Citat:
In unele chestii chiar spun "niciodata"...si e pe bune...si la tine e la fel, sunt convins... |
Viața e complexă și ne aduce în fața multor decizii interesante. Credeți că noi* n-am spus "niciodată" la gândul trecerii de la ortodocși la pocăiți?
________________ * Noi ăștia care "porcăim BO in general, si BOR in special". Adică luăm atitudine împotriva concepției ortodoxe că pocăiții în general și penticostalii în special sunt porci (vulpi, lupi, etc... neoameni în general și demni de tratament adecvat). |
Citat:
|
pt. Theodor de Mopsuestia
Am citit ce ati scris pe la inceputul topicului si vreau sa va intreb: d-voastra considerati ca "vorbirea in limbi" in biserica primara este aceeasi cu manifestarile din comunitatea penticostala? Oamenii aceia vorbeau “in limbi” la propriu, adica intr-un limbaj al unei comunitati umane istoric constituita, pentru a le putea propavadui Evanghelia. Ceea ce exista la penticostali nu este “vorbire in limbi” autentica, ci o forma de extaz mistic, inima impietrita frangandu-se odata cu venirea unei afectiuni ontologice. Ce numiti d-voastra “vorbire in limbi”? Orice forma de manifestare a harismei afectiunii ?
|
Citat:
In foarte putine cazuri in 2000 de ani de crestinism s-a propovaduit Evanghelia prin vorbire in alte limbi. S-ar putea spune ca la Cincizecime s-a propovaduit Evanghelia in alte limbi.(Faptele Apostolilor 2:11) Macar ca si atunci omilia a fost tinuta de apostolul Petru in limba ebraica.(Faptele Apostolilor 2:14-36) Dar este clar ca in Efes nu s-a propovaduit Evanghelia in alte limbi ci crestinii s-au rugat in alte limbi (Faptele Apostolilor 19:6). In Cezareea (Faptele Apostolilor 10:46) si Corint, la fel. Apostolul Pavel afirma in mod deslusit ca vorbirea in limbi NU este doar propovaduire a Evangheliei ci rugaciune: Pentru că cel ce vorbește într-o limbă străină nu vorbește oamenilor, ci lui Dumnezeu; și nimeni nu-l înțelege, fiindcă el, în duh, grăiește taine. 1 Corinteni 14:2 |
Citat:
"Că dacă mă rog într'o limbă, duhul meu se roagă, dar mintea mea e neroditoare Atunci, ce-am să fac?: Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga și cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta și cu mintea. Altfel, dacă tu vei binecuvânta, cu duhul, cum va zice Amin după mulțumirea ta cel ce stă'n locul omului de rând, de vreme ce el nu știe ce zici? Căci tu, într'adevăr, tu mulțumești bine, dar celălalt nu se zidește. Mulțumesc Dumnezeului meu că vorbesc în limbi mai mult decât voi toți; dar în Biserică vreau să grăiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca să-i învăț și pe alții, decât zece mii de cuvinte într'o limbă oarecare" Daca eu prin rugaciunea si gesturile mele deranjez, le distrag atentia de la slujba celor de langa mine, ii tulbur, rugaciunea aceea nu e spre zidirea mea. La fel, cel care predica, trebuie sa o faca intr-un limbaj inteles si cunoscut de oameni, daca vrea intr-adevar sa-i ajute. Rugaciunea te invata de la sine cum sa vorbesti cu Dumnezeu. Personal consider rugaciunea cu bratele ridicate o treapta mai inalta a rugaciunii, e rugaciunea omului despatimit, pe care duhul mandriei nu-l mai poate atinge. |
Citat:
Chiar in pasajul citat de dumneavoastra apostolul Pavel descrie rugaciunea in alte limbi. |
Citat:
|
In primul rand ca nu stiu de ce discutati despre darul vorbirii in limbi in cadrul topicului ce are ca subiect miscarea carismatica, care din punctul meu de vedere este demonica! vorbirea in limbi autentica, asa cum apare in Scripturi, serveste atat scopului de a marturisi pe Cristos unor necredinciosi, ca la Penticosta, dar si ca zidire personala, insa in acest caz trebuie practicata individual si nu cu raportare la altii decat numai daca avem talmacire sau exista talmacitor.
As vrea sa adaug ca userul "penticostalul" este un impostor deoarece nu prezinta dovada detinerii unei vorbiri in limbi asa cum s-a vorbit la Penticosta, adica semn pentru necredinciosi, care au inteles acea vorbire! |
Citat:
Că dacă mă rog într'o limbă, duhul meu se roagă, dar mintea mea e neroditoare. - Daca ma rog in alte limbi duhul meu se roaga nu mintea mea formuleaza cuvintele. Eu nu cunosc cu mintea mea cuvintele pe care le rostesc ci duhul meu se roaga. Mintea este neroditoare. Atunci, ce-am să fac?: Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga și cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta și cu mintea. - Cum este recomandat sa ma rog si sa cant? - Si cu duhul (in alte limbi) - Si cu mintea (si formuland cu mintea cuvinte in limba materna, inteleasa de auditoriu) Altfel, dacă tu vei binecuvânta, cu duhul, cum va zice Amin după mulțumirea ta cel ce stă'n locul omului de rând, de vreme ce el nu știe ce zici? Daca vei binecuvanta cu duhul (in alte limbi) omul de rand nu intelege ce spui si nu poate zice Amin (adica „asa sa fie”). Căci tu, într'adevăr, tu mulțumești bine, dar celălalt nu se zidește. Prin rugaciunea in alte limbi tu multumesti bine (intotdeauna rugaciunea in alte limbi e bineplacuta lui Dumnezeu) dar fiindca celalalt nu intelege, nu poate fi de acord si in comuniune cu tine, de fapt nu este nicio zidire sufleteasca pentru el. In tot pasajul de mai sus Apostolul presupune existenta rugaciuni in alte limbi, precizeaza ca prin ea credinciosul „multumeste bine lui Dumnezeu” si reglementeaza folosirea ei in Biserica. Va rog sa observati ca este vorba de rugaciune in biserica nu de propovaduirea evangheliei inaintea neamurilor pagane. |
Eu am o parere usor diferita, de vreme ce in biblie este atestata vorbirea in limbi eu o pot accepta ca manifestare a Duhului Sfant.
Problema este ca : Unii vorbesc despre sfinti si extazul lor. Despre parintii din desert si alti mari sfinti , despre Apostolul Pavel etc .Pai ce legatura e intre ei si ce se intampla acum ? Oamenii aia erau deja dincolo ei numai cu trupul mai traiau aici.Apostolul Pavel spune ca Hristos traieste in el. Ce legatura are Apostolul Pavel sau marii sfinti cu "extazul " din zilele noastre ? "Extazul " este probabil recunoscut de toti marii parinti dar el vine ca urmare a urcarii pe treptele rugaciunii in ani si ani de zile.E un efort si un dar individual dat fiecaruia dupa straduinta fiecaruia si dupa voia lui Dumnezeu.Lucrurile facile nu prea au legatura cu crestinismul. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Apostolul se asteapta ca si noi sa fim sfinti si in inimile noastre sa traiasca Hristos. Fara ambiguitati: - Ci, după Sfântul Care v-a chemat pe voi, fiți și voi înșivă sfinți în toată petrecerea vieții. Că scris este: «Fiți sfinți, pentru că Eu sunt Sfânt».1 Petru 1:15 - Hristos să locuiască în inimile voastre prin credință. Efeseni 3:17 |
Domnule "penticostal" nu puteti demonstra ca vorbiti in limbi prin Duhul Sfant ! Nimeni nu stie ce este cu dumneavoastra. Dar caderile pe spate, prezente la carismaticii neoprotestanti dar si la carismaticii catolici, ca de asta e vorba in acest topic, asta identifica pe carismatici, acel slain in the spirit, de la cine sunt???? Lasati limbile !
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dupa mine ar trebui sa ascultam de apostolul Petru: „fiți și voi înșivă sfinți în toată petrecerea vieții”. Nu doar celor care traiesc in pustie le cere Biblia sa fie sfinti ci si noua celor care ne petrecem viata in mijlocul lumii. |
Domnilor, fac un apel sa lasati alte discutii si sa ne concentram asupra miscarilor carismatice, din neoprotestantism si din catolicism, care au ca numitor comun acea odihna in duhul, caderea pe spate. Asta le identifica si mai putin vorbirea in limbi! doar penticostalii spun ca semnul unic si sigur al botezului cu Duhul sfant este vorbirea in limbi, carismaticii spun ca limbile sunt un dar si atat, iar in momentul botezului/umplerii, respectivul cade pe spate. Vreau sa discutam despre aceste particularitati ale carismaticilor!
|
Citat:
Dacă grăiește cineva într-o limbă străină, să fie câte doi, sau cel mult trei și pe rând să grăiască și unul să tălmăcească. Iar dacă nu e tălmăcitor, să tacă în biserică și să-și grăiască numai lui și lui Dumnezeu. Acolo Pavel atentioneaza tocmai asupra acestui lucru.Marii sfinti traitori ne-au invatat ca cel mai mare dar pe care-l putem dobandi este sa ne vedem pacatele nu sa vorbim in limbi sau sa cadem in extaz sau sa fim rapiti in cer.Biblia ne invata ca imparatia se ia cu asalt ( cine intelege lupta lui Iacov cu Dumnezeu intelege si ce inseamna asaltul ). |
Citat:
Cred ca în adunarea din Corint puteau fi cativa oameni care ar fi inteles aceea limba. Este posibil insa eu nu cred ca apostolul se referea la un astfel de caz. Apostolul vorbeste despre vorbirea in limbi pe care auditoriul nu o intelege. Pentru a fi inteleasa apostolul recomanda folosirea unui alt dar duhovnicesc: darul talmacirii limbilor. De aceea, cel ce grăiește într-o limbă străină să se roage ca să și tălmăcească. 1 Corinteni 14:13 |
Off topic: pauza de la "miscarea carismatica", a cazut guvernul Boc! :4:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu e nevoie sa devii penticostal. Miscarea carismatica ofera oricui, in special catolicilor, sansa sa devina si catolici si penticostali. Dea ltfel cineva care are conceptii ecumensite considera ca toate cultele sunt la fel, deci el se considera si ortodox, si catolic si penticostal in acelasi timp. Nu are de ce sa isi schimbe cultul, pentru el e cam acelasi lucru. Bine, asta in grade mai mari sau mai mici in functie de cat de mult e impregnat cu aceste idei. Poate la tine in grad mai mic, dar la altii nu conteaza denominatiunea (era ca exemplu Adriana 3 cu aceste conceptii pe forum). |
Citat:
|
Citat:
In schimb in ortodoxie exista multe articole si carti care descriu aceasta din punct de vedere ortodox (si nu numai in ortodoxie). Acelea nu sunt considerate vorbiri in limbi ci stari de transa, existente si in alte religii. Iar acele duhuri sunt ingeri cazuti. Cum bine ai remarcat, poate fi influenta religiilor africane, care au o bogata practica de acst gen, ma refer la transa si comunicare cu spirite. |
Citat:
|
Mda, concluzia ar fi ca penticostalii sunt plini de must (Fapte 2:13), au drac si sunt nebuni ( Ioan 10:20).
Dar se pare ca acuzatiile sunt la fel de vechi ca si sarpele cel vechi. Iar argumentele - sublime. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
:21: Daca asta e singurul argument justificativ din partea penticostala, poti sa zici ca nu exista. Dumeata pari un tip inteligent - de asta in ceea ce ma priveste esti un mister complet, mi-e greu (desi stiu) sa inteleg cum o persoana inteligenta se poate preta la teatrul cu "vorbirea in limbi" care este o facatorie cap-coada in cel mai fericit caz, daca nu cumva vorbim si de posedari autentice. Nici asta cu tzipaturile care voi le numiti rugaciuni, in care fiecare se roaga cu glas tare in urechile celui de langa el nu pot sa o inteleg, la o adica Dumnezeu nu stie ce e in capul tau e musai sa-i impui capul si celui de langa tine desi nu da doi bani pe asta, ci se roaga si el pentru ale lui? |
Citat:
Tot un teatru considerati ca a fost si in Fapte 10 in casa sutasului Corneliu? Si in cazul credinciosilor din Efes? Citat:
Daca vreti sa cunoasteti experienta mea: eu nu aud ce se roaga cel de langa mine. Eu ma rog. El se roaga. Sunt concentrat la ceea ce ii spun eu Domnului. Cred asta e marturia multora dintre cei care participa la aceasta forma de rugaciune in comun. Cand esti la inceput e mai bizar probabil. Apoi te obisnuiesti. In bisericile penticostale se foloseste si forma de rugaciune individuala: cineva se roaga cu voce tare si ceilalti se unesc cu el in rugaciune spunand „amin”. Cei mai multi insa prefera forma de rugaciune comuna pentru ca rugaciunea individuala in public (la fel ca si vorbirea in public) poate creea o stare de tensiune, inconfort si teama. E drept, in biserica la care merg sunt descurajate strigatele isterice dar stiu ca exista biserici in care unii au un asa volum de decibeli incat acopera rugaciunea intregii adunari. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:10:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.