![]() |
Icoane
Domnilor as vrea sami dati anumite citate daca se poate invataturile ale unor Sfinti Parinti despre icoane ca vreau sami scriu intro agenda dea mea
|
Citeste acest articol si vei gasi multe informatii de folos.
http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-ortodoxiei/teologia-icoanelor-lumina-traditiei-dogmatice-ortodoxe-68867.html |
Citat:
|
Am urmarit cu atentie mainile sfintilor pictati in ultimii ani. Ce se intampla cu mainile sfintilor din icoane? Nu mai vor sa ne binecuvanteze ortodox?
Daca in picturile mai vechi degetul inelar, degetul mic si degetul mare erau unite, in semn de cinstire a Sfintei Treimi, in pictura actuala acest lucru s-a demodat! Sfintii din icoanele pictate recent tin degetul aratator si degetul mic intinse, aproape ca niste...coarne! Chiar nu s-a gasit nimeni care sa le impute pictorilor masoni icoanele pictate astfel? De ce icoanele unor sfinti indragiti sa poarte semne masonice? Acest tip de icoane inunda piata si noi ne bucuram ca, iata, s-a pictat icoana unui sfant important. Putini suntem atenti la mana sfantului. Putini stiu ca, daca degetul aratator si cel mic sunt intinse, iar mijlociul si inelarul sunt stranse, acesta e un semn masonic. |
|
Am observat, de asemenea, ca, in ultima vreme s-a investit destul de mult in pictarea bisericilor. Acest lucru ar fi trebuit sa ne bucure. Uitandu-ma cu atentie, am vazut ca in mai multe locuri, in locul lui Iisus reprezentat in pictura anterioara ca imparat si-a facut aparitia cineva care tine mana dreapta aproximativ ca in desenul de mai jos. Acest semn masonic are urmatoarea explicatie:
http://www.exposingsatanism.org/imag...hornedhand.jpg Horned God [SIZE=2][COLOR=#ff0000]Represents the horned god of witchcraft.[/COLOR][/SIZE] Urecheată Dumnezeu [SIZE=2][COLOR=#ff0000]Reprezintă coarne zeul de vrăjitorie.[/COLOR][/SIZE] [SIZE=2][COLOR=#ff0000]Pan or Cernunnos.[/COLOR][/SIZE] [SIZE=2][COLOR=#ff0000]Pan sau Cernunnos.[/COLOR][/SIZE] [SIZE=2][COLOR=#ff0000]Note the thumb under the fingers and given by the right hand.[/COLOR][/SIZE] [SIZE=2][COLOR=#ff0000]Notă degetul mare sub degetele și administrat de către mâna dreaptă.[/COLOR][/SIZE] |
|
Na, ca-l vazui pictat asa si pe parintele Arsenie Boca! Mana lui dreapta o tine vrajitoreste, astfel incat sa se vada coarnele! O fi fost vrajitor si nu stim noi? Doamne, apara si pazeste!
|
Citat:
|
Citat:
http://www.icoaneortodoxe.com/InterP...E1N2MyLmpwZw== Am observat in ultimul timp icoane cu niste sfinti pictati in bataie de joc care fac si mai vizibil semnul masonic prezentat anterior. Cu degetul aratator si cel mic cracanate, de-a binelea! Nu cred ca aceasta e binecuvantare! La Targul de carte ,,Gaudeamus" o singura editura religioasa avea icoanele sfintilor de pe copertile cartilor ca in icoana Mantuitorului de mai sus. Restul avea icoane moderne, cu ...,,cornite''. |
Citat:
|
Citat:
Acum chiar nu vreau sa gresesc. Dar cum se explica, totusi, asemanarea dintre semnul masonic si mana sfantului din aceasta icoana? Chiar nu s-ar putea gasi o modalitate de a evita aceasta asemanare? Ca stii ce mult conteaza? |
Nu cred ca ar trebui sa ne preocupe atat cu ce seamana anumie gesturi liturgice. Poate ar trebui sa ne preocupe mai mult intelegerea semnificatiei lor. Plus ca nu mi se pare normal sa schimbi ceva doar fiindca oamenii nu (mai) inteleg ce inseamna.
|
Citat:
In ultimul timp, acest semn e deranjant, e agresiv, iar icoana parca nu mai e icoana! De ce se apuca de pictat icoane oameni care n-au nicio treaba cu Dumnezeu? E firesc sa avem spirit critic si sa nu cumparam orice, daca economia de piata permite oricui sa picteze icoane. Icoanele vechi nu contin asemenea aberatii. Prefer litografiile dupa icoane vechi, pictate de oameni induhovniciti. In plus, am observat un anumit zel in inlocuirea icoanelor in care Iisus era reprezentat ca imparat cu icoane de acest fel. E bine sa ma prefac ca nu observ? Iisus e palmuit si calomniat sub ochii mei! In icoana anterioara, Sfantul Nicolae nu are nicio caracteristica a unui sfant. Asemenea icoane il indeparteaza pe crestin de Biserica. Daca nu mai sunt iconari cu viata sfanta, sa se faca litografii. E in joc credinta noastra. Ar trebui sa ne pese. |
Citat:
Pentru orice nelamuriri care ne apar in minte trebuie sa intrebam un parinte si nu sa luam singuri hotarari. |
Citat:
http://icoanebizantineortodoxe.files...pg?w=276&h=460 |
Citat:
De aceea te sfatuiesc inca o data: mergi la parintele duhovnic degraba si intreaba-l. Nu trage concluzii singura pentru ca nu e bine, poti gresi ! Si eu am de gand sa intreb parintele cu prima ocazie. Pana atunci nu judec eu singura nimic. Ieri am studiat un pic o carte pe care o am acasa despre Paraclisul "Sfintii Parinti Ioachim si Ana" de la Manastirea Sihastria. Acolo sunt imagini multe cu pictura realizata de Irineu Protcenco, un iconar foarte iscusit (care a fost si calugarit la Sihastria, cu schima cea mare, cu putin timp inainte de moarte, mormantul sau aflandu-se in cimitirul Sihastriei). Parintele Cleopa (el l-a adus in manastire) si Parintele Paisie Olaru il indrageau si il apreciau foarte mult. Mai ales ca avea doar un singur ochi sanatos (pe celalalt l-a pierdut intr-un accident din timpul razboiului). El picta canonic, cu post si rugaciune. Cat timp picta (de dimineata pana dupa amiaza) nu manca nimic si se ruga. Dupa ce manca doar isi prepara culorile pentru a doua zi, altceva nu mai facea. In timpul in care el picta sotia lui (care era si ea in manastire, intr-o chiliuta) citea o Psaltire intreaga. Nu vorbea cu nimeni in timp ce lucra. Parintele Paisie Olaru a povestit cum, odata, dorind sa admire maiestria picturii s-a urcat pe schele sa vada. Atunci Irineu Protcenco i-a spus : "Daca tu ai venit, atunci plec eu". Inainte de a picta un sfant, ii studia amanuntit viata si minunile. Nu cred ca acest pictor ar fi gresit canonic. De aceea, te rog, intreaba duhovnicul. Cat timp poate sa-ti ia o intrebare? Si as mai vrea sa te rog sa ai grija inainte de a scrie ceva pe forum. Te-ai gandit vreodata ce impact pot avea vorbele tale asupra altora? Daca tu gresesti, ii poti induce si pe altii in eroare. Si daca-ti dai seama ca ai gresit, oare ii mai poti cauta pe toti cei ce au citit ca sa le spui ca ai gresit? Nu poti. Si asa poti face un pacat. Cuvintele scrise pe internet nu pot fi controlate, raman acolo ani de zile si vor fi citite de sute de persoane ... |
Pe toată catapeteazma sfinții sunt reprezentați cu degetul mare și inelar unite.
|
Am postat pe pagina anterioara un link care contine un articol despre icoane si iconari apartinand Sfantului Ioan Maximovici. Daca nici ce scrie acolo nu e vrednic de crezare, apoi eu mai mult nu spun.
|
Citat:
Voi intreba cu siguranta preotul, n-am fost niciodata suficient de atenta ca sa vad cum face un preot semnul de binecuvantare. Si cu atat mai putin nu stiu semnificatia modului in care trebuie asezate degetele pentru asta. Ieri, cand am citit cele scrise de tine, prima mea reactie a fost una de tulburare. Dar apoi am rasfoit cartea cu paraclisul de la Manastirea Sihastria - pictat in intregime de Irineu Protcenco (despre care am povestit cum lucra) si nu pot sa cred ca el ar fi gresit. Lucrarea lui a fost in grija Parintelui Cleopa si a Parintelui Paisie Olaru, cei doi mari duhovnici ai nostri. Cu siguranta ei ar fi observat ca ceva e in neregula. Iertare daca te-am suparat ... Te sfatuiesc cu draga inima sa ai grija si sper sa-mi urmezi sfatul. |
Citat:
http://www.exposingsatanism.org/imag...hornedhand.jpg http://www.icoaneortodoxe.com/InterP...A4Y2FiLmpwZw== Iar in privinta duhovnicului, m-ai prins. Duhovnicul pe care as fi putut sa-l intreb astfel de lucruri a plecat la Domnul. Cat timp a trait, m-a incurajat sa marturisesc credinta ortodoxa. Uneori descopar cate ceva si nu am liniste pana nu spun. Daca as spune ca L-am visat pe Pruncul Mantuitor, multi ar sari sa ma acuze ca, iata, cred in vise! Mi L-a adus cineva pentru a-L ajuta si L-a asezat pe un patul meu. Avea solzi metalici pe corp si nici gura, nici mainile nu si le putea misca. In vis, Il priveam cu multa compasiune si ma gandeam cum as putea sa-L ajut. Am perceput acest vis ca pe o incurajare. Dupa ce am scris pe internet ceea ce am observat, mi-am regasit linistea. Poate ca se va gasi cineva care sa acorde atentie acestui aspect care nu este deloc minor. Pentru a picta o icoana ortodoxa, sunt necesare cateva conditii de ordin duhovnicesc, respectarea intocmai a canoanelor si nu a unor sabloane primite de nu se stie unde si cu nu se stie ce scop. |
Draga Antonia, departe de mine gandul de a te mustra si-mi pare tare rau ca ai inteles asa.
Cred ca am scris prea mult la acest subiect si poate de aceea crezi ca as avea ceva cu tine. Ma opresc de acum, eu doar am vrut sa-ti recomand prudenta in vorbe (ca sa nu regreti mai incolo in cazul in care gresesti) si sfatul unui parinte duhovnic. Si eu il voi intreba pe preot curand, mi-e teama sa interpretez singura lucruri pe care nu le cunosc ... |
Citat:
|
Citat:
Eu cinstesc icoanele ortodoxe, dar nu pot sa ma inchin la icoane cu semne masonice pe ele, indiferent cine le-ar fi pictat. Deci nu pot sa respect blasfemia. Pictorii de icoane care se conformeaza canoanelor merita tot respectul. Dar nu si cei care insala vigilenta crestinilor. Respectul se castiga, nu se impune. Tie iti place sa privesti o fotografie proprie de cea mai buna calitate dar pe care cineva ti-a adaugat niste coarne? Nici lui Iisus nu cred ca-i plac astfel de ,,portrete''. |
Citat:
Întâmplarea este redată în Cazanie, în a doua parte a lunii august. Nu îmi amintesc exact data. |
Citat:
http://www.librariasophia.ro/carti-I....-so-2534.html |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:40:18. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.