![]() |
Icoane si Cruci cu luminite - o profanare?
Va salut.
Ce credeti voi? E o profanare atunci cand bisericile hotarasc sa inconjoare o Icoana, o Cruce sau un altar intreg cu luminite? Am vazut asta la o biserica la care merg mai nou, ca au la Sfanta Cruce de sus si cea de la altar inconjurata de luminite, la fel si icoana Maicii Domnului. Se aprind luminitele cand incepe slujba si se sting cand se incheie. Mie mi se pare cel putin ciudat un asemenea lucru, insa nu stiu daca este o profanare sau nu. Voi ce credeti ? PS: Mie personal imi displace un asemenea gest din partea lor. Cine stie, poate le folosesc pentru a "ilumina" atmosfera mai mult, insa cu totii stim ca Lumina adevarata nu e cea vazuta. |
Profanare este totusi mult spus. Cred ca putem vorbi de o deviere de la firesc. Intalnim in biserici astfel de obiecte de cult deoarece anumiti preoti sunt lipsiti nu numai de notiuni de arta bisericeasca, ci si de bun gust. Degeaba incercam noi sa "impodobim" locasul Domnului dupa cum ne taie capul daca nu o facem din perspectiva traditiei autentice. |
profanare nu, kitsch DA!
si lista poate continua:flori de plastic la icoane. icoane pe faianta, beculete la candela kitsch, kitsch,kitsch..... din pacate , in suficiente biserici nu primeaza bunul gust si asta e trissst..... |
Preotul este cel de gatul caruia atarna toate acestea !
Cand un preot are prost gust, ar trebui macar sa asculte canoanele, care atat de clar vorbesc despre toate cele ale bisericii. |
Si inlocuirea candelelor cu ulei cu niste candele asemanatoare dar... cu becuri?
|
Imi plac bisericile unde lumina de afara patrunde din ce in ce mai putin. Au fost construite asa, nu ca sa ne calcam unii pe altii, ci a invitatie de a ne privi mai mult pe noi, decat pe ceilalti.
Nu-mi place sa vad ca o catapeteasma e impodobita cu instalatie, ca policandrul e lipsit de lumanari si impodobit cu becuri alese, ca orice candela a devenit electrica .... Daca vom continua asa, nu ar fi exclus sa aducem la altar in loc de ulei, becuri pentru candele. |
Citat:
Aiurea... |
Nici mie nu-mi plac candelele electrice :(( Si in general lumina artificiala aprinsa in biserica, lasa sa fie mai semiintuneric si lumina de la lumanari, dar nu tot candelabrul de becuri sau neoane ;(
In schimb flori artificiale am vazut in bisericutele mici in care nu sunt bani sau nu sunt mai mult de cativa enoriasi la slujba.. mai aduce cate o babuta un fir de busuioc sau o floare din gradina. Si asa au putut ei sa infrumuseteze icoanele. E kitsch dar cred ca e scuzabil, si pana la urma nu cred ca ne impiedica la rugaciune.. |
In aceeasi biserica la care am vazut acele luminite, cand se termina slujba si se stingeau, impreuna cu multe alte lumini din biserica, era o atmosfera mult mai frumoasa in interior, parca mistica.
Are geamuri galben-fumurii si se vedeau razele de lumina difuza galbena cum se astern pe altar. Mult mai frumos, decat sa abuzeze de aparatura electrica. O sa fac doua poze Duminica viitoare ca sa vedeti diferenta. |
O fi lumina de la lumanri mai "cool" dar din pacate nu face fatza la necesitatile actuale si creeaza si o atmosfera irespirabila.
In rest..candelele cu led -uri si alte minuni au venit din afara si au in general (sau mi se pare?) o tenta catolica.. Ma intreb unde se vindeau inainte cel mai bine.. |
Cred ca o caracteristica esentiala a unui interior de biserica ortodoxa ar trebui sa fie simplitatea. Personal, nu-mi plac bisericile incarcate cu lucruri sau piese de mobilier bisericesc care, intr-un final, se arata a fi de prisos. Altfel, exista riscul sa te simti "sufocat". Luminitele de acest gen si orice alte elemente decorative, numai odihnitoare nu sunt.
Am intrat in biserici in care pe solee, inaintea iconelor imparatesti, se aflau buchete de flori. Mi-a placut discretia. Nimic nu mi s-a parut ostentativ. Am avut insa ocazia sa intru in unele biserici, in care, am avut impresia ca am pasit mai degraba intr-o florarie, decat in casa Domnului. Bunul gust presupune si o buna masura. |
Citat:
|
Citat:
|
Problema e ca Biserica nu are monopol in confectionarea obiectelor de cult, astfel mi-a fost dat sa vad intr-o consignatie pe langa servicii de cafea, farfurii, tacamuri si icoane cu ceas sau cu beculete , si cruci cu beculete care ardeau intermintent, asemenea jucariilor luminoase..cel putin ciudat
|
Citat:
|
Daca ar fi sa privim asa, atunci ar trebui aproape sa nu mai intram in nici o biserica. Dupa parerea mea, ceea ce ne aduce la biserica este inainte de orice, harul preotului. Daca insa acesta are nu-stiu-ce metehne, e foarte greu sa faci abstractie si sa nu te smintesti intr-un fel sau altul.
Si la biserica unde merg eu, sunt doua astfel de probleme, dar una este destul de iritanta. Problema becurilor din policandru sau a beculetelor din usa Sf. Altar nu ma mai deranjeaza demult. Am observat ca in momentul in care urmeaza sa fie stinse lumanarile dupa slujba Parastasului sau a Sf Maslu, se are o grija exagerata ca toate lumanarile sa fie stinse intr-un pahar cu apa, pentru a nu scoate fum, incercandu-se astfel sa se protejeze pictura. Ceea ce deranjeaza foarte mult este... microfonul. Dascalul de exemplu, are o voce divina, si un potential urias. Nu ar avea nevoie de microfon. Si totusi, el il tine aproape de gura, si oricat ar fi babele de surde, nu se pot plange ca nu au sesizat vreo intonatie anume. La fel si Parintele, care pare foarte ciudat cand citeste Sf Evanghelie, parca ar da recital in studio. Am indraznit cu ceva timp in urma sa-i spun dascalului, dar fara rezultat, deocamdata. O sa-mi fac curaj si o sa mai incerc. Dar, dupa cate vedeti si pe forum, in momentul in care indraznesti sa spui ca ceva este iesit din acel "frumos" acceptat unanim, esti luat la rost, ca cine esti sa judeci si... de ce te bagi. |
Draga Culai ~!
Colaps s-a referit la icoane si la cruci luminate de beculete , deci discutia se refera la asa ceva ! Un parinte adevarat nu va accepta in biserica lui Hristos asa ceva ! Clar ? apoi , sa sti ca si lumanarile de import catolic la noi in biserica au fost scoase definitiv ( ma refer la cele de plastic , colorate in rosu ) ! Si aceste "mici amanunte" fac parte din Ortodoxie ! Doamne ajuta !
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Si la biserica unde merg eu sunt "candele" cu bec si niste postamente care imita lumanarile avand un bec ce palpaie asemeni flacarii. Eu cred ca in afara de mult prost gust exista si multa LENE deoarece o candela se intretine greu in comparatie cu un simplu bec. Trebuie pus ulei, schimbat fitilul, spalat paharul.....munca multa si grea pt unii care au descoperit cat este de comod sa apesi un buton la inceputul Liturghiei si la sf. ei. Am fost acum cateva zile la un Sf. Maslu la o manastire unde nu au curent electric. A fost atat de frumos sa vezi cum se citea la lumina lumanarilor...
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Multumesc de invitatie , nu am refuzat dar nu am reusit sa gasesc accept . |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
candela electrica poate fi o solutie alternativa a candelei clasice atunci cand suntem plecati de acasa?
se stie ca multe case au ars din cauza ca nu au fost supravegheate candelele / lumanarile. pentru a elimina un risc ( zic eu destul de serios ) cred ca poate fi folosita aceasta varianta. nu stiu insa daca o candela electrica are (acelasi) efect ca una "clasica". personal, ma simt mai bine (in siguranta) daca atunci cand plec, am candela aprinsa, dar nu are cine sa o supravegheze. voi ce ziceti? dar nu in stilul de "sariti ca arsi", si patimas, ci la modul civilizat si crestinesc. |
Citat:
|
Citat:
Urecheată Dumnezeu Reprezintă coarne zeul de vrăjitorie. |
Citat:
lucrurile sunt grave, ar trebuie refacuta pictura si resfintita biserica |
<<Dupa uscaciunea ateismului, ecumenismul este acum deosebit de ispititor, parand a fi o „inflorire a credintei”. Este cea mai mare amagire a tuturor vremurilor! Ateismul a surpat toti dumnezeii, iar Ecumenismul ii ingaduie deocamdata ca „simboluri culturale”pana ce se va ivi Antihristul, omul Satanei, caruia omenirea inselata i se va inchina ca unui unic dumnezeu. „Antihristul va fi om oarecare, imbracat cu toata lucrarea satanei: «Si se va arata omul care se va inalta nai presus de tot ce Se zice sau Se cinsteste la Dumnezeu» (2 Tesaloniceni 2,4). Acela nu va aduce inchinaciune de idoli, ci va fi potrivnic lui Dumnezeu, si va surpa toti dumnezeii si va porunci sa se inchine lui in locul lui Dumnezeu. Si va sedea in biserica luiDumnezeu, nu numai in cea din Ierusalim, ci si in bisericile cele de pretutindeni”>>
Florin Stuparu |
Citat:
Nu sunt adeptul sa aprind o lumanare in biserica si sa plec la alte treburi. Asa si aici, nu las aprinsa o candela electrica pe motiv ca e un dar pentru Dumnezeu. Acest gest il consider a fi prea mic pentru darurile primite. |
Citat:
Mama nu stinge niciodata candela, nici chiar atunci cand nu mai e nimeni acasa. Iar candela are un pahar simplu, de sticla. De asemenea, la biserica unde merg eu, pe Sfanta Masa arde neincetat o candela, cu lumina de la Inviere. |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:36:39. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.