Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Giugiul de la Torino (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9275)

cezar13 26.04.2010 00:47:01

Giugiul de la Torino

Doamne ajuta!
Vreau si cateva informatii despre giurgiul de la Torino.
Anul asta se deschide pentru pelerinaje. Lucru care se intampla odata la 25 de ani.
Multi se duc, chiar si uan din parohiile ortodoxe din ora organizeaza o vizita.
Are cineva vreo informatie concreta despre acest giurgiu?

cezar13 26.04.2010 00:52:14

...

As dori ceva spus de o fatza bisericeasca. Studiile si ce spun occidentalii, le-am citit si eu.

Dumitru73 26.04.2010 12:13:38

Citat:

În prealabil postat de cezar13 (Post 239516)
As dori ceva spus de o fatza bisericeasca. Studiile si ce spun occidentalii, le-am citit si eu.

Ar fi interesant sa aflam si replica Bisericii la aceste studii.

cristiboss56 27.04.2010 18:03:31

Citat:

În prealabil postat de cezar13 (Post 239514)
Doamne ajuta!
Vreau si cateva informatii despre giurgiul de la Torino.
Anul asta se deschide pentru pelerinaje. Lucru care se intampla odata la 25 de ani.
Multi se duc, chiar si uan din parohiile ortodoxe din ora organizeaza o vizita.
Are cineva vreo informatie concreta despre acest giurgiu?

Pe tot parcursul zilei de maine , 28 aprilie , credinciosii din Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei si din intreaga Mitropolie a Europei Occidentale si Meridionale , precum si din Episcopia Europei de Nord vor avea bucuria de a cinsti Giulgiul Mantuitorului care se afla la Torino dupa cum informeaza mass-media al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei , stire preluata si de ZIARUL LUMINA . Dimineata se va savarsi Sfanta Liturghie la Parohia " Sfanta Cuvioasa Parascheva ( Torino I ) dupa care credinciosii programati pentru ora 11:00 se vor indrepta spre capela care adaposteste Giulgiul . La acest eveniment va participa si Eminenta Sa Cardinalul Poletto de Torino . Seara se va oficia Vecernia ORTODOXA in limba romana si italiana la care va participa Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale , Preasfintitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei , Preasfintitul Timotei al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei si Preasfintitul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord .

georgeval 28.04.2010 14:27:20

Citat:

În prealabil postat de cezar13 (Post 239516)

Nu sunt o fata bisericeasca.
Nu stiu de ce exista aceasta reticienta fata de acest giulgiu, avand in vedere ca dovezile stiintifice sunt clare. Eu l-as considera ca o icoana nefacuta de mana omeneasca, alaturi de cele doua icoane nefacute de mana omeneasca.

Dumitru73 28.04.2010 14:41:27

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 240476)
Nu sunt o fata bisericeasca.
Nu stiu de ce exista aceasta reticienta fata de acest giulgiu, avand in vedere ca dovezile stiintifice sunt clare. Eu l-as considera ca o icoana nefacuta de mana omeneasca, alaturi de cele doua icoane nefacute de mana omeneasca.

La ce te referi cand spui ca dovezile stiintifice sunt clare?

georgeval 28.04.2010 14:47:26

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 240485)
La ce te referi cand spui ca dovezile stiintifice sunt clare?

Sunt cateva documentare cu acest giulgiu unde se poate argumenta rational ca a fost al lui Hristos.

Dumitru73 28.04.2010 14:49:48

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 240493)
Sunt cateva documentare cu acest giulgiu unde se poate argumenta rational ca a fost al lui Hristos.

Esti glumet.
Cine a facut aceste documentare?
Tot ce am vazut si am citit pana acum afirma contrariul. Sau in cel mai fericit caz nu se poate spune cu certitudine ce varsta are.

georgeval 28.04.2010 14:54:48

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 240495)
Esti glumet.
Cine a facut aceste documentare?
Tot ce am vazut si am citit pana acum afirma contrariul. Sau in cel mai fericit caz nu se poate spune cu certitudine ce varsta are.

Imi pare rau, inseamna ca nu vorbim despre acelasi documentar. Sa fii mai insistent in cautare. ca si in cazul evolutionismului avem documentare pro si contra, cele care sunt constra nu sunt stiintifice- asa spun mai nou iubitorii evolutionismului.
Sigur, daca vei cauta vei gasi si acest documentar pro giulgiul din Torino ca fiind al lui Hristos.

Dumitru73 28.04.2010 14:58:56

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 240499)
Imi pare rau, inseamna ca nu vorbim despre acelasi documentar. Sa fii mai insistent in cautare. ca si in cazul evolutionismului avem documentare pro si contra, cele care sunt constra nu sunt stiintifice- asa spun mai nou iubitorii evolutionismului.
Sigur, daca vei cauta vei gasi si acest documentar pro giulgiul din Torino ca fiind al lui Hristos.

Ai zis "cateva documentare" nu unul.
Spunemi clar care sunt cercetatorii ce au aufirmat cele ce spui tu, de unde sunt si cand au facut aceasta cercetare.

Scotianul 28.04.2010 15:00:29

un mic ajutor

poate gasiti ceva interesant pe acest link.nu stiu daca este opinia unei somitati in ceea ce priveste autenticitatea Giulgiului dar sunt multe date interesante.
http://www.shroudstory.com/index.htm
sau poate aici
http://shroud2000.com/CarbonDatingNews.html
ori aici
http://www.shroudforum.com/

Le-am postat pt ca aveam linkurile stocate in arch.personala.Best regards.

georgeval 28.04.2010 15:27:20

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 240502)
Ai zis "cateva documentare" nu unul.
Spunemi clar care sunt cercetatorii ce au aufirmat cele ce spui tu, de unde sunt si cand au facut aceasta cercetare.

Cu rabdare.

http://video.google.com/videoplay?do...5962729155667#

Dumitru73 28.04.2010 15:47:39

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 240520)

Vezi si astea:
http://www.descopera.ro/dnews/496353...o-este-un-fals
http://www.descopera.org/giulgiul-din-torino/
http://www.9am.ro/stiri-revista-pres...e-un-fals.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Giulgiul_din_Torino

georgeval 28.04.2010 16:24:44

Le cunosc. Eram sigur ca vei decurge la o asemenea modalitate. Daca esti deja convins intr-o anumita privinta nu inteleg de ce mai intrebi sau mai ceri dovezi? Constat ca toate sunt neconvingatoare pentru tine.

Dumitru73 28.04.2010 16:27:23

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 240565)
Le cunosc. Eram sigur ca vei decurge la o asemenea modalitate. Daca esti deja convins intr-o anumita privinta nu inteleg de ce mai intrebi sau mai ceri dovezi? Constat ca toate sunt neconvingatoare pentru tine.

Eu am cerut argumentele tale si ti le-am oferit si eu pe ale mele.
Ce vezi aiurea in asta?

Dumitru73 28.04.2010 16:28:26

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 240565)

Ce intelegi prin "asemenea modalitate"?

cristiboss56 28.04.2010 19:03:08

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 240569)
Eu am cerut argumentele tale si ti le-am oferit si eu pe ale mele.
Ce vezi aiurea in asta?

Draga Dumitru , pana la urma nici tu si nici George nu aveti proprile argumente , caci , sunt preluate de prin alte parti si nimic mai mult . Corect ?

cristiboss56 29.04.2010 18:01:29

O precizare

Asa cum anuntam ceva mai sus , ieri , 28 aprilie , s-a organizat un pelerinaj la care au participat si romanii ortodocsi ce s-au inchinat la Giulgiul din Torino . Peste doua mii de ortodocsi din mai multe eparhii ale B.O.R. din diaspora au participat la acest pelerinaj . Am cautat o pozitie cat de cat oficiala referitoare la acest Giulgiu si am gasit cateva precizari ale Preasfintitului Parinte Siluan , Episcopul romanilor ortodocsi din Italia , care printre altele a declarat :". . .Dincolo de controversele care exista asupra autenticitatii acestui Giulgiu , conform traditiei noastre Ortodoxe , noi ne inchinam si cinstim acest Sfant Giulgiu ca pe o icoana a Mantuitorului Hristos atat in icoana cat si in aceasta reprezentare a Giulgiului , asa cum il cinstim in orice icoana , fie ea din secolul V , din secolul XII , din secolul XIX sau din secolul XXI . . . " ( declaratia a fost oferita prin intermediul postului TV. TRINITAS )

Dumitru73 29.04.2010 18:03:39

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 240660)
Draga Dumitru , pana la urma nici tu si nici George nu aveti proprile argumente , caci , sunt preluate de prin alte parti si nimic mai mult . Corect ?

"proprile argumente"? La ce te astepti? Sa ma duc sa iau probe si sa le cercetez?

cristiboss56 29.04.2010 18:12:47

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 240977)
"proprile argumente"? La ce te astepti? Sa ma duc sa iau probe si sa le cercetez?

De ce nu ! Glumesc bineanteles dar pentru noi ortodocsii e prea putin important acest aspect , si asta reiese si din declaratia Parintelui Siluan ce mi se pare de bun simt !~

Mihnea Dragomir 29.04.2010 19:51:43

Deși, din câte cunosc, nu există o declarație oficială a Bisericii care să certifice autenticitatea Giulgiului, nici o declarație oficială a organismului de resort din Curie (Congregația pentru Cauza Sfinților), totuși un argument greu în favoarea autenticității acestei piese este pietatea populară. Mai recent, ea pare confirmată de numeroasele cercetări care s-au făcut asupra piesei.
http://www.jamesabarrett.com/page7/shroud.html

@Dumitru73: văd că ateii (sau numai dv ?) dau din nou dovadă de lipsă de obiectivitate științifică, prin contestarea apriori a rezultatelor studiilor care s-au făcut. La urma urmei, nu văd cu ce i-ar deranja autenticitatea Giulgiului pe ateiști în credința lor: Giulgiul ar demonstra că Isus a murit. Atât. Din câte am înțeles, existența istorică a omului Isus nu este contestată de credința atee, ci numai divinitatea Lui și ceea ce ține de ea (Învierea, celelalte miracole etc).

cristiboss56 29.04.2010 20:02:47

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 241006)
Deși, din câte cunosc, nu există o declarație oficială a Bisericii care să certifice autenticitatea Giulgiului, nici o declarație oficială a organismului de resort din Curie (Congregația pentru Cauza Sfinților), totuși un argument greu în favoarea autenticității acestei piese este pietatea populară. Mai recent, ea pare confirmată de numeroasele cercetări care s-au făcut asupra piesei.

@Dumitru73: văd că ateii (sau numai dv ?) dau din nou dovadă de lipsă de obiectivitate științifică, prin contestarea apriori a rezultatelor studiilor care s-au făcut. La urma urmei, nu văd cu ce i-ar deranja autenticitatea Giulgiului pe ateiști în credința lor: Giulgiul ar demonstra că Isus a murit. Atât. Din câte am înțeles, existența istorică a omului Isus nu este contestată de credința atee, ci numai divinitatea Lui și ceea ce ține de ea (Învierea, celelalte miracole etc).

Cred ca este doar o simpla curiozitate pentru ei , caci oricum nici in Sfanta Lumina nu cred ca este o minune si multe altele asemanatoare . Este totusi imbucurator sa nu crezi in cineva sau in ceva si in aceeasi masura sa te intereseze acel Cineva si toate cele Sfinte .

Dumitru73 29.04.2010 20:16:04

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 241006)

care studii? da exemple.
pentru voi, daca unul din 10 spune ca e autentic voi il luati de bun pe acela, ceilalti fiind mincinosi.

cristiboss56 29.04.2010 20:43:18

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 241013)
care studii? da exemple.
pentru voi, daca unul din 10 spune ca e autentic voi il luati de bun pe acela, ceilalti fiind mincinosi.

Dragă Dumitru, am mai spus și-n altă parte , nu-mi sună deloc bine chestia asta cu voi și noi, apoi , te rog mult nu generaliza ! Cu prietenie !

Dumitru73 29.04.2010 20:45:09

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 241018)
Dragă Dumitru, am mai spus și-n altă parte , nu-mi sună deloc bine chestia asta cu voi și noi, apoi , te rog mult nu generaliza ! Cu prietenie !

si care ar fi cea mai fericita formulare?

cristiboss56 29.04.2010 20:51:38

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 241019)
si care ar fi cea mai fericita formulare?

Spre exemplu : cei credincioși ! Când deja spunem voi și noi , creem o barieră de netrecut . Prea dur , sincer !

Dumitru73 29.04.2010 20:53:09

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 241022)
Spre exemplu : cei credincioși ! Când deja spunem voi și noi , creem o barieră de netrecut . Prea dur , sincer !

Reformulez:
pentru credinciosi, daca unul din 10 spune ca e autentic il luati de bun pe acela, ceilalti fiind mincinosi.

cristiboss56 29.04.2010 20:57:28

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 241023)
Reformulez:
pentru credinciosi, daca unul din 10 spune ca e autentic il luati de bun pe acela, ceilalti fiind mincinosi.

Fiecare cu părerea lui până la urmă ! Tu și încă un miliard de spun că Lumina Sfântă e scamatorie, spre exemplu, părerea și credința mea nu au de suferit nici pe departe .

Mihailc 30.04.2010 14:32:56

Punctul de plecare a unei discuții pe marginea autenticității Giulgiului este credința în Moartea și Învierea lui Iisus Hristos. Dacă nu crezi în astea mai întâi, nu are nicio relevanță opinia despre Giulgiu. Pentru că despre asta ne vorbește Giulgiul: despre Cineva care a suportat suplicii, a fost răstignit, a murit într-un anumit fel și a Înviat.

mihailt 30.04.2010 14:55:25

Prin Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Dumnezeu Iisus Hristos s-au facut foarte multe minuni.
La fel ar trebui sa ne asteptam si cu acel giulgiu daca intr-adevar e cel in care a fost ingropat Dumnezeu Iisus Hristos.

Dumitru73 03.05.2010 09:50:27

Observ ca, practic, nu prea ne intereseaza sa stim sigur daca este autentic sau nu.
De fapt, ne-ar deranja foarte tare sa se dovedeasca 100% ca este fals.
Asta nu pentru ca am crezut in ceva fals si ca am fost mintiti, ci ca am pierdut un simbol al credintei noastre.
Preferam sa nu stim, preferam sa fim ignoranti, doar pentru a avea un motiv palpabil pentru a crede.

cristiboss56 03.05.2010 10:28:19

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 242118)
Observ ca, practic, nu prea ne intereseaza sa stim sigur daca este autentic sau nu.
Asta nu pentru ca am crezut in ceva fals si ca am fost mintiti, ci ca am pierdut un simbol al credintei noastre.
Preferam sa nu stim, preferam sa fim ignoranti, doar pentru a avea un motiv palpabil pentru a crede.

Atâta timp cât ne cramponăm de cele "palpabile" , vor rămâne simplii muritori și atât , căci suntem legați numai și numai de cele materiale , palpabile și trecătoare din astă lume !

Dumitru73 03.05.2010 11:46:52

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 242133)
Atâta timp cât ne cramponăm de cele "palpabile" , vor rămâne simplii muritori și atât , căci suntem legați numai și numai de cele materiale , palpabile și trecătoare din astă lume !

Asta este problema.
Stiind ca necredinciosii doresc dovezi "palpabile", credinciosii aduc ca exemplu acele dovezi pe care ei le considera "palpabile".
Dar cand acestea sunt contracarate, se aduc explicatii ca cele pe care le-ai dat tu.

cristiboss56 03.05.2010 12:06:14

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 242153)
Asta este problema.
Stiind ca necredinciosii doresc dovezi "palpabile", credinciosii aduc ca exemplu acele dovezi pe care ei le considera "palpabile".
Dar cand acestea sunt contracarate, se aduc explicatii ca cele pe care le-ai dat tu.

Ai libertate deplină în a crede sau nu ! Când mă închin unei icoane, spre exemplu, nu mă închin lemnului , ci a celui ce este reprezentat pe ea . Lemnul, vopseaua, tempera sau uleiul te poate interesa pe tine, dar pe mine și pe un credincios în nici un caz !

Dumitru73 03.05.2010 12:26:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 242165)
Ai libertate deplină în a crede sau nu ! Când mă închin unei icoane, spre exemplu, nu mă închin lemnului , ci a celui ce este reprezentat pe ea . Lemnul, vopseaua, tempera sau uleiul te poate interesa pe tine, dar pe mine și pe un credincios în nici un caz !

Chiar nu faci diferenta intre o simpla icoana si Giulgiul din Torino?
Nu este giulgiul "icoana nefacuta de mana omeneasca"?

cristiboss56 03.05.2010 12:34:20

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 242177)
Chiar nu faci diferenta intre o simpla icoana si Giulgiul din Torino?
Nu este giulgiul "icoana nefacuta de mana omeneasca"?

Dacă citeai cele spuse de Preasfințitul Siluan, pe care le-am reprodus în pag.2 , ai fi înțeles cum înțelegem noi Ortodocșii să cinstim acest Giulgiu ! Citește, te rog , și te dumirește , de vrei ! Dar sunt sigur că vei continua cu "nedumerirea" ta . . .!

Dumitru73 03.05.2010 12:59:39

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 242181)
Dacă citeai cele spuse de Preasfințitul Siluan, pe care le-am reprodus în pag.2 , ai fi înțeles cum înțelegem noi Ortodocșii să cinstim acest Giulgiu ! Citește, te rog , și te dumirește , de vrei ! Dar sunt sigur că vei continua cu "nedumerirea" ta . . .!

Parca nu erai de acord cu aceste doua cuvinte "noi" si "voi"

cristiboss56 03.05.2010 13:21:00

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 242200)
Parca nu erai de acord cu aceste doua cuvinte "noi" si "voi"

Da, foarte corect , cei credincioși . . . !

mihailt 03.05.2010 13:36:20

Teoria conform careia credinta vine de la "inima" si e irationala e influenta bisericii catolice,biserica aparuta din inselarea si lucrarea dracilor.
Dumnezeu Iisus Hristos e personaj istoric,avem scris despre Dansul,avem marturie in creatie care e toata facuta rational despre Dumnezeu etc etc etc.
Credinta vine de la constiinta (supra-ratiune).Noi zicem ca suntem constienti (tot de la constiinta) cand suntem treji,cand nu dormim,de ce este in jurul nostru.
Cand dormim suntem in continuare constienti dar nu de ce este in jurul nostru ci de altceva ca nu stim ce e cu somnul fiind o taina.
Dar stim ca visam,adica o parte din noi e treaza.

Giulgiul de la Torino nu e decat o inselatorie inspirata de draci catolica.
Prin Sfanta Cruce a lui Dumnezeu Iisus Hristos,pe care a fost rastignit Dumnezeu Iisus Hristos s-au facut invieri de oameni morti (a se vedea ce se citeste la inaltarea Sfintei Cruci pe 14 septembrie) s-au facut exorcizari (relateaza parintele Cleopa una).
Sfanta Aghiasma de la crestini ortodocsi nu se strica,asta nu e dovada rationala?Cum sa nu fie!
"Aghiasma" de la inselatii de draci catolici se strica iata dovada ca in "tainele" BC precum a zis si Sfantul Maximovici nu e har deloc.
Ca au fost unii de prin BC care sunt sfinti aceasta e rasplata lui Dumnezeu Iisus Hristos ca au auzit cuvintele sale si au ascultat de ele pentru aceia.
Nu pogoara Dumnezeu Iisus Hristos in fiecare an Sfanta Lumina?
Normal ca o pogoara.
Vedeti acum aceasta Sfanta Minune a fost mediatizata pe euronews,dar pe CNN nu auzi nimic!

Niste inselati de draci vor sa faca din credinta crestin ortodoxa o credinta irationala de tip yoghist si sa zica ca Dumnezeu in trecut lucra minuni in Sfanta Biserica Sa (adica Biserica Ortodoxa) iar acum nu mai lucreaza!
I-au inselat dracii pe acestia,vedeti minunea de s-a facut cu un arab nebotezat de Maica Domnului!
Nu la catolici normal ci la crestini ortodocsi.

Jane Says 03.05.2010 13:42:18

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 242118)

Eu nu cred ca e autentic si asta nu schimba nimic. Nu cred nici ca 100% nu e, dar chiar nu vad importanta.
Nici nu cred ca e un simbol al credintei noastre, pentru ca daca era, gaseai copii de-ale lui prin toate bisericile. Iar eu, pe unde am umblat, nu am vazut decat intr-un singur loc.
In schimb icoane, da, acestea sunt peste tot.
Am citit undeva o explicatie cum ca oricum nu e atat de important pentru ortodocsi pentru ca si daca e autentic dpdv istoric, Il ilustreaza pe Hristos cel mort si dpdv teologic icoanele sunt mai adevarate ilustrandu-L pe Cel Viu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:45:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.