parte, vei vedea ca femeia isi poate lasa barbatul numai in caz de adulter. Si personal, cred ca femeia care sta cu un sot alcoolic si agresiv, va avea parte de o mare rasplata dincolo... |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Daca prin "drumul cel larg intelegi" ceea ce imi sugerezi subtil, afla ca te inseli amarnic, dar e timp sa mai intelegi unele aspecte. Cat despre "lumina" de care vorbesti, sa ne fereasca Dumnezeu. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Fuga nu-i niciodata o solutie [poate doar de urgenta]. Crestinul adevarat lupta in rugaciune pentru a schimba lucrurile. Si astfel iti poti mantui si sotul cel imposibil. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:13:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.