În prealabil postat de Inorogul
(Post 573164)
Ma bucura sincer atitudinea ta. Evident ca nu ai gresit cu nimic. Intr-adevar, respectul meu este pentru cine, nu pentru ce. Nu atac persoana, ci opinia acestuia; si nu am nicio problema cand propria-mi opinie este atacata.
Foarte rar exista cazuri in care diverse interpretari ies din sfera opiniilor inofensive, iar o manifestare a acestora poate deveni nociva pentru mine sau chiar pentru societate. Evident, sunt subiectiv atunci, dar asta nu ma opreste sa reactionez puternic cand consider ca este cazul.
As corecta putin afirmatia ca nu sunt impotriva credintei. E o nuanta aici. Categoric nu sunt impotriva dar, de cele mai multe ori eu ridiculizez credinta. Nu ii confer statutul special, de adevar suprem, solicitat de catre multi. Pentru mine nu este un subiect tabuu. Nu sunt impotriva, in sensul in care sa imi pierd cumpatul si sa dau foc bibliei, sa scuip icoane si sa arunc cu pietre catre altar. Un ateu nu se defineste atfel. Sigur ca poate exista un astfel de specimen, cu probleme grave la mansarda.
...In schimb, opiniile religioase, ca orice alte opinii, sunt supuse din plin ridicolului. Banuiesc ca, in ochii unui crestin ortodox sunt la fel de ridicole fecioarele ce ii asteapta pe martirii jihadisti in Paradis, cartile de tarot, Marte in conjunctie cu Jupiter care anunta belsug, vampirii, varcolacii si multe altele. Eu le am pe alea pe lista, plus astelalte :)).
Nu sunt impotriva exercitarii credintei. Dimpotriva! Acesta este un drept fundamental si, personal, sunt dispus sa lupt, chiar cu arma in mana in cazuri extreme (ISIS sau alte mizerii asemanatoare), pentru ca semenii mei sa-si mentina acest drept. Nu are nimeni dreptul sa ne impuna ce sa credem si cum sa ne manifestam, atata timp cat nu sunt incalacate alte drepturi. Evident ca aceasta atitudine merge in ambele sensuri si se poate rasfrange uneori asupra credinciosilor.
Cu alte cuvinte, dreptul la credinta si exercitarea acesteia nu este superior dreptului meu la libera exprimare. Ai dreptul sa faci hore in jurul altarului, pomeni, sa versi putin vin pe pamant, in numele mortilor, in exact aceeasi masura in care eu am dreptul sa ridiculizez aceste actiuni. Sub nicio forma asta nu ma face pe mine mai destept si pe tine mai prost sau viceversa.
Mesajul meu a fost, si este inca, unul de indemn la toleranta.
|