Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Plictiseala deriva din lene? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9506)

florinbrasov0 20.05.2010 19:04:32

Plictiseala deriva din lene?

Care ar fi cauzele plictiselii?
Sta lenea la baza ei?

Jane Says 20.05.2010 19:28:11

Citat:

Īn prealabil postat de florinbrasov0 (Post 251043)
Sta lenea la baza ei?

Si pe mine ma preocupa subiectul :)

Doriana 20.05.2010 19:38:39

Citat:

Sta lenea la baza ei?

Eu nu cred ca vine din lene, ci din neimplinire. Omul tanjeste dupa mai mult, s-a saturat sa faca zilnic aceleasi lucruri care nu-i aduc fericirea. Sufletul lui e gol si micile satisfactii de peste zi nu reusesc sa-l umple. Apropierea de Dumnezeu cred ca e solutia . Ea va face ca viata sa aiba sens si posibil sa-i dea si o noua directie.

Radu32 20.05.2010 19:42:42

cel plictisit,

plictiseala privine numai si numai din lene !
Omul modern, primeste totul de-a gata,datorita avansului tehnologic care scurteaza timpul,si reduce cantitatea de munca prestata !
Ia sa merga omul asta plictisit la taiat de lemne in padure cu toporul pentru 8 ore,sau sa gletuiasca 100 mp de perete de casa pe zi .,si o sa vada cum ai ies aburii plicitselii din cap !!!

caliyo 20.05.2010 19:54:17

Eu sunt de aceeasi parere cu Doriana. A fost o perioada cand munceam ( munca fizica mai mult) 12 de ore pe zi. Plecam dimineata la serviciu si ma intorceam seara acasa.12 -13ore de munca plus 2 ore pe drum. Nici nu mai vedeam soarele. Eram plictisita la serviciu pt. ca acasa nu mai aveam timp. Cum veneam acasa, mancam si adormeam instant.
Deci varianta cu munca pana la epuizare pica.

colaps 20.05.2010 20:03:57

Plictiseala isi are originea ori in lenea excesiva ori in rutina excesiva.

Omul nu poate fi nici trantor, nici robot. Trebuie sa gasim o cale de mijloc.

Normal, poti sa te ocupi si sa te distrezi ca tot omul, cu cititul, cu filme, cu muzica, cu jocurile pe calculator pentru cine mai simte nevoia.

Insa acum apare intrebarea: Care pacat este mai mare? Al lenii sau al pierderii de timp cu desertaciuni lumesti?

costel 20.05.2010 20:31:13

Sunt persoane care cauta sa fie comode. Lenea ascunsa sub masca comoditatii echivaleaza cu "a fi orientat", adica a avea abilitatea de a nu mai lucra, de a mima. Dar asa intoarcem spatele lui Dumnezeu si pierdem darurile primite. Indiferent ce facem nu trebuie sa fim lenesi.

heaven 20.05.2010 20:56:49

Eu am ajuns, cred, in latura opusa...am impresia ca ziua nu are suficiente ore ca sa fac tot ce imi doresc si mi-am propus.
Traiesc vesnic cu sentimentul ca nu mai este timp.Uneori sunt momente cand ma trezesc si noaptea si mi se deruleaza o serie de astfel de griji in cap.
Stiu,sunt si stresata...dar,totusi,sentimentul ca "nu mai este timp" ma bantuie de cam doi-trei ani foarte insistent,iar din experienta pe care o am cu anumite "feelinguri" ale mele,trebuie sa urmez ceea ce simt.Probabil,anumite raspunsuri imi vor fi date mai tarziu,cand va fi timpul.

gabriela8 20.05.2010 21:03:41

O colega de-a mea referitor la plictiseala a zis asa:" numai un om prost se plictiseste, sunt atatea de facut!":4: Acum nu fac nicio aluzie, nu sariti! ;)
Ei se pare ca nu ii ajunge timpul sa faca tot ce si-ar dori sa faca!
Poate ca plictiseala uneori are legatura si cu lenea:39: sau poate nimic nu te implineste orice ai face pentru ca iti doresti ceva ce nu poti avea si de aici rezulta o delasare care duce la plictis...

Rodica50 20.05.2010 21:31:46

Dar avem timp sa ne plictisim in vremurile acestea?

Langu 20.05.2010 21:50:42

Citat:

Sta lenea la baza ei?

Nu,sunt surori gemene.

glykys 20.05.2010 21:54:48

Citat:

Sta lenea la baza ei?

Daca te plictisesti, poti sterge praful din camera. Sau poti citi. Sau te poti ruga. Sau poti iesi afara din casa.
Lenea e cucoana mare care n-are de mancare. Gaseste-ti un job. Imi vei spune: unde? Nu are importanta, tot cautandu-l, vei scapa de plictiseala! :)

Doriana 20.05.2010 22:49:50

Citat:

Īn prealabil postat de glykys (Post 251103)
Daca te plictisesti, poti sterge praful din camera. Sau poti citi. Sau te poti ruga. Sau poti iesi afara din casa.
Lenea e cucoana mare care n-are de mancare. Gaseste-ti un job. Imi vei spune: unde? Nu are importanta, tot cautandu-l, vei scapa de plictiseala! :)

Depinde cum definesti tu plictiseala. Sunt oameni care se plictisesc muncind, deoarece munca oricum nu se mai termina niciodata, dar sufletul lor se chinuie in singuratate, ei si treaba lor...si atat...Tanjesc dupa un suflet care sa le asculte necazurile, sa stea langa ei cand fac treaba aia multa si nesfarsita...tnjesc dupa Cineva care sa le spuna ca viata lor are un sens mai bun decat cel de a sterge la nesfarsit praful care se depune si de a curata mizeria altora, de a castiga bani care se cheltuie atat de repede si de a trai doar pentru trupul acesta...
Continui sa cred ca plictiseala e un efect al lipsei de dragoste. Iar acuzarea plictisitilor de lenevie, asemenea...Cine nu a fost flamand nu stie ce e foamea...

florinbrasov0 20.05.2010 22:53:42

Citat:

Continui sa cred ca plictiseala e un efect al lipsei de dragoste. Iar acuzarea plictisitilor de lenevie, asemenea...Cine nu a fost flamand nu stie ce e foamea...
Doriana, aici nu acuzam pe nimeni. Nici macar nu vorbim de persoane, ci de pacate. Sa nu intelegi gresit rostul topicului.Doamne ajuta!

Doriana 20.05.2010 22:59:20

Citat:

Īn prealabil postat de florinbrasov0 (Post 251135)
Doriana, aici nu acuzam pe nimeni. Nici macar nu vorbim de persoane, ci de pacate. Sa nu intelegi gresit rostul topicului.Doamne ajuta!

Nu, deloc. E doar o realitate pe care am observat-o in jurul meu : oameni apasati si necajiti si altii care o duc bine tipand la ei ca sunt lenesi. Iar oamenii aceia o duc din rau in mai rau, in final ajungand chiar lenesi, daca tot ii fac toti asa...
Imi cer scuze daca s-a inteles altceva.

eodor nastasa 20.05.2010 23:10:42

Citat:

Īn prealabil postat de Doriana (Post 251139)
Nu, deloc. E doar o realitate pe care am observat-o in jurul meu : oameni apasati si necajiti si altii care o duc bine tipand la ei ca sunt lenesi. Iar oamenii aceia o duc din rau in mai rau, in final ajungand chiar lenesi, daca tot ii fac toti asa...
Imi cer scuze daca s-a inteles altceva.

Adicatelea, daca-i repeti unuia in continu' ca-i tampit, ala, sfarseste chiar prin a crede ca-i asa...mai ales daca, "tinta" ii si prinsa-n cotidianu' lu' viata, adicatelea ii stresat de stomac, renelu', cablu', farmacia si, stiti voi, ce sa mai bla-bla si iar bla-bla. Psihologia' lu' masa nene', stiinta nu gluma, si cand te gandesti ca unii mai si'nvata cum s-o faca, ca trebe' diploma, nu te joci, ce sa mai, treaba serioasa..nu gluma !?

Doriana 20.05.2010 23:13:57

Citat:

Īn prealabil postat de eodor nastasa (Post 251145)
Adicatelea, daca-i repeti unuia in continu' ca-i tampit, ala, sfarseste chiar prin a crede ca-i asa.

Da...mai ales daca respectivul e doar un copil. Stiu cazuri concrete de parinti care si-au distrus copiii facandu-i puturosi sau echivalente. Ce ti se pare asa ciudat?

eodor nastasa 20.05.2010 23:29:13

Citat:

Īn prealabil postat de Doriana (Post 251149)
Da...mai ales daca respectivul e doar un copil. Stiu cazuri concrete de parinti care si-au distrus copiii facandu-i puturosi sau echivalente. Ce ti se pare asa ciudat?

Nu ma mir, traduceam.
Si da, stiu.
Si sa stii ca-i valabil si pentru adulti.
Si punctam tocma' tehnica' lu' unia care zbiara si iar zbiara, cum ca noi toti suntem niste puturosi, si nu "productivam" suficient, pentru a trai demn si decent, si ca de aia nu suntem ca fritzii.
Si acuma te lamurisi ?

Doriana 21.05.2010 00:13:51

Citat:

Īn prealabil postat de eodor nastasa (Post 251158)
Nu ma mir, traduceam.
Si da, stiu.
Si punctam tocma' tehnica' lu' unia care zbiara si iar zbiara, cum ca noi toti suntem niste puturosi, si nu "productivam" suficient, pentru a trai demn si decent, si ca de aia nu suntem ca fritzii.
Si acuma te lamurisi ?

Aha...greu, dar ma lamurii pana la urma... :)

ory 21.05.2010 09:54:25

Plictiseala, cu siguranta ca deriva din lene, dar si din neimplinire, caci poti sa ajungi intr-o stare de plictiseala, facand multe lucruri dar, nereusind sa-ti aduca satisfactia necesara, aceste lucruri, care-ti induc o rutina ce duce la plictiseala.
Plictiseala mai vine si din necunoastere, traind intr-un orizont limitat, nu-ti dai seama cate lucruri frumoase si absolut interesante se afla dincolo de aria ta de perceptie, lucruri demne de explorat care, reusesc, in cele din urma sa-ti dea un sens benefic, clipelor.
Mai poate fi si instinctul ce te defineste ca si persoana, trebuie sa-l cunosti si sa-l hranesti cu lucrurile care-l insufleteste.
Pasiunea insufleteste lucrurile, sa nu lasi pasiunea sa se stinga, altfel simti ca ramai gol si fara sens.
Se pare ca oamenilor nu le ajunge o viata sa-si etaleze framantarile, sa-si manifeste sentimentele si sa-si exploreze propria lume interioara facand-o amica si rivala deopotriva, cu cea exterioara...dar isi permit sa se plictiseasca !
Cat despre lene, desi toata lumea stie ca ea este una dintre cele zece porunci ce nu trebuiesc combatute, oameni buni, ma uimeste faptul ca in ziua de astazi a ajuns la un nivel ingrijorator de dependenta efectiva.
Lenea chiar da dependenta, se vede in jur manifestandu-se atat de acut, atrofiind, nu doar creierul ( de imaginatie si procesare ), ci si trupul, si suportand consecintele de rigoare, exact ca la orice viciu, ca sa nu mai vorbim de frustrarile ce se nasc din lene.
Prin lene ajungi sa nu mai iei decizii, sa nu te mai integrezi in societate sau in familie, sa fii marginalizat, generand conflicte cu cei din jur, dar si cu tine insuti, sa ignori chiar partea afectiva a lucrurilor, sa te injosesti prin gesturi de delasare permanenta, sa nu bagi in seama importanta lucrurilor marunte din jur, dar care pot fi capabile de un tot vrednic sa-ti influienteze viata in mod benefic, incepi sa deformezi in mod inconstient realitatea, sa-i judeci pe ceilalti din cauza propriilor esecuri datorate " repaosului " interminabil , limitandu-ti singur orizontul si posibilitatile de evoluare.
Diversitatea joaca un rol important in alegerea pe care trebuie sa o facem fiecare, permanent.
Si, cel mai important, din lene si perpetuarea trasaturilor acesteia nocive, ajungi din inconstienta si neimplinire la depresii.
Fiinta omeneasca, trupul si creierul omului nu sunt create sa stagneze , mentinerea lor sanatoasa depinde de miscarea fizica si psihica.
Asadar, sa-ti permiti sa lenevesti nu reprezinta un privilegiu, ci un dusman, care, ca si viciul atat malefic, se poate inradacina in fiinta ta si-ti poate influienta viata. Am ajuns sa cred ca, pe viitor, o sa fie nevoie chiar de terapie in acest sens.

AndruscaCIM 21.05.2010 12:18:56

Citat:

Īn prealabil postat de eodor nastasa (Post 251158)
Nu ma mir, traduceam.
Si da, stiu.
Si acuma te lamurisi ?

:21: Ai tu ce ai cu fritzii astia...dar oricum am privi noi problema, fritzii sunt f harnicosi...muncesc oamenii astia non stop, au autostrazi bune, ei in continuu le inbunatatesc, largesc, in continuu muncesc...ca la carte, in oras la fel...peste tot ei lucreaza.

AndruscaCIM 21.05.2010 12:23:47

De acord cu cei care cred ca plictiseala nu deriva numai din lene, cine stie...o fi derivand si din asta, dar cu siguranta nu poate singurul motiv.

Si eu cred ca deriva si din neimplinire, poate chiar din dorinta poate de a munci mai mult, de a-ti largi orizonturile, de a nu face acelasi, si acelasi lucru in fiecare zi.

colaps 21.05.2010 12:29:58

Citat:

Īn prealabil postat de AndruscaCIM (Post 251261)
:21: Ai tu ce ai cu fritzii astia...dar oricum am privi noi problema, fritzii sunt f harnicosi...muncesc oamenii astia non stop, au autostrazi bune, ei in continuu le inbunatatesc, largesc, in continuu muncesc...ca la carte, in oras la fel...peste tot ei lucreaza.

Lucreaza ei, lucreaza, dar pe plan duhovnicesc stagneaza ca tot Occidentul.

Sa nu mai vorbim de legi. Oricum, mai bine nu intram in amanunte, pentru a nu ne abate de la subiect.

AndruscaCIM 21.05.2010 12:43:45

Citat:

Īn prealabil postat de colaps (Post 251277)
Lucreaza ei, lucreaza, dar pe plan duhovnicesc stagneaza ca tot Occidentul.

Sa nu mai vorbim de legi. Oricum, mai bine nu intram in amanunte, pentru a nu ne abate de la subiect.

Bine, cred ca acest lucru se stie...dar daca e sa vorbim dspre aspectul acesta, al muncii...asta e adevarul, muncesc...si gata, eu asta incerc sa spun.

Nu cred ca trebuiesc intotdeauna puse mai multe lucruri in balanta neaparat, pentru a fi aduse cu toatele la acelasi numitor, sau cele pozitive sa fie minimizate...cand nu e cazul.

Alexandra Ale 21.05.2010 13:15:25

Buna tuturor

Hmm,cred ca e timp de plictiseala si in aceste vremuri,mai ales ca toate se indreapta spre rau,iar "el" face orice ca sa ne atraga de la rugaciune.Evident incepe cu starea de a nu avea chef de nimic,usor usor intervine lenea...si ce e mai comod:sa stai sau sa faci ceva?cred ca sa stai...si cum lenea e atat de "indragita" de multi dintre noi,apare plictiseala de a mai face ceva pentru noi,pentru altii,pentru Dumnezeu,si iata plictiseala cum se distreaza cu sufletul nostru ;)) "Sfintii nu se plictisesc in ceruri,mijlocesc pentru noi"

suflet si inima si constiinta 21.05.2010 13:21:24

Eu cred ca lenea are mai multe radacini...Insa , punctul de la care se pleaca, totusi , e pacatul. Se instaleaza lenea fie de la un pacat pe care tu l-ai savarsit si astfel devii nemultumit, ti se pare ca nimic nu mai are sens, cazi in delasare.Apoi , lene mostenita, si astfel ca acest om nu are acea lumina, bucurie , traire care sa-i dea elan in viata.Cand esti impacat cu tine, gasesti in tot ceea ce faci un moment placut si lenea nu-si mai face loc.Asta este un aspect...dar daca te duci la munca si ti-e lene sa faci treaba de zi cu zi, este si datorita faptului ca lucrezi ceva ce poate, nu-ti place, dar ca sa depasesti asta , trebuie sa-ti gasesti sa muncesti ceva pentru care sa ai chemare.Dar, cum in ziua de azi, e greu sa gasesti ceva si care nu-ti place, rabzi(asta la modul concret si realist, pt ca putem fi optimisti si increzatori si sa ne rugam si sa speram ca vom gasi totusi ceva care sa ne placa in final)...Deja am deschis mai multe subiecte

luminita- 21.05.2010 19:24:40

De multe ori plictiseala se confunda cu starea proasta de dispozitie,iar lenea este cu totul altceva.Daca un om este lenes si sta toata ziua fara sa faca nimic eu nu cred ca se plictiseste pt ca sta din proprie initiativa,ceea ce inseamna ca ii place sa fie asa si ca pt el e un mod de a-si petrece timpul liber(sau tot timpul zilei).Plictiseala apare ori din prea multa rutina,ori din lipsa activitatilor.La mine personal apare din lipsa activitatilor si din neincrederea in propria persoana.

eodor nastasa 21.05.2010 20:14:24

Citat:

Īn prealabil postat de AndruscaCIM (Post 251261)

N-am nimic cu fritzii, ii dau ca exemplu, pozitiv de altfel, cand este vorba de
organizare si administrare resurse umane si materiale.
S'acu treaba merge la ei pentru ca guvernu' e guvern, si nu o adunatura de tembeli parveniti si smintiti pe deasupra. Ce vreau eu sa zic, si zic, este ca daca capu'i defect si madularele se defecteaza. Nu putem spune ca toti romanii sunt lenesi si nu vor sa munceasca, trebuie sa le dai de munca mai intai, si mai apoi sa dai cu barda...
Uite, iti dau exemplu' lu io : acum un an am inceput sa construiesc rezervoare pentru apa de 10.000m3, treaba buna, locuri de munca, bani de la ue(adicatelea siguri, nenicule, ha,ha,ha), ce sa mai, sa dam bice cailor...dupa 3 luni, fas...nu mai sunt bani, au disparut, s-au volatilizat...adio locuri de munca, adio cai, adio, adio...bun venit faliment ! Cand pun si io intrebarea fireasca : ba, da de ce ? mi se raspunde : intreaba-l pe guvern, ca el stie ce-a facut cu banu'...
Si daca vrei iti mai dau o mie de exemple, unde guvernu' in maretia lui a fituit banii, si a pus pe chituci si firme si proiecte...la fritzii tai sa-ntampla asa oare ?...

florinbrasov0 21.05.2010 23:34:38

Citat:

Īn prealabil postat de Alexandra Ale (Post 251294)
Hmm,cred ca e timp de plictiseala si in aceste vremuri,mai ales ca toate se indreapta spre rau,iar "el" face orice ca sa ne atraga de la rugaciune.Evident incepe cu starea de a nu avea chef de nimic,usor usor intervine lenea...si ce e mai comod:sa stai sau sa faci ceva?cred ca sa stai...si cum lenea e atat de "indragita" de multi dintre noi,apare plictiseala de a mai face ceva pentru noi,pentru altii,pentru Dumnezeu,si iata plictiseala cum se distreaza cu sufletul nostru ;)) "Sfintii nu se plictisesc in ceruri,mijlocesc pentru noi"

Pana acum putem observa 2 aspecte, zic eu.
1 Plictiseala duhovniceasca, lipsa harului divin. Omul chiar daca are de lucru, munceste etc, simte ca ii lipseste ceva sau mai bine zis: Cineva si duce o viata chinuita...
2 Plictiseala din cauza lipsei de activitate. O lipsa de activitate cauzata evident de lene(lenea de a te ruga si de a face ceva folositor tie si celorlalti).
1 si 2 au un numitor comun: lipsa lui Dumnezeu in viata omului.
As zice ca Plictiseala de tipul 2 se intalneste mai mult la tineri.
Din cauza pacatelor noaste ajungem la plictiseala. Ca Dumnezeu ne-a dat de lucru ca sa nu ne plictisim cumva: "Rugati-va neincetat". Si trebuie sa avem in vedere ca timpul e scurt si nu trebuie pierdut.
Acesta e unul din putinele mecanisme diabolice, din nefericire.

AlinB 23.05.2010 00:35:40

Citat:

Sta lenea la baza ei?

Da.
Lene sau/si lipsa de ocupare cerebrala.

Rodica50 23.05.2010 06:29:29

Plictiseala nu vine de la Dumnezeu!

Z.Lidia 23.05.2010 18:20:48

Plictiseala trebuie sa fie un blocaj teribil, o lene, dar si o mustrare de constiinta care nu-ti da pace. E ca un semnal ca ar trebui sa te misti, sa faci ceva. Plictiseala poate fi si ceva bun, daca o vezi ca un trigger pentru o noua actiune.
Trebuie sa spun ca nu prea cunosc plictiseala, caci daca am avut ceva timp liber, mereu am gasit ceva de facut. Exista atatea oportunitati! De la cursuri, hobby-uri, la voluntariat, sau excursii.
Mie nu-mi ajunge timpul sa fac tot ce mi-as dori!
Iar daca apare plictiseala in timp ce faci o munca repetitiva, care necesita rabdare, mi-a zis matusa mea o vorba, cand eram mica: numai asa poti sa ajungi la maiestrie, prin repetitie, pas cu pas. Deci roaga-te pentru rabdare! In plus, daca e o munca fizica, mintea poate sa-ti mearga, e un moment de introspectie, binevenit.

costel 19.10.2010 14:45:44

Citat:

Īn prealabil postat de Z.Lidia (Post 251937)
Mie nu-mi ajunge timpul sa fac tot ce mi-as dori!

Asa se intampla cu orice om care nu este mort sufleteste.

Cred ca plictiseala vine si din faptul ca de multe ori omul petrece pe cai pe care ar trebui sa umble altii. Adica unii ajung in invatamant, desi ar trebui sa se afle in alt loc datorita darurilor cu care a fost inzestrat. Asa ca o alta cauza a plictiselii sta in necunoastere noastra. Facem lucruri pentru care nu avem daruri si de aceea ne plictism.

Rodica50 19.10.2010 14:49:48

Citat:

Īn prealabil postat de costel (Post 298562)
Asa se intampla cu orice om care nu este mort sufleteste.

Cred ca plictiseala vine si din faptul ca de multe ori omul petrece pe cai pe care ar trebui sa umble altii. Adica unii ajung in invatamant, desi ar trebui sa se afle in alt loc datorita darurilor cu care a fost inzestrat. Asa ca o alta cauza a plictiselii sta in necunoastere noastra. Facem lucruri pentru care nu avem daruri si de aceea ne plictism.

Poate fi un adevar, dar constiinta ne obliga sa ne straduim- motivatii sunt multe- se plictiseste omul care nu reuseste sa fie motivat.

anna21 19.10.2010 19:51:14

Citat:

Sta lenea la baza ei?

Da, lenea duhovniceasca (lipsa de zel, nepurtare de grija pentru suflet, iubirea de lucruri materiale etc..)
Recoman capitolele despre akedie din artea Terapeutica bolilor spirituale de Jean Claude Larchet. ( eu am descarcat-o de pe situl arhiva ortodoxa)

Din carte: "Fiecare dintre celelalte patimi este nimicia de o vitute. Dar trandavia sufleteasca (akedia) este moartea atotcuprinzatoare a calugarului, spune Sf. Ioan Scararul.
Pentru vindecarea ei, mai intai trebuie sa fie scoasa la lumina si sa fie cunoscuta ca atare, pentru ca aceasta patima nu are o pricina anume si de aceea adesea ea ramane nestiuta sau de neinteles, cu atat mai mult cu cat unul dintre efectele ei este orbirea mintii si intunecarea in intregime a sufletului."
Foarte interesanta cartea, cititi si "leacurile" impotriva akediei.. (este un capitol intreg pe aceasta tema).

Elesya 19.10.2010 19:55:29

nu

Nu mi se intampla sa ma plictisesc vreodata...Si daca n-as avea ce face....as dialoga cu EL..iar asta nu te plictiseste...

anna21 20.10.2010 05:40:59

Fragmente din cartea lui J C Larchet "Terapeutica bolilor spirituale", audio, despre akedie:

http://www.crestinortodox.ro/predici...dia-99509.html

http://www.crestinortodox.ro/predici...iei-99508.html

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:34:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.