![]() |
Satana - Cititor de ganduri sau nu?
Voi ce credeti despre acest lucru? Poate diavolul sa ne citeasca gandurile sau nu? Sau doar pe cele rele?
Am auzit multi oameni dand diferit cu opinia referitoare la acest subiect: Ba ca nu ne poate citi si dau pasaje din Iov, ba ca el cunoaste toate gandurile noastre, sau ca ne cunoaste doar cele rele si nu cele bune, ba ca el stie toate gandurile in afara de ce ai in inima sau unii care cred ca nu-i absolut deloc important acest "amanunt". Voi ce credeti? Apropo, am adaugat si un poll pentru a tine evidenta opiniilor. |
Si eu am tot auzim cum ca nu ne poate citi gandurile, ci doar ce rostim si facem cunoscut in afara. Nu stiu.
Pana acum nu am gasit nici o carte (sfant/parinte) vorbind despre asta. Cred ca doar Domnul cunoaste toate din'nainte si doar El cunoaste tainele inimii omului, ca Iubitor si Creator al lui. Tacerea stiu ca este mult urata de diavol. Poate si pentru ca el nu poate sa treaca dincolo de ea. Arunca ganduri cu lopata, insa nu stie care dintre ele incolteste si care nu, decat abia dupa ce ajung fapta. |
Citat:
(De cand am preferat sa ma rog fara a rosti cuvintele cu voce tare, doar mental, constat ca rugaciunea nu-mi mai este atat de des intrerupta. Iar gandurile care-mi vin atunci, sunt departe de stadiul rugaciunii si fara nici o legatura.) |
Citat:
Primele doua dati a mers si nu a spus nimanui, totul a decurs normal. Insa a treia oara cand iesea din casa a intrebat-o o vecina unde se duce. I-a raspuns ca "pana la Sihastria, la manastire". Si surpriza, a treia oara autobuzul cu care circula a facut pana, pana a gasit alt mijloc de transport, toate erau ocupate etc. Intr-un final cand a ajuns seara tarziu la manastire obosita si la parintele Cleopa, acesta a privit-o incruntat si i-a spus "A trebuit tu sa spui unde mergi, nu-i asa?" si a atentionat-o sa nu mai faca asta niciodata. |
Citat:
Cred ca asa ni se intampla tuturor, dar nu avem trezvia de a observa lucrarea vicleana. |
Foarte interesantă chestiune, felicitări !
Înclin să cred că, mai degrabă, diavolii nu au acces la gândurile noastre. Desigur, ei pot face sugestii, exact ca și îngerii buni, dar asta e cu totul altceva. Ei nu au acces la ceea ce ține de libertatea interioară a omului, la hotărârea lui de a-L urma sau nu pe Cristos. Pe de altă parte, aceasta e o situație actuală. Diavolul va afla și el gândurile noastre la Judecata de Apoi. Și nu numai el, ci toată lumea va avea acces la ele, inclusiv cei față de care am muri de rușine să știm că ne vor cunoaște gândurile. Cei despre care spunem, ușurați "Bine că nu știe ce am spus" (sau făcut sau gândit) vor ști toate acestea, atunci, în Ziua Aceea, când în Valea Plângerii "toate vor fi date în vileag". |
Si eu stiu ca diavolul nu ne cunoaste gandurile ci afla numai cand vorbim... Doar si caderea Evei a pregatit-o prin dialog...
|
tacerea
Citat:
|
amuzant...
Asa dragi forumisti..dati vina pe diavol pentru toate pacatele pe care le faceti cu buna stiinta,sustinand ca am fi fost ispititi,..ca ne-a citit gandurile si ne-a mai dat un ghiont..!!Aici se spun multe lucruri trasnite...dar parca e infantila abordarea in acest mod a slabiciunilor noastre.
|
Citat:
|
Nu,dar pe unele le poate deduce din comportamentul nostru
Citat:
=>indirect ,da ,le poate deduce aproximativ prin cum reactionam vazut cu corpul fizic (gesturi,ticuri,miscari,actiuni)la anumite ganduri (inspirate de diavol sau Dumnezeu),ispite vazute(de la diavol, propriul trup,alti oameni) daca iti inspira gandul sa te uiti la un "anume" film sau "anumite" poze de pe net, si tu o faci cu placere ,poate deduce care e punctul tau nevralgic ,nu?si desigur ca il va exploata ,caci tu insuti i-ai aratat ce-ti place si ce nu...daca ingerul iti inspira gandul sa faci un lucru placut lui Dumnezeu(sa mergi la o manastire),diavolul va incerca sa "deduca" din pregatirile tale de calatorie , ce e in mintea ta ...dar nu le nimereste intotdeauna . |
Cel viclean ne lupta numai si numai la nivelul gandului. El ne indeamna spre rau, noi alegem daca sa-l comitem sau nu. Deci este evident ca ne stie toate gandurile, dar numai in masura in care ii sunt descpoerite si lui de catre Dumnezeu - ma gandesc ca are si el limitarile lui.
|
cititor de carduri, poate
satana, cititor de ganduri - nu. dar cititor de carduri - da.
El ne stie doar slabiciunile si inclinatiile si eventualele ganduri pe care le insufla el si gasind usa deschisa si pe paznic dormind, intra fara sa mai bata. trezvia e paznicul. Har, smerenie si jertfa de sine. |
si adevarul care este, este cititor de ganduri sau nu?
|
Citat:
|
Citat:
|
Interesant topic
Eu am mai spus si cu alta ocazie. Nu trebuie cautat tap ispasitor pe satana sau pe diavoli pentru ceea ce ni se intampla. Ceea ce ne afecteaza cel mai mult este razboiul dintre oameni. De aceea Mantuitorul ne invata sa ne iubim (Marea Lectie pentru care s-a intrupat Dumnezeu), chiar si dusmanul sa il iubim, iata ca nici pe el nu avem voie sa il uram si nici chiar cu gandul sa nu ii gresim ! Nu trebuie sa traim cu impresia eronata si puerila ca gandurile noastre nu le cunoaste nimeni ci este mai folositor sa consideram ca le cunoaste orisicine si nu avem nimic de ascuns. Chiar daca le-ar cunoaste numai Bunul Dumnezeu si iata ca ele ar trebui sa fie toate curate. De aceea singura directie fireasca data (!) mintii omenesti este sa stea in rugaciune la Mantuitorul si la Maicuta Fecioara, la Treimea Sfanta, dupa modelul sfintilor, ingerilor si puterilor ceresti care stau neincetat in rugaciune si ridica cantece de slava si bucurie Facatorului Vietii ! Daca putem este foarte bine ! Iar daca nu putem trebuie sa ne intrebam de ce ? Poate nu suntem curati si atunci ne ajuta Sfanta Biserica si preotii si Sfanta Cruce caci Bunul Dumnezeu care ne-a dat viata vrea sa fim fericiti si ne iubeste !
Iar alt dusman mare al omului este vorbirea in desert si numita "barfa", calea pierzaniei, care este placuta doar diavolilor si urata Bunului Dumnezeu pentru ca este spus : "gura este data omului doar ca sa laude numele sfant al lui Dumnezeu". Tot tacerea ramane de aur iar rugaciunea (a gurii si a mintii) probabil este diamant si rubin. IATA CA TE IUBESC ! |
interesant subiect
...cunosc oameni care fac asta...puteti incerca de exemplu la un maestru reiki...au acces la un anumit nivel, in nici un caz intru totul...de fapt "vad gandurile"...se poate ca gandurile sa aiba culoare, miros...cum se spune ca ramane mirosul greu de sulf dupa.... si atunci doar sa le intuiasca...si sa induca ganduri... am cunoscut intamplator astfel de oameni...si tot intamplator am aflat ca serviciile secrete folosesc si pregatesc oameni cu astfel de capacitati... incercam sa spun o rugaciune in timp ce faceau una din practicile lor si....sa spunem ca aveam mici probleme...nu erau oameni rai in esenta lor...poate ca doar au ratacit putin drumurile...sau...au acces la un alt nivel...de fapt este o carte scrisa de un sfant pe tema asta...one moment please
|
Citat:
Dar sa lasi deoparte yoga sau reiki (sunt de la diavol) ca doar Dreapta Cale este folositoare; talmacita de Sfintii Parinti; si vietile Sfintilor, Sfanta Scriptura si mersul la biserica. |
de fapt
Citat:
|
Imi dau si eu cu parerea.
In primul rand, parerea mea personala vis-a-vis de tot ceea ce-l priveste pe cel rau este ca trebuie sa ne tinem departe, inclusiv de incercarile de a cunoaste diverse caracteristici ale sale. Nu mai stiu exact cine sau unde a spus, dar mi-a ramas intiparit in minte ca "cei care doresc sa cunoasca pe satana, sau iadul, il vor cunoaste". Pe de alta parte, daca cel rau este dusmanul, nu inseamna ca ar trebui sa stim cat mai multe despre el ? Orice invatacel in ale strategiei militare ne va spune ca una dintre cheile victoriei este buna cunoastere a inamicului. Totusi, prefer sa cred si sa las acest aspect de, sa zicem, contrainformatii, pe seama generalului armatei, Cristos, iar eu sa ma multumesc a fi un simplu soldat care indeplineste ordinele cat mai bine cu putinta. Asa ca voi spune, cu Cristos: Inapoia mea, si fa acolo ce vrei. Imi ajunge sa stiu (si, ca sa fiu sincer, uneori ma ingrijoreaza mai tare, pacatosul de mine) ca imi cunoaste gandurile Dumnezeu. |
Eu sunt convinsa ca gandurile le cunoaste in mare parte,la fel ca si ingerii de lumina.
Cel necurat este foarte abil mai ales in a sadi neincrederea in cei din jurul nostru,dar si in noi insine. Deasemenea,demonul mandriei este cel mai parsiv in a ne ispiti,apare sub forma celor mai bune si inocente ganduri. Dar,sa fiti convinzi ca si ingerasul nostru este pe faza si ne trage de maneca atunci cand suntem pe punctul de a o face de oaie. E foarte important sa incercam pe zi ce trece sa devenim mai constienti de noi insine si sa nu uitam in a ne asculta vocea interioara. Demonul incearca sa ne influenteze gandurile,insa ingerul vorbeste direct sufletului si constiintei.Deci,urmati-va sufletul pentru ca el stie cel mai bine care este drumul. |
Citat:
Nu stiu exact care este vorba despre acel citat pe care l-ai oferit, insa aici este vorba de a cunoaste tacticile sale, nu pe el ca fiinta. Sa fim seriosi, ce om normal la cap ar dori sa-l cunoasca pe Drac? Chiar ar vrea sa-i vada hidosenia sa teribila? Pai ar innebuni intr-o clipita. Apropo, noi nici soldati nu suntem. E vai de capul nostru. Soldatii sunt ingerii si arhanghelii ;) |
Citat:
Dar intrebarea topicului era legata de un atribut specific pe care il are sau nu cel rau, adica, cred eu, tinea de o cunoastere ceva mai detaliata a acestuia, cunoastere care, sincer, nu cred ca e necesara. In ce priveste "inapoia mea", aceasta nu insemna ca ma astept ca el sa ma lase in pace, daca eu il las pe el. Ci doar ca nu stau la discutii, la argumente, la controverse cu el. Chiar si Iisus a discutat cu cel rau in termeni foarte scurti si categorici, de genul "iesi afara", "inapoia mea" etc. Daca, insa, chiar doriti un raspuns, cred ca acesta se poate gasi in Scriptura (desi nu stiu unde). Satana este un inger, cu toate caracteristicile ingerilor. Prin urmare, daca ingeri cunosc gandurile oamenilor, le cunoaste si el. Cautati. Editare ulterioara, apropos de problema cu soldatii: Una dintre analogiile care mi-au placut enorm, vis-a-vis de crestinism, a facut-o C.S. Lewis intr-una din cartile sale; el spune ca lumea creata este ocupata de diavol, iar venirea lui Iisus in lume e un fel de desant in spatele liniilor inamicului. Biserica este o miscare de rezistenta care urmareste sa elibereze teritoriul. |
Daca nu ma insel, Parintele Arsenie Boca spunea asta, si mi se pare ca am mai auzit si in alta parte.
Diavolul nu ne stie gandurile, insa el incearca toate ispitele, sin unde vede crapaturi incepe sa loveasca in repetate randuri. De fapt in tot ce face se opune lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea sa ne mantuiasca, el vrea sa ne piarda, samd. Sa ne dea Dumnezeu intelepciune sa ne pazim. |
Nu vad optiunea "stie, dar numai o parte".Pentru ca fiind in apropierea omului de milenii sunt sigur ca este in stare ca prin interpretarea gesturilor, modul in care priveste cineva, modificari ale pupilei sau pulsului sa ghiceasca in proportie de 90%% ce gandeste o persoana, mai ales ca multe ganduri vin de la el.Iti trimite un gand rau si interpreteaza ca sa vada cum este primit si cum actionezi, apoi continua cu alte strategii.Se adapteaza.
|
Citat:
|
Citat:
|
Iar cand duhul necurat a iesit din om, umbla prin locuri fara apa si cauta odihna si nu gaseste,
Iov 1:7, Lc 11:24-26 44. apoi zice: Ma voi intoarce in casa mea din care am iesit; si, venind, o afla golita, maturata si impodobita. Lc 11:24-26 45. Atunci se duce si ia cu sine alte sapte duhuri mai rele decat el; si ele intra si locuiesc acolo; si starea de pe urma a omului aceluia se face mai rea decat cea dintai. Asa va fi si cu neamul acesta viclean". De unde se vede ca cel mai prielnic loc al diavolului este in noi. Si toate gandurile noastre rele ,vin din cedarea in fata ispitei si impreunarea cu pacatul. Deci diavolul este foarte bine infipt in noi,nu numai ca ne cunoaste,dar cand pacatul devine obisnuinta,chiar este una cu noi.Din fericire ,exista o lupta intre intuneric si lumina in sufletul nostru ,si ,vointa ,ajutata de har , mai reuseste uneori sa incline spre bine. Altfel suntem cu totul robiti diavolului .Clipa de clipa eu simt cum fac ceea ce nu as vrea sa fac,si gandesc cele care le urasc. Clipa de clipa fac raul , si diavolul e f comod asezat in sinea mea,dar niciodata el nu poate sa innabuse speranta si dorinta de Dumnezeu.Doar ca ne poate ispiti ca ,prin lene,sa ne departam de acestea... |
Citat:
|
da !
eu cred ca preainselatorul stie toate gandurile omului,si de fapt si de drept, dupa marea cadere a omului, Dumnezeu l-a si lasat pe aici pe pamant ca un fel de ...sef,care taie si spanzura...desigur cu anumite limitari,pe care numai Dumnezeu le stie !
parca se si zice undeva in biblie un pasaj cum ca: diavolul e de fapt imparatul acestei lumi ! iara acest nchipercea,cu aere de sef, are cea mai mare boala pe omul corect...cate dracii nu-i face omului bun si corect, o avalansa de rele si de neimpliniri ai da,la omul drept si iubitor de dreptate ,doar doar va putea sa-l sminteasca,sa-l faca sa ridice mana amenintator spre cer ! iar omul uneori e slab si el, si cade,se impiedica si cade jos, insa nu foarte jos,...un om bun nu poate cadea foarte jos, cert e ca se ridica repede si nu sta acolo,si iar e demn cu fruntea sus inspre cer ! |
Citat:
Si de aceea ,desi crestin fiind sau vrand sa par,satana isi rade de mine,adanc infipt in toate gandurile si actiunile mele. Si toti care facem raul,facem avand pe diavolul in noi.Doar la sfinti,diavolul devine ispita iar nu prezenta interioara,pentru ca incepe sa iasa din sufletul acelui om,nevoit fiind de faptele aceluia,placute lui Dumnezeu. Unde este rugaciune si jertfire de sine,si generozitate ,si dispret al carnii,diavolului nu prea ii place,asa ca fuge din acel suflet |
Citat:
Citat:
fara sa le citeasca insa, pentru ca are un cal troian chiar in mintea noastra. Cine e acesta? il stiti cu totii, e egoismul sau egocentrismul din noi. El provine din samanta aruncata de satan in plamada noastra, atunci cand cu caderea. De-asta e nevoie de nastere din nou. Sa scapam de buruiana cea rea ca sa putem sa-L primim pe Hristos in noi. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Evagrie Ponticul ne spune ca diavolii nu lasa nimic necercetat din cele ale noastre: nici sederea, nici culcarea, nici starea in picioare, nici cuvantul, nici mersul, nici privirea (Capete despre deosebirea patimilor si a gandurilor). Orice gest al nostru este iscodit si cercetat, in vederea despartirii noastre de Dumnezeu.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:15:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.