![]() |
Mortii
In Biblie spune ca : Cei vii, in adevar, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic si nu mai au nicio rasplata, fiindca pana si pomenirea li se uita. Eclesiastul 9:5.Deci mortii nu vad,nu aud si nu gandesc.
Ioan 11:11 11. A zis acestea, si dupa aceea le-a spus: Lazar, prietenul nostru, a adormit; Ma duc sa-l trezesc. 12. Deci I-au zis ucenicii: Doamne, daca a adormit, se va face bine. 13. Iar Iisus vorbise despre moartea lui, iar ei credeau ca vorbeste despre somn ca odihna. 14. Deci atunci Iisus le-a spus lor pe fata: Lazar a murit. Domnul Iisus a zis clar ca Lazar ca se odhneste(doarme) Intelegem ca mortii se odihnesc ,si nu sufera.Nu? De ce Lazar dupa ce a revenit la viata nu i-a impresionat pe altii cu descrieri ale raiului? Sau i-a ingrozit cu povestiri despre un iad al focului?.In cele 4 zile cat a fost mort Lazar nu a stiut nimic.(Ecl 9;5)El a adormit in moarte- Ioan 11:11 |
Citat:
Ecleziastul este posibil să se refere la cei morți cu sufletul, adică la cei căzuți. Trebuie verificat cu comentariile Sf Părinți. Citat:
Citat:
P.S: Trebuie să fiți atentă cu sufletul dv, observ o puternică influență adventistă la dv. Ar fi bine să studiați doctrina Bisericii și, cu precădere, scrierile sfinților părinți. Nu uitați că Dumnezeu a făcut o singură Biserică, iar schismele și sectele, ca și deformările Sfintei Învățături transmise nouă de la Apostoli și Părinți, nu vin de la Domnul și îi sunt neplăcute foarte. |
Citat:
Poate ca Lazar a vizitat si el "sanul lui Avraam", loc unde dreptii dinainte de Hristos L-au asteptat sa vina ca sa-i mantuiasca. Daca nu ne-a povestit nimic, inseamna ca Dumnezeu a vrut asa. Dar vezi ce ne spune Insusi Hristos, despre un om care se numeste tot Lazar si care a trait in vremuri de demult si care, mort fiind, a vorbit cu fostul sau vecin bogat: Luca 16 "19. Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră și în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit. 20. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porții lui, plin de bube, 21. Poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar și câinii venind, lingeau bubele lui. 22. Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat. 23. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui. 24. Și el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr să-și ude vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie. 25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta, și Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuiești. 26. Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi. 27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu, 28. Căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin. 29. Și i-a zis Avraam: Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei. 30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi. 31. Și i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți." |
Citat:
Invieri au fost foarte multe, si inainte de venirea Mantuitorului (in Vechiu Testamet) si in timpul umblarii Mantuitorului pe pamant si dupa inlatarea Lui. Intr-adevar, nici unul din cei inviati nu a spus absolut nimic despre ceea ce au vazut in timpul mortii. Nu aveau ce sa spuna. Sfanta Scriptura prezinta moartea intaia ca pe un somn in care nu este constienta (sunt multe versete care arata acest lucru). Dar, aceasta moarte nu este incheierea tuturor lucrurilor. Exista si o inviere, despre care vorbeste foarte mult si cu putere, atat Domnul Iisus Hristos cat si Sfintii Sai Apostoli. Dar, pentru o mai buna documentare pe acest subiect vast, iti recomand un link, pentru studiu: http://www.proto-teologia.info/wiki/...Proto-Teologia |
Citat:
Mergand pe firul ideii "schismele" includ Biserica Catolica si "sectele" - NP. Am inteles bine, asa va definiti termenii? |
Citat:
Citat:
2. Nu este frumos sa bagati pumnul in gura omului care vrea sa cunoasca. Lasati oamenii sa studieze Sfanta Scriptura pentru a observa cat de corecta este doctrina bisericii. Citat:
Cat despre Sfintii Parinti: acestia au avut pareri diferite. Spre exemplu, Sfantul Iustin Martirul combatea categoric ideea ca un om,in timpul mortii (fara sa fie inviat), merge in rai sau in iad (chiar ii numea necrestini pe cei care credeau asa ceva). |
Citat:
Evreii nu cred in viata dupa moarte, de aici citatul din ecclasiast. Daca doreste cineva sa studieze, sa examineze si Sfanta Traditie, care in veci nu se contrazice cu Scriptura! De ce oare crezi ca ii spune Hristos talharului: "AZI vei fi cu mine in rai"? Azi, nu maine, nu la sfaristul veacurilor. Sfintii Parinti nu au avut pareri diferite, exista un consens al lor. Te-as ruga sa imi spui unde anume spune Sf. Iustin Martirul ceea ce afirmi. Din intamplare, am cartea lui chiar in fata mea. |
Exista cu certitudine viata dupa moarte- mori pe pamant, te nasti in cer, in vesnicie.
|
Citat:
"Cã aceasta este voia Tatãlui Meu, ca oricine vede pe Fiul si crede în El sã aibã viatã vesnicã si Eu îl voi învia în ziua cea de apoi."(Ioan 6:40) Ati omis sa vorbiti despre inviere. |
Citat:
Daca ati citi de mai multe ori Noul Testament nu cred ca ati mai avea aceste nelamuriri. Sfanta Scriptura trebuie citita de mai multe ori ,cu binecuvantarea unui duhovnic ,sau chiar fara si trebuie ascultate predicile duminicale de la sfanta Liturghie. Doamne ajuta ! |
Citat:
Cum se explica aceasta aparenta neconcordanta intre promisiunea facuta de Mantuitorul si ceea ce s-a intamplat de fapt? Sfanta Scriptura ne spune ca in moarte "nu este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici lucrare"(Eclesiastul 9:10 - am dat doar un singur exemplu). Cel ce moare nu are constienta timpului. Talharul mantuit stie doar ca a inchis ochii si, in clipa urmatoare i-a deschis in fata Mantutorului (la invierea mortilor), chiar daca intre aceste doua momente au trecut mii de ani. "Astazi vei fi cu Mine in rai" se implineste pentru talharul mantuit. Dumneata ai o alta explicatie la faptul ca Domnul Iisus Hristos spune, intr-o zi, "astazi vei fi cu Mine in rai", iar peste trei zile spune "inca nu M-am suit la Tatal"? Daca insisti pe teoria sufletului nemuritor, Il faci mincinos pe Mantuitorul. Sau, poate vei vrea sa spui ca de fapt Mantuitorul a fost in rai cu talharul (in aceeasi zi in care a fost rastignit), dar Tatal nu era acolo. Citat:
"Daca intalnesti persoane care isi zic crestini, dar care neaga invierea mortilor si sustin, dimpotriva, ca sufletele lor vor fi luate la cer de indata ce mor, pe acestia sa nu-i socotesti crestini". Si, tot din scrierile Sfantului Iustin Martirul: "Asadar sufletul se impartaseste de viata, de vreme ce Dumnezeu vrea ca el sa traiasca, Apoi cand Dumnezeu nu vrea ca el sa mai traiasca, el nu se va mai impartasi de ea. Fiindca a trai nu este o insusire a lui asa cum este insusirea lui Dumnezeu; ci dupa cum un om nu traieste totdeauna si sufletul lui nu este pentru totdeauna asociat cu trupul, intrucat oridecateori aceasta armonie trebuie intrerupta, sufletul paraseste trupul si omul nu mai exista; da, oridecate ori sufletul trebuie sa-si inceteze existenta, spiritul de viata ii este luat si nu mai exista sufletul, ci merge inapoila locul de unde a fost luat." Dialogul cu Trifon cap.6 |
In Mormant cu Trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu, in Rai cu talharul si pe Scaun ai fost Hristoase, cu Tatal si cu Duhul, toate umplandu-le, Cel ce esti de necuprins.
|
Citat:
Stiut este ca sf.Duh a vorbit prin scrierile sfintilor Apostoli Evanaghelisti ,deci atentie ce trebuie sa aflam din Scripturi ,nu fapte senzationale. Cat despre viata de dincolo ,e foarte clar ce a spus Mantuitorul despre pilda lui Lazar si a bogatului cel nemilostiv. |
Citat:
Sau, pilda nu trateaza problema omului in timpul mortii, ci are un cu totul alt mesaj si invatatura? |
Citat:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/drumul.htm. Merita citit. Sunt invataturi ale parintelui Cleopa. Gasim aici tot ce ne trebuie (suflete intinse de draci, scene infricosatoare, un rai in care nu-L gasim pe Hristos, etc.) |
Citat:
Unii abia daca trec de poarta raiului. Par.Cleopa a fost cu adevarat sfant ,desi in smerenia lui nu s-a descoperit decat unora foarte putini. |
Citat:
|
Citat:
Asta cred ca revine sfintilor. "In casa Tatalui meu multe locasuri sunt" |
Citat:
|
Citat:
Hristos spune sa implinim ce zice Tatal Lui : "Nu tot cel ce zice "Doamne ,Doamne " va vedea pe Dumnezeu" |
Citat:
Sfintenia nu tine de vorbe, ci de traire. |
Citat:
Dar simpla credinta ,fara fapte nu are valoare. Asa este faptele=traire. |
Citat:
|
Citat:
Scrie clar ca cei doi murisera. Fara dubii: "Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat." Mai scrie foarte clar ca bogatul se chinuia in iad si ca Lazar era undeva, impreuna cu dreptii: "Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui." Cand bogatul cere apa, asta ne arata ca aceia ce locuiesc iadul traiesc intr-o stare de nestiinta. Sarmanul nu stia nici ce sa ceara, caci scrie undeva in iad nu mai este nici stiinta, nici cunoastere... nici nu vreau sa-mi imaginez ce inseamna asta. Deci expresiile "a racori limba" si "a inmuia degetul in apa" sunt modurile de exprimare din timpul vietii lui pe pamant. Asa ca NU in erau in trup, caci erau morti de-a binelea... :) |
Citat:
1. Dogmele adventiste se bazează pe Biblie și numai pe Biblie. 2. În situația în care Biblia contrazice dogmele adventiste se revine la punctul 1. 3. Biblia poate fi interpretată literal sau alegoric. Pentru a ști cum trebuie interpretată Biblia se aplică următoarele principii: 4. Dogmele adventiste interpretează Biblia literal. (exemplu: mileniul) 5. Când interpretarea literală a Bibliei ar contrazice dogmele adventiste, înseamnă că Biblia trebuie interpretată alegoric (ex: bogatul nemilostiv și săracul Lazăr). Simplu, nu ? |
[quote=vasinec65;257194]Domnul Iisus Hristos ii promite talharului de pe cruce: "Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu Mine in rai" (vers 43). Inseamna aceasta ca talharul a ajuns in rai, in aceeasi zi, din punct de vedere cronologic? Nu. Dupa trei zile de la discutia cu talharul, Domnul Iisus Hristos inca nu se inaltase: "Nu ma tinea, i-a zis Iisus, caci inca nu M-am suit la Tatal Meu."
Dumneata ai o alta explicatie la faptul ca Domnul Iisus Hristos spune, intr-o zi, "astazi vei fi cu Mine in rai", iar peste trei zile spune "inca nu M-am suit la Tatal"? Daca insisti pe teoria sufletului nemuritor, Il faci mincinos pe Mantuitorul. Sau, poate vei vrea sa spui ca de fapt Mantuitorul a fost in rai cu talharul (in aceeasi zi in care a fost rastignit), dar Tatal nu era acolo.(Ioan 20:17)[quote=vasinec65;257194] In tot timpul in care Hristos a fost pe pamant, El a fost in acelasi timp si in ceruri, pentru ca este o Persoana teandrica (divino-umana), adica El numai a luat firea / natura umana, dar nu este o persoana umana in sine. Deci Hristos se gasea in acelasi timp si pe cruce, si in ceruri. El se gaseste in sanul Tatalui si atunci cand este printre oamenii care Il vad pe El intrupat (kenoza). El si-a insusit firea omeneasca (adica trup si suflet omenesc) si a trecut prin moarte cu aceasta fire omeneasca. Firea omeneasca a fost pusa in mormant, dar aceasta este pentru totdeauna unita cu Persoana divina. Tocmai de aceea este falsa reprezentarea aceea protestanta a lui Grunewald cu Hristos pe cruce putrezit, lucru imposibil dogmatic, pentru ca Hristos este mereu legat indisolubil de Persoana divina. Nici nu are cum ca Hristos sa nu fie si in cer, langa Tatal, si pe pamant, printre oameni, pentru ca Dumnezeu este oricum omniprezent. Dupa inviere, Iisus se inalta cu trupul care nu mai e in starea noastra de agregare, dar care nu e fantomatic (Toma pune degetul, le cere mancare apostolilor). Asta nu este explicatia mea, ci asa ne invata credinta ortodoxa, dupa cum s-a stabilit in cadrul sinoadelor si au fost oameni care si-au dat sangele pentru asta si altii care au fost anatemizati [quote=vasinec65;257194]Iata ce spune si Sfantul Iustin Martirul, in lucrarea "Dialog cu iudeul Tryphon", cap. 80.[quote=vasinec65;257194] Aceasta lucrare nu apartien Sf. Iustin martirul si filosoful (vezi nota 1 din editia PSB, 1980), ii este atribuita. Dar nu are a face. [quote=vasinec65;257194] "Daca intalnesti persoane care isi zic crestini, dar care neaga invierea mortilor si sustin, dimpotriva, ca sufletele lor vor fi luate la cer de indata ce mor, pe acestia sa nu-i socotesti crestini".[quote=vasinec65;257194] Dar ai citit nota de subsol pentru acest fragment? "Sfantul Iustin nu concepe ca sufletele ar merge in cer inainte de judecata finala, ci arata ca, in asteptarea invierii finale, ele merg intr-un loc mai bun sau mai rau decat pamantul acesta – si este si o trimitere, la V, 3 – dupa cum ele apartin celor buni sau celor rai". Si iata ce scrie acelasi sfant la V, 3: „Dar eu nu spun nicidecum ca toate sufletele mor: caci pentru cei rai, aceasta ar fi cu adevarat un profit. Dar atunci cum? Sufletele celor piosi raman intr-un loc mai bun, iar cele nedrepte si cele rele intr-unul mai rau, asteptand acolo vremea judecatii. Astfel, sufletele cele vrednice de Dumnezeu nu vor mai muri, pe cand celelalte vor fi pedepsite, atata vreme cat Dumnezeu voieste ca ele sa existe si sa fie pedepsite.” Citat:
"iar ca sufletele raman (si dupa despartirea de trup), v-am dovedit-o din aceea ca si sufletul lui Samuel, la cererea lui Saul, a fost despartit de ventriloca... Din cauza aceasta, Dumnezeu ne invata si prin Fiul Sau ca sa ne luptam din rasputeri sa devenim drepti si, la iesirea noastra din viata, sa cerem ca sufletele noastre sa nu fie supuse unor astfel de puteri". O sa revin altadata cu niste citate din sfantul Iustin martirul. Dar luam numai ce ne convine din acest dialog. Dar nu cumva ai citit dumneata ce spune Sf. Iustin Martirul despre Sfanta Cruce, spre exemplu? |
Citat:
2. Spui ca nu erau in trup desi atat bogatul cat si Lazar aveau parti trupesti (degete, limba) si suferinte trupesti; in concluzie, cei care vor sa-si argumenteze teoria sufletelor nemuritoare trebuie sa se agate de alta pilda; 3. Cum expici faptul ca pilda spune ca cei doi au murit si totusi au trup si suferinte trupesti? 4. Daca tot mai crezi ca nu erau in trup, explica de ce se vorbeste despre parti trupesti si suferinte trupesti. Ar fi corecta o explicatie in care pilda sa fie tratata in mod literar, deoarece tot literar a fost tratat si restul pildei. |
Citat:
Explicati dvs. ce intelegeti din pilda bogatului nemilostiv. Luati-o cum doriti: literal, alegoric, de la urma la sfarsit, etc. Toti cei care cauta sa sustina teoria sufletului nemuritor, cu aceasta pilda, ajung imediat intr-o fundatura, indiferent de modul de interpretare. Si, cand te gandesti ca pilda ne duce catre un mesaj mult mai profund si mai important?! Iar noi intindem de ea ca sa ne iasa teoria cu fantomele (entitate a unui mort, care nu moare si are simtiri si constiinta). |
Citat:
Or, trebuie să fii adventist (sau dus cu pluta în alt fel) ca să susții că săracul Lazăr și bogatul nemilostiv nu erau morți, ci erau vii. Carevasăzică, acolo unde Biblia spune lămurit că după o vreme au murit, e o alegorie, și anume alegoria faptului că erau...vii. Asta îmi aduce aminte de una dintre legile lui Murphy, care spune așa: "un experiment trebuie apreciat ca reușit dacă, pentru justificarea teoriei, trebuie omise cel mult o jumătate din observații". Precum tâlharul Procust, și dv veniți cu o dogmatică și chinuiți Biblia ca să încapă în dogmatica dv. |
Citat:
P.S. Referitor la limbajul folosit de dvs.: va inteleg. Probabil sunteti extenuat dupa o zi de munca si nu mai sunteti responsabil de ceea ce spuneti. |
Citat:
|
Dar v-ati intrebat cat vii sunt "morti" si cati morti sunt vii?
|
Citat:
P.S. Foarte mult timp, am postat numai la "secte si culte" (stii lucrul acesta - chiar ti-ai manifestat aprecierea), fara sa jignesc pe nimeni. In schimb, eu eram facut in tot felul. Si tot eu eram cel banat. Cred ca este normal sa fiu si eu un pic suparat. Si, imi manifest suparararea intrand pe mai multe topicuri si chiar pe stil putin mai agresiv (numai cu anumite persoane). P.S.2. Mi-ar face placere sa postez numai la "secte si culte", intr-un limbaj cuviincios iar cei care ma jignesc in tot felul, sa fie ei banati. |
Citat:
|
Citat:
Am ceva de obiectat, la intrebarea dvs. Sunt de acord cu prima parte:"cati vii sunt morti". Chiar Sfanta Scriptura spune: "stiu faptele tale, cã ai nume, cã trãiesti, dar esti mort."(Apocalipsa 3:1) A doua parte nu are sens:"cati morti sunt vii". Poate voiati sa intrebati "cati morti vor fi inviati, pentru viata vesnica"? P.S. Probabil ca sunt cam stresant cu insistenta pe inviere. Este un defect capatat in urma citirii Sfintei Scripturi. Scrie mult despre revenirea Domnului si invierea mortilor. |
Citat:
"Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie. amin" si in revenirea lui Hristos pe pamant, la judecata de apoi. Numai ca, pana va fi aceasta, exista o judecata particulara a fiecarui suflet, imediat dupa despartirea de trup... In functie de aceasta, sufletul ajunge fie in rai, fie in iad, iar starea aceasta va putea fi schimbata pana in momentul judecatii de apoi, prin slujbele Bisericii si milosteniile / pomenilor rudelor decedatului. |
Citat:
2. Ceva de corectat: in prima faza, Domnul nu va reveni pe pamant. "vom fi rãpiti, împreunã cu ei, în nori, ca sã întâmpinãm pe Domnul în vãzduh, si asa pururea vom fi cu Domnul."(1 Tesaloniceni 4:17) Este un fragment din descrierea revenirii Domnului si a invierii mortilor, desriere facuta de Sfantul Apostol Pavel. Citat:
"Iatã, vin curând si plata Mea este cu Mine, ca sã dau fiecãruia, dupã cum este fapta lui."(Apocalipsa 22:12) Inainte de revenirea Domnului si invierea mortilor, nu exista nici un fel de rasplatire. In ceea ce priveste judecata, biserica nu poate schimba nimic. Domnul Iisus Hristos spune clar: "sa dau fiecaruia, dupa cum este fapta lui." Iar Sfantul Apostol Pavel spune:"Pentru cã noi toti trebuie sã ne înfãtisãm înaintea scaunului de judecatã al lui Hristos, ca sã ia fiecare dupã cele ce a fãcut prin trup, ori bine, ori rãu."(2 Corinteni 5:10) Concluzii : 1.pana la revenirea Mantuitorului nu exista nici o rasplata (mortii nu pleaca in rai sau in iad). 2. pentru cei trecuti la odihna, nu se mai poate face nimic. Vor invia si vor fi judecati "dupa cele ce au facut in trup" (nu dupa cele ce a facut biserica sau mai nu stiu cine). P.S. Am o nelamurire: ce rost mai are sa revenirea Domnului, invierea mortilor si rasplatirea lor, daca mortii oricum merg in rai sau in iad. Nu vi se pare ca Domnul Iisus Hristos se deranjeaza degeaba si nu mai este nevoie de amestecul Lui? |
Domnule, una e credinta noastra ortodoxa, pe care am expus-o mai sus, alta e credinta dumitale, care nu stiu ce hram poarta. Nu e obligatoriu sa crezi in ce spune Biserica Ortodoxa, dar nu stiu ce oi zice dumneata cand vei vedea Crucea, semnul Mantuitorului, la Judecata de apoi.
Despre Judecata de apoi ne vorbeste foarte frumos parintele Cleopa aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleop...catadeapoi.htm |
Citat:
Citat:
Eu nadajduiesc sa nu trebuiasca sa spun ceva la judecata. Citat:
|
Citat:
[SIZE=3][COLOR=#333333]Dar, ca să știți ce se întâmplă cu sufletul când moare omul, am să vă spun care-i drumul sufletului imediat după moarte, după tradiția Bisericii Ortodoxe.[/COLOR][/SIZE] |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:36:48. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.