Citat:
in ceea ce priveste betulah vs almah, eu am spus un singur lucru si daca vrei sa te gandesti la el e ok, daca nu las-o asa, de ce au scris acolo almah in loc de betulah, din moment ce pana atunci folosisera mereu betulah pentru fecioara? atat. ce zeitgeist, mai omule, am citit de asta si in legendele olimpului a lui ispirescu.... nici nu mai deschid linkul. nu stiu ce sa raspund, de crezut nu cred, asta mi-e clar, dar imi doresc mult sa existe judecata de apoi, sa existe pedeapsa divina, sa existe rai si iad, imi doresc ca Iisus sa fi fost real, exact asa cum este descris in unele pasaje din biblie, numai iubire si dragoste pentru oameni, nu conteaza daca eu cred in el sau nu, mi-as dori sa fie asa. ce sa-ti zic? e greu, tot ceea ce este atat de usor pentru unii dintre voi. daca ar fi sa prefer ceva? intotdeauna as prefera ortodoxia, din cauza unor oameni/preoti. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
te sfatuiesc sa lasi deoparte wiki si sursele necontrolate si necontrolabile de pe net, cauta doar sursele cu autori asumati. daca tu vrei sa iei in considerare un text in care se afirma ca e fals n-ai decat. aproape ca mi-e frica sa mai scriu ceva, imediat o bagi p-aia cu zeitgeistu', ia vezi, cine a scris despre VT ca sunt basme iudaicesti si cand? gasesti pe undeva ceva despre asta? sunt tare curios. Citat:
o fi caz inchis pentru tine...:)) Citat:
ce sa mai zic despre egipteni, evreii au preluat aproape totul de la ei. deci asa cum am crezut initial, de fapt tu ai vazut filmul ala si ma ataci pe mine din el. ;) ps.uite, a intrat fi-miu si-mi zice ca fac confuzie, al mitru le-a scris, am gresit...:)) Citat:
dar nu conteaza ce spun eu, ce spui tu, ce spune unul sau altul, popi sau necredinciosi, conform credintei crestine conteaza o singura parere. |
penticostalul unde este? Someaza?
|
:1:
Citeste. Ia aminte. Ii asculta pe ortodocsi. Invata. Aici e forum ortodox. El se baga in seama doar atunci când sunt subiecte conexe penticostalismului. |
Citat:
Mi-ai intrat la inimă cu "barba" asta ! Ești un penticostal simpatic . Mai rar așa ceva , probabil ca ai rădăcini Ortodoxe :) |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
nu mai insist, ramai cu wiki si cu celelate tampenii pe care le citesti si pe care le crezi. dar uite, iti dau mai jos un punct de vedere ortodox, strict ortodox. fac un efort deosebit pt tine, trebuie sa-l copiez cuvant cu cuvant, dintr-o carte, nu un copy/paste din wiki. ;)
"septuaginta traduce termenul almah, care inseamna in ebraica o tanara ajunsa la pubertate, aflata inca in casa parintilor sai si de maritat (lucru care, in mentalitatea cuminte a acelor vremuri, implica fecioria ca de la sine inteleasa, de vreme ce tanara era in casa tatalui sau, si nu lapidata in afara cetatii), termen tradus in alte parti ale bibliei prin "fecioara", "domnisoara" etc prin termenul grecesc parthenos, "fecioara". traditia ortodoxa cinsteste pe 2 februarie pe dreptul simeon, cel despre care se spune ca a tradus pasajul isaia 7,14 si care, incercand sa "rationalizeze" ceea ce trece de orice ratiune, a tradus de cateva ori "femeie tanara" in loc de fecioara, pana cand ingerul i-a profetit ca nu va muri inainte de a vedea miracolul cu ochii lui, ceea ce s-a si intamplat odata cu aducerea princului la templu. in realitate, se poate spune ca traducerea termenului ebraic cu sensul de "femeie tanara" invocandu-se cumva cu necesitate existenta unei relatii premaritale care sa justifice nasterea supranaturala a lui Hristos, este un efort nemeritat de a o prezenta pe maria ca pe o femeie de moravuri indoielnice, lucru care ar face ca asumarea de catre Iisus din pantecele mamei sale a naturii umane in cel mai inalt grad de curatenie spirituala sa fie practic imposibila, facand mantuirea insasi imposibila, de vreme ce se spune clar ca Iisus s-a facut asemenea noua "afara de pacat" (evrei 4,15)." citeste asta, baga la cap, lasa wiki si alte tampenii ce le crezi tu de pe net. daca vei mai avea vreodata vreunul ca mine care sa combata povestea mariei, da-i textul asta. e complet, e ortodox. evident ca are multe lacune, ca "rationalizeaza ce trece de ratiune", dar asta inseamna credinta, in definitiv. controversa mariei a fost rezolvata de unul care avea in cap cateva miliarde bune de-alde noi cu cuvintele astea: "credem in pururea fecioria mariei, desi nu este explicata in cartile sacre". ps.te asigur ca biserica din ierusalim spunea altele si mai si, dar nu mai insist acum ca am obosit si, de fapt, esti un baiat bun, nu am vazut sa scrii cu rautate niciodata, oricat de mult te-am enervat. edit.evident, tipul de mai sus, ditamai popa ;), nu spune o vorbulita despre betulah, ca i s-ar duce rationamentul pe cogarlii...:)) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Dar asta e legat de acel cuvant, am mentionat la inceput ca exista un argument mult mai clar. Cea mai veche Biblie (Vechiul Testament) evreiasca pastrata pana azi dateaza din secolul XII sau XIII. Cea mai veche Sfanta Scriptura crestina pastrata pana azi e Codex Sinaiticus, din secolul IV. Bibliile ebraice de azi sunt facute dupa textele masoretice, realizate in a doua jumatate a primului mileniu. Bibliile evreiesti vechi erau alcatuite doar din consoane, dar acesti masoreti le-au reliazat si cu vocale si accente. Fiind facute in regiuni diferite acestea nu erau chiar asemanatoare, in functie de cum a interpretat fiecare textul. Pana la urma a fost aleasa o singura interpretare. Septuagina a fost realizata in secolul III inainte de Hristos, fiind o traducere in greaca facute de 70 de intelepti iudei. Deci Septuginta este cu mult mai exacta si aproape de original decat aceste texte tarzii evreiesti. Aceste texte masoretice contin diferente fata de Septuaginta. Manuscrisele de la Marea Moarta au aratat ca Septuaginta este conform cu textele vechi evreiesti, in timp ce textele masoretice sunt diferite, sunt mai apropiate de textele mai noi, din perioada fariseilor. Se pare ca in perioada fariseilor au aparut niste modificari fata de textele evreiesti de pana atunci. In concluzie, Septuaginta este cel mai exact text al Vechiului Testament, nici nu are importanta ce spun textele masoretice, vorbim degeaba. Citat:
Citat:
|
O idee ar fi sa lasam pentru trei zile competitia si demonstratiile!
Vine Sarbatoarea cea Mare. Intr-o seara ca asta Iisus a fost judecat si condamnat la moarte pentru noi. Catolici, ortodocsi sau protestanti. Hindusi, musulmani sau mozaici. El S-a facut jertfa de ispasire pentru pacatele noastre. Ale tuturor. Cat de mult ne-a iubit! El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru păcatele noastre, ci și pentru ale lumii întregi. https://www.youtube.com/watch?v=KHR3lP6FJlo |
|
Invatatura ortodoxa spune ca jertfa Mantuitorului nu a avut efect asupra tuturor oamenilor, in mod automat. Aceasta este o invatatura protestanta. Jertfa Mantuitorului, numita mantuirea obiectiva, are efect doar asupra celor ce se boteaza, prin care se realizeaza mantuirea subiectiva. Desigur, Mantuitorul a venit pentru toti oamenii, indiferent de religie, dar jertfa Sa are efect asupra acelor oameni doar daca ei cred si se boteaza. Exista o explicatie teologica mai ampla, Mantuitorul vindecand firea omeneasca, protestastantii nu cunosc aceste explicatii si invataturi.
|
Hristos a inviat, frate Catalin!
|
Adevarat a inviat!
|
Citat:
pe de alta parte contest ca e asa cum scrii, nu cred ca protestantismul spune ce zici tu. |
Citat:
Am mentionat ce cred protestantii ca o completare, ca vezi ca e vorba de fecioria pana la sfarsitul vietii, nu doar ceea ce discutam noi, pana la nasterea lui Iisus. Citat:
Gasesti acelasi lucru si pe site-ul luteran: http://www.bisericalutherana.ro/luth...oarededumnezeu |
Citat:
Citat:
te las sa-l descoperi pe tip, inainte sa ajunga la concluzia asta, desi a studiat in limbile respective, de demult, tot ce se putea studia, desi a facut-o tocmai ca sa caute dovezi concludente si decisive ca maria a ramas fecioara pana la moarte, nu a reusit: "credem in pururea fecioria mariei, desi nu este explicata in cartile sacre" totul se rezuma la credinta. ps.repet indemnul meu, du-te la biblioteca, lasa wiki. |
Citat:
Protestanti nu sunt doar luteranii, sunt mai multi. Citat:
Citat:
|
Citat:
stiam ca protestantii sunt luteranii, calvinistii si anglicanii, poate stii tu altfel, posibil sa stii mai bine, dar cred ca in ceea ce ai scris mai sus ai facut o confuzie voita cu neoprotestantii. am citit mai demult ceva scris de calvin despre maria, nu cred ca in cazul lor este valabil, luteranii nici atat, iar anglican era tipul citat de PT. |
Citat:
https://en.wikipedia.org/wiki/Perpet...nt_Reformation Apoi, la fel ca multe alte chestii din protestantism, cu trecerea timpului, cultele noi au simplificat toata teologia, si abandonat toate dogmele, mai putin solele+cateva variatii "locale" neoprotestante(sambatism, carismatism, credobaptism, etc.) Dar reformatorii tineau invatatura. |
Citat:
Fecioria Sfintei Fecioare pana la nasterea lui Iisus nu a fost contestata si nu a aparut in secolul IV, cum ai spus tu. Este bine documentata in Sfanta Scriptura, deci e gresit ce ai sustinut. Despre pururea feciorie sunt mai putine citate in Sfanta Scriptura decat pentru prima invatatura, dar tot exista. Doavada nu doar ca Fecioara Maria era fecioara, dar si faptul ca depusese juramant sa ramana fecioara: atunci cand ingerul o instiinteaza ca va ramane insarcinata Sfanta Fecioara raspunde Luca, 1. 34. "Și a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?" Asta arata si ca nu avea de gand sa-si piarda fecioria. In al doilea rand dreptul Iosif este numit logodnic in Sfanta Scriptura, nu sot, logodnicii nu aveau relatii pana la casatorie, era pacat. In al treilea rand Dreptul Iosif avea o varsta inaintata, nu mai putea concepe, era vaduv si avea copii din prima casatorie. In Vechiul Testament este considerata profetie cu privire la fecioria Sfintei Fecioare: "2. Și mi-a zis Domnul: "Poarta aceasta va fi închisă, nu se va deschide și nici un om nu va intra pe ea, căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi închisă." Iezechiel 44. Citat:
|
cataline, tu ai inceput spunand ca evreii nu aveau o expresie pentru virgina/fecioara, tu nu stiai nimic, tu cauti pe net si vii apoi cu afirmatii decisive asupra unor controverse ce tin de doua mii de ani si care potrivit unuia dintre cei mai importanti teologi ce i-a dat lumea asta nu poate fi rezolvata decat prin credinta. dar tu stii mai bine.
pe deasupra ai o problema cu celelate culte, problema care te influenteaza si care te face sa judeci gresit. |
Citat:
Sunt convins ca daca iti spun de Septuaginta tu o sa zici ca e prima data cand auzi de ea. Tu esti impotriva crestinismului nu pentru ca nu stii adevarul, ci din instinct, ai spune orice neadevar impotriva crestinismului. Sun curios ce te-a indemnat sa intri pe un forum ortodox daca tu esti anticrestin, doar ca sa-ti bati joc de credinta crestina si de credinciosii de pe forum? Dupa ce ti-am aratat ca nu exista nicio controversa, decat pentru cei ce sunt impotriva crestinismului, tu repeti aceleasi lucruri ca la inceput, ca eu as rezolva o controversa veche de mii de ani. Din moment ce ai vazut ca evreii insisi, cei mai indreptatiti sa cunoasca limba evreiasca, au tradus acel cuvant prin 'fecioara", inseamna ca tu spui deliberat un neadevar, nu ca rezolv eu o controversa inexistenta. Cum ai putea tu sa stii mai bine decat invatatii evrei de acum 2300 de ani ce inseamna acel cuvant? Legat de ceea ce inseamna acele cuvinte evreiesti, am spus doar ca o completare. Si ca scrie pe net ca nu exista un cuvant special pentru "fecioara", doar ca toate fetele inainte de casatorie erau considerate fecioare, putand insemna fata necasatorita sau pubera sau adolescenta etc. Iar toate acestea insemnau fecioara. dar discutam degeaba, stim ce intelegeau evreii prin acel cuvant, e clar pentru cineva care vrea sa stie adevarul. Si ti-am explicat ce inseamna pururea fecioria, tu continui sa spui ca e acelasi lucru cu fecioria pana la nastere. Si ca nu exista dovezi, desi in ultimul mesaj ti-am dat negru pe alb ce scrie in Biblia ca a spus chiar Fecioara Maria. Era evident din toate discutiile ca nu te intereseaza adevarul, tu vrei sa-ti pierzi doar timpul, probabil ai prea mult timp liber si te plictisesti. Eu nu mai am de gand sa-mi pierd timpul, explicandu-ti pe gratis lucruri care pe tine oricum nu te intereseaza. |
Citat:
tot repeti "adevarul", "adevarul", "adevarul", dar de fapt este doar "adevarul" tau, pentru ca ti-e imposibil sa accepti un alt punct de vedere. nu mai insist pentru ca m-ai obosit, dar daca cunosti un tip doxar, bun cunoscator si in care ai deplina incredere, preot sau nu, intreaba-l cat de mult respecta biserica crestina de astazi invataturile lui Iisus, asa cum sunt ele scrise in Biblie, si cat de mult conteaza traditia in biserica fata de dogma. presupun ca esti mult mai tanar decat mine, e posibil ca eu sa fi aflat de septuaginta pe cand tu erai la gradinita. si hai sa-ti mai dau o tema de reflectie ;), creatia. evreii considerau ca dumnezeu a facut totul din ceva, din ceea ce a fost, dar cu vreo 200 de ani inainte de Iisus, ce sa vezi?!?, dumnezeu a creat totul din nimic. oare ce i-a inspirat atat de mult? ce i-o fi facut pe evreii aia sa schimbe atat de radical actul de creatie? si incearca sa lasi deoparte alegorii de genul "ceea ce nu este". apropo, dar cu scrierea asta alegorica stii mataluta cum a fost? ia vezi, scrie ceva pe net? sau vezi in filmul ala, poate zic aia ceva si despre asta... vreau sa spun doar ca trebuie sa fim deschisi, credinciosi sau nu, sau cautatori, asa cum sunt si eu, care am intrat pe acest forum tocmai ca sa caut puncte de vedere care sa ma indrepte catre credinta. si gasisem cateva, dar vreo doi nu au mai intrat pe forum, unul scrie foarte putin insa tot ce scrie e cu cap si simtire, vezi ce ne-a dat ca spunea calugarul ala din franta, parca, altul e "sectant" ;), sunt/au fost mai multi. cel mai mult imi placeau scrierile lui cristian, pline de inima, dar imi placea si un tip bannat astazi... daca nu m-au influentat decisiv este pentru ca asta sunt si probabil ca nu ma pot schimba. vreau, dar nu pot. ps.si pentru ca am scris putin, dar mi-am amintit mult si multe ;), hai sa va zic si cum se ajungea episcop in biserica crestina timpurie, ca sa zic asa, erau alesi, domne, de catre credinciosi! |
Citat:
|
Citat:
Cine este acest teolog? |
Citat:
intreaba-te de ce simti asa ceva, vezi ce iti lipseste. ps.dar tu spuneai mai demult ca nu conteaza de cate ori pacatuiesti, ca mergi la spovedanie si rezolvi... hait, dar asta chiar seamana a troll, daca te face popa troll si te ignora, te-ai intrebat? |
Citat:
erasmus |
Erasmus din Rotterdam? După cum bănuiam, avem repere diferite, de asta nu avem puncte de vedere în comun.
|
Citat:
nu avem pcte de vedere comune in discutiile de aici dintr-un motiv simplu, tu esti un credincios ortodox practicant, eu un sceptic, chiar necredincios. tu preferi sa nu iesi din ghiozdanul ortodox, eu incerc sa cunosc cat pot dintre cei care sunt recunoscuti de toata lumea, nu numai in cea mai inapoiata tara europeana. dar daca ma gandesc mai bine, la sf-uri, la vaccinuri, e mai complexa treaba. :))) |
Este complexă, destul de complexă cât să-ți prinzi tu urechile. ...:))
|
Citat:
Ar fi fost pacat capital daca tu nu erai un ipocrit dovedit( din propriile tale mesaje),ci cautai sincer raspunsuri...Tu esti exemplul perfect ,calci in picioare credinta dar te folosesti de ea ca sa ataci...si probabil te si crezi vre-un mare destept...:35: |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Nu am cum sa intreb un preot asa lucruri, doar daca vrem sa ne amuzam impreuna, adica eu si preotul. Iti pot raspunde chiar eu pe loc la asemenea intrebare, desi tu nu esti familiar cu notiunile. Vorbesti cu multa siguranta de lucruri pe care nici macar nu le intelegi. Biserica (doar Ortodoxa, e o singura Biserica) respecta in totalitate toate invataturile lasate de Iisus, fara sa scrie un cuvant sau sa adauge. Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Astfel, in secolul II evreii au renuntat la Septuaginta, desi o foloseau si ei pana atunci, vazand ca e folosita de crestini. Cativa evrei au facut noi traduceri din ebraica in greaca. Se pare ca in acea perioada au facut si cateva modificari in Vechiul Testament, ca sa fie mai departe de ceea ce sustineau crestinii. Iar una din modificari se pare ca a fost inlocuirea cuvantului "bethulah" cu un cuvant apropiat, "almah", in Isaia, pentru ca era cea mai importanta dovada pe care o afirmau crestinii. Parintii crestini de la inceput i-au acuzat pe evrei ca au corupt Biblia, schimband sensul unor cuvinte si fraze care profeteau elemente din crestinism. In timpul Renasterii unii renascentisti au afirmat ca Septuaginta era o traducere mai neglijenta a textului ebraic (probabil protestanti, care foloseau textul masoretic, evreiesc). Pentru ca Septuaginta avea multe deosebiri fata de textul masoretic. Odata cu descoperirea manuscriselor de la Marea Moarta a inceput sa fie luata mai in serios Septuaginta in vest (in ortodoxie este singura autorizata). Astfel s-a descoperit ca textele masoretice de azi sunt aproape identice cu un text din Vechiul Testament ebraic gasit in 1970 si datat in sec. III sau IV. De asemenea, exista asemanari si diferente cu textele de la Marea Moarta datate incepand cu secolul II inainte de Hristos. In schimb textele mai vechi, dinainte de secolul II inainte de Hristos, sunt foarte asemanatoare Septuagintei si mai diferite de textele masoretice. Asta arata ca Septuaginta este cea mai apropiata de original, cea mai de incredere versiune a Vechiului Testament. |
Citat:
|
Citat:
|
cataline, iar ai scris o gramada de tampenii, o las asa pentru moment. uite, o sa iau lucrarea lui Nicolae Chifăr si o sa vad cum prezinta el istoria crestinismului, va dura ceva. dar daca ai ceva de spus si impotriva lui renunt la a-i mai citi lucrarea. ;)
ps.asculta-ma, lasa wiki, oricine poate scrie orice acolo. |
Citat:
Sunt curios tu cum ai reacționa când cineva te înjură de mamă aproape de fiecare dată? Citat:
Citat:
Las-o mai ușor cu citatatele că-ți prinzi urechile, nu că la altceva nu ți le-ai prinde. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:20:07. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.