![]() |
Cum sa ma mantuiesc?
Aceasta intrebare era prima si uneori si singura pe care o punea un incepator unui avva ,atunci cand il intalnea pentru prima data.Bineinteles ca avva ii raspundea fiecaruia dupa cum primea raspuns de la Dumnezeu.
Dar voi v-ati pus aceasta intrebare? Stiti care este drumul pe care trebuie sa-l urmati si ce trebuie sa faceti pentru ca sa va mantuiti? Aici nu vreau,pe cat posibil,citate din Sfintii Parinti,ci opinia voastra personala ,izvorata din experienta traita. |
Mantuirea inseamna lepadare de rau. Curatirea sufletului de orice rautate. Izbavire. Impacarea cu constiinta proprie, cu oamenii si cu Dumnezeu. Asta este primul pas - oprirea caderii.
Apoi urmeaza inaltarea care Creator prin iubire, smerenie si cat mai multe fapte bune si foarte bune. Ajutorul tau direct pentru acestea este un preot duhovnic. El te va povatui sa tii aproape de Tainele Bisericii, caci fara intalnirea constanta cu ele, riscul de a cadea este foarte mare. Cat nu esti in Biserica, citeste Scripturile, cartile marilor Sfinti Parinti, roaga-te si tine atentia mereu treaza la ispitele care te intampina la tot pasul. Doamne, ajuta-ne sa ne mantuim acum, astazi, nu maine sau saptamana viitoare sau peste trei luni, in postul celalalt! |
Florin Ionut ti-a raspuns foarte bine.
|
1. mergi la biserica
2. spovedanie & impartasanie 3. incearca pe cat posibil sa nu pacatuiesti (ma refer la pacate mari) 4. credinta,pocainta,smerenie,nadejde si dragoste fata de cei ce te urasc si de cei te te iubesc, de cei ce te prigonesc si de cei care te ajuta cat si de Dumnezeu . 5. sa cinstesti cele 10 porunci, sa asculti de duhovnic sa duci o viata curata si cu frica de Dumnezeu , etc |
Aminteste-ti de moarte in fiecare clipa si te vei mantui.
|
Citat:
Și Mă veți căuta și Mă veți găsi, dacă Mă veți căuta cu toată inima voastră. Ieremia 29:132. Pocainta de toate pacatele savarsite. Ei auzind acestea, au fost pătrunși la inimă și au zis către Petru și ceilalți apostoli: Bărbați frați, ce să facem?3. Credinta 4. Botezul Cel ce va crede și se va boteza se va mântui... Marcu 16:165. Sfintirea vietii Având deci aceste făgăduințe, iubiților, să ne curățim pe noi de toată întinarea trupului și a duhului, desăvârșind sfințenia în frica lui Dumnezeu. |
Este foarte simplu să te mântuiești. Trebuie numai să vrei. Ca să te mântuiești, trebuie să te golești de tine și să te umpli de Cristos. Pe urmă, nu mai trebuie să faci nimic, fiindcă are El grijă.
|
Doamne, ajuta-ma sa fac voia Ta.( rugaciune care trebuie spusa de multe ori cu umilinta)
Ajuta-mi, Doamne, sa-mi vad greselile si sa mi le marturisesc. Ajuta-mi sa le vad pe toate, ca prin pocainta sa aflu calea care duce spre mantuire. Ajuta-mi, Doamne, sa lupt cu pacatul desfranarii. (de exemplu) Ajuta-ma, Doamne, ca iata rad diavolii de mine. Ajuta-ma, Doamne, sa lupt cu pacatul mandriei care ma face asemenea dracilor. Ajuta-ma, caci singur nu pot si nu stiu sa ma smeresc. Si tot asa , pe rand, nu cu toate deodata, cu celelalte pacate. Se incepe cu pacatele cele mai deranjante si se continua cu cele mici. Cu smerenie, nu cu gandul ca de maine sigur nu mai pacatuim ca iata noi insine am luat aceasta mareata hotarare! Caci pot aparea ispite peste puterea noastra daca suntem mandri. Dar daca ne smerim, Dumnezeu ne ajuta sa ajungem cu bine la scopul propus. Sa fiu convins(a) ca singur(a) nimic nu pot, nimic nu stiu si nimic nu sunt cand e vorba despre cele duhovnicesti. Doamne, ajuta-mi sa-mi vad intunericul, spunea un sfant. Postul si rugaciunea -arme. Inlocuirea patimilor cu virtuti crestinesti. Citirea Vietilor Sfintilor si a Scrierilor Sfantilor Parinti pentru a avea permanent modele de viata sfanta si povete adecvate in aceasta lupta duhovniceasca. |
Iara am zis ca nu laud,iara trebuie sa o fac .
Asa cum zice foarte bine antoniap ,arma cea mai mare pe care o avem este rugaciunea in smerenie. Caci singur nimeni nu se mantuieste, orice ar face. Ci Dumnezeu este cel care da mantuirea,celui smerit ,care isi recunoaste deschis pacatele si neputintele. |
Citat:
|
Citat:
Inteleg din cele de mai sus, ca e usoara mantuirea la catolici. La ortodocsi e grea mantuirea si nu se mantuiesc ei singuri, ci Dumnezeu le da mantuirea in dar. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Anca, iti dai seama ca e rautacios cam pe degeaba ce spui tu mai sus. Cred ca o cale, sau parte din cale spre mantuire, este sa iti umpli mintea de rugaciune, sa iti indrepti gandul cu totul spre rugaciune. Nu? Asta este si scopul rozariului (care BTW, nu se citeste, din cate stiu eu), asta este si scopul rugaciunii inimii, asta este si scopul unui acatist, si asa mai departe. Si iti dai seama ca nici un catolic nu spune ca se mantuieste singur. Deci? Sa gasesti nod in papura acolo unde nu este nod in papura este un pic cam ciudat. |
Sfantul Serafim de Sarov spunea:
"Dobandirea Duhului Sfant este adevaratul scop al vietii crestine, in vreme ce rugaciunea, postul, pomenile si alte fapte bune facute din dragostea de Hristos, sunt doar mijloace ale dobandirii Duhului Sfant.” Sa intelegem ca mantuirea depinde de dobandirea Duhului Sfant? |
Citat:
Doamne ajuta ! |
Citat:
|
|
Citat:
Repet: acest lucru l-am citit pe forumul greco-catolic, si anume ca citirea Rozariului ii mantuieste; la care se adauga afirmatia lui Mihnea Dragomir, care spune ca mantuirea este usoara. Ceea ce spui despre rugaciune stiu si eu; dar nu se punea problema rugaciunii continue, in discutia respectiva de pe forumul catolic, ci era evidenta preocuparea pentru mantuire, dar prin citirea Rozariului inainte sau dupa Liturghie. Parea ca doar Rozariul ar avea rol mantuitor, nu si Liturghia. Asta m-a nedumerit. Si acum spune-mi te rog, in ce consta rautatea ca sa nu te rezumi doar la a face afirmatii gratuite. |
Citat:
Cel mai important lucru este sa te hotarasti ca, din momentul intoarcerii spre Hristos, sa parasesti relele, sa incerci sa nu mai revii la pacate, care unele sunt inradacinate adanc in suflet, adica sunt vicii. De ele e mai greu sa scapam, insa ce toate sunt cu putinta daca avem credinta in Dumnezeu. Paraseste pacatele si virtutile le vor inlocui automat. Numai sa nu uiti ca mantuirea de rau se face prin harul Lui Hristos, nu este meritul tau daca te abtii de la cadere. Tu esti cel care vrea, Dumnezeu este Cel care mantuieste. Spun asta ca sa nu te mandresti ca stai fara sa cazi din merite proprii, caci Dumnezeu nu te va mai ajuta pentru o perioada tocmai ca sa nu cazi in pacatele cele mai grave: parerea de sine si slava desarta. Iarasi, fara un povatuitor duhovnicesc este imposibil sa rezisti pe perioada lunga fara sa comiti infractiuni. Si vezi ca exista diferente intre pacat si greseala. El sa te invete in detaliu... Deci, tine aproape de Biserica, spovedeste-te des, impartaseste-te si mai des, roaga-te oricand ai timp si iti amintesti, citeste-i pe Sfintii nostri Parinti. Pentru ca vezi ca traim intr-o lume nebuna, apostata si fara credinta. Asa ca, Doamne ajuta! PS: Evita discutiile cu cei din alte confesiuni pana mai cresti in credinta si in cunoasterea teologiei ortodoxe. |
"Dumnezeu vrea ca toto oamenii sa se mantuiasca" important este ca si noi sa vrem. Bine a spus Sfantul Vasile cel Mare "La inceput a existat o vointa - a lui Dumnezeu cand l-a adus pe om la existenta- pentru mantuire sunt necesare doua vointe".
|
Oamenii de pe acest forum ti-au dat multe sfaturi foarte bune
Citat:
http://prieteniisfmunteathos.wordpre...t-mina-dobzeu/ Cel de Sus sa fie alaturi de tine |
Citat:
Domnul iti va dezvalui pacate pe care nici nu credeai ca sunt pacate sau pacate pe care le-ai facut cu multi ani in urma. Parintele Teofil Paraian spunea despre acesta rugaciune ca ne dezvaluie ascunzisurile sufletului ,cam asa zicea: Deci prin rugăciunea aceasta "Doamne, Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul", repetată mereu în minte, se deschid căi de lumină, se deschid perspective duhovnicești, se deschid înțelegeri mai presus de lumea aceasta, se deschid niște luminișuri ale sufletului. " |
Daca ati vedea cat sunteti de draguti,ati sti cat ma bucur de raspunsurile voastre.De vreo trei ani ma straduiesc sa scot toate pacatele de prin cotloanele in care s-au ascuns,cele mai mici,ca pe cele mari mi le-am amintit,adica nu pot sa le uit...Citesc mult despre ortodoxie,merg la biserica,am un dohovnic,ma spovedesc si ma cuminec,ma rog pentru toti cei vii si cei morti le fac pomenirile si tot mi se pare ca sunt departe de adevar.Adica mi se pare ca fac putin,si in continuare gresesc,desi nu as mai vrea.Aceste lucruri mi le-am dorit si Bunul Dumnezeu m-a ajutat sa le pun in practica,deci nu ma mandresc cu ele ca fiind de la mine.Dar sa spui ca e simplu sa te mantuiesti mi se pare prea mult.Sa dea Dumnezeu sa ne mantuim toti,ar fi frumos.Doamne ajuta!
|
Citat:
Rugaciunea inimii e greu de spus deoarece iti zboara gandurile ,dar nu abandona. Mie mi-a placut mult o carte scrisa de episcopul Hieroteos Vlachos -"O noapte in pustia sfantului Munte" -despre aceasta rugaciune si binefacerile ei. Am citit-o cu multa placere chiar am recitit-o. |
Citat:
Insusi Hristos ne spune clar ca mantuirea nu este posibila la oameni, ci numai la Dumnezeu. El ne ofera sansa sfinteniei prin harul Duhului Sfant, iar noi avem de ales. Deci as zice ca nu poti sa te mantuiesti, ci sa fii mantuit de bunavoie si nesilit de nimeni: Matei 19 "25. Auzind, ucenicii s-au uimit foarte, zicând: Dar cine poate să se mântuiască? 26. Dar Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni aceasta e cu neputință, la Dumnezeu însă toate sunt cu putință." Dumnezeu le ofera celor desavarsiti, care s-au straduit sa duca o viata asemanatoare Lui Iisus Hristos (in iubire neconditionata si smerenie pana la lepadare de sine) ceva mai mult decat Raiul, ca prima treapta a mantuirii de rau: le ofera Imparatia Cerurilor, vederea Lui Dumnezeu cea neapropiata, viata vesnica in Duhul Sfant, chiar si dreptul de a judeca lumea si pe ingerii cazuti: 27. Atunci Petru, răspunzând, I-a zis: Iată noi am lăsat toate și Ți-am urmat Ție. Cu noi oare ce va fi? 28. Iar Iisus le-a zis: Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi-ați urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va ședea pe tronul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminții ale lui Israel. 29. Și oricine a lăsat case sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau țarine, pentru numele Meu, înmulțit va lua înapoi și va moșteni viața veșnică. 30. Și mulți dintâi vor fi pe urmă, și cei de pe urmă vor fi întâi. |
De pacate nu prea mai poate fi vorba, decat accidental -
Curios dar eu am pacate de marturisit in continuare.Se intampla asa de usor uneori,incat chiar imi este ciuda.Un exemplu banal:ies din casa si ma intalnesc cu cineva pe care nu l-am vazut de multa vreme si care reuseste sa ma faca sa gresesc.Ori ca ma intreaba ceva ce nu e treaba lui si atunci il judec dupa ce ne despartim,ori incepe sa barfeasca pe cineva si nu zic nimic,nici da nici ba si nici bine nu fac,ori de zic ceva il enervez,ori de ma eschivez si nu ma opresc,tot gresesc.Cam asa stau lucrurile.Doamne ajuta! |
Citat:
Da, dar eu cred ca stii ca pe orice forum, inclusiv asta, se spun multe prostii. Ma indoiesc ca spuneau oamenii de pe forumul acela ca se mantuiesc doar prin rozariu. Daca spuneau asa, atunci erau in greseala. Dar tu stii asta, si totusi, nu poti sa te abtii sa nu o dai de exemplu, in mod tendentios, ca si cand asta ar fi dogma BC. Cand nu este, cum nu este nici la noi. Rugaciunea, inclusiv rozariul, poftim, are rol mantuitor, si nu cred ca poti sa negi lucrul asta. Cum poti sa te mantuiesti cand nu faci nici un efort sa te apropii de Dumnezeu? Deci unde este problema? Cat despre daca mantuirea este usoara sa nu. In principiu ar trebui sa fie usoara, tot ce trebuie sa faci este sa il urmezi pe Hristos, nu? Este usor sa il urmezi pe Hristos? Da, daca te lasi complet in voia Lui. Daca nu, nu. |
Citat:
Noi am întâlnit mulți oameni minunați. Totuși, fiecare dintre ei avea mici defecte, la fiecare era ceva ce am fi vrut îndreptat. Acuma, dacă știm că există Cineva care are în mod cumulat toate însușirile minunate ale prietenilor noștri, fără să aibă nici o imperfecțiune pe care la ei am văzut-o, cum să nu ne dorim prietenia unei astfel de Persoane ? Dacă am ști că Acela ne iubește mai mult decât ne-a iubit vreodată cineva, cum am putea suporta gândul de a fi despărțiți nu o întreagă eternitate, ci o singură clipă de un asemenea prieten ? Dar un singur lucru ne poate despărți de El, iar acest lucru este păcatul. Când vom realiza asta, vom urî păcatul mai mult decât am putea urî pe cel mai mare dușman, fiindcă nu există nici un dușman capabil să ne facă atâta rău cât ne face acela. Atunci vom fugi chiar de pericolul ispitei, așa cum cineva care vrea să ajungă teafăr la destinația lui, unde este așteptat la masă de cel mai mare și mai bun prieten, ar ocoli o haită de lupi flămânzi care s-ar întâmpla să îi stea în drum. Pe urmă, nici nu ne vom mai gândi prea mult la păcat și nu vom mai fi paralizați de frica lui, ci vom face și vom fi ceea ce prietenul nostru ar vrea să facem și să fim, iar aceasta înseamnă "a ne umple de Cristos". Concret, ori de câte ori facem ceva, chiar și lucruri mai banale, cum ar fi să vorbim cu cineva la telefon sau să circulăm la volan, să ne gândim la Cristos și să ne întrebăm ce a făcut ori ce ar face Cristos în cutare sau cutare împrejurare ? Oare cum ar vorbi El la telefon și ce ar spune ? Dar dacă nu noi, ci El ar fi la cumpărături, cum ar face ? Mai întâi, ar cumpăra sau nu lucrul acela ? Cum l-ar alege ? Cum ar vorbi cu vânzătoarea ? Iar această cale magistrală, care constă în a face ce ar face preaputernicul nostru prieten, chiar așa se cheamă: imitațiunea lui Cristos (imitatio Christi). Pe această cale eu vă invit să mergeți, și nu veți greși. |
Citat:
Raspunsul tau :"si da, si nu, si da si nu" mi-a fost de "mare" folos. Multumesc. Ti s-a parut doar ca am scris tendentios. Eram doar contrariata de modul superficial in care e privita mantuirea de unii catolici. |
:) Pai, Anca, ce cautai pe un forum greco-catolic? Parca spuneai ca te feresti pe cat poti de ne-ortodocsi, nu?
Cat despre raspunsul meu -- nu asa spune Hristos, sa luam jugul Lui ca este usor? Inseamna ca asa si este, sau acum nu Il mai credem nici pe Hristos? Sau o fi Hristos superficial in ceea ce priveste mantuirea? Nu cred. |
Citat:
Jugul lui Hristos inseamna pentru mine Crucea pe care trebuie sa o ducem. Tu ai incercat sa duci acest jug? Sigur ca e usor jugul, caci atunci cand ne e mai greu, El ne duce in brate... Trebuie sa fi incercat sa duci jugul, ca sa stii despre ce e vorba. Spre exemplificare: Patericul Lavrei Pesterilor. |
Citat:
De unde stiti ca ea nu-si duce jugul ei? Fiecare isi duce crucea. De ce ii amendati pe toti cu vorbe trantite? Fiecare se poate mantui pentru ca e taina a Domnului si ne este data doar de EL. In rest sunt discutii inutile. Un catolic care intra pe acest forum si-ti citeste postarile fuge de ortodoxie cat vede cu ochii. Lasa-l pe fiecare sa-L caute pe Domnul in pacea lui, nu mai dati fiecaruis peste ochi. V-ati intrebat vreodata daca ochii dumneavoastra sunt buni? |
Citat:
Daca eu am incercat? De incercat incerc, de reusit, hehehe, Hristos stie. Citat:
|
Un mic ajutor
Citat:
,,Mintuirea este o constructie care se cladeste pe ruinele mindriei!,, Incepe printr-un examen de constiinta, daca simti ca ti-e mai usor asa noteaza-ti pe un caietel pacatele mai mari sau mai mici pe care ti le aduci aminte si incearca sa le spovedesti mai intai inaintea icoanei lui Hristos, acasa in liniste, la spovedanie vine Satana si iti tulbura gindurile si uiti sau te rusinezi. Daca poti sa o faci spovedania asta o sa-ti vina poate mai usor la preot. Incearca! Atentie! Spovedania inaintea preotului e singura valabila prin punerea miinilor si prin rugaciunea de dezlegare! Postul si rugaciunea In al doilea rind, inainte de spovedanie, posteste cel putin 3 zile, eu pacatoasa dau sfaturi pe care nu le fac si mai mare pedeapsa voi lua, dar ... . Nu-ti recomand deodata postul negru, tu posteste cum poti si incearca mai ales sa nu te raspandesti in afara prea tare ci incepe sa zici rugaciunea lui Iisus,, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu mintuieste-ma (miluieste-ma),,. Poate ar fi bine sa incepi cu versiunea ei scurta ,,Doamne Iisuse miluieste-ma!,, Citeste Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, felul in care este conceput ajuta foarte mult nevoitorul sa accepte si sa iubeasca Rugaciunea lui Iisus. Cind te simti pregatit mergi si te spovedeste. De acolo esti in grija duhovnicului, asculta de el (iar iti zic sa faci ce eu nu prea fac). Dumnezeu sa te aduca pe calea mintuirii! Doamne ajuta! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pai cum, ca mie mi se pare destul de tragic...:D |
Drumul spre mantuire este anevoios- dar oare ma voi mantui?
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:29:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.