![]() |
Cuib de randunele daramat -e pacat?
Ajutor ! sunt speriata
Primavara trecuta, randunelelor care-si facusera cuib 2,3 primaveri la rand la geamul meu le-a fost inchisa usa casei cu scoci ;dupa ce saptamana de saptamana apoi zi de zi faceau o mizerie de nedescris atat pe pervaz cat si de-a lungul geamului de sus pana jos. Doamna care se ocupa de curatenie m-a intrebat odata daca sa le strice cuibul. Cunoscand o vorba din batrani cum ca nu e bine sa strici cuibul pasareleor , ne-am gandit noi sa intrebam preotul cat este de adevarata povestea respectiva ca sa nu ne expunem la o actiune riscanta , facand aceasta. Intalnirea cu preotul a mai avut loc insa intrebarea nu a mai fost pusa ptr ca doamna gasi-se o solutie intre timp . I-a trecut prin gand sa lipeasca intrarea in cuib cu scoci . Zis si facut. Asta s-a intamplat primavara trecuta. Astazi , revenind la curatatul geamurilor ,vazand ca scociul dupa o iarna lunga s-a mai dezlipit , am spus ca ar fi bine sa-l intarim. dar... din neatentie si din cauza pozitiei proaste de pe scara la o apasare mai puternica cuibul a cedat si s-a spart. Atunci a zis doamna ca-l da jos cu totul iar eu am consimtit. In timp ce-l desfacea bucatica cu bucatica , am gasit si o pasarica moarta in el :20: Ce-mi puteti spune legat de aceasta vorba veche din batrani? Azi cautand pe google dupa un raspuns am mai dat si peste un articol in care scria ,cum ca ,acele case la a caror geam isi fac cuib pasarele sunt binecuvantate de Dumnezeu -- asta a fost cireasa de pe tort. |
Citat:
Insa, in intamplarea ta precum si in maniera in care o prezinti, am recunoscut parca aceeasi noblete sufleteasca pe care a aratat-o Sfantul Dimitrie Basarabov, atunci cand, fara sa vrea, a calcat peste un cuib. |
Adica sa-l strici este pacat dar sa nu lasi pasarile sa-l foloseasca n-ar fi?
Mi se pare mai degraba superstitie decat o judecata morala sanatoasa. |
O, pervaz frumos...
Citat:
Nu știu dacă putem numi asta păcat - dar în tot cazul este o lipsă de dragoste față de viețuitoarele care ne înconjoară. Este cruzime. Iar dacă "acțiunea riscantă" e singurul lucru de care te temi, atunci află că e GRAV ! De ce? Întreabă-ți sufletul. Dacă repeți acțiunea, poate vei avea și o slabă mișcare de răspuns... Dacă nu vei avea răspuns, probabil că sufletul ți-a rămas în cuib, alătri de puiul pe care l-ai zidit de viu, pentru curățenia pervazului tău. Doamna de la curățenie poate respira liniștită. Nu va mai trebui să spele pervazul atât de des. |
Citat:
|
Citat:
Adevarul este ca in Ghidul de spovedanie printre cele peste 300 de pacate nu se aminteste si de acesta. Sau se incadreaza la a face rau cuiva voit? |
Citat:
|
Citat:
|
Povestiri despre și cu rândunici
Locuiam într-un apartament la etajul 6.Niște rândunele și-au făcut cuib în colțul de sus al gemului de la dormitor(era pe nord).Le priveam fascinată cum aduceau paie lut și apă de la mare distanță,apoi au făcut ouă și au scos pui.Deși făceau mizerie eam foarte fericită căci auzisem din bătrâni că este semn bun atunci când rândunelele își fac cuib la casa cuiva. Într-o după-amiază de vară a venit o furtună cumplită cu piatră și am privit pe geam cum era distrus cuibul iar pui erau omorâți.Am plâns atunci și mult timp după aceia când mă uitam pe geam. Dacă ar fi să cred în semne pot spune că nu a fost un semn bun dar...asta e altă poveste. .... La casa bătrânească unde locuiesc acum într-o vară patru rândunici (două mari și două mici...nu glumesc -cred că era o familie)au început să-și facă cuib deasupra ușii de la bucătărie.Au venit și al doilea an au lucrat la cuib dar, spre toamnă l-au părăsit și nu le-am mai văzut de atunci nici măcar prin preajmă. .... Unicul meu fiu într-o zi s-a apucat să-și arnajeze o casă pe lângă părinții lui(adică noi).Într-o zi a cunoscut o fată de departe,s-a îndrăgostit de ea și a luat-o de soție.Au zburat împreună și s-au apucat să-și construiască o casă în alt loc..... |
Citat:
Delicatetea sufleteasca e un atribut al sfinteniei, avem marturii despre sfinti care traiau impreuna cu animalele, fie ele chiar si insecte si se straduiau sa nu faca rau la nici una. Nu cred ca spovedania ar trebui sa se faca dupa "lista de pacate" care in nici un caz nu se rezuma la 300, ci dupa ceea ce constiinta noastra spune, constiinta cu care ar trebui sa comunicam si sa ne asiguram ca este vie.. Pana la urma, daca constiinta ta nu zice nimic pentru faptul ca nu le-ai lasat sa-si faca cuib acolo, intreaba duhovnicul.. Cred ca se pot spovedi si pacatele pentru care nu simtim neaparat parere de rau daca totusi constientizam sau macar ni se spune ca a fost o greseala.. |
dar cine spune ca nu-mi pare rau sau ca nu as fi ezitat ;credeti ca am stiut ca una din pasarele a ramas acolo ? si daca as fi stiut va imaginati ca as mai fi lipit inca vreo 2 straturi de scoci peste? asa va imaginati?
ideea este ca am facut ceva si vreau sa aflu daca am gresit in fata lui Dumnezeu. am alergat speriata la niste "prieteni " ptr ai intreba cat de tare am gresit si am gasit niste judecatori . oare nu stiti ca fecalele de pasari contin escheria -coli sau cicocul /penele lor poarta microbi cum ar fi poate helicobacter pilori ! sau altii ..microbi adusi de peste mari si tari !! deci chiar trebuie sa-l ispitim pe Dumnezeu ?- hai sa vad cat rezista sistemul meu imunitar? ca doar Dumnezeu e cu mine... Deci daca-mi puteti da sfat bun si ziditor faceti-o , daca nu sa va ierte Dumnezeu ptr pacatele care mi le-am facut enervandu-ma. alinb - referitor la cele scrise de tine ,daca constiinta nu-mi spunea nimic, nu veneam pe forum (unde m-am gandit c-am sa gasesc oameni de treaba cu credinta in Dumnezeu )sa pun intrebari |
Citat:
|
Ei, probabil daca ai copii si ti-a fost teama pentru sanatatea lor, sau chiar a ta, mai ales in cadrum propagandei astea intense cu "gripa aviara" poate ai o scuza..
Am sa ma gandesc si eu sa nu mai dau painea la porumbei ca cine stie cu ce ma aleg.. Mma rog, probabil 1/2 sunt ciori din alea care poate acum 100 ani ciuguleau ochii cuiva, ca am auzit ca traiesc si 300. Si scuze daca te-am inteles gresit, dar eu n-am vazut sa-ti fi parut rau ca le-ai alungat desfiintandu-le practic posibilitatea de a folosi cuibul, ci parerea de rau ti-a venit abia cand l-ai stricat din greseala, desi practic nu mai era util si chiar cine stie, putea contine virusii aia ucigasi.. Iar concluzia pe care am tras-o, corecteaza-ma daca gresesc, a fost ca mai degraba ai o teama superstitioasa de a le strica cuibul gol de altfel si inutil, nu ce s-a intamplat cu randunelele ramase fara cuib. P.S Nu te-ai gandit sa le fi pus o cutie din aceea pentru pasari intr-un copac din apropiere? Poate asa impacai si capra si varza.. |
Citat:
|
Clementia, nu vreau sa te supar in plus. Dar asta cred ca trebuie sa iti serveasca drept invatatura de minte in legatura cu superstitiile. Daca nu erai superstitioasa ai fi distrus pur si simplu acel cuib de pasari, pasarile si-ar fi facut cuib in alta parte, si tu ai fi avut acum constiinta linistita si impacata. Din simpla superstitie te-ai gandit sa pui scotch pe cuib (???? de unde ideea asta??) in ideea ca ceea ce aduce ghinion nu este alungarea pasarilor, ci distrugerea unui lucru absolut banal. Hmmm.
In mod normal, noi, oamenii, am fost pusi stapani peste lume si vietuitoare. Desi avem datoria sa tratam natura cu respect si dragoste ca si creatie a lui Dumnezeu, in acelasi timp Dumnezeu ne-a dat voie sa o transformam si sa o modificam dupa cum credem de cuviinta, bineinteles cu anumite limite. De exemplu, iarba si buruienile sunt bune, dar nu cand cresc pe straturile noastre. Deci, desi in general nu ai voie sa iti bati joc de plante, ai voie sa smulgi iarba care creste si innabusa munca ta. La fel si cu randunelele alea. Daca asa de mult nu le placeai, toamna sau iarna, dupa ce plecau, puteai pur si simplu sa le distrugi cuibul, fara nici un pacat si fara sa risti sa le omori sau sa le impiedici viata in vreun fel. Bineinteles, daca nu erai superstitioasa. :21: Deci pacatul de care ar trebui sa te ingrijorezi nu este ca ai distrus un cuib de randunele, sau ca ai omorat vreo randunica. Pe cat de crud pare, nu este un pacat asa de grav, nefiind nici cu intentie. Dar superstitia si credinta in tot felul de obiceiuri care nu au legatura cu Dumnezeu este pacat destul de serios care trebuie sa te ingrijoreze. |
Citat:
sfarsitul lumii va veni de la gainatul de pasare. p.s. daca distrugi un cuib de pasare cica:71:...te blesteama pasarea si o sa ramai vaduva...(culese din popor) |
Nu este bine ceea ce ai facut,gandeste-te ca si ele sunt vietati,nu doar oamenii, dar faptul ca tu nu ai avut intentia sa omori pasarea,face situatia mai putin grava.Daca viitoare mai bine ai verifica de 2 ori ceea ce urmaza sa faci.
Eu am cuib de porumbei pe bacon si e tare frumos. |
Citat:
|
Nu cred ca ar trebui sa ne gandim dpdv al superstitiilor...o fi de rau,o fi de bine.
Ar trebui pur si simplu sa fim recunoscatori pentru vietuitoarele,florile si copacii pamantului pe care ni le-a dat Dumnezeu spre pastrare si sa ne bucure in primul rand sufletul. Se intampla de multe ori cand merg pe strada,poate ingandurata de diverse griji,sa privesc niste vrabiutze care se ciorovaiesc vesele pe niste frimituri de paine,un catel cu mutra poznasa care vine sa il mangai chiar daca nu am ce sa ii dau de mancare si uit de toate,incep sa zambesc. Ne-am invatat sa apreciem prea mult ceea ce ne-a dat Dumnezeu doar prin prisma materialului si uitam de adevaratele daruri spirituale pe care ni le ofera natura. Sunt convinsa ca nu ai facut cu inima rea ce ai facut sau dorind sa ucizi acea pasare,dar,poate a fost ca aceasta intamplare sa aiba loc ca tu sa inveti o lectie,sa iti deschizi ochii sufletului si catre fiintele aparent marunte si sa apreciezi viata in simplitatea si frumusetea ei,fara bariere,rigiditati,temeri... |
Citat:
Clementina (sper că acesta îți este numele),răspunsurile pe care le primești deși binevoitoare îți pot accentua starea de neliniște.Ar fi bine să mergi la un preot sau la duhovnic dacă ai,să te spovedești iar Dumnezeu te va ajuta să uiți acest incident. Ce bine ar fi dacă am avea mustrări de conștiință măcar atât de mari pentru avorturile pe care cu bună știință le facem noi femeile!(aici mă includ și pe mine) . |
Iertati-ma ptr iesire.
Am fost la preot de dimineata.
Parintele a crezut ca am sa-i prezint o problema serioasa la cat de grav i-am spus "trebuie sa vorbesc cu dumneavoastra, am o problema" . Mi-a raspuns cu blandete "..nu trebuie sa le stricam cuiburile dar nici nu este o problema care trebuie sa ne preocupe in mod principal. Oamenii sunt problema , nu pasarile.Cat despre faptul ca a murit, probabil ca acesta a fost firul vietii ei'' Initial cand am intrat pe forum intentionam sa rog adminul sa inchida topicul, apoi m-am gandit ca poate exista persoane care ar dori sa afle totusi parerea unui preot..deci am postat ;sa fie de folos ca am facut asta. Si da, am fost superstitioasa , m-am luptat din greu sa scap de problema aceasta. Ce sa-i faci , asta este viata si babismele inoculate la varste fragede uite cum iti tulbura judecata chiar adult responsabil fiind . Ala rau de-abia asteapta sa ne prinda cate o slabiciune ca apoi sa ne invaluie in mrejele lui. Referitor la nivelul de cultura sau intrebarile infantile la care faceai referire voxday mai sus - multumeste-I draga /dragul meu lui Dumnezeu ca te-a inzestrat sau te-a binecuvantat cu mai multa intelepciune sau mai multi neuroni .Vezi , ce dar frumos ti-a dat Dumnezeu? nu trebuie sa fii dispretuitor pentru asta si nici sa dialoghezi decat daca vrei, cu persoanele care tu le consideri inferioare ca nivel de cultura, pozitie sociala, etc . Tu singur poti sa alegi , insa Lucifer pentru mandrie a fost alungat din imparatia cerurilor.deci iarta-ma daca ti-am deranjat existenta. o_tzaranca :sa speram ca sfarsitul lumii nu te va gasi ironizandu-ma pe mine .... Doamne fereste !!!. .. " sa nu fiti pricina de sminteala ptr aproapele vostru" :68: ... si pe tine te rog sa ma ierti pentru acelasi deranj Deci ideea este ca majoritatea celor care au raspuns intrebarii mele "infantile" :5: sunt mai mult... sau mai putin superstitiosi. Toti spun ca nu e bine sa stricam /deranjam acele cuiburi dar nici unul nu are dovada nici argumentul concret. Deci haideti sa ne spovedim fratilor ca suntem superstitiosi. Nu glumesc. Sa aveti o zi buna binecuvantata de Dumnezeu :6: |
mai clementina,stii ce canon trebuia sa-ti dea preotul ?sa incerci cu manutele tale sa faci un cuib de pasare.
sa aduni crengute,pene ...sa le modelezi a.i. sa iasa acel cuib au incercat copii mei o vara intreaga ..cu scoci,cu super glue..degeaba. pasarea face asta ..in cateva luni ..si cu ciocul,nu cu 2 maini vecina mea de la tara are in prispa casei ..3 cuiburi .Are 70 ani,se urca pe scara ,le sterge mizeriile lasate,le curata cuibul..si spera sa se intoarca iar la anul ...(si e f.rea:D..ca nu a vrut sa ne dea si noua un cuib ) ce as vrea eu sa am un cuib de pasare la fereastra mea...dar nu am .O fi de la blestemele lor..nustiu ..ca intr-o vara la tara ,fetita mea a luat puiul din cuib, sa se joace cu el. Seara ,cand pasarea a venit la cuib ..nu mai era puiul ..il mancase pisica.Sentimentul care il ai cand vezi pasarea care se intoarce la cuib si nu-si mai gaseste puiul...e cumplit. |
Citat:
Mai bine ar face lumea un efort sa renunte la superstitii. |
Citat:
Doamne Isuse Hristoase fiul lui Dumnezeu milueste-ma pe mine pacatoasa! |
Citat:
nu sunt superstitioasa ..sunt taranca ,TARANUL NU DISTUGE NICIODATA CUIBURILE (asta nu e ironie) A fost bun threadul ..acum stiu ce fac de 1 Mai.Merg in padure sa ascult pasarile cum canta .Am mai fost odata si a fost minunat. |
Citat:
Sa inteleg ca ai nevoie de popa, sau pareri de la colegi (crestini) forumisti care sa iti spuna ca nu, e ok, sunt doar niste pasari? Ce ai facut mi se pare de doi lei, si o sa iti zic de ce. Nu ma consider a fi un tree hugger, si nu am o problema in a omori gandaci de bucatarie, de exemplu. Nah, nu imi place mie sa umble ei pe unde mananc eu. Dar sa consideri OK sa inchizi un cuib de randunele cu scoci, doar pentru ca faceau mizerie, mi se pare... mizerabil. Mai ales cat pasarile alea foloseau inca respectivul cuib. Era asa de greu sa cureti? Mai ales, ca stai, de fapt, nici nu curatai tu, parca era o femeie care facea asta. Si daca vroiai sa distrugi cuibul ala, chiar nu puteai astepta pana puii aia cresteau si migrau? Sunt ateu, deci mi se rupe daca e pacat sau nu, din punct de vedere al unei doctrine religioase, oricare ar fi ea. As face eu ce ai facut tu? In mod clar nu, nu m-ar deranja sa pun mana si sa curat dupa pasarile alea, doar pentru placerea de a le vedea crescandu-si puii sub geamul meu. Dar dormi linistita, popa a zis ca e ok. Sa le fereasca dzeu pe randunicile alea sa aiba vreun gand sa isi faca cuib iar acolo la anul, presupun ca nu vei ezita sa bagi un scoci din nou, avand in vedere ca nu iti ca impiedica intrarea in rai. Succesuri! |
putea sa lase cuibul acela de randunele ca nu deranjau pe nimeni, dimpotriva.
|
In traditia crestina exista o povestioara despre rindunele, pe care probabil ca multi o si stiu .
Am sa o reamintesc acum : intr-o zi de simbata Iisus statea in fata casei , linga niste copii care se jucau, si din pamin , din lut, a modelat 3 rindunele. Cind si cea de a treia a fost terminata de modelat , rabinul sinagogii s-a apropiat de el , trecind pe linga casa, si vazind ce face i-a reprosat : ce evreu esti tu ? nu sti ca in ziua simbetei nu ai voie sa faci nici un lucru cu miinile. Copilul a ridicat privirea si i s-a uitat tinta in ochi. Rabinul deranjat de indrasneala privirii a ridicat piciorul si a vrut sa calce si sa striveasca figurinele . Iisus , inspaimintat de gest a intins miinile spre rindunele , a plesnit din palme si le-a strigat : zburati ! In clipa aceea figurinele din lut au devenit fapturi adevarate, albe ca zapada si imediat si-au luat zborul . Cind Iisus si-a dat duhul pe cruce , din inaltul cerului a aparut un stol de rindunele , care s-au invirtit in jurul acesteia , si-au imbracat haina de doliu luind culoarea neagra pe spate si dosul aripilor si s-au ridicat din nou de unde venisera. La a doua venire a lui Mesia , rindunele il vor insoti si vor fi dinnou albe complet ,ca la ,,facere" . |
Citat:
|
Citat:
E atat de greu sa ne intre in cap ca sfintii, copiii mici si necuvnatatoarele de orice soi sunt singurele creaturi fara pacat, alaturi de ingerii ramasi fideli Domnului? (Ma refer la copiii botezati, carora pacatul ancestral le-a fost sters). Daca stai sa socotesti, unde e inteligenta, este/poate fi maleficitate. Cine s-a razvratit? Unii ingeri. Cine a cazut? Protoparintii speciei umane. Adica fiinte "inteligente" (hm!!!...). Cele doua acte de disidenta fata de voia Domnului fac un rau enorm, vizibil cu ochiul liber. Cand o sa pot eu crea, cum o face Domnul Dumnezeu, vieti, lumi si legi pentru ele, atunci o sa imi permit sa omor. Pana atunci, nu! |
o neputinta, un suflet slab, superstitii... Iata ingredientele care alcatuiesc tabloul de aici.
Eu vad treaba mai simplu: important e sa te stresezi mai tare ca il ranesti cu un cuvant pe fratele tau, ca ii spui o vorba nepotrivita, ca ii provoci o durere sufletasca. Intristezi pe acela ptr care Hristos a murit. Oare cati prieteni, vecini, cunoscuti nu am intristat si nu ne-am mai facut mustrari de constiinta? 2. vietuirea animalelor impreuna cu omul face parte din tabloul paradisiac. Datorita starii de pacat, unele animale ne-au devenit dusmani. Altele ne-au ramas in continuare prieteni. Daca am fi mai ingaduitori fata de aceste fiinte necuvantatoare, am vedea ca vietuirea alturi de ele ar deveni o bucurie. Am avea ocazia sa ne bucuram la tot pasul de maretia creatiei lui Dumnezeu. Nu le-am mai ditruge cuiburile ca e rau, ci pentru ca bucuria de a le vedea zilnic, a ne bucura de cantecul lor va fi mai mare daca ceilalti ziceau ca e rau sa strici cuibul, nu o ziceau din superstitie, ca vezi Doamne cine stie ce blesteme te asteapta, ci ptr ca e un lucru rau sa provoci suferinta cuiva, fie el om, animal, pasare . Nu asta ii invatam pe copiii nostri de mici? |
Ma bucur sa observ ca initiatoarea topicului este doar un caz izolat iar marea majoritate a userilor crestini(dar si atei) de pe acest forum sunt intr-adevar aureolati de mila si dragoste,in special pt fiinte nevinovate.
Imi pare o cruzime sa omori fiinte care nu-ti aduc niciun prejudiciu sau sa le strici oranduiala: stricatul cuiburilor,starpirea oualelor si a puilor.Nimeni nu spune sa nu te aperi de daunatori insa povestea cuibului de randunele din acest context este aproape un sacrilegiu. Si mai presus de asta care a fost principalul motiv pt care o pasare nu s-a putut bucura de o scurta existenta lasata de Dumnezeu? Curatenia ferestrelor...fara cuvinte!!! |
Imi amintesc in sat la noi ziceau batranii daca strici cuibul randunicii iti da foc la casa, gaseste ea un pai aprins pe undeva. Am vazut la nepotul meu in Bucuresti randunica avea cuib in baie sus deasupra WC ului, geamul trebuia lasat deschis sa vina la cuib, mult m-am minunat cita rabdare si dragoste pentru aceste gingase pasarele.
|
Citat:
Cand eram mica faceam eu cuiburi din nuiele, si le puneam in pomii din curte doar-doar le va locui o pasare sa ma bucur de priveliste,dar nu am avut sansa asta( o singura data am avut un cuib de gugustuci pe un raft in spatele casei din Arizona,am fost in extaz,au avut 2 pui care au continuat sa ma viziteze si dupa ce-au parasit cuibul). |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:34:19. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.