![]() |
Inmormantarea si pomenirea mortilor
|
Este important sa avem grija de batranii nostri atat cat ii avem, iar cand acestia pleaca dintre noi sa le purtam de randuiala cu o constiinta dreapta- copiii nostri vad, iau exemplu si vom primi dupa cum am dat sau ne-am implicat. Mai mult, cine da, lui isi da...si apoi avem obiceiul sa spunem-"Face mama."Dar ti-ai pus intrebarea ce -ai facut pentru tine, daca va fi sa pleci devreme din aceasta lume? Eu am vazut ca o astfel de implicare aduce mult bine familiei...
|
da de pomana cine are constiinta,iar ca de exemplu cum e la mine in familie tata a fost betiv si pt asta din cei 7 frati nu da nimeni de pomana ci numai mama ,care de fapt ea a tras greul cu el si tot ea e singura,ceilanti fratii isi vad de copiii lor de familiile lor si atat.....as vrea sa le deschid ochi si sa i fac sa inteleaga ca asa cum a fost e tatal nostru si trebuie respectat dar nu stiu cum sa i fac sa dea si ei ceva de pomana pentru el???:105: a baut dar a fost pasiv....oare numai sotia e datoare sa i dea de pomana?eu nu am familie dar va intreb pe voi,copiii lui daca au familie nu mai trebuie sa i dea si lui de pomana?trebuie sa ti vezi intotalitate de sotia sau sotul tau si atat???
|
Citat:
|
Citat:
|
Bine spus dar ....
Toți din neam au această datorie de a-i pomeni pe cei plecați la Domnul, nejudecând,mai ales pe cei adormiți . Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei adormiți . Amin !
_________________ Bine spus cristiboss ,si corect ,dar cati din neam o si fac.De cele mai multe ori uita sau gasesc scuze ca nu stiu cum sa faca o coliva sau tot ce trebuie la un parastas uitand ca nimeni nu s-a nascut invatat si toata viata invatam,totu sa dorim sa invatam,sa avem vointa de a face,cerand ajutor. |
Citat:
Ce trist ar fi ca dupa ce murim sa nu isi aminteasca nimeni de noi ca si cum nu am fi existat vreodata pe pamant! |
Citat:
|
Sigur că este trist sa nu-si aminteasca nimeni, dar este si tragic! Exemplul personal ajuta mult.
|
Citat:
iar daca l-ar pare rau ar fii astefl....dar nu le pare rau......arunca mereu sarcina unul altuia,da sa faca X sau sa dea Y de pomana ca are mai multi bani e.t.c....si culmea e ca am crescut in sanul biserici si am ajuns mai rau ca pagani si asta din cauza banilor.....dar poate viata ii va invata ca asa cum au fost parinti lor...tot parintii lor raman......!eu acum stau cu mama,multumesc lui Dumnezeu la 70 de ani ai ei e sanatoasa dar o data nu o suna si nici nu o viziteaza nimeni si e in viata ma indoesc caci cand nu va mai fii o vor cauta...indiferenta de acum va ramane si atunci..... si cand le reamintesc zic...lasa ma cu placa asta cu muritul...asta e fiecare cu viata lui.... oricum eu nu mai incerc sa ii conving ca indiferent cum sunt sunt parinti lor...... eu nu cred ca isi vor da seama vreo data......pt ca tine de suflet si de inima.......mama mereu zice imi dau eu de pomana cat sunt caci dupaia cu ciguranta ai mei copii nu vor da si ce o doare mai mult e ca ne a crescut la biserca si totusi....... deci trebuie sa ai suflet si inima sa da i de pomana.... |
Cine este milostiv si da chiar din putinul lui, primeste inzecit... si nu este o gluma, incercati si veti vedea.
|
Citat:
|
Spun asta pentru cei ce au urechi de auzit!
|
Citat:
|
Iubirea si mila lui Dumnezeu raman folositoare si celor care trec din viata aceasta si lucreaza prin Biserica vie , care se roaga si pentru cei vii si pentru cei mutati la viata vesnica . Sfanta Liturghie lumineaza intreg universul si tine lumea aceasta pamanteasca si plina de patimi , ba mai mult , ori de cate ori se savarseste Sfanta Liturghie , intreg universul se improspateaza prin Duhul Sfant cel curatitor si arzator al patimilor .
|
cand spui ca ai o datorie, inseamna ca ai o obligatie...
In realitate cea mai mare datorie o ai fata de tine...cu cat bagi mai multe fapte bune in saculetul mantuirii cu atat este mai sigura intrarea in Imparatia lui Hristos. Deci tot ce faci pentru cei in viata si pentru cei adormiti (indiferent ca sunt din familie, prieteni, cunostinte sau straini), tie iti faci. Cine constientizeaza acest aspect cu siguranta nu se mai limiteaza pentru cine sa spuna o rugaciune sau pentru cine sa dea ceva de pomana... |
parastas de 40 de zile
In data de 6 august mamica mea implineste 40 de zile de cand a trecut in nefiinta la frumoasa varsta de 45 de ani.Vin cu rugamintea sa ma sfatuiti care sunt randuielile pentru a savarsi corect pomenirea ei.Multumesc anticipat!
|
Un sfat
Dumnezeu sa o ierte pe mamica ta , care a trecut atat de timpuriu la cele vesnice!
Pentru pomenirea ei, vorbeste cu preotul bisericii. Mai exista si traditii locale , care in general se respecta, pentru a nu ispiti pe participantii la parastas. Fa totul din inima, fara mandrie, plateste 40 de liturghii la Biserica si pe la manastiri. Liturghiile ajuta foarte mult. Vezi la Parintele Cleopa! |
Citat:
Intotdeauna sa ai pomelnic pentru ea la manastire din 40 in 40 de zile, poti cere binecuvantarea duhovnicului sa citesti pentru sufletul ei catismele 9 si 17 din Psaltire. Doamne ajuta! |
Sunt de parere ca pe langa rude si prieteni care au cunoscut-o, sa fie si saraci.
|
Citat:
Apoi la 3 luni, la 6 luni si la un an cand iar este un parastas mare...si apoi in fiecare an. In afara de aceste parastase tu poti sa dai niste acatiste la cateva manastiri ca sa o pomeneasca la fiecare Liturghie in aceasta perioada de 40 zile si apoi la manastirea Crasna din Prahova (Comuna Izvoarele, Sat Schiulesti, Judetul Prahova, Romania, staret pr. Nicodim...au si un telefon dar eu nu-l am in acest moment) se fac parastase pt. 7 ani...un asemenea pomelnic doar pt un nume costa acum 150 lei si acolo timp de 7 ani va fi pomenita la Sf. Liturighie si parastase. Eu am trimis pt tatal meu prin mandat postal... |
Citat:
Parastasele sunt slujbele de pomenire a celor adormiti, care se fac la trei, noua si patruzeci de zile, la trei, sase si noua luni, la un an si din an in an pana la sapte ani din ziua mortii crestinului. Iar zilele de pomenire generala a mortilor sunt "Sambetele mortilor" numite si "mosi" ("Mosii de iarna" - Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne, "Mosii de vara" - Sambata dinaintea praznicului Pogorarii Duhului Sfant si "Pomenirea mortilor" - prima sambata din luna noiembrie), ziua "Inaltarii Domnului" - cand se fac pomeniri pentru eroii neamului, iar pe alocuri se mai fac pomeniri de obste joi in Saptamana Patimilor. Si sa nu uiti ca la orice Liturghie sa o treci pe pomelnic spre a fi pomenita. Dumnezeu sa o odihneasca in pace. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Omul nu se poate ridica singur, ca sa nu se mandreasca. De aceea, chiar si in plan duhovnicesc intotdeuana exista o treapta superioara fata de care ne raportam. Mai mult, Mantuitorul a lasat reprezentanti "cu acte in regula" pe pamant. Vorbim de succesiunea apostolica. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In ceea ce priveste ierarhia pamanteasca, in mod evident, clerici ori mireni, toti suntem in curs spre desavarsire. Pacatul ne pandeste pe toti, in aceeasi masura, la tot pasul. Dar, la Judecatata, fiecare vom raspunde de la statura treptei ierarhice, la care ne-am situat in viata aceasta. Oriunde ne-am afla, sa ne luptam a fi ziditori, iar nu pierzatori de suflete. |
multumiri
Va multumesc din suflet pentru sfaturi.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu stiu de spovedanii, ca ma spovedesc la un singur preot, care nu ia bani. Si Sf. Impartasanie e "gratis". Ce alta inaltare spirituala iti trebuie si consideri ca te costa? |
Citat:
Dar ne place noua sa poetizam/rutualizam totul si facem din tintar -armasar! |
Citat:
@Vox-dei, DACA frecventezi biserica, TREBUIE sa faci o contributie ANUALA!..asta este un MINIM, asa de bun simt! |
Citat:
Si in plus, chiar si cu taxele alea cu tot, daca romanul crestin ar fi PE BUNE, atunci ar avea duhovnic si o relatie de lunga durata cu acest parinte duhovnic si sunt sigura ca nici nu s-ar mai ajunge intre ei doi la discutii penibile si frustrari pentru bani pentru ca ar fi intelegere de ambele parti. Dar noi cand mergem ca nesimtitii de doua ori in viata la biserica, o data la nunta si pe urma la botez si nici nu stim cine-i preot paroh acolo, si apelam la el pentru servicii, evident ca totul decurge sub forma unei tranzactii care n-are nimic mistic in ea. Si asta doar din cauza mireanului, ca daca il interesa cat negru sub unghie aspetul duhovnicesc al vietii lui, sigur isi gasea pana atunci un preot cu care sa relationeze bine si de care sa se tina si la care sa apeleze in momentele cheie ale vietii. O sa pun botul la tampeniile astea cand o sa aud de cazul unor amarati care nici bani de rochie de mireasa n-au avut, nici bani de restaurant dupa, nici de luna de miere. Dar cat timp sunt bani pentru toate astea, inseamna ca sunt si pentru preot si cantori. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:06:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.