Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Sectiune dedicata profesorilor de religie (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5062)
-   -   Religia nu mai este obligatorie in scoala (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17521)

ovidiu b. 23.12.2014 12:01:37

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 575680)
Mitul celor 86 la suta ortodocsi, mitul "Romaniei ortodoxe" se va prabusi. De ce sa ne temem de adevar ?

Și mata ești rudă cu Neti Sandu?

Theodore_of_Mopsuestia 23.12.2014 12:05:02

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 575714)
Transilvania era provincie a unui mare imperiu. Ca si Lituania si, in anumite perioade, Polonia. In acest imperiu, toate religiile recepte aveau deplina libertate sa infloreasca. Imparatul era catolic, iar diversi regi, principi si nobili locali puteau apartine oricarei religii recepte. Coexistau scoli catolice, luterane, calvine si unitariene. Fara a fi religii recepte, erau tolerate si: religia ortodoxa, mozaica, anabaptista, fiecare avand scolile ei. Toate scolile erau confesionale, incepand cu Universitatea de la Cluj (care era colegiu iezuit). Elevii/studentii apartineau diverselor nationalitati si confesiuni si, in aceste conditii, e normal ca se preda religia in confesiunea respectiva. Lucru care nu a impiedicat de loc prezenta unor elevi sau studenti de alta confesiune, era deplina egalitate. De exemplu, faptul ca Universitatea de la Cluj era catolica nu a impiedicat ca intre studentii ei sa se numere studentul ortodox Iancu Avram, fiu de iobagi ortodocsi relativ bogati, care isi permiteau plata unor taxe universitare. Era un spatiu si un timp binecuvantat de Dumnezeu, in care iobagii ortodocsi puteau deveni avocati in mari barouri transilvane.

Nu altfel, in fond, au stat lucrurile dincolo de munti. Toate scolile erau confesionale, in marea lor majoritate ortodoxe. In "Amintiri din copilarie", scriitorul, preot ortodox, vorbeste despre un invatamant confesional ortodox dinainte de etatizarea invatamantului sub Cuza. Doar ca textul trebuie recitit cu ochiul atent al celui pasionat de istoria tarii noastre. In episodul amuzant cu omorarea mustelor cu ceaslovul merite retinut faptul, care ar fi halucinant azi, ca se preda ceaslovul la religie, ceea ce arata un nivel de pregatire religioasa MULT mai avansat decat azi, cand la scoala primara se face "Inger, ingerasul meu", nu Ceaslovul (=in limbaj catolic: Orologhionul). Ca multi dintre elevii de atunci erau interesati de Ceaslov cam cat sunt interesati elevii de azi de "Inger, ingerasul meu", asta e cu totul alta discutie.

Dar, in conditiile de azi, in care sistemul e gandid asa cum e gandit, cu statul care a preluat educatia de la familie si de la Biserica, stat care se pretinde neutru religios, nu mai e normal ca religia ortodoxa sa fie obligatorie, acolo unde nu exista posibilitatea ca micutii sa studieze religia lor. Parerea mea.

Ai dreptate intru totul, dar eu ma refeream indeosebi la Transilvania pre-austriaca. Injuratii "grofi unguri reformati" au fost cei care au trimis niste tineri valahi, cica asupriti rau si tare, la studii instrainatate, cu aproape un secol inaintea Scolii Ardelene. Scoala Ardeleana, desi a fost temporal in urma, a fost mult mai puternica si resoluta in a lumina poporul roman. Ce au facut clericii ortodocsi ardeleni subordonati de grecoteii din Fanar, care mai aveau putin si Il defineau, horribile dictu, pe Cristos ca grec, pentru luminarea culturala a poporului roman in sec. XVII-XVIII? Raspunsul e: multime vida. Nu ei se impotriveau la tiparirea Bibliei in romana? Uite ca redescoperirea propriei limbi a fost un cadou pentru ortodocsii romani de la..."ereticii" de calvini si catolici. "Ce or fi gasit, domne, papistasii aia iezuiti la poporul asta roman, sa il lumineze?! Ca la noi insine, ca romani, ortodocsi non-practicanti en masse, chiar noi nu gasim nimic!". :)))
Dar, desigur, asta e tema de alt topic.

catalin2 23.12.2014 14:44:32

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 575672)
De acord cu tine. Rămân la părerea că rolul primordial îl au părintii.

Si unde parintii nu sunt practicanti sau sunt atei?

ovidiu b. 23.12.2014 14:58:05

Nu înțeleg sensul întrebării.

catalin2 23.12.2014 15:27:16

Citat:

De acord. Pe de alta parte, nu este la fel de normal ca ceilalti copii, care nu sunt ortodocsi, sa invete despre credinta lor ?

Eu tocmai de asta ziceam, ca fiind majoritatea ortodocsi exista o problema daca un copil intr-o scoala este de alta religie, nu vine cineva pentru un copil sau doi. Ce vina au ca ei sunt toti ortodocsi si doar unul e alta credinta? Intr-o tara catolica era poate invers.
Nu inteleg cum noua reglementare ii ajuta mai mult pe cei neortodocsi sa invete despre credinta lor. Si nici nu e ceva de inteles, pentru ca nu are nicio legatura. Pare mai mult un fel de sa moara si capra vecinului, adica poate unii copii nu vor face religie si poate toata scoala nu va face.
Citat:

De fapt, care este obiectia dv la caracterul optional al religiei ? Banuiesc ca nu va temeti ca cei 5 la suta catolici vor lua optiunea de a nu face religia ortodoxa si ca, de fapt, va temeti ca doar o parte din cei 85.6 la suta copii ortodocsi vor lua optiunea de a face religie. Familiile care raspund la sondaje ca sunt ortodoxe, dar nu merg la biserica, nu vor merge nici la scola sa faca religie. Dar asta nu ar insemna altceva decat ca va iesi adevarul la suprafata. Mitul celor 86 la suta ortodocsi, mitul "Romaniei ortodoxe" se va prabusi. De ce sa ne temem de adevar ?

Se pare ca de capra era vorba pana la urma. Pe atei ii inteleg ca vor ca multi copii sa ajunga atei, e lupta lor ideologica.
Am spus de mai multe ori care e problema. Moise, cel ce a inaintat petitia si ceilalti atei au interesul ca acesta sa fie un punct castigat in lupta lor de scoatere a religie din scoli.
Din punct de vedere ortodox problema este ca unii copii nu au parinti practicanti sau au parinti dezinteresati, nu vor avea posibilitatea sa afle despre religie nici acasa nici la scoala.
Iar partea cu partea cu optionalul pentru ca in clasa se afla un copil pe care nu-l lasa parintii sa mearga la ora de religie, cum am mai mentionat, mi se pare o mare prostie. Nu si din punctul de vedere al ateilor, care au un interes.
Asadar, daca un copil dintr-o scoala nu dorea sa mearga la ora de religie putea sa faca o cerere pana acum. Cu noua propunere toata scoala trebuie sa faca cerere, in loc de unul singur. Ati mai intalnit pana acum o prostie mai mare?

catalin2 23.12.2014 15:28:23

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 575746)
Nu înțeleg sensul întrebării.

Daca un copil are parintii atei sau nepracticanti unde va invata in familie despre religie? Are posibilitatea sa invete la scoala.

ovidiu b. 23.12.2014 15:40:11

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 575750)
Daca un copil are parintii atei sau nepracticanti unde va invata in familie despre religie? Are posibilitatea sa invete la scoala.

Așa este, deși nu o poți impune ca o materie obligatorie, ci doar să-i dai posibilitatea părintelui/copilului să aleagă. Tot familia, părinții și primii ani din viață sunt hotărâtori, deși se pot da multe exemple de convertire la ortodoxie.

catalin2 23.12.2014 16:03:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 575714)
Transilvania era provincie a unui mare imperiu. Ca si Lituania si, in anumite perioade, Polonia. In acest imperiu, toate religiile recepte aveau deplina libertate sa infloreasca. Imparatul era catolic, iar diversi regi, principi si nobili locali puteau apartine oricarei religii recepte. Coexistau scoli catolice, luterane, calvine si unitariene. Fara a fi religii recepte, erau tolerate si: religia ortodoxa, mozaica, anabaptista, fiecare avand scolile ei. Toate scolile erau confesionale, incepand cu Universitatea de la Cluj (care era colegiu iezuit). Elevii/studentii apartineau diverselor nationalitati si confesiuni si, in aceste conditii, e normal ca se preda religia in confesiunea respectiva. Lucru care nu a impiedicat de loc prezenta unor elevi sau studenti de alta confesiune, era deplina egalitate. De exemplu, faptul ca Universitatea de la Cluj era catolica nu a impiedicat ca intre studentii ei sa se numere studentul ortodox Iancu Avram, fiu de iobagi ortodocsi relativ bogati, care isi permiteau plata unor taxe universitare. Era un spatiu si un timp binecuvantat de Dumnezeu, in care iobagii ortodocsi puteau deveni avocati in mari barouri transilvane.

Probabil acest tablou idilic al stapanirii habsurgice ar smulge o lacrima cuiva care n-a citit niciodata istoria Romaniei. Pentru ca e un neadevar grozav, vad ca s-a ajuns de la ignorarea caracterului represiv al uniatiei la uitarea ei completa, ca si cand n-ar fi existat. Chiar acum cateva saptamani citeam de lupta constanta a ortodocsilor brasoveni impotriva uniatiei, practic in aceasta zona (si probabil Sibiu), nu a existat nicidata uniatie.
Chiar in istoria de pe site-ul BRU scrie de patimirea ortodocsilor datorita conducatorilor catolici, pana la aparitia protestantismului. Pentru ca dupa aceea Ungaria este ocupata de turci, iar Transilvania devine principat independent, conducatorii fiind acum protestanti. Dupa cucerirea habsburgica, la fel ca in toate tarile cu conducere catolica, ortodocsii au fost ajutati sa treaca la catolicism. Religia ortodoxa a fost acceptata abia dupa revoltele romanilor, conducerea habsburgica nedorind o regiune plina de tulburari. Chiar si asa, a fost nevoie de miscarea sf. Sofronie ca sa fie pusa in practica libertatea religiei ortodoxe.
Legat de posibilitatea de a face scoala, Avram Iancu a putut face asta pentru ca avea parinti instariti, adica avea bani. Dar a fost refuzat cand a facut cerere pentru o functie, pentru ca venea dintr-o familie de iobagi (iar romanii erau tinuti iobagi, cu putine drepturi).
P.S. Am citit ca a fost trecut catolic cand a murit, nu se stie de ce.

catalin2 23.12.2014 16:26:34

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 575719)
Ce au facut clericii ortodocsi ardeleni subordonati de grecoteii din Fanar, care mai aveau putin si Il defineau, horribile dictu, pe Cristos ca grec, pentru luminarea culturala a poporului roman in sec. XVII-XVIII? Raspunsul e: multime vida. Nu ei se impotriveau la tiparirea Bibliei in romana? Uite ca redescoperirea propriei limbi a fost un cadou pentru ortodocsii romani de la..."ereticii" de calvini si catolici. "Ce or fi gasit, domne, papistasii aia iezuiti la poporul asta roman, sa il lumineze?! Ca la noi insine, ca romani, ortodocsi non-practicanti en masse, chiar noi nu gasim nimic!". :)))
Dar, desigur, asta e tema de alt topic.

Cum poti scrie asemenea neadevaruri si aberatii, tu nu ai deschis niciodata o carte de istorie? Tu tot scrii de neobiectivitate, dar de la inceput esti cel mai subiectiv de pe forum. Obiectivitate nu inseamna sa spui 50% adevar si 50% neadevaruri despre ceva. Daca nu cunosti ceva informeaza-te inainte de a scrie. Lutheranii si calvinii au tiparit carti de religie in romanaeste ca sa ii converteasca pe romani, nu ca sa ajute la propasirea romanilor. Primii au fost sasii luterani, mai neagresiv, au tiparit cateva carti si vazand ca nu au niciun succes au lasat-o balta. Ungurii calvini au fost insa mai agresivi, incercand chiar sa impuna religia lor. Nu de mult timp au fost canonizati cativa ierarhi tocmai pentru ca s-au opus ofensivei calvinilor. Ca sa nu zici ca-ti dau o sursa ortodoxa citeste de pe site-ul greco-catolic: http://www.bru.ro/istorie/cat-si-ort-capitolul-8/
Nu in ultimul rand, ar fi frumos sa termini cu parerile tale ecumeniste, jignindu-ne pe noi pentru ca noi sustinem adevarul ca ortodoxia e dreapta credinta (prostile de genul "Ce au facut clericii ortodocsi ardeleni subordonati de grecoteii din Fanar, care mai aveau putin si Il defineau, horribile dictu, pe Cristos ca grec, pentru luminarea culturala a poporului roman in sec. XVII-XVIII?"). N-ai ce face, stai pe un forum ortodox, nu poti scrie tot ce-ti trece prin minte despre ortodoxie doar pentru ca tu asa simti. E treaba ta ce simti, nu si a noastra.

Pelerin spre Rasarit 23.12.2014 17:15:50

Theo pt mine trecutul este un aspect,cu importanta lui iar prezentul,cu noile sale realitati socio-economico-culturale un alt aspect.Oricum la modul cum este organizata predarea religiei in scoli nu pun deloc baza pe ea,indiferent ce orientare ar avea.Daca am vorbi de scoli de invatamant confesionale atunci probabil as fi mai interesat.Insa pana la acel moment la noi baza educatiei religioase ramane familia si adunarile noastre.Acolo am o responsabilitate ca parinte pe care mi-o asum,de la stat nu am mari asteptari si cat timp eu si cei ca mine ne putem trai in pace credinta nu ma deranjeaza deloc cum isi organizeaza confesiunea majoritara educatia religioasa.Acolo este treaba lor si ei stiu mai bine.Daca totusi s-ar pune problema lectiilor de religie obligatorii,subliniez asta ,,obligatorii"atunci categoric,ca un drept constitutional,vom pleda pentru egalitate de tratament.Nu as accepta niciodata sa fiu obligat la ceva dpdv al optiunii religioase,fiecare trebuie sa aiba dreptul de a trai conform propriei constiinte,cu respectarea celorlalti.Daca nu mi s-ar respecta acest drept atunci categoric,cu orice risc,mi-as retrage copii de la acele ore.Daca ei,cand vor fi maturi,vor dori altceva le voi respecta alegerea,fie ca voi fi de acord sau nu cu ea,sunt copii mei si raman ca tata alaturi de ei pana la capat.Cred ca sunt un tip democrat nu crezi? :)

abaaaabbbb63 23.12.2014 18:01:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 575750)

Un parinte ateu este la fel de indreptatit sa-si creasca copilul dupa crezul lui ca un parinte ortodox care-si creste copilul in stil ortodox.

Cum ar fi ca cineva sa-ti oblige copilul sa invete dogma musulmana?

CristianR 23.12.2014 18:08:00

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 575757)
Nu as accepta niciodata sa fiu obligat la ceva dpdv al optiunii religioase,fiecare trebuie sa aiba dreptul de a trai conform propriei constiinte,cu respectarea celorlalti.

Aș spune chiar mai mult: că și cei care facem parte din confesiunea majoritară trebuie să susținem respectarea dreptului la alegere, respectiv libertatea de conștiință a minoritarilor, a oricui. Pentru că asta este voia lui Dumnezeu.

abaaaabbbb63 23.12.2014 18:15:44

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 575759)
Aș spune chiar mai mult: că și cei care facem parte din confesiunea majoritară trebuie să susținem respectarea dreptului la alegere, respectiv libertatea de conștiință a minoritarilor, a oricui. Pentru că asta este voia lui Dumnezeu.

Bine spus! Si voia constitutiei!

Pelerin spre Rasarit 23.12.2014 18:24:42

Cristi eu nu am cum sa sustin vreodata,in calitate de calvin,pozitia unei organizatii ateiste,cu privire la eliminarea religiei.Dar,asa cum spui si tu,si eu sustin sa se gaseasca o solutie pentru ca toata lumea sa aiba libertatea de a alege.Cred ca leguitorii au aceasta obligatie,de aceea sunt alesi si de aceea,nota bene,promoveaza legi avand crucea in spatele lor,fixata pe peretele din spatele prezidiului.Ei trebuie sa tina cont si de vointa majoritatii,ceea ce este normal,si de drepturile noastre,ale minoritatilor.Eu as opta pt scoli confesionale atestate si religie optionala in scolile de stat.Problemele cu scolile confesionale sunt cele legate de costuri in principal,pt ca invatamantul privat este destul de costisitor si nu toti isi vor permite asta.Aici vorbesc din proprie experienta.Cred ca solutia religiei in scolile de stat ramane cea mai buna varianta,ca sa aiba cat mai multi sanse,cu statut de optionala si atunci fiecare poate opta.Aici insa ar trebui aduse imbunatatiri dar sunt sceptic ca acest subiect,al religiei in scoli,este o prioritate a statului.Prin urmare tot familia ramane baza.

abaaaabbbb63 23.12.2014 18:51:19

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 575762)
Prin urmare tot familia ramane baza.

Ca in majoritatea cazurilor :P

CristianR 23.12.2014 19:04:38

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 575762)
Cred ca solutia religiei in scolile de stat ramane cea mai buna varianta,ca sa aiba cat mai multi sanse,cu statut de optionala si atunci fiecare poate opta.Aici insa ar trebui aduse imbunatatiri dar sunt sceptic ca acest subiect,al religiei in scoli,este o prioritate a statului.Prin urmare tot familia ramane baza.

Așa cred și eu.

Pelerin spre Rasarit 23.12.2014 19:14:22

Aba sunt probleme foarte grave pe care statul roman trebuie urgent sa le rezolve,sunt domenii care au nevoie urgenta de reforma.Starea morala a unei natiuni,cat de sanatoasa este fie si din acest punct de vedere,poate fi apreciata si dupa alte criterii cum ar fi grija fata de copii si batrani.In RO,in comparatie cu alte tari,numarul de analfabeti este in crestere(!)-in principal datorita saraciei multor oameni-sistemul de invatamant este un haos iar pensionarii sunt tratati mizerabil.Sistemul de pensii este gandit anapoda cu perspective sumbre iar statul sustine la modul patetic pe tinerii,in special pe tinerele mame,care vor sa isi intemeieze o familie.Asistenta sociala este o gluma sinistra in comparatie cu alte tari si prin urmare consider ca cei alesi au datoria sa gaseasca solutii de urgenta pentru toate aceste probleme.Nu mai vorbesc de sistemul sanitar,cu totii stim problemele.Dam semne de tara aflata in stare de avarie din multe puncte de vedere si mie nu imi este deloc indiferent in ce tara vor traii copii mei.Exista,bineinteles,si posibilitatea de a apleca in lume dar in nici o tara normala asta nu este regula.Sper ca toti cei care conduc tara asta sa inteleaga ca nu se mai poate asa decat daca dorim sa ne sinucidem dpdv istoric.Romanul trebuie,si are dreptul,sa aleaga intre ce este mai bine,nu cel mai mic rau,asta este o nebunie.Si as mai dori sa fim mult mai vocali si decisi la nivel de reprezentare europeana,nu suntem membrii second-hand decat daca ne multumim cu asta.Vreau o tara demna,care sa pretuiasca munca,sa vobeasca putin si sa gaseasca cele mai bune solutii pt cetatenii ei.Inclusiv dpdb religios.

catalin2 23.12.2014 19:48:21

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 575758)
Un parinte ateu este la fel de indreptatit sa-si creasca copilul dupa crezul lui ca un parinte ortodox care-si creste copilul in stil ortodox.
Cum ar fi ca cineva sa-ti oblige copilul sa invete dogma musulmana?

Acum cateva ore te intrebam de ce repeti aceleasi lucruri, desi ti-am raspuns de cateva ori. Acum faci iar acelasi lucru. E asa greu sa intelegi o fraza simpla? Si in vechiul sistem ateii puteau face cerere sa nu faca ora de religie copilul lor. Ti-am scris asta si mesajul trecut si in inca vreo cinci mesaje.
In al doilea rand nu toti ateii sunt fanatici (cum esti si tu, desi spui ca nu esti ateu). Multi nu sunt impotriva religiei, sunt agostici, deci nu ar avea avea impotriva ca sa faca religia la scoala copilul lor.

catalin2 23.12.2014 19:52:20

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 575757)
Nu as accepta niciodata sa fiu obligat la ceva dpdv al optiunii religioase,fiecare trebuie sa aiba dreptul de a trai conform propriei constiinte,cu respectarea celorlalti.Daca nu mi s-ar respecta acest drept atunci categoric,cu orice risc,mi-as retrage copii de la acele ore.

Nu il mai asculati pe abaa, am scris de cateva ori (inclusiv lui) ca si in acest sistem cei ce nu vor pot face cerere sa nu participe copilul lor la ora de religie (inclusiv cei din alte culte care nu au profesor).

Pelerin spre Rasarit 23.12.2014 19:56:06

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 575768)
Nu il mai asculati pe abaa, am scris de cateva ori (inclusiv lui) ca si in acest sistem cei ce nu vor pot face cerere sa nu participe copilul lor la ora de religie (inclusiv cei din alte culte care nu au profesor).

Daca lucrurile stau cum spui tu atunci nu vad o problema.Din ce stiu exista o decizie a Curtii Constitutionale care este definitiva dar nu imi este clar cum va fi pusa in practica.Vom vedea in viitorul apropiat.Acestea fiind spuse eu ma retrag din discutie,am spus ce aveam de spus si nu as dori ca opiniile mele sa nasca tulburare in aceste clipe.Sper sa fie intelese strict in sensul lor.Numai bine.

DragosP 23.12.2014 20:05:11

Doamne ajută!

catalin2 23.12.2014 20:28:10

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 575770)
Daca lucrurile stau cum spui tu atunci nu vad o problema.Din ce stiu exista o decizie a Curtii Constitutionale care este definitiva dar nu imi este clar cum va fi pusa in practica.Vom vedea in viitorul apropiat.Acestea fiind spuse eu ma retrag din discutie,am spus ce aveam de spus si nu as dori ca opiniile mele sa nasca tulburare in aceste clipe.Sper sa fie intelese strict in sensul lor.Numai bine.

Acea contestatie a fost depusa de Emil Moise din Buzau, cel cu icoanele din grupul lui Cernea. Ei nu vor ca sa fie un sistem echitabil sau altceva, scopul este eliminarea religiei din scoli. Pentru ca suntei atei militanti si nu suporta religia. Pana acum cei ce nu doreau faceau o cerere, desi religia era obligatorie in primele clase. Noua decizie spune ca cei ce vor sa faca religie trebuie sa faca cerere, iar ala unu din scoala care nu vrea nu mai trebuie sa faca.

Ioan_Cezar 24.12.2014 02:36:01

Mă număr printre cei care au așteptări bine definite de la școală. Doresc mai întâi două lucruri:
a) școala să ofere stări de spirit benefice pentru copil, iar nu mai întâi cunoștințe (efemere, perisabile, părtinitoare);
b) școala să te învețe cum să înveți; pentru că vei învăța toată viața și nu e deloc de neglijat cum vei face asta. Eu cred că o școală care nu te învață cum să înveți și care nu cultivă interesul pentru învățarea permanentă e o școală proastă, inutilă, deformantă.
Orice altceva mi se pare secundar, poate chiar să lipsească.
Din nefericire, școala românească de azi oferă orice, numai îndeplinirea celor două condiții la care eu țin cel mai mult nu oferă.
*
Ca profesor, am fost privit cu neîncredere de elevi (și de profesori) cel puțin în primul semestru al fiecărui an.
Cele două așteptări ale mele le onoram în primul rând eu însumi, ca profesor. Din această pricină elevii erau buimăciți, nu înțelegeau deloc ce vreau de fapt de la ei și de la oră. Ei erau, din păcate, obișnuiți cu altceva, cu alt fel de desfășurare a lecțiilor. De pildă erau derutați de faptul că pretindeam constant (acolo unde spațiul permitea sau unde șurubul stahanovist nu suda banca de podea) să elimine rândurile de bănci și să discutăm șezînd pe scaunele așezate în cerc, după modelul rogersian (mă refer la Carl Rogers) al grupurilor nondirective. Abia după un semestru începeau să se lămurească. În semestrul doi se putea în sfârșit studia și învăța, venind rândul satisfacțiilor precum și al regretului că nu vom mai lucra împreună (psihologia se face doar în clasa a X-a).
Ce fel de elevi găseam? Obedienți, plictisiți, tocilari, hipercompetitivi (leșinați după note și premii), cu o ambiție găunoasă și agresivă, neinformați sau dezinformați, fără vreo metodă de studiu individual sau de participare la ore etc. Cel mai trist era că nu știau ce pot face cu o carte, cu un text. Aveau apucături din preistoria pedagogiei și din cultura de ghetou. Cum au ajuns așa? Evident, prin modul generalizat de lucru în școala românească.
*
Avem o școală foarte slabă, în ciuda laudelor care vin pe filiera aplaudacilor olimpicilor (bieții copii!). Nu este formativă, ci deformantă și dezinformativă.
În acest context, o disciplină atât de importantă și de solicitantă, în fond, cum este Religia, nu are decât o șansă: să fie masacrată.
Dacă școala e o harababură și oferă un mediu nesănătos pentru copil, cum ar putea să fie ora de Religie? Credem cumva că profesorul teolog e Superman sau Magician?
Cunosc câțiva profesori de Religie, sunt oameni în preajma cărora prefer să tac, pentru că am ce asculta. Cu toate acestea ei nu pot face mai nimic în afară de faptul că suferă. A fi profesor de Religie azi e, după mine, o formă de mucenicie. Sau, dacă vreți, o aventură marca Don Quijote.
*
Cu cât mă gândesc mai mult la decizia ca religia să fie materie opțională, cu atât înclin să cred că această măsură e spre binele copiilor. Decât să fie prinși în malaxorul unei batjocoriri generale, mai bine să aibă parte de educație creștină în familie și în Biserică.
Educația pentru mântuire este un mărgăritar care nu se cuvine să fie aruncat în lături. Nu de alta, dar unii au obiceiul porcin de a se întoarce și de a sfâșia. Pe copii, mai întâi, la contactul lor inocent cu nestematele Ortodoxiei.

Parascheva16 24.12.2014 08:03:38

Cei care tot spun ca religia nu trebuie sa fie obligatorie, ori nu au facut religie in scoala, ori nu au copii, ori au copii dar nu s-au sinchisit sa citeasca legea.

Religia nu a fost niciodata obligatorie. Eu am avut colegi de alta credinta si nu stateau la ore. Catolicii, protestantii si ce mai erau, nu stateau la ore. Plecau. La inceputul anului trebuia sa vb cu dirigintele sau doamne invatatoare si sa depuna cererea de invoire de la ora de religie.

Oricum, stati linistiti ca ora de religie nu pleaca nicaieri.

E interesant ca noi ne aducem aminte de profesorii de religie doar in momente de genul acesta. In rest, uitam complet de dansii. Ar trebui ca profesorii de religie sa fie luati sub aripa ierarhului locului, sa nu fie acceptati tot felul de oameni sa predea religie si asa mai departe. Sunt profesori foarte buni de religie, dar sunt si niste jigodii. Sunt profesori atei sau necredinciosi care predau religie. Defapt, de ce ma mai mir, din moment ce sunt si in universitatile teologice.

Eu consider ora de religie ca fiind una importanta. Da, multi spun aici ca parintii trebuie sa ofere educatia. Da, asa e. Dar cui ii lasam pe copiii care au parinti necredinciosi? Multi copii s-au apropiat de Biserica datorita orei de religie, si odata cu ei, si parintii lor. Ati auzit doar de cazuri in care copilul mic isi tragea tatal dupa el la Biserica. Sau de acel caz in care fata, afland la ora de religie ca avortul e pacat, s-a dus suparata acasa si i-a spus mamei: esti la talpa iadului! Mama, surprinsa, intreaba: De ce? Fata: Faci avorturi! Mama ei e medic ginecolog si facea si avorturi. Si da, a incetat a mai face avorturi si s-a apropiat si ea de Biserica.

Oricum, cei care urla impotriva orei de religie nu sunt interesati cu adevarat de educatia copiilor. Altfel, ar urla impotriva harababurei care este acum in invatamant.

(Parintele Necula are o conferinta pe tema aceasta, daca e cineva interesat. E pe youtube.)

Mihnea Dragomir 24.12.2014 09:04:23

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 575789)
Ce fel de elevi găseam? Obedienți, plictisiți, tocilari, hipercompetitivi (leșinați după note și premii), cu o ambiție găunoasă și agresivă,

Ati avut noroc. Probabil, cu o scoala in care parinti carora le pasa inca se mai inghesuie sa-si dea copiii. Sa va fereasca Dumnezeu de contrariu. De elevi pe care-i doare in spate de note si premii, lipsiti de orice ambitie, care nu isi doresc altceva decat sa se termine ora, ziua, copilaria, viata.

Citat:

Avem o școală foarte slabă, în ciuda laudelor care vin pe filiera aplaudacilor olimpicilor (bieții copii!). Nu este formativă, ci deformantă și dezinformativă.
Cam asa credeam si eu inainte de a intra in contact nemijlocit cu scoala din Occident. Aici, insa, am gasit spalarea creierelor odata cu aplicarea "noilor metode pedagogice", cu cat mai noi cu atat mai dezastroase. Aici am gasit adevaratul tezism care era cu totul imperfect in Romania lui Ceausescu, dar de care elevul occidental de azi anevoie mai poate scapa, strans in menghinele unui invatamant care urmareste, de fapt, crearea de mancurti. Un invatamant in care, la ora de limba materna, Balzac este inlocuit cu studiul notitelor de utilizare din interiorul flacoanelor de medicamente, istoria Frantei este inlocuita cu istoria ONU, geografia este inlocuita cu lectii de tip "Ciudad de Mexico: studiu de caz", la biologie copiii de a 8-a izoleaza ADN-ul fara sa stie ce este acela un acid nucleic, etc. Sa ma mai mir ca oameni cu bacul luat (odinioara un examen greu in Franta, pe care il luau doar jumatate dintre candidati) ma intreaba daca Romania "este dincolo sau dincoace de Germania ?". Daca acesta e viitorul invatamantului si in Romania, prea dispusa sa copieze orice cretinatate din Occident, atunci sunt mai mult decat ingrijorat. Iar vorba populara "schimbarea domnilor, bucuria nebunilor" se poate extrapola la invatamant: schimbarea metodelor pedagogige, bucuria debililor.

Citat:

Cu cât mă gândesc mai mult la decizia ca religia să fie materie opțională, cu atât înclin să cred că această măsură e spre binele copiilor. Decât să fie prinși în malaxorul unei batjocoriri generale, mai bine să aibă parte de educație creștină în familie și în Biserică.
Bine ati venit printre noi! A nu se crede ca acest caracter optional al religiei este o masura ideala. Intr-un invatamant ideal, studiul religiei ar trebui sa ocupe un rol central. Dar, in situatia actuala, in cazul dat, delimitarea religiei de invatamant este spre binele religiei.

AlbertX 24.12.2014 09:54:41

Cum ar fi daca matematica ar fi o materie optionala incepand cu clasa a 5-a ?
Ce parinte si-ar mai inscrie copilul la aceasta materie ? Eu cred ca sub 30% ar mai face matematica ... :21:

Intre matematica si religie care e mai folositoare ?

abaaaabbbb63 24.12.2014 10:44:53

Citat:

În prealabil postat de AlbertX (Post 575799)
Intre matematica si religie care e mai folositoare ?

Depinde. Pentru tine probabil ca este religia mai folositoare, si acorzi matematicii o atentie scazuta.

Eu personal cred ca matematica este mai folositoare.

Yasmina 24.12.2014 10:53:57

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 575803)
Depinde. Pentru tine probabil ca este religia mai folositoare, si acorzi matematicii o atentie scazuta.

Eu personal cred ca matematica este mai folositoare.

Uite aici intelepciune de mii de ani :)

”Ce-i foloseste omului să câstige lumea întreagă, dacă-si pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?” (Marcu 8, 36-37)

Dupa cum se vede,oamenii pot trai foarte bine si fara matematica :)
Cati o inteleg? Si profesorii se fac vinovati ca nu au un system de predare eficient ci ca sa nu-si bata capul cu cei care nu inteleg din prima,merg inainte cu turuitul cine intelege bine,cine nu vine la vara!

abaaaabbbb63 24.12.2014 11:44:26

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 575804)
Dupa cum se vede,oamenii pot trai foarte bine si fara matematica :)

Pai normal. Atata timp cat ii dai unui om mancare, aer, apa si niste haine acolo, traieste fara orice altceva. :)

AlbertX 24.12.2014 14:42:42

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 575812)
Pai normal. Atata timp cat ii dai unui om mancare, aer, apa si niste haine acolo, traieste fara orice altceva. :)

Atata timp cat pentru evolutionistii atei omul este doar o maimuta evoluata, e normal sa gandeasca asa.
De ce ar fi o maimuta preocupata de matematica ... ar fi interesant de stiut.

Ioan_Cezar 24.12.2014 15:22:53

Citat:

În prealabil postat de AlbertX (Post 575822)
De ce ar fi o maimuta preocupata de matematica ... ar fi interesant de stiut.

Cum de ce? Ca să lase impresia (în acord cu presiunea mediului cultural în care viețuiește) că ... evoluează!......:))))

catalin2 24.12.2014 16:32:30

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 575795)
Dar cui ii lasam pe copiii care au parinti necredinciosi? Multi copii s-au apropiat de Biserica datorita orei de religie, si odata cu ei, si parintii lor.

Tot ce ai scris tu in mesaj am sustinut si eu. Dar se pare ca tot pentru noi le scriem, care stim aceste lucruri.

Ioan_Cezar 25.12.2014 01:31:31

Da, credința este din auzite. În școala unde se predă Religie copiii au șansa, în ciuda unui mediu familial unde nici măcar nu se pomenește Numele Domnului (sau, cum adeseori se întâmplă, e pomenit cu prilejul înjurăturilor), să afle o mulțime de lucruri despre om și Dumnezeu, despre mântuire, viața veșnică, despre Hristos, despre creștinism și Biserică.
Mulți se folosesc de această șansă. Sufletul le e mișcat și încep să înmugurească în ale credinței.
Unii nu se folosesc. Unii se întorc chiar împotrivă.
(Să ne reamintim Pilda Semănătorului.)
*
O educație creștină sistematică și productivă (adică una care să contribuie real la formarea unui creștin) se face însă și dincolo de școală. Învățământul oferă doar o deschidere, oferă o zare, o perspectivă nouă, poate.
Educația creștină însă, cred eu, trece musai prin Biserică, prin participarea la slujbe, la Sfintele Taine, prin relația ziditoare cu duhovnicul (nu orice relație cu preotul este ziditoare - unele sunt smintitoare, din păcate) și cu ceilalți creștini (la noi, după opinia mea, acesta este un punct slab al Bisericii astăzi, mult speculat de cei din alte confesiuni - și pe bună dreptate).
Mai este și conflictul dintre ce află copilul la oră (cum ar trebui să fie viața oamenilor, așa cum arată perspectiva Bisericii) și ce vede în jurul lui - acasă, pe stradă, la televizor, pe internet, la ceilalți copii. Sub presiunea unei lumi care e oricum dar nu creștină, mă întreb ce se întâmplă în sufletul unui elev care ia parte și la orele de religie...
*
O altă problemă este lucrarea harului. Noi ortodocșii spunem despre cei din alte confesiuni că le lipsește Harul. Susținem că ar fi doar în Biserică, la noi adică. Atunci cum rămâne cu ora de Religie? E Harul acolo sau nu? Chestiunea asta merită dezbătută, cred, în mod special. Poate pe un alt topic, într-o altă eră...
Opinia mea e că ori ne nuanțăm teoria despre Har (mai degrabă), ori acceptăm că în școală nu lucrează Harul (afirmație pe care eu o consider falsă).
Sub aspect doctrinar cunoștințele propuse prin manualele de religie mi se par cu totul corecte, adică în deplin acord cu Învățătura Bisericii. Dar care e impactul acelor texte asupra copilului și cum e condus procesul acestei întâlniri (dintre copil și manual, în prezența profesorului) și ce fel de atmosferă trăiesc elevii - e mai degrabă o întrebare dificilă, care necesită studii îndelungate și minuțioase, decât vreo certitudine. Eu cred că în școli s-a desfășurat, la modul heirupist și amatorist, un experiment bazat mai degrabă pe dorință și voință (de putere și control) decât pe date precise, sigure. Mai mult, a fost la mijloc și o afacere grasă pentru editurile și tipografiile care au susținut acest experiment didactic național.
*
Mi-aș dori ca elevii din România să facă Religie în toată școlaritatea, inclusiv în facultate și chiar la studiile doctorale și postdoctorale. Asemenea, consider că au nevoie și de psihologie, de-a lungul întregii vieți.
Dar să se facă profesionist, cu adevărat, iar nu amatorist și urechist. O carte scrisă bine de un colectiv de autori nu asigură nici pe departe un învățământ de calitate, nu oferă certitudini educaționale.
Deocamdată sunt dezamăgit de modul în care societatea noastră (dascăli, copii, părinți etc.) a rezonat la întâlnirea cu ora de Religie. Consider că este un eșec și că în prezent se impune o evaluare atentă și onestă a eșecului înregistrat. Pentru că despre eșec e vorba, despre cufundarea întregului proces de învățământ în derizoriu și lipsă de perspectivă.
Îmi place să cred că Biserica nu va lăsa soarta Religiei la mâna răuvoitorilor și neputincioșilor. Îmi imaginez că Patriarhatul cercetează cu toată răspunderea problema apărută în școli și că va găsi, sub înrâurirea Duhului Sfânt, calea prin care, la timpul potrivit, Religia să revină ca disciplină școlară permanentă și de neînlocuit. Cum, însă, se va face aceasta, eu nu pot să îmi închipui. Și nici nu este nevoie. Important este ca poporul român să nu se vândă cu totul și definitiv, în anii care, poate, vor mai veni.
Mi-ar părea rău să descopăr că am fost, a câta oară?, naiv sau mult prea optimist.

Ioan_Cezar 25.12.2014 01:55:54

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 575796)
Bine ati venit printre noi! A nu se crede ca acest caracter optional al religiei este o masura ideala. Intr-un invatamant ideal, studiul religiei ar trebui sa ocupe un rol central. Dar, in situatia actuala, in cazul dat, delimitarea religiei de invatamant este spre binele religiei.

Nu mă număr printre voi. Pentru că, deși susținem aparent aceeași poziție, avem motive diferite și urmărim scopuri diferite. Chiar contrarii!
Eu nu mă număr printre cei care consideră că BOR este schismatică, nici nu atac la fiecare mesaj credința ortodoxă, nici nu preamăresc catolicismul sau alte concepții. Și nici printre ortodocsiști nu mă număr, nu văd pe cei din alte confesiuni ca fiind "câini", "șerpi", "fiare" ș.a.m.d. Nu confund credința și viața în Hristos, cu ideologiile voastre sterile.
De asemenea, spre deosebire de "voi", nu sunt interesat de "binele religiei", ci de binele omului credincios. Religia n-are decât să piară. Cu tot cu Biblia și cu toate hârțoagele mileniilor de bâjbâială. Însă omul credincios, după chipul și asemănarea Domnului, trebuie să rămână! Inima lui să fie vie iar duhul lui să fie curat, zidit în Domnul. De va fi așa, nu vom duce lipsă de Scriptură, întrucât va fi scrisă pe tablele de carne ale inimii și pe cerul lăuntric al duhului fiecărui creștin. Și, la nevoie, va fi rescrisă de creștini.
Nu omul e făcut pentru religie (în fond, o invenție idolatră), ci religia pentru om (pentru cine o avea nevoie de un sistem de păreri sclifosite ale unor măgari care se cred savanți). Nu omul e făcut pentru sâmbătă, ci sâmbăta pentru om. Voi, însă, credeți în ideologia voastră pe care o idolatrizați și uitați că Dumnezeu S-a făcut Om și S-a răstignit pentru a mântui pe om, iar nu pentru a înălța noi religii. Nu de oameni vă pasă, ci de ideologia voastră în care v-ați zidit și ruinat sufletele, vânzîndu-le părerilor și nimicniciei. Ați fi în stare să uitați cu totul de oameni, de oamenii vii în carne și oase, numai să rămână în veșnicie ideile voastre de care sunteți îndrăgostiți cu toată ființa. Idei deșarte, idei nebunești, din pricina cărora au fost mutilați și uciși sute de milioane de oameni.

Problema, așadar, nu este delimitarea religiei de învățământ spre binele religiei, ci învierea învățământului, prin Hristos, pentru binele oamenilor.
Dar vouă nu vă pasă de asta. Așadar, nu mă numărați cu "voi".
Și nici cu "ei".

cristiboss56 25.12.2014 15:07:30

„De va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat; iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat.”
Ochi este numită aici mintea, iar trup întreaga alcătuire a sufletului. Astfel, dacă mintea e simplă, în suflet e lumină; dacă mintea este vicleană, în suflet va fi întuneric.
Dar ce este mintea simplă și ce este mintea vicleană? Mintea simplă este aceea care primește tot ce este scris în cuvântul lui Dumnezeu cu credința nestrămutată că totul este așa cum se spune acolo: în ea nu este loc pentru nici un fel de vicleșug sau îndoială. Mintea vicleană este aceea care se apropie de cuvântul lui Dumnezeu cu viclenie, cercetând și iscodind cu gând fățarnic. Ea nu poate să creadă de-a dreptul, ci supune cuvântul lui Dumnezeu filozofărilor sale, apropiindu-se de el nu ca un ucenic, ci ca un judecător și critic, verificându-l; iar apoi fie că îl ia în râs, fie că spune cu superioritate: „da, nu e rău”.
Sfântul Teofan Zăvorâtul

ovidiu b. 25.12.2014 19:22:40

Pastorală la Nașterea Domnului a ÎPS. Laurențiu, Mitropolitul Ardealului (2014)

Iubiți credincioși,

Acum, la 25 de ani de la jertfa martirilor din Decembrie 1989, societatea noastră este greu pusă la încercare. Libertatea de credință, valorile moral-spirituale pentru care s-a luptat, în care am crezut, pentru care mii de tineri s-au jertfit sunt trecute pe agenda Curții Constituționale și puse sub semnul întrebării.

În urmă cu puține săptămâni, am luat act cu profundă mâhnire de decizia discriminatorie a Curții Constituționale a României, îndreptată împotriva existenței orei de religie în școli, o decizie prin care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinților acestora, favorizând evident, în schimb, o minoritate care nu acceptă ora de religie, deși învățământul religios în țara noastră este garantat de Constituție.

Uităm, oare, de rolul fundamental al Bisericii noastre, în edificarea Statului Național Român, de faptul că, în întreaga țară, dar mai ales aici, în Transilvania, Ortodoxia a salvat și înviat ființa noastră națională? Uităm că Școala Românească s-a născut în Biserica Ortodoxă, că Sfânta Scriptură și cărțile de cult au fost cele dintâi manuale de învățătură, apărute și ele în tiparnițele mănăstirilor ortodoxe? Uităm, oare, de rolul covârșitor al credinței, al valorilor morale ortodoxe în creșterea sănătoasă a copiilor și a tinerilor noștri?

Astăzi, la peste 500 de ani de la atestarea primei școli românești, care-și desfășura activitatea la Biserica „Sf. Nicolae” din Șcheii Brașovului (1495), când istoria dă mărturie desăvârșită despre rolul atât de important al Ortodoxiei în devenirea noastră ca neam, în consolidarea și dezvoltarea valorilor spirituale ale ethosului nostru românesc, o Instituție fundamentală a Statului înclină spre secularizare și indiferentism religios, considerând, asemenea minorității atee, că religia discriminează!!

Refuzăm, oare, prin hotărâri constituționale învățământul religios — un dar pe care ni l-a dat Dumnezeu și, în același timp, un drept pe care l-am dobândit? Chiar putem ignora faptul că mii de studii de sociologie și psihologie arată cât de importantă este educația religioasă în viața copiilor noștri? Dependența de droguri, violența, libertinajul sexual, hoțiaș.a. sunt, conform acestor studii, în procente mult mai mari în familiile în care copiii au fost privați de educație religioasă. Se dorește, oare, ca generații întregi de copii să nu aibă nicio alternativă și niciun ajutor în fața tentațiilor societății moderniste, care consideră sinucidereaun act de curaj? Se dorește, oare, ca în viitor țara noastră să aibă oameni lipsiți de orice sprijin spiritual, oameni lipsiți de cultură religioasă, care urmăresc doar binele personal, nu și al aproapelui și al societății? Formarea caracterului religios-moraleste o necesitate pentru copiii noștri, viitorul de mâine al Țării, nu numai ai Bisericii. Acest proces foarte important începe în familie, se continuă în școalăși se desăvârșește în Biserică. În școală se face doar educație religioasă, nu îndoctrinare confesională, cum pretind cei potrivnici învățării religiei, se împărtășesc valori sufletești veșnice, nu simple informații. Copiii noștri crescuți în familii creștine au dreptul de a cunoaște spiritualitatea Bisericii și tainele credinței noastre, la școală să dobândească deprinderi și aptitudini care să îi ajute în viață, pentru ca și ei, la rândul lor, să poată întemeia o familie reușită.

Considerăm că într-un stat de drept trebuie respectate și drepturile majorității, nu numai ale unei minorități, în condițiile în care credincioșii ortodocși sunt majoritari între contribuabilii instituțiilor de învățământ. Astfel, instituțiile Statului nu vor putea neglija acest lucru, încălcând un drept fundamental al familiei creștine.

http://acvila30.ro/taina-intruparii-...domnului-2014/

catalin2 25.12.2014 20:04:24

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 575897)
Pastorală la Nașterea Domnului a ÎPS. Laurențiu, Mitropolitul Ardealului (2014)

S-a citit si la noi.

gabriela8 28.12.2014 18:30:17

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 575831)
Tot ce ai scris tu in mesaj am sustinut si eu. Dar se pare ca tot pentru noi le scriem, care stim aceste lucruri.

Asa este! Tot cei care stiu inteleg despre ce este vorba. Din pacate, restul raman simpli comentatori. Sunt uluita de cati romani sunt pentru scoaterea religiei din scoli. Trist!

gabriela8 28.12.2014 18:33:16

Si Preasfintitul Pimen a atins subiectul in pastorala adresata credinciosilor cu prilejul Nasterii Domnului.

https://www.youtube.com/watch?v=0FDbcCKnIkE

oaie_cugetatoare 28.12.2014 19:11:13

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 576143)
Si Preasfintitul Pimen a atins subiectul in pastorala adresata credinciosilor cu prilejul Nasterii Domnului.

https://www.youtube.com/watch?v=0FDbcCKnIkE

Dar de ce citeste de pe hartii si nu vorbeste liber ?

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:31:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.