Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Biserica si societate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=928)

iosif 20.11.2006 17:34:00

Va propun ca in acest topic sa dezvoltam mai multe subiecte legate de Biserica si societate. Vreau sa va intreb, mai ales pe cei ce aveti experienta societatii apusene.

Ce parere aveti despre spiritualitatea crestina occidentala si cea rasariteana?

Traditie 20.11.2006 20:19:13

Am studiat mult despre spiritualitatea crestina occidentala medievala si pot sa zica ca nu e decât un sac de erezii si amagiri pseudo-duhovnicesti. Totul e fals, totul e închipuire de sine la asa-zisii sfinti catolici (nu mai vorbim de figurile protestante) si cel mai grav, meditatiile practicate în catolicism distrug mintea, alieneaza omul.

Cât despre spiritualitatea rasariteana, nu se poate sa nu vezi ca ea (crestinismul rasaritean) a avut si are aura adevaratei infailibilitati, nu în mod autoproclamat si declarativ ca la Vatican ci din dreptatea dogmelor, a vietuirii, pâna în zilele noastre.

Sa comparam numai un patriarh ortodox cu papa si vom întelege.

Cât despre reflectarea în societate a spiritualitatii religioase crestine, apusul, probabil datorita pretentiilor episcopilor de Roma de a se ridica deasupra celorlalti episcopi (ceea ce a dus la aparitia unei rupturi între lumea occidentala si cea orientala), a pierdut de timpuriu (secolul 4) seva adevaratei vietuiri crestine si asta s-a reflectat si în societate, care exceptând o piosenie nesanatoasa, formala, nu a reusit sa transfigureze societatea ca în Rasarit iar în final a dus la iluminism, apostazie, ateism.

În rasarit unittaea de spirit între perioada de la începutul Bisericii si perioada de pâna la revolutia ilumnista (1848) este remarcabila.

iosif 21.11.2006 12:26:23

Eu as intreba cum se reflecta aceasta spiritualitate in nivelul de moralitate al societatii in ambele zone?

irina77 21.11.2006 13:08:56

Cum definesti "moralitate"?

Traditie 21.11.2006 15:49:25

Eu as intreba cum se reflecta aceasta spiritualitate in nivelul de moralitate al societatii in ambele zone?
Moralitatea, din punct de vedere crestin, consta în împlinirea voii divine si preschimbarea noastra conform aceleiasi voi.

Mai exista si o moralitate laica, sub care aspect societatea occidentala sta mai bine, datorita regulilor mai stricte de organizare sociala si chiar religioasa care au existat în apus în evul mediu si ulterior. Necesitatea existentei unei bune rânduieli în orasele-comune medievale a dus la un cult (în discursul public si ideologia promovata ca corecta) pentru ordine si cinste, lucru fara substrat crestin direct.

iosif 21.11.2006 18:50:58

Moralitate sau mod de comportare. Modul si principiile comportamentului oamenilor in societate. Si intreabam in ce masura spiritualitatea crestina afecteaza nivelul de moralitate, adica acest comportament social al oamenilor.

ory 22.11.2006 10:02:54

Cateva sute de ani Japonia a avut portile inchise pentru a se putea autoeduca si forma in spirit propriu,astfel atata amar de timp nu avea voie sa intre si sa iese nimeni din Japonia.M-a impresionat faptul ca,intr-un documentar istoric redat pe un post de televiziune,spunea faptul ca Japonia,inainte de a-si inchide portile a inceput sa prigoneasca crestinii,sa-i arda si sa-i distruga,dar nu din considerente religioase si respect fata de Budha si religia budista,crestinii nu au fost exterminati pentru a nu periclita religia tarii ci pentru ca ei(japonezii) au considerat ca,crestinismul schimba mersul societatii,crestinismul impiedica dezvoltarea si modernizarea societatii,aduce,prin educatia ei,saracia si intr-o forma subtila poate favoriza gradul de infractionalitate a societatii.Personal,nu spun ca este adevarat,dar adevarat lucru este ca tara noastra,in mod paradoxal,chiar daca este majoritar crestina,este si saraca,educatia ei lasa de dorit,se afiseaza cu un grad scazut de respect fata de tot ce-i in jur,infractionalitatea este la ea acasa,iar spiritul civilizat este cu mult diminuat fata de alte tarile majoritar necrestine.Japonia este un exemplu de societate pe care ar trebui sa-l urmeze crestinii,excluzand faptul ca ei sunt budisti,sau mai bine zis pagani.Dar este imposibil sa se faca aceasta asociere,pentru ca fiecare lucru,mai ales spiritual,isi are jertfa lui,deci preferam sa fim crestini intr-o societate murdara si intinata de faradelegea nepasarii,si-a lenii,fiindca,crestinii prefera sa spuna ca o sa dea Dumnezeu,decat sa faca ceva concret.Si in toate astea,nu e Dumnezeu raspunzator,El exista si ne-a confirmat Intelepciunea de netagaduit,omul insa este o unealta mult prea complexa pentru toate aceste cadre spirituale si sociale,pentru a le putea impaca,si o unealta inteligenta,si deci cu posibilitatea unei forte de marsavie mult prea mare pentru a nu fi ispitit de ea.In Japonia nu exista teama,de hoti,de violenta,nu exista teama de adresare rautacioasa si vulgara in diferitele societati comerciale ori de stat,nu exista nesiguranta zilei de maine,nu exista copii ai strazii,in Japonia nu exista nici macar atatea expresii de injuraturi in vocabular,nu exista atata batae de joc si lipsa de respect din partea mass media fata de conducatorii tarii.Si cu toate acestea,Japonia nu este crestina......este un semn de intrebare,de ce ne pretindem atat de crestini intr-o lume formata de noi atat de mizerabila,de parca Lui Dumnezeu i-ar placea sa salasluiasca in aceasta mocirla.Stiu,crestinii au raspuns la toate,stiu cel mai bine sa-si scuze slabiciunile si faradelegea,in loc sa i-a atitudine si sa faureasca o lume mai buna in virtutea legilor divine.Pentru ca Dumnezeu inseamna mult mai mult decat cuvantul izvorat cu fatarnicie si superficialitate din inima multor "crestini".Ma doare si ma intristez,imi este rusine ca traiesc intr-o tara si-un popor nedrept,care-l are in frunte pe un judecator atat de Drept,Dumnezeu.

sovidiu 22.11.2006 14:19:00

ory draga, poi la japoneji este vorba de o milenara pedagogie a respectului si a onoarei, facuta prin lupta si prin spada, si apoi continuata aceasta spiritualitate prin dedicarea catre munca si respect catre ceea ce produc ei...
la noi, este alta poveste, tzara noastra, si zona noastra desi a fost crestina a fost mereu inconjurata si supusa unor imperii iar romanul de rand a fost sluga la boieri, saracit, batjocorit, fentat, lipsit de drepturile elementare timp de milenii asha fel incat psihologia ancestrala si bunatatea arhetipala s-a dus linistita spre bashcalie, dambovitianism, si descurcarismul intinator ... dar abea am ajuns si noi liberi si autocefali cu acceptarea celor puternici in perioade scurte ale istoriei recente sau ceva mai vechi avind o mana de domnitori straluciti si catziva ani de independentza, iar acum doar de 2 ani nu mai suntem sub influentza directa a Moscovei, asha ca mentalitatea romanului intr-un stat al sau care sa-l apere nu este formata ci chiar denaturata de exagerarile perioadei comuniste... sa vem rabdare si poate generatia noastra va prinde o viatza in mentalitati sociale si politice corespunzatoare asha fel incat va avea timp sa se ocupe si de sufletul sau crestin-ortodox ori de istoria sa reala... si nu scrisa de diferitzi "binevoitori" in scopuri politico-perfide...

mirelat 23.11.2006 03:32:15

Citat:

În prealabil postat de iosif
Va propun ca in acest topic sa dezvoltam mai multe subiecte legate de Biserica si societate. Vreau sa va intreb, mai ales pe cei ce aveti experienta societatii apusene.

Ce parere aveti despre spiritualitatea crestina occidentala si cea rasariteana?

occidentalii sunt ca o femeie de la oras, plimbata pe la saloanele de fitness si de cosmetica, si care are un comportament "politically correct" ;

in timp ce rasaritenii sunt ca o femeie de la tara, a carei frumusete sta in insasi simplitatea ei si in cugetul curat.

iosif 28.11.2006 21:36:34

Si mie mi se pare ciudat si mizerabil faptul ca intr-o societate ai carei membri se declara crestini in proportie de 99% manifestarile lor sociale sa fie contrar credintei lor.

Poate ca nimic nu este mai descurajant decat acest lucru. E interesant faptul ca desi suntem crestini in proportie de 99%, societatea nu reflecta consecintele firesti ale unei trairi crestine autentice. Nu este nici pe departe vorba de faptul ca in sine crestinimsul nu are puterea de a schimba lumea, ci este vorba de faptul ca oamenii nu isi cunosc credinta pe deplin, o practica gresit sau nu o practica deloc.

Putem intreba, asa cum au intrebat si multi altii, cum influenteaza credinta crestina societatea?

mirelat 30.11.2006 07:46:35

lumea va fi mereu aceeasi, poate un pic mai buna, poate un pic mai rea, dar nu esential.

miza crestinismului si a oricarui crestin nu trebuie sa fie gandul de a schimba lumea, ci de a se schimba pe sine si a privi acesta lume cu alti ochi, cu ochii dragostei, si atunci lumea se va fi schimbat pentru ca noi ne-am schimbat. cati dintre noi isi iubesc intr-adevar aproapele ca pe sine insusi?... doamne ajuta!

mirelat 01.12.2006 07:42:52

Citat:

Putem intreba, asa cum au intrebat si multi altii, cum influenteaza credinta crestina societatea?

Cineva spunea despre crestinism ca este ca si aerul, il respiram, unii chiar fara sa vrea (ma refer la atei in special). Cum a influentat crestinismul societatea, vreme de 2000 de ani, se poate vedea cu ochiul liber. Lumea crestina = lumea occidentala (adica cea aflata la apus de Tara Sfanta) este modelul si visul multora, ea inseamna lumea cea mai civilizata si mai in consonanta cu eul interior al omului. Civilizatia poarta in sine amprenta valorilor crestine. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

01.12.2006 16:57:41

Citat:

În prealabil postat de mirelat
Cineva spunea despre crestinism ca este ca si aerul, il respiram, unii chiar fara sa vrea (ma refer la atei in special). Cum a influentat crestinismul societatea, vreme de 2000 de ani, se poate vedea cu ochiul liber. Lumea crestina = lumea occidentala (adica cea aflata la apus de Tara Sfanta) este modelul si visul multora, ea inseamna lumea cea mai civilizata si mai in consonanta cu eul interior al omului. Civilizatia poarta in sine amprenta valorilor crestine. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Draga Mirela,
M-ar bucura sa-ti dau dreptate dar bunul simt nu ma lasa. Din cei 2000 de ani tu uiti 1000 si ceva din ei in care Europa crestina s-a tarat in Evul Mediu. Evul Mediu, cea mai crunta perioada din istoria umanitatii a fost dominat de doctrina crestina. In Evul Mediu, oamenii au uitat de umanitate, au uitat sa gandeasca, au uitat sa se spele, au uitat sa cerceteze, au uitat TOT. Practic, sub conducerea crestinismului, omenirea s-a intors in Paleoliticul Superior.

Bolile, razboaile fraticide, cruciadele poarta doar un singur semn, semnul crucii crestine.

Cat despre balcani ... biserica ortodoxa a reusit sa indobitoceasca atat de mult bietii oameni incat practic si acum am senzatia ca traiesc in Evul Mediu. Acumularea de imense teritorii si bunuri in cadrul bisericii, exploatarea iobagilor si ascunderea mesajului divin in nenumarate traditii facute sa zapaceasca nu sa intareasca spiritul nu ne diferentiaza de inchizitorii spanioli.

NU lauda ceva ce nu cunosti.

iosif 03.12.2006 23:56:38

Ar fi aberant sa idealizam trecutul, nu mi se pare just. Adevarul este esential. Neintelegerea credintei a dus la greseli grave. Istoria insa nu trebuie sa fie o rana pe care sa o tot zgandarim, ci una care se vindeca prin eforturile noastre comune. Societatea de astazi are mai mult ca oricand nevoie de marturia crestina in adevar. Crestinismul ramane totusi credinta celor putini, caci sunt putini oameni care reusesc sa nu mai relativizeze pacatul, ci sa lupte, in ciuda caderilor lor si a neputintelor.

Crestinismul poarta in sine vigoarea necesara transformarilor sociale. Din pacate, oamenii nu folosesc comorile divine revelate prin Iisus Hristos.

Civilizatia poarta in sine amprentele crestine, insa tot civilizatia incearca acum sa le stearga printr-un mod de viata contrar acestei credinte.

Ce ar putea duce la reinviere a trairii crestine autentice?

dmb 04.12.2006 06:59:27

Parerea mea este ca in occident(unde traiesc) biserica este in agonie. Ca urmare societatea de aici pierde valorile crestine si se indreapta tot mai mult spre "traieste clipa acum si aici". In rasaritul Europei biserica mai pastreaza ceva urme din ce ar trebuii sa fie. Exista chiar o renastere a ei, un entuziasm pentru a construii biserici impunatoare, renova, umple minastirile. Atita doar ca importanta se pune pe litera si nu pe duh. Ca atare si societatea se indreapta cu pasi grabiti spre ceea ce este ea in vest.
Pe mine ma impresioneaza citeva cazuri pe are le cunosc de atei care se comporta cam cum ar trebuii noi sa o facem.Se pare ca legea firii a devenit mai de valoare decit crestinismul.

mirelat 04.12.2006 08:26:19

Citat:

În prealabil postat de heruvim
Bolile, razboaile fraticide, cruciadele poarta doar un singur semn, semnul crucii crestine.

[...]

NU lauda ceva ce nu cunosti.

Draga Heruvim,

Imi pare rau de tine, dar nici eu nu pot sa-ti dau dreptate. De ce vrei sa vezi mereu jumatatea goala a paharului?! Ai ceva de castigat din asta, eu zic ca nu.

Orice ai spune tu, lumea occidentala este acolo unde este (si unde multi ravnesc) datorita crestinismului. Chiar si aceia care se declara atei traiesc de fapt in spiritul valorilor crestine.

Stii, cred ca inversunarea ta in a gasi "bube" crestinismului ar fi demna de o cauza mai buna. Doamne ajuta!

iosif 05.12.2006 17:14:25

”Chiar si aceia care se declara atei traiesc de fapt in spiritul valorilor crestine. ”

Ai putea sa exemplifici aceasta afirmatie? Ai putea sa o demonstrezi?

Daca atei ar trai in spiritul valorilor crestine si daca si credinciosii ar pune in practica ceea ce pretind ca ei cred, ar fi cu totul altceva. Nu crezi?

05.12.2006 22:19:44

Nu voi incerca sa schimb conceptele, dar mi se pare aproape inuman sa crezi in diferitele dogme (eventual religioase ), in secolul acesta. Am cunoscut cateva astfel de persoane si am realizat ca acele persoane nu ar fi reusit sa se integreze intr-o viata normala, din cauza problemelor de integrare sociala de care sufereau. Vad astfel "biserica", ca o institutie de ajutor inter-uman, cu rol de integrare relativa a persoanelor cu probleme de convietuire sociala normala. Mi se pare anormal pentru o persoana obisnuita, sa-si dedice viata unei "personalitati" ipotetice religioase, cum ar fi IIsus, sau altfel de "sfinti". Ei au murit, oameni buni, definitiv. Si nici macar "faptele" lor nu sunt cu adevarat dovedite. Voi inca mai traiti. Sau asa credem noi. Nimeni nu se mai intoarce dintre morti. Si nici macar IIsus-ul nostru, (ca si eu am fost botezat ortodox, si nu am mers spre alte dogme goale). Tot ce se bazeaza pe credinta intr-un D-zeu atotputernic mi se par mie, praf in vant. Nu exista "valori crestine". Inainte de crestinism nu existau "valori crestine". Si au existat societati umane evoluate,mult mai vechi decat insusi Vechiul Testament. Si fie vorba intre noi, crestinismul abia daca are 2000 de ani cu indulgenta. A fost impus prin dorinta unui anumit imparat (impreuna cu maica-sa, de a stapani lumea).
Daca ati recunoaste, voi prea mariti ortodoxi, ati vedea ca IIsus nu a spus nicaieri nimic despre vreo biserica. Voi nici macar nu stiti ce v-a spus conducatorul religiei voastre, (mele prin botez).
Ati construit un lacas de cult pentru Isus (adica biserica) format si din "patriarhi", "arhimandriti". protopopi", "episcopi", "preoti", "diaconi",.. o gasca de indivizi deschisi spre preamarirea-lor "pamanteasca", folosind lipsa de creier a miilor de ortodoxi, pentru prea-imbogatirea lor. Tot pamantesca.
Multi nu se mai duc la biserica. Din noile generatii. Si stiti de ce ? Pentru ca nu merita! Ne ingropam, eventual, parintii care mor, cu ritualurile si taxele voastre. Dar pe noi, generatia tanara, nu ne mai prindeti prin bisericile voastre de doi lei. Si o sa muriti cu ortodoxismul vostru conservator, de gat. Chiar daca suntem o religie de stat acum.

mioara 05.12.2006 22:48:55

Tot nu pricep ce e pe forumul asta: tuna si va aduna?! Pe alte forumuri nu s-ar intampla lucrul acesta, caci imediat administratorii le-ar sterge conturile. Dar aici poate sa calce oricine credinta ortodoxa si numele lui Iisus Hristos, a Maicii Sale si a Sfintilor, in picioare, caci nu va pati nimic si va zburda vesel pe pajistea intinsa a forumului, prin toate topicurile, dandu-si cu parerea.
La urma urmei cred ca este "cel mai tare" forum ortodox, caci prea putin gasesti cu cine sa vorbesti despre credinta ta,avand voie sa postezi ce te taie mintea. Ce daca exista reguli de utilizare a forumului; cine le baga in seama? Aici trebuie sa ai un vocabular colorat si sa stii cat mai putine lucruri despre ortodoxie( si alea daca se poate eronate), si atunci sa te tii, frate, cum creste audienta.
Cred ca ni s-a dus vestea de cat de "ortodocsi" suntem!
Imi pare rau daca am suparat pe cineva, dar acesta este adevarul care doare!
Doamne ajuta!

iosif 05.12.2006 23:24:04

Citat:

În prealabil postat de dansan
Nu voi incerca sa schimb conceptele, dar mi se pare aproape inuman sa crezi in diferitele dogme (eventual religioase ), in secolul acesta. Am cunoscut cateva astfel de persoane si am realizat ca acele persoane nu ar fi reusit sa se integreze intr-o viata normala, din cauza problemelor de integrare sociala de care sufereau. Vad astfel "biserica", ca o institutie de ajutor inter-uman, cu rol de integrare relativa a persoanelor cu probleme de convietuire sociala normala. Mi se pare anormal pentru o persoana obisnuita, sa-si dedice viata unei "personalitati" ipotetice religioase, cum ar fi IIsus, sau altfel de "sfinti". Ei au murit, oameni buni, definitiv. Si nici macar "faptele" lor nu sunt cu adevarat dovedite. Voi inca mai traiti. Sau asa credem noi. Nimeni nu se mai intoarce dintre morti. Si nici macar IIsus-ul nostru, (ca si eu am fost botezat ortodox, si nu am mers spre alte dogme goale). Tot ce se bazeaza pe credinta intr-un D-zeu atotputernic mi se par mie, praf in vant. Nu exista "valori crestine". Inainte de crestinism nu existau "valori crestine". Si au existat societati umane evoluate,mult mai vechi decat insusi Vechiul Testament. Si fie vorba intre noi, crestinismul abia daca are 2000 de ani cu indulgenta. A fost impus prin dorinta unui anumit imparat (impreuna cu maica-sa, de a stapani lumea).
Daca ati recunoaste, voi prea mariti ortodoxi, ati vedea ca IIsus nu a spus nicaieri nimic despre vreo biserica. Voi nici macar nu stiti ce v-a spus conducatorul religiei voastre, (mele prin botez).
Ati construit un lacas de cult pentru Isus (adica biserica) format si din "patriarhi", "arhimandriti". protopopi", "episcopi", "preoti", "diaconi",.. o gasca de indivizi deschisi spre preamarirea-lor "pamanteasca", folosind lipsa de creier a miilor de ortodoxi, pentru prea-imbogatirea lor. Tot pamantesca.
Multi nu se mai duc la biserica. Din noile generatii. Si stiti de ce ? Pentru ca nu merita! Ne ingropam, eventual, parintii care mor, cu ritualurile si taxele voastre. Dar pe noi, generatia tanara, nu ne mai prindeti prin bisericile voastre de doi lei. Si o sa muriti cu ortodoxismul vostru conservator, de gat. Chiar daca suntem o religie de stat acum.

Salutare! Imi place cum pui problema, asa de succint! E interesanta perspectiva ta si ma intreb oare ce te determina sa gandesti asa.

Si sa stii ca gasesc si unele motive care te-ar indreptati. Parerea ta este reprezentativa pentru un anumit grup social, religios la nivel declarativ, dar nepracticant. Lipsa de practica a credintei se datoreaza mai multor cauze: fie lipsei de educatie religioasa in familie sau de modele de viata crestina in mediul in care traiesti, fie datorita unei experiente negative pe care nu ai reusit sa o intelegi, fie datorita unui dezinteres general, care pare cel mai evident si cel mai problematic.

De fapt, acest refuz de a proba daca nu cumva acest Iisus este chiar Dumnezeu, te dezavantajeaza foarte mult prin aceea ca ramai in afara credintei. Din afara credintei, tot timpul se pot spune multe lucruri urate si eronate, pentru ca oamenii nu pot cunoaste ceea ce nu experimenteaza. Tu observi doar anumite aspecte ale implicarii oamenilor in credinta, nu credinta in sine, pe care din pacate nu o cunosti. Zic din pacate, pentru ca sunt mai multe pacatele....ignoranta, dezinteresul, orgoliul..etc.

Daca ati recunoaste, voi prea mariti ortodoxi, ati vedea ca IIsus nu a spus nicaieri nimic despre vreo biserica.

Cum spuneam, daca ai fi cunoscut, ai fi vorbit in cunostinta de cauza. Hristos vorbeste despre Biserica Lui, Mt cap 16, 18. Si acesta este mesajul central al existentei noastre eclesiale. Biserica este comunitatea credinciosilor, nu se confunda si nici nu se rezuma la ierarhie.

Tinerii nu se mia duc la Biserica din mai multe motive: nu le pasa, nu le place, nu inteleg. Unii sunt victime ale necredintei parintilor, ale unor profesori de religie incapabili, insa cei mai multi sunt victimele lor proprii, datorita NESINCERITATII LOR! FUGA DE ADEVAR, DE LUMINA! La Hristos vine doar cel ce vrea sa se cunoasca in adevar, nu cei ce vor sa isi ingroape pacatele, sa nu si le cunoasca, sa nu se schimbe. Hristos ne-a spus asta dintru inceput, ca oamenii au iubit mai mult intunericul decat lumina.

De ce te miri ca se intampla asa? Sunt oamenii din subteran care cred ca acolo unde sunt ei e cel mai bine, chiar daca si-au decorat ”frumos” subteranul, tot in intuneric raman, e o lumina artificala, totul este sec. Ei nu cunosc adevarata lumina a soarelui, se multumes cu lumina becului, sunt comozi. Si cand se mai face o fisura si patrunde adevarat lumina, o astupa degraba ca ii deranjeaza, in loc sa profite de ea si sa o desocpere in toata splendoare ei.

In lumina asta artificiala nu te poti dezvolta, ci te adaptezi la un mod de viata nenatural si de aici consecintele....

Ortodoxia nu e conservatorism, ci e marturisirea permanenta a adevarului! ADEVARUL ESTE UN ABSOLUT , el nu se poate schimba. Ortodoxia este consecventa in marturisirea adevarului.

Deschide-ti inima si cerceteaza, intra in relatie cu Dumnezeu. Suntem satui de cei care tot stau pe la porti si pentru ca nu pot intra fac precum vulpea care nu ajunge la struguri.

Credinta incepe acolo unde omul marturiseste precum cel din Evanghelie ” Cred Doamne,ajuta necredintei mele”..

Spor in toate si in cautarea ta...pentru ca ma gandesc ca prin asta te deosebesti de multi altii de varsta ta...in ciuda revoltei tale de inteles, in parte...

iosif 05.12.2006 23:32:26

Citat:

În prealabil postat de mioara
Tot nu pricep ce e pe forumul asta: tuna si va aduna?! Pe alte forumuri nu s-ar intampla lucrul acesta, caci imediat administratorii le-ar sterge conturile. Dar aici poate sa calce oricine credinta ortodoxa si numele lui Iisus Hristos, a Maicii Sale si a Sfintilor, in picioare, caci nu va pati nimic si va zburda vesel pe pajistea intinsa a forumului, prin toate topicurile, dandu-si cu parerea.
La urma urmei cred ca este "cel mai tare" forum ortodox, caci prea putin gasesti cu cine sa vorbesti despre credinta ta,avand voie sa postezi ce te taie mintea. Ce daca exista reguli de utilizare a forumului; cine le baga in seama? Aici trebuie sa ai un vocabular colorat si sa stii cat mai putine lucruri despre ortodoxie( si alea daca se poate eronate), si atunci sa te tii, frate, cum creste audienta.
Doamne ajuta!

Mioara, credinta nu inseamna numai o stare de pace si bucurie...inseamna si o permanenta cautare si momente de indoiala, si de bruiala si de revolta.... De ce te miri asa de mult? Eu m-as bucura mai mult in locul tau pentru ca intri in contact cu oamenii care au nevoie de mai mult asa cum si tu ai avut nevoie de mai mutla credinta...

Imi place la multi dintre cei care nu sunt de acord cu credinta ca sunt sinceri in ceea ce spun....ramane de vazut daca sunt sinceri si dupa ce gasesc anumite impulsuri, anumite raspunsuri si daca intr-adevar ceea ce gasesc aici ii pune pe ganduri si ii determina sa isi ghideze mai bine cautarea. E o provocare si pentru ei.

Iar tu, precum stii, esti datoare sa ii ajuti pe cei ce au deschidere, dar fara sa ii cunosti nu ii vei putea ajuta. Lasa-i sa se exprime, totusi n-au spus lucruri urate depsre sfinti. Au spus doar ca nu cred, uneori intr-o forma un pic mai personala...

Vestea cat suntem de „ortodocsi” e dusa de mult si nu datorita acestui site, ci datorita modului in care ne traim credinta la nivel general.

Toate cele bune, nu e chiar asa de grav cum ti se pare!

mioara 05.12.2006 23:45:19

Citat:

Citat:

În prealabil postat de mioara
Doamne ajuta!

Mioara, credinta nu inseamna numai o stare de pace si bucurie...inseamna si o permanenta cautare si momente de indoiala, si de bruiala si de revolta.... De ce te miri asa de mult? Eu m-as bucura mai mult in locul tau pentru ca intri in contact cu oamenii care au nevoie de mai mult asa cum si tu ai avut nevoie de mai mutla credinta...

Imi place la multi dintre cei care nu sunt de acord cu credinta ca sunt sinceri in ceea ce spun....ramane de vazut daca sunt sinceri si dupa ce gasesc anumite impulsuri, anumite raspunsuri si daca intr-adevar ceea ce gasesc aici ii pune pe ganduri si ii determina sa isi ghideze mai bine cautarea. E o provocare si pentru ei.

Iar tu, precum stii, esti datoare sa ii ajuti pe cei ce au deschidere, dar fara sa ii cunosti nu ii vei putea ajuta. Lasa-i sa se exprime, totusi n-au spus lucruri urate depsre sfinti. Au spus doar ca nu cred, uneori intr-o forma un pic mai personala...

Vestea cat suntem de „ortodocsi” e dusa de mult si nu datorita acestui site, ci datorita modului in care ne traim credinta la nivel general.

Toate cele bune, nu e chiar asa de grav cum ti se pare!

Sa crezi tu ca nu e asa de grav. Ia citeste matale la "pelerinaje" si la "Sf. Ignatie Brancianinov" ce a putut posta!Si inca nu s-a oprit; pana dimineata are tot timpul.
Poti sa imi spui si mie ce ai rezolvat cu blandetea in dialogul cu veretreng? Da, sunt de acord sa il ajut pe cel care il cauta cu adevarat pe Hristos, dar nu sunt de acord cu cei care terfelesc numele lui Iisus ,a Maicii Domnului, si a Sfintilor.
Apropo, maine il sarbatorim pe Sfantul Nicolae. Ce i-a facut el lui Arie cand a inceput cu ereziile lui? I-a tras doua palme:nu una, doua, si alea in plin Sinod! Iar dupa cand era inchis, cine a venit la el? Iisus Hristos care i-a dat Evanghelia si Maica Domnului care i-a dat omoforul. Iar cei blanzi cu ereziile lui Arie au trebuit sa recunoasca ca au gresit. Poate esti mai sfant si mai priceput decat Sfantul Nicolae si rezolvi tu cu duhul blandetii ceea ce nu au reusit sa rezolve sfintii. Sunt foarte curioasa ce raspuns vei primi de la dansan, daca iti va raspunde...

Negroponte 05.12.2006 23:59:53

:)Dragi prieteni ortodocsi,iata cum vad eu societatea prin ziua de azi:Astazi am asistat la spovedania si impartasirea a 150 de copii din clasele 1-4.Au fost ca niste ingeri.Biserica era arhiplina si ei toti in genunchi isi spuneau pacatele.Era inaltatore atmosfera.Ieri am cunoscut un domn ortodox care pana acum a fost iehovist.S-a botezat la maturitate in ritul ortodox.Spunea ca a fost ca un vis urat.Acestea sunt fapte din Romania de azi si mai precis dintr-un orasel din moldova.Ortodoxia are viitor. Doamne ajuta!

Negroponte 06.12.2006 00:14:51

:)Dansan tu te-ai regasi printre cei 150 de copii ce s-au impartasit cu post rugaciune si marturisire de pacate?Dar tu Iosif care tii partea tuturor ereticilor?Si sa-mi fie cu iertare tonul,dar trebuie cateodata sa punem punctul pe "I"Doamne ajuta!

maria55 06.12.2006 01:59:28

Iosif,
tatal ratacitilor . Iti doresc mult spor in munca de lamurire si de luminare care o duci cu toti hulitorii Lucrurilor Sfinte .
Daca cumva te intereseaza , stii care-i parerea mea ? Si daca nu te intereseaza tot asta e :
Vrei sa-ti etalez talentul tau de superexpert in cunoasterea si aprecierea omului ,
te doare in spate , sa nu zic altfel , ca-si bat joc de Lucrurile Sfinte , important e ca tu un foarte bun combatant esti , poate iti stingi singur mainile la urma
felicitindu-te ce grozav ai fost !!!!1
Ai pe cineva care urmareste postarile tale caruia vrei sa-i faci impresie ? Numai frica si Dragoste de Dumnezeu nu arati . De unde stiu eu ? Asta se vede , impresia asta o creezi . Nu trebuie sa ma lamuresti pe mine ?
Bine e ca faci ce faci ,dar m-asi bucura daca ti-ai lua "sleahta de nebuni "si te-ai duce cu ei sa le deschizi un seminar .
Te rog incearca sa intelegi ca intreci limita ,imi vine sa vomit .
Doamne ajuta !

iosif 06.12.2006 09:15:53

Draga Mioara,

E adevarat ce spui si inteleg ca nu ne pica bine. Insa intreaba-te daca pentru cei care nu inteleg valorile crestine, este vreo diferenta intre sfinti si pacatosi? Si oare in acelasi timp, tu ca si credincioasa nu ai auzit de sfatul Sf. Ap Pavel, Galateni 6,1. Sau nesocotesti Scriptura. In primul rand esti datoare cu duhul blandetii si dupa aceia cu palme. Nu cred ca parerea lui Dansan ar declansa aceleasi probleme declansate de parerea lui Arie si nici nu cred ca noi suntem Sfinti ca sa dam palme. Ca Hristos ti-a spus sa inveti de la El, ca e bland si smerit cu inima, nu cel ce da palme. Si El Insusi S-a lasat batjocorit si omorat de toti, de pacatele tuturor, inclusiv ale tale. Ceea ce se pare ca uiti cu desavarsire!

Si foloseste si tu un vocabular fara cuvinte de genul ”matale”, etc. pentru ca nu sunt reprezentative pentru tine...cel putin asa ma gandesc eu.
Ti=am inteles ideea, stiu ca oamenii ar trebui sa aiba bunul simt si chiar daca nu cred, macar sa nu defaime ceea ce pentru altii are atata valoare, dar trebuie sa le atragi atentia precum te invata Scriptura. Unii nu au bunul simt si respectul pentru ca nu a avut cine sa i le cultive, incearca sa ii faci sa inteleaga, aceasta iti este datoria cu blandete si smerenie!!!

iosif 06.12.2006 09:32:23

Draga Maria,

Te schimbi precum vantul. Mai adineauri spuneai ca e bine ce spun, acum te-ai razgandit ca nu e bine si ca am si sleata de nebuni.

Daca recitesti mesajul tau poate vei avea aceeasi senzatie neplacuta, din nefericire exprimata pe un forum unde nu ii este locul. Nu de alta, dar nu toti trebuie sa fim partasi la senzatiile tale cauzate de o privire ingusta asupra credintei tale proprii.

Si daca Hristos ar fi avut aceeasi senzatie ca tine, nu ne-am mai fi mantuit in veci, pentru ca intr-adevar pacatul te face sa vomiti daca ai putea sa il simti, sa il mirosi. Si El a purtat toate pacatele omenirii!

Ceea ce ai facut tu in postarea aceasta te contrazice pe tine insati, n-ai niciun drept sa judeci si mai ales sa numesti pe fratii tai nebuni. Uiti cuvantul lui Hristos, ” Eu insa va spun voua: Ca oricine se manie pe fratele sau vrednic va fi de osanda; si cine va zice fratelui sau: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.” Matei 5,22.

Tu ce credinta propovaduiesti?

Te rog incearca sa intelegi ca intreci limita ,imi vine sa vomit .
Doamne ajuta !

Poate daca recitesti modul in care ai incheiat mesajul, vei vedea ca este o asociere atat de trista si nefericita cu numele lui Dumnezeu.

Datori suntem mai intai cu blandetea, datori suntem mai intai sa raspundem cu dragoste, iar mai apoi, cand nu este nimic de facut, scuturi praful de pe sanda, precum zice Mantuitorul. Dar voi prea va grabiti sa scuturati praful de pe sandale, vreti sa ajutati pe oameni, fara sa faceti eforturi de rabdare si intelegere.

Mai bine ai mai reflecta un pic...si poate iti iei o pauza de meditatie si reflectezi asupra cuvintelor tale.

Dumnezeu sa ne dea tuturor pace si bucurie pentru rugaciunile Sfantului Nicolae!

iosif 06.12.2006 09:47:57

Citat:

În prealabil postat de Negroponte
:)Dansan tu te-ai regasi printre cei 150 de copii ce s-au impartasit cu post rugaciune si marturisire de pacate?Dar tu Iosif care tii partea tuturor ereticilor?Si sa-mi fie cu iertare tonul,dar trebuie cateodata sa punem punctul pe "I"Doamne ajuta!

Draga frate,

Eu nu tin partea ereticilor si Doamne fereste sa ajung vreodata in aceasta situatie, ca nu se stie, din neputinta omeneasca si din exagerari se poate ajunge si in latura aceasta. Ai mare dreptate ca trebuie sa punem punctul pe I, sunt intru totul de acord cu tine. Dar acest punct se pune in primul rand in ceea ce priveste viata noastra si apoi in relatiile cu ceilalti.

Hula impotriva Duhului Sfant este un pacat grav si acesta trebuie intotdeauna vadit si marturisit.

As vrea sa intelegem insa mai bine cuvantul lui Hristos, Matei 18, 15-17.

Cu adevarat, nu toti inteleg duhul blandetii si mai bine e sa ii scuturi, dar intotdeauna cu dragoste, niciodata cu resentimente, niciodata cu ura, niciodata cu razbunarea care poate sa se nasca din ranirea sentimentelor noastre religioase.

Ai perfecta dreptate, cu adevarat m-ai ajutat sa inteleg un pic mai bine si iti multumesc.

Sa nu uitam totusi ca dragostea nu are limite, caci Dumnezeu Insusi se coboara si alearga dupa oamenii care ii intorc spatele, ii iarta pe cei ce Il ranesc. Si totodata sa nu uitam ca dragostea ia si forma acestui ”punct pe I”, asa cum bine spui.

Multumesc si Doamne ajuta in adevar!

dmb 06.12.2006 10:11:48

Pai ca un fost ateu cred ca stiu cel mai bine cit de mult vorbeste ateul despre Dumnezeu. Cred ca asta-i pieirea lui ca ateu: repetarea deasa a numelui Iisus.Face un fel de rugaciune a inimii prescurtata si asta il scoate din necredinta. Greu este cu cei care cred in Alah sau in alti Zei sau altfel decit s-a crezut dintru inceputuri in biserica. Astia nu se reintorc usor pentru ca-s convinsi ca-s pe calea cea buna (desii calea lor a inceput doar de citeva sute de ani sau mai putin).
Dar Prietenul nostru Dansan are sanse mari pentru ca fiind ateu e mai putin ratacit decit ceilalti.Primul talant pe care-l primim toti este credinta.Unii il inmultesc alti nu. Ca atare ateul nefiind sigur ce sa faca cu talantul lui cauta justificari sa-l ascunda. Sau umbla pe forumuri cu relge. Pai la ce daca totul e o minciuna?

maria55 06.12.2006 11:29:29

iosif ,
la adresa mea poti sa zici orice , niciodata nu ma voi supara ii binecuvintez pe toti care ma iau in ris .
Problema e ca tu nu vrei sa faci contact , esti plin de mandrie , te acoperi cu fel de fel de citate si toate numai cu un singur scop :
sa-ti faci dreptate . Nimic nu-i mai important decit ca lumea sa inteleaga ca tu esti cineva , ca judeci , ca ai cap . Oricine pote zice orice la adesa credintei noastre ,tu il iei in brate si-l mingii , apelind la Duhul Blindetii .
Nu-i totul sa fii toba de carte , trebuie sa ai si intelepciune si asta mereu ,iar daca uneori lipseste , recunoaste ca toti sintem pacatosi si neputinciosi .
Trebuie sa intelegi ce faci , nu se poate sa zici " Doamne i-am aparat pe toti care au hulit Biserica ,preotii si tot ce avem noi mai scump , pentru ca mi-am adus aminte de Duhul Blindetii de care vorbeai Tu" .
Numai bine !

iosif 06.12.2006 11:43:59

Te indreptatesti pe tine si continui sa NU observi ca eu sunt dispus sa invat acolo unde gresesc, admit unde nu procedez corect...

Eu nu ii apar pe hulitori! Dar nici nu raspund hulei cu hula!

maria55 06.12.2006 13:27:57

Sa stii ca n-am nimic cu tine (cu omul), am cu neputinta sau cu indaratnicia .
Iti mai dau un exemplu sa vezi ca am dreptate :
Cind erai tinar (sau poate esti ), ti-aduci aminte cum sareai in sus daca se lua cineva de iubita sau navasta ta . N-ai fi suportat nici in ruptul capului o insulta . Dar acum suportam , ca de ,Dumnezeu e in cer , noi pe pamant si apoi chiar nu ne arde inima , de ce sa ne iritam . Nu stiu cum poti sa ramai calm cind se scriu atitea calomnii ? Eu nu pot .
Si Iisus a pus mana pe bici cind a fost cazul (in templu) , si pe noi ne-a facut de doua parale (imi plac expr.din popor), "neam viclean si precurvar" ,cind n-a mai putut suporta prostia oomeneasca .
Fii fara grija , ma rog pentru tine sa ma ierti pe mine , ca nu pe tine m-am maniat ci pe ce ziceam mai inainte !
Adevarul ne da voie sa ne facem bici cind trebuie , e nevoie si de asta . Au spus si au facut la fel sfintii nostri (fara a avea pretentie de comparatie)
Doamne ajuta !

mioara 06.12.2006 13:47:49

Citat:

Te indreptatesti pe tine si continui sa NU observi ca eu sunt dispus sa invat acolo unde gresesc, admit unde nu procedez corect...

Eu nu ii apar pe hulitori! Dar nici nu raspund hulei cu hula!

Chiar te rog sa-mi arati o postare a ta in care recunosti ca ai gresit.
Doamne ajuta!

mioara 06.12.2006 14:04:57

Recunosc ca sunt nepriceputa daca ma iau dupa capul meu, de aceea ma calauzesc dupa scrierile Sfintilor Parinti. Ia uite ce am gasit la Sfantul episcop Nicolae Velimirovici:"Crestinilor li s-a poruncit cu strictete sa fie milostivi fata de toti oamenii, fara deosebire de credinta, dar, in acelasi timp, si tinerea cu strictete a credintei lui Hristos. In calitate de crestin, va puteti jertfi pentru cei de alta credinta atat averea, cat si viata, dar nicidecum si adevarul lui Hristos - fiindca averea si viata sunt proprietatea Dvs., iar adevarul lui Hristos, nu. Aici e piatra Dvs. de poticnire - in aceasta lipsa de discernamant".
Bineinteles ca astept sa-mi spui ca Sfantul se referea la cu totul alta situatie. Pt. cei care nu cunosc, Sfantul Nicolae Velimirovici, este un Sfant sarb contemporan.

iosif 06.12.2006 16:38:32

Sf. Nicolae Velimirovici imi este foarte draga, am citit la ele unele dintre cele mai frumoase predici. Foarte frumos is foarte adevarat ce spune. Tu inca nu ma cunosti, dar eu nu jertfesc adevarul pentru nimic, ca doar nu am renuntat la adevar ca sa le explic oamenilor ca nu e asa cum cred ei. Dimpotriva, intai suntem datori cu duhul blandetii si al dragostei ca prin aceasta vor cunoaste ca suntem ucenicii lui Hristos. Iti amintesti cum spune dragul nostru Mantuitor? Dar, adevarul pentru ca nu ne apartine nu il putem rupe si darui nimanui. Mi-a placut foarte multe acest cuvant postat de tine aici. Asta intareste mult mai mult afirmatia ta.

Insa nu iti spune sa dai nimanui peste ochi...intai cu duhul blandetii si apoi cu biciul, daca mai este cazul!

iosif 06.12.2006 16:45:43

Citat:

În prealabil postat de maria55
Sa stii ca n-am nimic cu tine (cu omul), am cu neputinta sau cu indaratnicia .
Iti mai dau un exemplu sa vezi ca am dreptate :
Cind erai tinar (sau poate esti ), ti-aduci aminte cum sareai in sus daca se lua cineva de iubita sau navasta ta . N-ai fi suportat nici in ruptul capului o insulta . Dar acum suportam , ca de ,Dumnezeu e in cer , noi pe pamant si apoi chiar nu ne arde inima , de ce sa ne iritam . Nu stiu cum poti sa ramai calm cind se scriu atitea calomnii ? Eu nu pot .
Si Iisus a pus mana pe bici cind a fost cazul (in templu) , si pe noi ne-a facut de doua parale (imi plac expr.din popor), "neam viclean si precurvar" ,cind n-a mai putut suporta prostia oomeneasca .
Fii fara grija , ma rog pentru tine sa ma ierti pe mine , ca nu pe tine m-am maniat ci pe ce ziceam mai inainte !
Adevarul ne da voie sa ne facem bici cind trebuie , e nevoie si de asta . Au spus si au facut la fel sfintii nostri (fara a avea pretentie de comparatie)
Doamne ajuta !

Eu nu te-am luat deloc in ras, Maria. Eu ti-am atras atentia ca nu e frumos sa iti expui aici senzatii care si noua ne provoaca sentimente neplacute. Daca eu sunt plin de mandrie...e parerea ta, ca sa nu spun judecata ta, pentru ca iti permiti sa ma cataloghezi fara sa ma cunosti intr-adevar. Faptul ca nu poti sa imi intelegi ideile si atitudinea, e problema ta si aceasta problema nu te indreptateste sa ma categorisesti.

Eu te-am inteles, Maria draga mea, si cunosc sentimentul si crede-ma sunt asa de multi care blasfemiaza numele lui Dumnezeu. Si totusi Dumnezeu nu ii pedepseste cu moarte asa cum ar merita... Asta nu iti spune nimic?

Eu nu am citit blasfemiile acelea despre care vorbesti, pentru ca nu cercetez tot site-ul, eu am scris acolo unde m-am implicat.

Pace si bucurie de la Sfantul Nicolae!

dmb 06.12.2006 16:48:15

Mai fratilor nu sint nici vechi pe forum si nici nu am cunostintele voastre.Ia uitati-va la prietenii nostri moslemi daca se ataca unul pe altul.Rufele se spala in familie mai oameni buni. Aveti neintelegeri? (nu stiu daca forumul asta are mesaje personale) cred ca trebuie gasita o solutie sa nu ne dam in spectacol.Nu uitati ca voi reprezentati aici crestinismul.Pai de ce credeti ca au intrat turcii in Constantinopol? Fiindca crestinii nu tin aproape! Si tot din aceeasi cauza in citiva ani o sa avem fes in cap si urlam ca lupii de pe minaret!
Ce are Iosif nu are Maria 55.Nimeni nu-i perfect! Mai ales eu nu sint ca uitema din coleric inascut incercind sa fac pace:p
Azi e Sf. Nicolae asa ca de dragul lui faceti pace si avetiva ca (ce sinteti in esenta) fatii!

Negroponte 06.12.2006 22:05:20

dmb, Sfantul Nicolae lupta cu asprime impotriva ereticilor de tot felul.Asa ca de ziua Sf. Nicolaie ar trebui sa fim mai putin ecumenisti.De dragul adevarului.Doamne ajuta!

mioara 06.12.2006 22:30:06

Iosif, ia sa citesti ce a postat dansan pt. maria55 la topicul "Se foloseste frecvent cuvantul popa"! Daca tu crezi ca asa se vorbeste cu o femeie, atunci imi pare rau de cunostinta! Pe care Dumnezeu spui tu ca il cauta dansan, ca eu nu prea inteleg asa?! In anul 2006 nu se poate spune ca exista oameni care nu au auzit de Dumnezeu, dupa 17 ani de "libertate".
Si apropo, vezi ca a aparut si un new-age-ist, undeva pe sus pe la "extraterestri". Da fuga si ia-l in brate pana nu ti-o ia altul inainte.
Pe un forum nu ai sa-L gasesti pe Dumnezeu, ci in Biserica Lui cea adevarata, adica ortodoxa. Aici se poarta discutii intre ortodocsi, cum de altfel este si denumirea forumului. Asa ca aici nu vine nimeni ca, vezi Doamne, a auzit ca va avea o revelatie in urma unor discutii cu forumistii si va lasa ratacirile lui si va imbratisa deodata ortodoxia.Ei vin ca sa faca dezbinare si sa creeze probleme.
Citesc acum o carte despre noile erezii si ma cutremur cat sunt de periculosi! Dar bineinteles ca nu te intereseaza treaba asta, ca in ea nu am gasit atitudinea asta de falsa blandete cu ereticii...

iosif 06.12.2006 22:38:20

Mioara, draga mea,

Nu mi-a placut ce a postat, dar nici maria55 nu s-a lasat mai prejos! Deci, cred ca ar trebui vazut amebele parti. Eu nu apar eretici, stai linistita, ca stiu si sa pun si piciorul in prag cand e nevoie. Dar de ce sa alergam la palme mai intai...inainte de duhul blandetii.

Daca forumul este doar pentru cei care sunt ortodocsi si marturisesc credinta ortodoxa, atunci sa o marturiseasca! Credinta nu o marturisesti numai inaintea celor credinciosi,ci si a celor necredinciosi ca sa le fie spre marturie.

Dar tu draga mea Mioara, citind carti sa stii ca nu vei rezolva situatiile. Intr-adevar, te mai luminezi, dar mia mult te lumineaza practica crestina.

Toate cele bune!
Io

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:35:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.