Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   O intrebare pentru neoprotestanti si nu numai. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9828)

gabriel 30 19.06.2010 19:54:15

O intrebare pentru neoprotestanti si nu numai.

Am si eu o nelamurire.....Dupa cum se stie,neoprotestantii resping toate "traditiile" Bisericilor Traditionale,in special Ortodoxe si Catolice,icoanele,portul preotilor,cultul sfintilor,etc,etc....

SI TOTUSI: la botezurile lor,daca ne uitam cu atentie,observam ca pastorii,in loc de "traditionalul" costum cu cravata la 4 ace care se foloseste inclusiv la predici,poarta o roba in general de culoare inchisa, lunga pana la pamant,izbitor de asemanatoare cu cea a preotilor nostri.Acu ma intreb si eu....daca ei resping tot ceea ce inseamna TRADITIONAL in Bisericile milenare,DE CE folosesc aceste haine preotesti,are cumva legatura cu ideea de a duce in eroare,a deruta pe cei confuzi cumva...?

La fel,in multe din bisericile lor,in spatele amvonului apare cateodata un crucifix de lemn,e adevarat,fara Hristos rastignit pe el,dar totusi semnul crucii,cum se impaca asta cu ideile lor despre "chipuri cioplite"....?

colaps 19.06.2010 20:36:43

Acum depinde, că sunt mai mult de 33.000 de secte și confesiuni neoprotestante... fiecare cu chichițele lor, cu modificări și interpretări proprii, e o întreagă junglă cu ei...

Doriana 19.06.2010 20:42:01

Citat:

În prealabil postat de gabriel 30 (Post 260841)
La fel,in multe din bisericile lor,in spatele amvonului apare cateodata un crucifix de lemn,e adevarat,fara Hristos rastignit pe el,dar totusi semnul crucii,cum se impaca asta cu ideile lor despre "chipuri cioplite"....?

Dumnezeu a poruncit sa nu ne facem chipuri cioplite cu scopul de a ne inchina lor, nu sa dispara meseria de cioplitor in lemn. Ar insemna sa nu mai avem mese, scaune, ferestre , linguri de lemn sau facaletze . :58:

penticostalulmantuibil 19.06.2010 20:49:18

Citat:

În prealabil postat de gabriel 30 (Post 260841)
SI TOTUSI: la botezurile lor,daca ne uitam cu atentie,observam ca pastorii,in loc de "traditionalul" costum cu cravata la 4 ace care se foloseste inclusiv la predici,poarta o roba in general de culoare inchisa...

Si nici croitorii nu trebuie sa dea faliment.
Frate Gabriel daca dumneata ai fi pastor ai intra in apa la costum si cravata?:15:

penticostalulmantuibil 19.06.2010 21:09:10

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 260842)
Acum depinde, că sunt mai mult de 33.000 de secte și confesiuni neoprotestante... fiecare cu chichițele lor, cu modificări și interpretări proprii, e o întreagă junglă cu ei...

Nu stiu poate ca sunt 33.000.000. Dar hai sa nu exageram sugerand ca in BO este o unitate de monolit iar la NP, o jungla.

Fenomenul sectelor si al schismelor, al interpretarilor si al chichitelor nu este inventat de neoprotestantism.
El tine de natura umana si exista de la inceputul crestinismului. Se petrece si in BO.

Mie mi se pare nedrept sa fie asociat exclusiv cu Bisericile Neoprotestante.
Si in BO si in BC si la NP sunt grupari cu pareri diferite.

colaps 19.06.2010 21:49:27

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 260850)
Nu stiu poate ca sunt 33.000.000. Dar hai sa nu exageram sugerand ca in BO este o unitate de monolit iar la NP, o jungla.

Fenomenul sectelor si al schismelor, al interpretarilor si al chichitelor nu este inventat de neoprotestantism.
El tine de natura umana si exista de la inceputul crestinismului. Se petrece si in BO.

Mie mi se pare nedrept sa fie asociat exclusiv cu Bisericile Neoprotestante.
Si in BO si in BC si la NP sunt grupari cu pareri diferite.

Păreri diferite vor exista întotdeauna și în BOR, dar nu și interpretări diferite ale Bibliei. Dacă vezi un asemenea fenomen la un preot să știi că ori nu știe ce vorbește, ori a trecut la erezie, ori e ecumenist. Nu există interpretări diferite ale Bibliei în BOR. Cei ce fac alte interpretări se plasează în afara duhului Ortodoxiei.

Ortodoxia este una, cu o singură interpretare - cea dreaptă. La noi nu vei vedea situații de genul „Iisus folosea o saltea albă!”, „Ba nu! Sunteți eretici, Mântuitorul dormea pe o saltea gri!”, „Nu-i adevărat! Uită-te la cartea X pasajul Y!”... „Vai de ăștia doi... lasă că ne vom face propria sectă care va spune că Iisus nu dormea! Na, ca să le dăm în bot!” etc. etc.

Doriana 19.06.2010 21:56:30

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 260867)
La noi nu vei vedea situații de genul „Iisus folosea o saltea albă!”, „Ba nu! Sunteți eretici, Mântuitorul dormea pe o saltea gri!”, „Nu-i adevărat! Uită-te la cartea X pasajul Y!”..
.

Nu, la dvs se vad situatii de genul : "crucea se fac de la stanga la dreapta", "ba de la dreapta la stanga", ereticule!. Sau "cand intri in Biserica saruti intai icoana X, apoi pe Y", "Iisus" se scrie cu doi de "I " altfel esti eretic...Nu mai stim pasajul in care scrie, de fapt nici nu scrie, dar e lege si daca-i musai, atunci o facem cu placere...

Hai, ca deja suntem off...

colaps 19.06.2010 21:59:40

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 260869)
Nu, la dvs se vad situatii de genul : "crucea se fac de la stanga la dreapta", "ba de la dreapta la stanga", ereticule!. Sau "cand intri in Biserica saruti intai icoana X, apoi pe Y"...Nu mai stim pasajul in care scrie, de fapt nici nu scrie, dar e lege si daca-i musai, atunci o facem cu placere...

Hai, ca deja suntem off...

Așa ca lămurire, se face de la dreapta la stânga. Doar preotul când binecuvântează norodul sau pe cineva face de la stânga la dreapta.

penticostalulmantuibil 19.06.2010 22:23:38

Citat:

Păreri diferite vor exista întotdeauna și în BOR, dar nu și interpretări diferite ale Bibliei.

Nu vorbim doar despre BOR ci despre Ortodoxie, in general, in toata lumea.
Cand ati afirmat ca „sunt mai mult de 33.000 de secte și confesiuni neoprotestante” nu v-ati referit doar la Romania, nu?

Iar daca vorbim despre Ortodoxia Romaneasca si cea Americana, intre ele, da, sunt diferente chiar si in ceea ce priveste interpretarea Bibliei.

Citat:

Dacă vezi un asemenea fenomen la un preot să știi că ori nu știe ce vorbește, ori a trecut la erezie, ori e ecumenist. Nu există interpretări diferite ale Bibliei în BOR. Cei ce fac alte interpretări se plasează în afara duhului Ortodoxiei.

Pai daca este ecumenist nu mai face parte din BOR?
Daca imi aduc bine aminte 47 de episcopi au fost de partea Mitropolitului Corneanu in episodul mult mediatizat. Acestia nu faceau parte din BOR?

Tocmai la asta ma refeream cand am afirmat ca grupuri si grupulete sunt in toate marile ramuri ale crestinismului, inclusiv in ortodoxie.

Sau, sa o iau altfel, crezi ca intre penticostali si baptisti sunt diferente sau frecusuri mai mari decat intre BOR si BOSV?

Cum crezi ca se vede din afara faptul ca tu insuti iti contesti Patriarhul?
Tu te supara, ti-o spun prieteneste si calm.

Ceea ce vreau sa spun este ca fenomenul gruparilor, al parerilor diferite si al interpretarilor diverse tine nu de neoprotestantism ci sunt intalnite pretutindeni in crestinism. Cea mai mare schisma a fost intre ortodocsi si catolici, nu?
Eu nu voi mai continua in directia asta pentru ca nu am intentia si nici nu imi place sa pun Ortodoxia intr-o lumina proasta.
Si cata vreme aspectele disputate nu tin de marile doctrine crestine, eu unul consider normala diversitatea.

gabriel 30 19.06.2010 22:25:34

E vorba de penti,baptisti,adventisti,etc,etc.
Ei au robe preotesti in timpul botezurilor.Si tot nu m-ati lamurit,de ce poarta doar in timpul botezului si nu si in restul predicilor,si in general a oficierii serviciului religios.
De ce doar atunci....?

De unde vine portarea acestei robe preotesti la NP...?

Ceva lamuriri concrete......?

penticostalulmantuibil 19.06.2010 22:36:11

Citat:

În prealabil postat de gabriel 30 (Post 260877)
Ei au robe preotesti in timpul botezurilor.Si tot nu m-ati lamurit,de ce poarta doar in timpul botezului si nu si in restul predicilor,si in general a oficierii serviciului religios.
De ce doar atunci....?

Pai, ti-am zis: la amvon arata bine pastorul la patru ace, in costum si la cravata.
In baptistier e caraghios sa intre cu cravata. Intra cu roba in apa, ca-i sta mai bine.

E o chestie practica, nu tine de spiritualitatea lui. Nu e mai plin de Duhul sfant cu roba sau cu costumul.

Daca nu te multumeste raspunsul pune si tu o intrebare mai concreta.

Daca ar fi dupa tine cum ar trebui sa intre in apa?

gabriel 30 19.06.2010 22:40:32

In costum de baie.

Sau chiar in costumul lui Adam.

Pe bune,in pantaloni si camasa,nu stiu.

Apropo,de ce nu intra in chestiile aia alba asemanatoare cearceafurilor in care se imbraca noii vostri convertiti...?

penticostalulmantuibil 19.06.2010 23:04:01

Bai frate, ai alta „morga” intr-o roba. Esti mai impozant, faci impresie :)).
Si nu se imbraca in cearceaf pentru a se face diferenta: eu sunt pastor, tu esti enorias.

Spuneai in prima ta postare ca neoprotestantii resping TOATE traditiile din Bisericile Traditionale. Nu e chiar asa. Doar pe cele care contrazic Scriptura, spun ei cu emfaza. Eu cred ca doar pe cele pe care nu le agreeaza ei :)

Dar tu ce vrei sa zici: nu au voie neoprotestantii sa adopte ce imbracaminte vor? Pentru pastori, pentru convertiti, etc...
Le discuta in Consiliile lor Bisericesti si le legifereaza pentru confesiunile lor.

Doriana 19.06.2010 23:12:35

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 260887)
Dar tu ce vrei sa zici?

Vrea sa zica ca protestantii au imprumutat robele de la ortodocsi ca sa induca alti ortodocsi in eroare. Adica se trezeste ortodoxu` in baptistier la baptisti , derutat de roba cu pricina si apoi zice 'Credeam ca sunt in BO".
Huh? :7:

Mihnea Dragomir 19.06.2010 23:52:04

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 260889)
Vrea sa zica ca protestantii au imprumutat robele de la ortodocsi ca sa induca alti ortodocsi in eroare. Adica se trezeste ortodoxu` in baptistier la baptisti , derutat de roba cu pricina si apoi zice 'Credeam ca sunt in BO".
Huh? :7:

A ! Păi la gradul de cunoaștere a propriei Biserici pe care cei mai mulți "credincioși" îl au, nici nu e nevoie de haine speciale de botez: un pic de tămâie ajunge ca să creadă că sunt într-o biserică ortodoxă: ultima oară au simțit asemenea miros acu 25 de ani, când a venit popa la școală și a făcut sfeștanie pentru sala de festivități. Dacă le băgați și super-hitul cu "Cristos a înviat", chiar că le aduceți aminte de copilărie, când mergeau o dată pe an, de Paști, până în curtea bisericii, aduși de bunica. Cum să uite, că după aia se dădea liber la plăcinte !

88hharalambos 20.06.2010 20:20:15

am si eu o intrebare pt protestanti : Reforma a fost inspirata?

colaps 20.06.2010 20:24:54

Citat:

În prealabil postat de 88hharalambos (Post 261068)
am si eu o intrebare pt protestanti : Reforma a fost inspirata?

De drac, da...

eclesiastul 21.06.2010 09:21:05

Citat:

În prealabil postat de gabriel 30 (Post 260877)
De ce doar atunci....?

Robele acelea , de culoare neagrea, sunt folosite doar la botez deoarece botezul,printre altele, simbolizeaza ingroparea firii vechi , cumva e un serviciu de inmormantare.

"Au nu știți că toți câți în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat?
Deci ne-am îngropat cu El, în moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții;"

gabriela8 21.06.2010 22:58:36

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 260843)
Dumnezeu a poruncit sa nu ne facem chipuri cioplite cu scopul de a ne inchina lor, nu sa dispara meseria de cioplitor in lemn. Ar insemna sa nu mai avem mese, scaune, ferestre , linguri de lemn sau facaletze . :58:

Nu cred ca ati raspuns la intrebare...:35: Daca nu cinstiti Sfanta Cruce o pastrati ca obiect de decor?! :39: Pentru cei care nu cunosc acest aspect vor crede ca totul e ok si acolo ca in BOR. Deci nu e o ducere in eroare?
Sunt si vrajitoare care au icoane si invoca nume sfinte pantru ca inselarea sa fie mai rapida...deci?

Doriana 21.06.2010 23:25:35

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 261372)
...deci?

Crucea e un simbol al crestinismului. Se pune si pe morminte. Oare pentru a duce mortii in eroare? :43:

colaps 21.06.2010 23:26:36

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 261372)
Nu cred ca ati raspuns la intrebare...:35: Daca nu cinstiti Sfanta Cruce o pastrati ca obiect de decor?! :39: Pentru cei care nu cunosc acest aspect vor crede ca totul e ok si acolo ca in BOR. Deci nu e o ducere in eroare?
Sunt si vrajitoare care au icoane si invoca nume sfinte pantru ca inselarea sa fie mai rapida...deci?

Asta îmi aduce aminte de o situație foarte ciudată care s-a întâmplat odată la Sfânta Liturghie.
Termină slujba, începe predica, vine preotul crucit, oftează și spune „Măi fraților, cum ați putut să scrieți așa ceva??”

Și scoate un pomelnic mototolit din buzunar și-l citește: „Maria, Ioana, Gheorghe - să-i crească unghiile, Marius, Ana - să-i cadă părul.”
„Măi fraților! Vai, vai... pomelnicul nu-i pentru blesteme, noi nu facem așa ceva la noi în Ortodoxie... vai vai”

gabriela8 22.06.2010 17:56:40

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 261380)
Crucea e un simbol al crestinismului. Se pune si pe morminte. Oare pentru a duce mortii in eroare? :43:

Tocmai. Care e morala, de ce se pune la mortii vostri ca doar nu credeti in ea?

Doriana 22.06.2010 18:00:50

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 261599)

Tocmai ti-am spus : e un simbol al crestinismului. Arata ca cel din mormant a fost crestin. La ne-crestini se pune un pietroi, stalp, etc...

lore86 23.06.2010 10:33:51

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 261602)
Tocmai ti-am spus : e un simbol al crestinismului. Arata ca cel din mormant a fost crestin. La ne-crestini se pune un pietroi, stalp, etc...

ma duci in deruta.
acum ati renuntat la peste si ati ajuns la cruce?
asta e semn bun...
semn ca si voi recunoasteti, indirect puterea crucii.
prefer sa cred asta decat sa cred ca va folositi de ea sa inselati oamenii.

vezi imi par multe lucruri ciudate.
spre ex:
casa de rugaciune devine biserica
crucea, atat de blamata ca si icoanele, ajunge sa fie puse pe biblii si "biserici"
pastorii folosesc robe la botez
casele de rugaciune se fac, mai nou, cu turla.

si toate aceste "progrese " s-au facut de-a lungul timpului.
si acum intrebarea: oare nu s-a stiut dintr-un inceput ca crucea e simbolul crestinismului?
de ce a fost nevoie de ani ca ea sa apara pe case de rug si biblii?
dar utilizarea robei?
dar turla bisericilor?
la noi are un scop practic, adapoateste clopotul.dar la voi?
si muuuuulta vreme neoprotestantii puneau la capetele mormintelor stalpi cu numele si varsta celui plecat.acum s-au schimbat si la voi lucrurile?

Doriana 23.06.2010 11:18:13

Desigur ca recunoastem puterea crucii , si nu indirect, ci in mod foarte direct:

"cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu." 1Cor 1:18
"Și cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine." Mt 10:38

Ramane de vazut ce consideri tu ca fiind Crucea...Orice lemn pus unul peste altul? Si asta e cruce si te inchini la ea : + ? Si cum ar trebui ea purtata? La gat , pe biserici sau in spate?

Din cate stiu eu crucile pe morminte au existat dintotdeauna. Si de cand ma stiu la "casa de rugaciune" i s-a zis "biserica" sau "adunare", desi nu asta inseamna "Biserica" in termenii biblici, dar e o obisnuinta. Nu am studiat istoria robelor la botez, dar intra tu in apa in pantaloni sau roba si cand se vor lipi de tine vei intelege de ce se folosesc si pantalonii si roba. :1:
Cruce pe biserici si turle au doar unele. Nu stiu de ce, probabil de design, dar oricum nu le poti confunda cu cele ortodoxe. Sper sa nu se ajunga la policandre cu dragoni, cum am mai citit ca sunt in BO... :17:

Eu zic sa fim seriosi, nici un ortodox care intra intr-o Biserica NP nu o poate confunda cu una ortodoxa. E diferenta mare in ce priveste forma si ritualurile. Si nici nu ar avea nimeni interesul sa fie confundate. Pocainta presupune schimbarea vietii, nu neaparat a confesiunii. Si schimbarea vietii nu se poate face nestiind macar unde te afli. Se fac cateheze inainte de botez, se observa daca exista schimbare in vietile oamenilor ce doresc botezul, nu intram in apa doar de dragul de a ne uda, fara sa stim ce facem.
Dar nu contest ca or exista de toate in lumea asta...

penticostalulmantuibil 23.06.2010 11:26:34

Neoprotestantii, dorind sa se diferentieze de ortodocsi, au facut si lucruri bune si greseli.

Hai sa dau trei dintre multele greseli:

- subaprecierea scrierilor Parintilor Bisericesti
- reducerea crucii la statutul de simplu instrument de tortura
- sustinerea invataturii ca numai ei sunt mantuiti (fiecare confesiune pe baza specificului ei doctrinar: botezul la maturitate, ziua de odihna, vorbirea in limbi, etc.)

Dupa ce febra separarii a mai trecut s-a incercat corectarea unor pasi gresiti. Inca se lucreaza...

Eu cam asa cred.

Lucrurile bune sunt atat de multe incat nu mi-ar ajunge spatiul, asa ca nu le mai scriu :))

P.S. Am vazut prea tarziu ca a scris si Doriana. Asa sunt unii mai cu efect intarziat.

anaana71 23.06.2010 12:07:40

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 261599)

morala e ca da bine :16:

Doriana 23.06.2010 12:28:28

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 261823)
morala e ca da bine :16:

Cand iti moare omul nu te mai gandesti ce da bine si ce nu, esti prea necajit sa iti mai arda de prozelitism. Dar unora li se pare ca tot ce face neoprotestantul are de-a face cu ei.

lore86 23.06.2010 12:44:24

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 261803)
Neoprotestantii, dorind sa se diferentieze de ortodocsi, au facut si lucruri bune si greseli.

Hai sa dau trei dintre multele greseli:

- subaprecierea scrierilor Parintilor Bisericesti
- reducerea crucii la statutul de simplu instrument de tortura
- sustinerea invataturii ca numai ei sunt mantuiti (fiecare confesiune pe baza specificului ei doctrinar: botezul la maturitate, ziua de odihna, vorbirea in limbi, etc.)

nu imi vine sa cred ca un neoprotestant zice asta.
abia vazandu-va posturile, dvs si ale dorianei realizez ca am gresit etichetand toti oamenii apartinanad unui anumite confesiuni ca fiind la fel. din pacate, nu toti gandesc ca voi.
de asemenea daca voi ati cunoaste ortodocsi adevarati, cu totul alta ar fi aprerea voastra depre b.o.
dar, se pare, ca voi ati cunoscut doar "ortodocsi" ca mine, ca daca ati fi cunoscut si ortodocsi adevarati ati fi vazut si simtiti apa vie ce curge in biserica ortodoxa si ati fi simiti din plin dragostea si prezenta lui Dumnezeu, v-ati fi simiti ACASA.

Doriana 23.06.2010 12:59:21

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 261835)
realizez ca am gresit etichetand toti oamenii apartinanad unui anumite confesiuni ca fiind la fel. din pacate, nu toti gandesc ca voi.
de asemenea daca voi ati cunoaste ortodocsi adevarati, cu totul alta ar fi aprerea voastra depre b.o..

Asta am realizat si eu si tot incerc sa explic, dar nu prea am succes:))
Daca si ortodoxul si neoprotestantul ar sta mai intai sa se asculte inainte de a se atatca, viata ar fi altfel. Desigur ca exista fanatici in ambele tabere, dar la fel de sigur e ca exista si oameni cautatori de Dumnezeu , smeriti si anevoitori, vrednici de tot respectul.

In ortodoxie exista anumite povesti false sau exagerate despre np, la fel si np exagereaza uneori povestile despre ortodocsi. Stand pe acest forum ne mai lamurim si noi cum e de fapt si devenim mai intelepti. :25:

catalin_ 23.06.2010 13:17:25

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 261840)
Asta am realizat si eu si tot incerc sa explic, dar nu prea am succes:))
Daca si ortodoxul si neoprotestantul ar sta mai intai sa se asculte inainte de a se atatca, viata ar fi altfel. Desigur ca exista fanatici in ambele tabere, dar la fel de sigur e ca exista si oameni cautatori de Dumnezeu , smeriti si anevoitori, vrednici de tot respectul.

In ortodoxie exista anumite povesti false sau exagerate despre np, la fel si np exagereaza uneori povestile despre ortodocsi. Stand pe acest forum ne mai lamurim si noi cum e de fapt si devenim mai intelepti. :25:

nu exista lamurire din pozitia voastra .Ca de obicei comentarii incalcite si total in afara subiectului ......... ca si penticostalulmantuibil dealtfel. Sunteti pe dinafara!!!!!!!!!!!Nu exista punct de vedere valid in afara bisericii ( care se numeste ortodoxa pentru a se delimita de voi).Ce nu e clar ? Sunteti un fel de struto-camila !

Doriana 23.06.2010 13:21:37

Deci, lore, cam la asta ma refeream ^ :)

lore86 23.06.2010 13:30:42

Doamne , iarta-ne si da-ne intelepciune!....

catalin_ 23.06.2010 13:33:12

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 260843)

Sfanta Elena cea intocmai cu Apostolii cu multa dragoste si mult efort a cautat si gasit Sfanta Cruce . Dar, nu-i asa? Cine e Sfanta Elena ? Auzi bre ..!?Doriana , nu e locul potrivit si te rog sa ma scuzi , dar nici un facaletz nu te-a trezit la realitate?

Doriana 23.06.2010 15:35:35

Ai dreptate, nu e locul si te scuz...

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:34:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.