![]() |
Epicleza
As dori sa adresez cunoscatoriilor de teologie liturgica urmatoarea intrebare pe care eu ma confrunt in a o intelege si cer sa vad explicatiile voastre.
Studiind Liturgica si Noul Testament am gasit urmatoarea neintelegere. Cum de in Liturghia Ortodoxa, Epicleza se savarseste dupa ce se rosteste cuvintele Mantuitorului: Luati mancati... ??? Mi se pare o ciudatenie ca preotul savarsitorul tainei euharistice sa spuna "Luati mancati..." daca practic vorbind ele inca nu au fost tranformate in Trupul si Sangele Mantuitorului cum de se poate afirma lucrul Luati mancati... daca painea si vinul nu au fost inca transformate? Si doar dupa aceea se face Epicleza... ciudat. Cum poti arata cu mana spre paine si vin rostind "Luati mancati..." daca inca nu s-a facut Epicleza??? Spre ce areti cu mana spre un dar inca ne transformat??? Dar Mantuitorul a facut asa: A BINECUVANTAT a Luat si a dat uceniciilor sai zicand:"Luati mancati...." Deci si el prima data a binecuvantato deci a tranformato a sfintito!!! Iar noi abia dupa ce am rostit aceasta parte a Litughiei facem Epicleza??? Nu mai bine s-ar face prima data Epicleza si dupa aceea sa se rosteasca cuvintele: "Luati mancati...."???? Ca rostirea sa fie si adevarata in acelasi timp! nu sa fie doar o redactare a textului ci sa fie si o realitate! Nu va suparati da fratii Catolici prima data invoca Sf Duh peste daruri, fac Epicleza iar mai apoi rostesc cuvintele "Luati mancati..." deci mi se pare mai corect, fiindca cuvintele capata adevarata valoare a textului si nu aratand spre o paine si un vin inca ne transformat! Ar trebui aceasta problematica sa ajunga intr-un sinod daca vi se pare corect. |
Eu stiam ca la catolici nu exista epicleza ci prefacerea se face doar rostind cuvintele: "Luati mancati..." si "Beti dintru acesta toti..." :7:
|
Nu-i adevarat studiaza Liturghia Romano-Catolica cuvant cu cuvant si ai sa vezi ca prima data ei pun ambele maini si facand crucea pe sfintele daruri face sf. Epicleza.
Iar dupa aceea rosteste cuvintele Mantuitorului: Luati mancati... Deci pe cand zice acestea deja sunt transformate si cuvintele capata adevaratul sens si inalta Painea sau Ostia si Potirul in semn de a Il vedea toti cei prezenti la sf. jertfa euharistica. Nu doresc a scoate in evindenta neaparat pe ei ci am dat exemplu referitor la tema care mi se pare de ne-inteles pt mine. Mi se pare mai corect de a face asa si nu invers. Va rog sa-mi mai scrie-ti, astept cu drag sa cunosc explicarea epiclezei in forma aceasta? Cum capata sens cuviintele ... sau cum poate rostii preotul Luati mancati acesta este trupul meu... daca inca nu s-a facut mai inainte epicleza! Si mantuitorul a binecuvantat prima data...! ? Parerea mea mai bn s-ar face epicleza mai intai! Astept cu nerabdare raspunsuri. |
Mintuitorul mai intii i-a poftit la masa spunindu-le "Luati , mincati, DUPA CARE a impartit piinea si vinul cu miinile Lui sfiitite dindu-le astfel o putere mai mare decit aveau ele initial ( adica un fel de Epicleza a Mintuitorului)...asta asa ca o explicatie simplista mot-a mot
Deci asa cum se face ESTE CORECT! |
Citat:
Nu ti se pare ca e cel putin nerusinare in intrebarea pe care o pui? Ai grija si nu mania pe Domnul, ca nu e de gluma, nu e de joaca! Tu crezi ca poti sa te joci cu orice. Oare de ce nu ai pus intrebarea aceasta parintelui duhovnic? Banuiesc ca raspunsul e simplu, nu? Nu ai un parinte duhovnic. Ai iesit sa te joci, si cel mai bun loc e acest forum. Si pana una alta, ai putea sa mai inveti sa scrii. Pana a face asa adanca filosofie (ca la tine e filosofie, nu teologie, cum gresit te-ai intitulat), invata ceva ortografie, ceva gramatica. Nu ti-ar strica deloc. Si poate ti-ar da si putina perspectiva. |
Citat:
N-am inteles nimic. :( Citat:
Mi se pare o intrebare buna. De ce se spune "Luati mancati, acesta ESTE Trupul Meu..." cand de fapt nu este (inca). Si eu sunt interesata de raspuns. |
Citat:
Asta-i comuniunea cu Dumnezeu prin "masa" pe care o luam |
Citat:
Uite, chiar m-a facut curioasa intrebarea asta si am luat in mana Noul Testament: Matei 26, 26-28: " Iar cand mancau ei, Iisus, luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor a zis: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu. 27: Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti, 28: Ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor." Marcu, 14, 22-24: 22. Si mancand ei, a luat Iisus paine, si, binecuvantand, a frant si le-a dat lor si a zis: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu. 23. Si luand paharul, multumind, le-a dat si au baut din el toti. 24. Si a zis lor: Acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa." Luca 22, 19-20: 19. Si, luand paine, multumind, a frant si le-a dat lor, zicand: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; acesta sa faceti spre pomenirea mea. 20. Asemean si paharul, dupa ce au cinat, zicand: acest pahar este LEgea cea noua, intru Sangele Meu, Care se varsa pentru voi." |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Actul impartirii piinii si a vinului este vindecator, ca act in sine, act, care invita atentia harului divin Da, ai dreptate, dar la ei pe masa era doar elemente de la masa saracului piine si vin( si acela banuiesc ca adus de vre-un ucenic de acasa de la familie), altfel ar fi fost apa. |
Citat:
Eu asa stiu: noi spunem ca Sf Taina a Euharistiei a fost instituita la Cina ce de Taina cand Hristos a spus: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu, etc. Noi credem ca Sf. Euharistie este chiar, in mod real, Trupul si Sangele lui Hristos, dupa cum si El a spus (Acesta este Trupul Meu...etc.). Deci, ar rezulta ca, in momentul in care Hristos spune Acesta este Trupul Meu ( si nu acesta va fi Trupul Meu, nu acesta simbolizeaza Trupul Meu, ci acesta ESTE) darurile -- painea si vinul-- fie deja erau Trup Si Sange, sau s-au tranformat chiar in exact momentul in care Hristos spune "Acesta este Trupul Meu). Deci cum ramane cu Epicleza dupa Luati, mancati? Intreb nu fiindca vreau sa "bag strambe", ci fiindca sunt nelamurita. Sunt sigura ca exista o explicatie ortodoxa solida la problema asta, dar as vrea sa o stiu...daca stie cineva. |
Citat:
Nu te inteleg! Daca nu este simbol atunci ce este? carne adevarata si singe adevarat, din acela cu cellule rosii si ser fiziologic? Nu cred ca Mintuitorului ii curgea prin vene vin, nici inainte nici dupa Inaltare la fel cum muschii Lui nu aveau textura si gustul piinii? :)Tu chiar asta crezi?...nu-mi vine sa cred! :) Comuniunea..inseamna si ca IMPARTIM, si NE IUBIM, in opozitie cu EGOISMUL si URA, deci ..este mintuitore si vindecatoare. Cum adica daca stie cineva? cine sa stie? :))...si mai ales CE sa STIE?:) |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Ma simt ca copilul care anunta ca imparatul este gol :)) |
Citat:
Niciun Parinte al Bisericii Ortodoxe nu vorbeste despre simboluri. |
Citat:
Vezi tu, Dumnezeu este Acelasi in vecii vecilor, neconditionat de timp, si stie ca preotul se va ruga imediat pentru prefacere, deci pentru rugaciunile care sunt in viitor El savarseste aceasta Taina Sfanta imediat in trecut. Insusi Iisus Hristos ne invata asa: "De aceea vă zic vouă: Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea." Marcu 11, 24 Eu insumi de multe ori dau slava Lui Dumnezeu multumindu-I pentru lucruri bune care mi s-au intamplat demult, ca si cum as fi atunci si acolo, in trecut, imediat inainte de evenimentul pentru care Ii multumesc. Si, poate ca pentru recunostinta mea de acum, Dumnezeu m-a salvat de atatea ori de la moarte, mi-a dat tot ce am samd. |
Citat:
Asta este perspectiva catolica, care spune ca transformarea nu se face in timpul epiclezei, ci cand preotul spune "Luati, mancati..." De fapt iti poti da seama si dupa tonul cu care preotul rosteste cuvintele. Daca la ortodocsi intotdeauna am avut impresia ca aceste cuvinte sunt un fel de introducere la epicleza, la catolici "Luati, mancati..." este spus cu multa solemnitate. Si totusi, ma intereseaza perspectiva ortodoxa. Din nou: De ce "Luati, mancati..." inainte de epicleza? |
Citat:
|
Citat:
Deci, ce sa mai inteleg? :D |
Faptul ca preotul rosteste "Luati, mancati", iar apoi "Beti dintru acesta toti", inainte de Epicleza, nu trebuie sa ni se para nepotrivit. Asa cum spune Andrei, aceasta constituie totodata un dar precum si o invitatie, din partea lui Hristos, spre a ne impartasi cu El. Raspunsul la aceasta invitatie este dat mai tarziu, mai intai de catre preotii, iar apoi de credinciosi, la un interval de timp dupa ce epicleza va fi avut loc.
|
Citat:
Tot nu mi se pare logic. Deci: invitatie la ceva care inca nu este, realizarea a ceea la care am fost invitati, si apoi raspundem la invitatie (daca raspundem). Nu stiu, mi se pare cam prea alambicat ca sa fie adevarata explicatie. Plus ca nu mi se pare ca urmeaza textul Sf Scripturi. Dar poate incerc eu prea mult sa despic firul in patru. Si totusi.... |
Citat:
Deci daca ni le INCHIPUIM ..uite, na, gaseste tu alt cuvint potrivit pentru aceasta situatie, pentru a inlocui cuvintul SIMBOL...ce anume,? ceva in care pluteste duhul singelui si a carnii?..adica tot ceva imaginat si inchipuit care mi se pare mai nepotrivit si negativ dpdv psihologic de folosit decit ideea de simbol. Da, in Pateric sunt referiri la caarne adevarata si singe adevarat. ma intreb atunci oare in zilele noastre NIMENI NU MAI ARE ACESTE DUBII pe care le-au avut sfintii pentru a asista la aceeasi minune? Oare toti cei de acum suntem mai ceva ca sfintii carora le-a aparut aceasta minune? Din nou intreb ceva ce am mai intrebat de multe ori? De ce este Dumnezeu asa de sfios? si nu se implica in credinta noastra mai mult?...cind ne vede asa de rataciti si ametiti de cap?...usor manipulabili de oricine care-si doreste acest lucru..asa cum si vedem foarte des Ce inseamna "SUB CHIPUL piini si vinului?" |
:) Andrei, te-as sfatui sa iei catehismul in mana. Daca nu crezi in prezenta reala a lui Hristos, atunci ar trebui sa-ti reconsideri ortodoxia. Nu vorbim de simbol -- simbol au protestantii, si asta este diferenta majora dintre noi si protestanti. Tu te inchini in fata unui simbol? Ingenunghezi in fata unui simbol? Eu nu.
Si ramane intrebarea initiala...care inca ma roade. Oare daca intreb un teolog catolic nu imi da un raspuns mai logic decat ce am primit pe aici? :4: |
Citat:
Ce atribute dai tu imaginatiei tale, a inchipuirii?...de real? Lasa-ma cu catehismul, ca nici o grija, l-am citit, insa nu mai accept sa fiu FORTAT!..tu treaba ta, insa daca vrei sa ma lamuresti fa-o intr-un mod logic-si cu sens lingvistic, daca poti :) |
Citat:
Eu ma unesc real cu Hristos prin Taina Euharistiei, nu simbolic. Simbolul invaluie si dezvaluie o realitate nevazuta - in Euharistie nu pot sa mai vorbesc despre simboluri. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Eu unul nu cred ca credinta trebuie sa insemne imaginatie si fortare a inchipuirii ci lucruri reale, vii.
Recunosc insa ca in mod misterios impartasania asa cum este ea cu gust de vin si piine este vindecatoare si de aceea sunt adeptul impartasirii dese si fara prea multe obstacole |
Citat:
|
Citeam pe undeva, mai demult o intamplare cu un preot care nu prea credea in prefacerea reala a painii si vinului si i-a cerut lui Dumnezeu sa il lamureasca. Astfel ca dupa Eplicleza, cand sa se impartaseasca in loc de paine si vin ca pana atunci a vazut trup, carne reala si sange, cu care nu mai tin minte daca s-a impartasit sau nu... dar a inteles de ce prefacerea nu este si vizibila, nu cred ca ne-ar mai fi la fel de usor sa ne apropiem de Sf. Potir. Imi pare rau ca nu mai tin minte unde am citit. Dar e o diferenta mare intre a vedea intre simbol si prefacere. Apa pe care a prefacut-o Mantuitorul la nunta din Cana s-a transformat in vin din toate punctele de vedere. Asa si painea si vinul, se transforma pe bune in Trupul si Sangele Mantuitorului, doar ca de data asta pentru noi, pentru a ne facilita accesul la Ele ramane aparenta de paine si vin. Si chiar daca poate pare o nuanta, se schimba totul cand treci de la simbol la realitate, cand simtind gust de vin esti convins ca acolo e sangele Mantuitorului... te umple cu totul, te transforma... hmmm, poate de asta nu aveau voie catehumenii sa participe la partea aceasta a Sfintei Liturghii... e mare tare taina asta si nu poate fi pusa in cuvinte decat traita...
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
2R.. Cum adica TOT ASA si piinea si vinul se transforma? Tu crezi ca nuntasii de la Caana care erau oameni simplii , tarani nesofisticati, palmasi nedusi la psihologi si scoli teologice,...ii puteai convinge sa se minta pe ei si sa-si imagineze ei asa de unii singuri CA APA ESTE VIN? :))) Tu vorbesti serios? Tu ai participat la vre-o nunta la tara? Pacalesti tu pe cineva sau HIPNOTIZEZI sau ma rog indocrtrinezi tu pe cineva asa PE LOC in a crede ca "CHIPUL" apei este VIN? Hai sa fim si putin seriosi si treji! 3. Doar o nuanta?, cum anume "te umple cu totul"? ce vrei sa spui prin... traire? Poezia si realitatea nu trebuie amestecate! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Spune-mi atunci data esti asa de usor de impresionat care ar fi diferenta intre noi cei impresionabili si cei care-i urmeaza pe pastorii care urla la televizor de lesina lumea in fata ecranelor cind astia inceb sa zbiere: "Touch the screen, Touch the screen!"..si te faci bine! |
Andrei, stii ce nu inteleg eu? Cum de crezi ca prin Impartasanie devenim una cu trupul lui Hristos, ca "are puteri vindecatoare", dar nu crezi in posibilitatea de a arata organoleptic intr-un fel si a fi de fapt alta? Ce, daca mananci carne de prepelita, devii prepelita? Si aia arata si are gust si miros de prepelita! Si unii zic ca are si uele virtuti vindecatoare- ma rog, discutabil...Daca accepti o parte a Marii Taine care este Impartasania, de ce nu o accepti cu totul?
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:03:12. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.