E clar ca pe threadul asta n-au mai ramas decat cei ce striga tare dar nu asculta...
Dumneavoastra plecati de la premisa ca eu - sau noi cei care nu suntem evolutionisti - n-am inteles bine ce vrea sa zica el si ca atare suntem rataciti. Cunosc foarte bine evolutionismul, ateu sau teist. Am citit teologie evolutionista ortodoxa (adica venind din partea unor ortodocsi), si am citit si multa teologie creationista ortodoxa. Asa incat nu credeti ca am fi novici sau inculti noi cei ce suntem creationisti, adica v-as ruga sa nu ne jigniti. Dar daca continuati sa o faceti, nicio problema, le primim dar nu mai dialogam. In ultimele postari ati desfiintat nu doar Facerea (intrucat sustineti practic ca referatul prezentat acolo nu este revelat intrucat nu concorda cu evolutionismul "stiintific"). Ati desfiintat si interpretarea SFINTILOR Parinti (accentuez Sfinti si va atrag atentia ca Sfintii Parinti stiau sa interpreteze simbolic si tipic acolo unde era cazul, chiar Sfantul Ioan Gura de Aur sau Sfantul Vasile cel Mare) Iar semnatura dumneavoastra, citand evident scos din context un pasaj - daca este (ma indoiesc, va invit sa dati si referinta) - din Sfantul Grigorie Teologul - ce propune? Neincrederea in Sfintele Sinoade? Aici, va atrag atentia, va apropiati de Arie, Nestorie, Sabelie si ceilalti - nici ei nu prea se dadeau in vant dupa Sfintele Sinoade. Va mai atrag atentia, cu dragoste si nadejde spre indreptare, la avertismentul Sfantului Apostol Petru, care vorbeste despre cei ce rastalmacesc Scripturile cele grele "spre a lor pierzare". Doamne ajuta |
Citat:
Eu nu am intentionat sa intru aici intr-o polemica despre adevarul/neadevarul evolutiei. Doar atrag atentia ca evolutionismul contrazice flagrant Adevarurile de Credinta Crestine. Lasam la o parte faptul ca evolutionismul il prezinta pe Dumnezeu ca pe un neputincios care invata din eroare si care pentru a crea lumea a introdus moartea ca paradigma a universului (caci animalele mor inainte de caderea in pacat, nu-i asa?). Lasam la o parte asta. Problema de fapt este ca evolutionismul abandoneaza in fapt ideea unui Dumnezeu Atotputernic care poate crea tot universul intr-o secunda sau in sapte zile. Evolutionismul teist, mai ales, pleaca de la premisa ca Sfintii Parinti nu au fost chiar sfinti, intrucat au fost lipsiti de intelepciunea Duhului Sfant. Noi stim insa ca ei n-au fost asa, ba din contra. Lucrarea Duhului Sfant cu ei a fost atat de puternica incat au ajuns la inaltimea teologica a Apostolilor, e evident. Sa spui ca pe ei Duhul Sfant i-a abandonat tocmai in aceasta problema atat de importanta inseamna sa le negi sfintenia. Si daca abandonam Facerea pentru ca nu ne place cum incepe (nu concorda cu conceptia vremii noastre), daca abandonam pe Sfintii Parinti pentru ca erau "retrograzi" sau "neintelepti" dupa intelepciunea actuala, vom constata ca am abandonat Biserica. Caci, ce sa vezi, Hristos este cel care a vegheat asupra lui Moise cand a scris Facerea, si tot Hristos este cel care locuieste in si cu Sfintii lui. Noi insa unde suntem? De-aceea spun, eu vreau cu Sfintii Parinti, vreau cu ei, ca sa ma mantuiesc si eu prin credinta Bisericii, in Hristos, ca si ei. |
Citat:
|
Citat:
Doi la mână, dacă vă îndoiți, înseamnă că îmi puneți la îndoială cinstea. Dacă o să vă prezint referința, vă veți cere scuze ? Trei la mână - cu privire la ce propune - vă las să meditați. Mie îmi este clar. |
Citat:
Au fost in istorie sinoade "talharesti", deoarce - ca si in cazul oricarei adunari - depinde de vrednicia participantilor - dar de aici pana la neascultarea de Sinoadele Bisericii este cale lunga. |
Citat:
http://www.earlychurchtexts.com/publ...of_bishops.htm și aici, în greacă, conform cu Migne PG: http://www.earlychurchtexts.com/main..._bishops.shtml |
Citat:
Creationismul evolutionist teist sustine hristocentrismul creatiei. Citat:
Creationismul evolutionist teist mentine taina cauzei creatiei, taina proniei Dumnezeiesti, taina creatiei omului, taina intruparii Logosutlui, taina invierii Mantuitorului... Sfintele Taine ale Bisericii. Dumnezeu este mai iubitor si mai Adevarat decat orice explicatie pseudo-stiintifica creationista, nevoia duhovniceaca hristocentrica este mai acuta conform creationismu evolutionist tesit. Citat:
Creationismul evolutionist teist nu sustine o idee de Dumnezeu ci un un Dumnezeu Personal (Sfanta Treime) caci "Dumnezeu poate toate cate vrea dar nu vrea toate cate poate, caci poate distruge pamantul dar nu vrea" (Sfantul Ioan Damaschin - Dogmatica) Citat:
Sfintii Parinti au scris paradigmatic, fara pretentii de eshaustivitate si infailibilitate in ceea ce priveste cosmologia, intrucat modul in care functioneaza universul nu face parte din dogmatica, ci doar in invatatura Bisericii. Reamintesc cosmologia si antropologia Sfantului Luca al Crimeii care in asentimentul Sfintilor Parinti, urmand metodologia lor, confera paradigmei stiintifice actuale un sens existential hristocentric. Citat:
Sfintenia lor, hristificarea lor este inechivoca. Scrierile cosmologice ale Sfintilor Parinti nu trebuie rupte de conteztul social, cultural, teologic si filozofic al epocii in care au trait, intucat din acel punt de vedere au scris, pentru a raspunde nevoilor teologice cosmologice din vremea lor. Doamne ajuta. |
Citat:
Citat:
Este gresit sa aplicam standardele de azi pentru secolul I. Acest lucru inseamna intradevar sa faci cateodata un compromis in ceea ce crezi cu multa convingere. Bolile sunt provocate de microbi sau sunt un blestem de la Dumnezeu? Poate sa fie ca sunt amandoua? Este clar dupa mine ca a zice ca bolile sunt facute de microbi, poate contrazice pe multi dinaintea lui Pasteur, dar nu ii face pe cei ce au zis asta nesfinti. Faptul ca gandim cu inima, scris in multe locuri in Sfanta Scriptura, acceptat de oricine din antichitate, si nu stiu nici o referinta in antichitate ca gandim cu creierul, inseamna ca Sfintii Parinti sunt lipsiti de Duh Sfant si cunoastere? Cred ca toti acceptam asta, desi poate intelegem intr-un mod diferit. Crestinii au probleme cand ajung sa ia totul literal dar pe de alta parte nivelul nostru de intelegere a lumii este diferit. Azi avem mai multa informatie, dar daca cineva din trecut care chiar sa fi primit o revelatie in care Duhul Sfant i-ar fi spus: vezi ca pamantul nu e in centru, vezi ca stelele nu-s pe firmament, vezi ca animalele se schimba, probabil ca ar fi zis ca mesajul e de la Satan, si nu ar fi lasat nota asta nicaieri scrisa in istorie. Asta nu ii face neaparat lipsiti de Duhul Sfant, nu-i asa? |
Citat:
Septuaginta spune „eon“ atunci cand se refera la zilele creatiei, ce poate fi inteles si ca veac, nu doar ca zi, in sensul propriu. Sfantul Vasile cel Mare scrie: „Aceasta este pricina ca inceputul timpului n-a fost numit de Scriptura ziua intaia, ci: zi una, ca si din numirea ei sa i se vada inrudirea cu veacul. In chip propriu si natural, ziua intaia a fost numita una pentru a arata unicitatea veacului; ca veacul nu are partasie cu altceva.“ (Sf. Vasile cel Mare, „Omilii la Hexaemeron“, Omilia a II-a, VIII, în PSB, vol. 17, p. 95-96). In alt loc scrie ca „dacă spui o zi, sau un veac, e același lucru“ (Sf. Vasile cel Mare, „Omilia a II-a“, 8, PSB 17, p. 96) Acuma fiecare isi insuseste textul biblic asa cum poate, ca degeaba ii spui omului 7 zile de 24h, daca el doar prin procesul creatiei continue isi poate explica devenirea universului sau invers, degeaba interpretezi teologic ideile de rationalitate si devenire a universului, daca omului i se va parea o abatere de la Adevar de considera "ziua" in sens simbolic, nu propriu. Facerea este o taina, insa in ciuda acestor perspective diferite ce incearca sa patrunda taina, nu exista contrazicere in privinta adevarului dogmatic, care este acelasi pentru ambii: "Cred intr-Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor". |
Citat:
Legat de "eon" si Vechiul Testament, cei mai multi scolari considera ca textul era literal de 24 zile. In fapt in tot Vechiul Testament ziua e folosita in context literal de 24 de ore (exceptie facand 2 versete in toata Scriptura: Psalm 90:4 si 2 Petru 3:8 ce ambele au un context ce explica ca sunt simbolice), dar cand ar veni legat de Creatie, ar fi un veac? Ce face textul sa fie atat de deciziv schimbat? Foarte probabil nu ar avea rost interpretarea poruncii zilei de odihna daca o zi ar fi in veacuri/milenii/ere. Iar in cele din urma, nu ar rezolva o ultima problema, e ca indiferent ce zile ar fi, nu explica de ce evolutia poate fi masurata/observata in stiinta - si multe alte observatii (ce le-am pus in discutiile anterioare) - dar anumite observatii din Facere pot fi foarte probabil masurate ca fiind false (de exemplu: exista copacii ce au supravietuit potopului, precum un copac ce are 10.000 de ani! - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_trees ) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:04:58. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.