În prealabil postat de Mihnea Dragomir
(Post 575714)
Transilvania era provincie a unui mare imperiu. Ca si Lituania si, in anumite perioade, Polonia. In acest imperiu, toate religiile recepte aveau deplina libertate sa infloreasca. Imparatul era catolic, iar diversi regi, principi si nobili locali puteau apartine oricarei religii recepte. Coexistau scoli catolice, luterane, calvine si unitariene. Fara a fi religii recepte, erau tolerate si: religia ortodoxa, mozaica, anabaptista, fiecare avand scolile ei. Toate scolile erau confesionale, incepand cu Universitatea de la Cluj (care era colegiu iezuit). Elevii/studentii apartineau diverselor nationalitati si confesiuni si, in aceste conditii, e normal ca se preda religia in confesiunea respectiva. Lucru care nu a impiedicat de loc prezenta unor elevi sau studenti de alta confesiune, era deplina egalitate. De exemplu, faptul ca Universitatea de la Cluj era catolica nu a impiedicat ca intre studentii ei sa se numere studentul ortodox Iancu Avram, fiu de iobagi ortodocsi relativ bogati, care isi permiteau plata unor taxe universitare. Era un spatiu si un timp binecuvantat de Dumnezeu, in care iobagii ortodocsi puteau deveni avocati in mari barouri transilvane.
Nu altfel, in fond, au stat lucrurile dincolo de munti. Toate scolile erau confesionale, in marea lor majoritate ortodoxe. In "Amintiri din copilarie", scriitorul, preot ortodox, vorbeste despre un invatamant confesional ortodox dinainte de etatizarea invatamantului sub Cuza. Doar ca textul trebuie recitit cu ochiul atent al celui pasionat de istoria tarii noastre. In episodul amuzant cu omorarea mustelor cu ceaslovul merite retinut faptul, care ar fi halucinant azi, ca se preda ceaslovul la religie, ceea ce arata un nivel de pregatire religioasa MULT mai avansat decat azi, cand la scoala primara se face "Inger, ingerasul meu", nu Ceaslovul (=in limbaj catolic: Orologhionul). Ca multi dintre elevii de atunci erau interesati de Ceaslov cam cat sunt interesati elevii de azi de "Inger, ingerasul meu", asta e cu totul alta discutie.
Dar, in conditiile de azi, in care sistemul e gandid asa cum e gandit, cu statul care a preluat educatia de la familie si de la Biserica, stat care se pretinde neutru religios, nu mai e normal ca religia ortodoxa sa fie obligatorie, acolo unde nu exista posibilitatea ca micutii sa studieze religia lor. Parerea mea.
|