Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Istorii cu talc (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5749)

glykys 10.01.2012 01:03:04

Un om a murit subit.

Deodata L-a vazut pe Dumnezeu apropiindu-se de el, cu o valiza in mana si spunandu-i…
Fiul meu, e timpul sa mergem…
Omul L-a intrebat pe Dumnezeu:
De ce asa curand? Aveam atatea planuri…
Imi pare rau, fiule… dar acum este momentul plecarii tale.
- Dar uită-te! Ce ai in valiză? Ceea ce ți-a aparținut?
Ce mi-a apartinut? Vrei sa spui lucrurile mele, hainele, banii?
- Imi pare rau, fiule, dar lucrurile materiale pe care le-ai avut nu ti-au apartinut niciodata. Apartineau pamantului.
Atunci sunt amintirile mele?
-Imi pare rau, fiule, dar acestea nu mai vin acum cu tine. Ele nu ti-au apartinut niciodata. Apartineau timpului.
… Atunci talentele mele?
Imi pare rau, fiule, dar nici acestea nu ti-au apartinut. Apartineau circumstantelor.
Atunci prietenii mei, membrii familiei mele?
Imi pare rau, fiule, dar ei nu ti-au apartinut.
Apartineau drumului tău prin viata.
Dar sotia si copiii mei?
Imi pare rău fiule, ei nu-ti apartineau. Apartineau inimii tale.
Atunci trupul meu?
Nici acesta nu ti-a apartinut niciodata. Apartinea tărânei din care a fost luat.
Atunci e sufletul meu?
-Imi pare rau, fiule, dar sufletul nu ti-a apartinut. Sufletul tău imi apartine Mie.
Atunci omul smulse valiza din mana lui Dumnezeu si o deschise.
ERA GOOOOALĂ.
Cu o lacrima de dezamagire Omul il intreba pe Dumnezeu
-Nu am avut niciodata nimic?
- Ba da, fiule…
Fiecare din momentele pe care le-ai trăit au fost numai și numai ale tale…
Tot ceea ce ai intreprins în viață este al tău. Numai faptele tale merg acum cu tine și vor trage de la sine după cântarul dreptății ceea ce a fost bun sau rău.
Viata este doar un moment. Un moment care e numai al tău. Este o călătorie plină de libertate ce-ți dă șansă să alegi ceea ce trebuie să faci. Tot ceea ce ai făcut, ție ți-ai făcut. Dacă ai făcut bine, bine vei avea și mulțime de martori vor mărturisi pentru tine, pentru binele făcut și vei fi pomenit în veac cu bucurie de toți cei pe care i-ai bucurat.
Însă de-ai făcut rău, cu ce te vei alege? Cum vor mărturisi ce-i ce ți-au fost în preajmă despre tine. Cum ți se va arăta cu degetul faptele tale rele, care pe lângă faptul că le-ai făcut, le-ai și înmulțit printr-un exemplu prost.

cristiboss56 11.01.2012 22:17:29

Doua povestioare . . .

Prima povestioara :

Legenda spune ca o femeie saraca cu un copil in brate, trecand pe langa o pestera a auzit o voce misterioasa care i-a spus:
Intra si ia tot ceea ce iti doresti, dar sa nu uiti ceea ce-i mai important. Aminteste-ti ca dupa ce vei iesi poarta se va inchide pentru totdeauna. Asa ca profita de aceasta oportunitate, dar nu uita ce-i mai important.
Femeia a intrat in pestera si a gasit multe bogatii. Fascinata de aur si bijuterii, a asezat copilul pe o stanca si a inceput sa stranga de zor tot ce putea duce.
Vocea misterioasa i-a vorbit din nou: “Ai doar 8 minute!”
Cand au trecut cele 8 minute, femeia, incarcata cu aur si pietre pretioase, a fugit afara din pestera si poarta s-a inchis.
Atunci si-a amintit ca a uitat copilul inauntru, iar poarta s-a inchis pentru totdeauna.
Bogatia a durat putin, iar disperarea pentru totdeauna.
La fel se intampla de multe ori si cu noi. Avem aproximativ 80 de ani pentru a trai in aceasta lume si o voce ne aminteste mereu: ”Nu uita ce e cel mai important!”
Si cele mai importante sunt valorile spirituale, familia si copii, viata, educatia, bunul simt, reputatia, dragostea, adevarul si demnitatea de om.
In schimb castigurile, bogatia, placerile materiale ne fascineaza intr-atat incat uitam de ceea ce e mai important.
Asa ne risipim timpul si dam la o parte esentialul: “Bogatia sufletului.”
Sa nu uitam niciodata ca viata in aceasta lume trece repede si ca moartea vine cand ne asteptam mai putin. Iar cand poarta vietii se inchide pentru noi, nu ne mai folosesc la nimic regretele.

Traim intr-o lume de probleme, nelinistiti, si toate numai pentru ca am uitat ce e cel mai important: “Bogatia sufletului!”

A doua povestioara :

Într-un sat trăia un țăran care avea mult pământ. Brațe de muncă însă nu avea, deoarece trăia singur. Doar un vecin mai venea pe la el din când în când, dar nu pentru a-l ajuta, ci mai degrabă pentru a-l ține de vorbă. Mult timp a stat pe gânduri ce să facă pentru a-și lucra pământul cât mai ușor, mai bine și mai repede. Deodată îi veni o idee: "Ce-ar fi dacă aș cumpăra un plug și un cuțit de plug?! Grozavă idee!" Se duse deci la un fierar și comandă un plug și un cuțit de plug. Aici îi veni încă o idee: "Și ce-ar fi să cumpăr două cuțite de plug. Cine știe, poate voi avea nevoie de al doilea mai târziu?!" Țăranul își cumpără tot ce-și propusese să cumpere și se întoarse acasă.

În drum spre casă, țăranul îl întâlni pe vecinul său. Văzându-i lucrurile, vecinul îl întrebă: "De la cine ai cumpărat acest plug și aceste cuțite de plug, atât de noi și lucioase?" Țăranul îi răspunse, după care fiecare își continuă drumul său. Ajungând acasă, țăranul atârnă un cuțit de plug pe perete, iar pe celălalt îl montă imediat la plug. Apoi se duse la arat. Zilnic lucra cu acest plug.

După câteva săptămâni, pe când țăranul abia ajuns acasă de la câmp se odihnea, vecinul său se gândi să-i facă o vizită. Veni și după un schimb de cuvinte, aruncă o privire asupra cuțitului montat la plug. Era ca și o oglindă, așa de curat și strălucitor era. Dar văzu pe perete și un alt cuțit pe care țăranul îl cumpărase în aceeași zi. Acesta era închis la culoare; era deja ruginit. Atunci vecinul îl întrebă pe țăran: "Ei, cum se face că aceste două cuțite de plug arată așa de diferit, doar le-ai luat împreună? Atunci ambele arătau la fel de frumoase. Acum însă cuțitul de plug, pe care l-ai folosit deja mai peste tot, chiar și în mizeriile de tot felul, arată frumos, de parcă ar fi o oglindă, iar cuțitul pe care l-ai atârnat pe perete și care nu a fost scos afară deloc, a ruginit". Țăranul îi răspunse:

"Cine stă și lenevește
Iute-iute ruginește,
Însă cine se jertfește,
Ca un soare strălucește".

glykys 12.01.2012 01:16:46

"Unde este Dumnezeu, mamă? Unde este Dumnezeu, tată? Nu vedeți că înnebunim fără El?" ( scrisoare de adio)

„ Salvați sufletele noastre” , S.O.S….., așa a îndrăznit să scrie cineva pe peretele closetului de la liceu ( printre toate celelalte porcării sexuale)... Da, acesta e strigătul meu nerostit, poate strigătul generației mele, înnăbușit în inimile noastre, sub mormanele de gunoi ale vieții de zi cu zi, de chiștoace și sticle goale, de prezervative și seringi; de decibelii muzicii date la maxim, de buzele și corpul celui îmbrățișat nu din dragoste ( ce e aia poate că nu știți nici voi!), ci din disperarea aceea scârboasă a bătrânilor neputincioși, de a nu fi singuri! Da, acesta e adevărul nostru, partea cea nobilă și frumoasă din noi, și nu putem să-l scriem decât pe pereții veceului!
De câte ori deschidem gura sau întindem mâna către voi ne tratați ca pe niște cerșetori: ne dați repede bani sau dulciuri sau țoale ca nu cumva să ne iasă de pe buze strigătul acesta periculos care v-ar pune în cea mai jenantă postură din viața voastră, aceea de a nu ști pentru ce trăiți sau care e sensul vieții la care ne-ați chemat, născându-ne; ori ca nu cumva mâna întinsă să cerșească Adevărul pe care nu-l cunoașteți, asta fiind maximum de onestitate de care sunteți în stare, pentru că în rest ne mințiți fără probleme… De fapt, ne umpleți și nouă farfuriile cu ceea ce curge din televizoare…
Ne dați bani și o rupeți la fugă să faceți alții, lăsându-ne singuri cu cel mai viclean dintre monștrii acestei lumi: Banul. Parcă el ar fi nu numai stăpânul vostru ci și copilul vostru: de multe ori mă întreb dacă voi faceți bani pentru mine sau eu m-am născut ca să dați un sens nobil sclaviei voastre… Deși nu suntem bogați, nici bancheri, nici afaceriști, în casa noastră se vorbește mereu numai despre bani… Și când mi-i dați o faceți cu satisfacția celui care și-a împlinit deplin datoria sa, sfântă, de părinte…
Poate că deja nu mai știți să faceți altceva. Când erați tineri v-ați vândut sufletele Banului, ați acceptat viața pe care o dă Banul, în locul celei pe care o dă Dumnezeu; și viața pe care o dă Banul e o moarte travestită, așa cum iubirea pe care o dă banul e prostituție…
Când voi v-ați vândut sufletele ne-ați vândut și pe noi, chiar dacă nu eram născuți. Căci vânzându-vă ați făcut din lume o piață de suflete…
Știu, după ce veți citi aceste rânduri vă v-a părea rău că nu m-ați avortat…
…deși majoritatea timpului mi-l petrec, ca un avorton, pe net, căutând acolo ceea ce nu mai găsesc în lumea voastră: o bucățică de viață proaspătă, cinstită, care să poată fi trăită ca un om, nu ca o mașină. Dar și acolo nu-s decât alți disperați ca mine, care ajungem să mușcăm unii din alții, pentru că și net-ul e pustiu ca și viețile voastre, dar cel puțin nu doare ca minciuna care vine de pe buzele părinților tăi… Adeseori stau minute în șir privind lumina monitorului, simțind radiațiile ecranului ca o mângâiere rea, otrăvitoare… dar vădit rea și otrăvitoare, nu ca mângâierea involuntară pe care mi-o dați punându-mi bancnotele în palmă….
Oare de ce am ajuns noi, adolescenții de azi, să spunem ceea ce simțim și gândim doar în scrisorile de rămas bun ale sinucigașilor? Nu mai e loc pentru Adevăr în această lume? Adevărul nu e bun decât pentru a muri?...

Mă doare până la os tot ceea ce vă scriu, fiecare cuvânt și fiecare virgulă… Pentru că și aceasta e o scrisoare de rămas bun…

Am ajuns niște prefăcuți care abia așteaptă pauzele ca s-o zbughească printre blocurile din jurul liceului, acolo unde am ascuns o sticlă de băutură și un pachet de țigări, unde dansăm și râdem și ne sărutăm cu patima unui protest, scandalizându-i pe locatari… Și ei, săracii, se tem de noi, nu ne spun nimic, le e teamă că o să-i caftim când vor ieși să ducă gunoiul…. Le e frică de pumnii noștri, pentru că nu ne-au luat niciodată povara neagră din suflete… De fapt, sunt și unii care ne înjură și ne alungă, cu acordul tacit al bătrâneilor fricoși de la ferestre, care parcă toată viața n-au învățat nimic altceva decât să-i alunge pe alții din sufletul lor…ca să nu pună în pericol amărâta lor de viață… pe care n-aș primi-o nici de pomană!
Voi ne dați bani știind că noi îi cheltuim pe băutură, droguri și sex protejat ( care vă protejează de fapt pe voi de „complicații”, de efectele nedorite ale vieții moderne, civilizate!). Parcă ați investi într-un serviciu de deratizare care vă scutește de noi și de problemele noastre sufletești ca de șobolani și gândaci de bucătărie… Îmi dau tot mai mult seama că voi aveți nevoie de industriile divertismentului mai mult decât noi: căci ce v-ați face voi, părinții, dacă într-o zi când s-ar lua curentul, ar trebui să țineți loc de calculator, televizor, bar și prieten la un loc? N-ați fi cu totul depășiți? Ați mai zâmbi așa frumos, relaxați, ca atunci când ne dați bani ca să ieșim în oraș?...
Iată! Nici măcar nu îndrăznim să îndreptăm către părinții noștri strigătul nostru de ajutor… Iată, că nu credem în voi… Unde e dragostea care ne-ar fi dat această credință ? Ați vândut-o demult pe confort, pe gresia și faianța din baie, pe mașina nouă din garaj și pe toate celelalte fleacuri pe care mi le băgați în ochi ori de câte ori simțiți în mine revolta… Și ce mă doare cel mai tare: nu vreți de la mine decât un singur lucru: să ajung la fel ca voi! Pentru asta mă plătiți și-mi îngăduiți toate!
Voi nu vă puteți salva nici pe voi înșivă… Nici societatea, nici școala, forme de senilitate consfințite prin vot o dată la 4 ani…
Numai Dumnezeu ne-ar putea scoate din toată farsa asta tembelă și murdară…Dar El…unde este?
Unde este Dumnezeu, mamă?
Unde este Dumnezeu, tată?
Nu vedeți că înnebunim fără El?
Nu vedeți că banii pe care ni-i dați sunt bani de înmormântare a sufletelor noastre?
Nici profa de religie nu-L cunoaște pe Dumnezeu… Știe doar să mute piesele unui muzeu religios din magazie în sufletele noastre… Ne mai atârnă, în „colierul” disperării noastre, un bolovan pe care scrie religie…
O colegă satanistă m-a invitat să mă alătur grupului lor… Am refuzat-o…. Oricum viața noastră obișnuită semănă cumplit de mult cu ritualul și cultul lor: presupune respingerea, hulirea, batjocorirea și uciderea a tot ce este curat și nobil în noi ca să ne accepte… Cine?!
De aceea și ea și „tovarășii” ei se simt în această lume ca peștele în apă și ceea ce pentru mine este dureros, pentru ea este plăcut….Practic ea îmi cere să mă bucur de rău, de absurdul în care ne cufundăm tot mai mult… de anormalitatea relației noastre…
Dar prefer să mor decât să accept asta…
………………………………………………………………………………………………
Dragii mei, scumpii mei părinți!
Acestea ar fi trebuit să fie ultimele mele cuvinte…
Pregătisem totul, în detaliu… Când a sunat Ana și mi-a zis să mergem la mănăstire… Am refuzat și m-am dus să mă culc; dar stând în pat m-am gândit că dacă tot m-am hotărât să mor, ce mai contează? Dacă cineva m-ar face să mă răzgândesc, înseamnă că hotărârea mea e o iluzie, înseamnă că mi-e frică, înseamnă că nu fac decât să spun cuvinte goale, să-i mint pe toți ca să mă dau în spectacol, și în cel mai scârbos, acela de a cerși atenție cu moartea ta…
Când orice ai face și tot nu ești băgat cu adevărat în seamă, nu-ți mai rămâne decât moartea: știi că la înmormântare vor fi sentimente adevărate, că vei fi plâns și regretat așa cum nu ai fost niciodată, ȘTII CĂ ATUNCI VEI AVEA VALOAREA PE CARE O MERITĂ ORICE OM DE PE PLANETA ASTA CÂND ESTE ÎN VIAȚĂ, mila aceea esențială care, oricât de căzut ai fi, te împinge să te agăți de viață… Știi că oamenii de lângă sicriul tău se vor fi trezit cu adevărat, că te vor privi și-ți vor vorbi din inimă… DIN INIMĂ…DIN INIMĂĂĂĂ!!!!!!!!.....
Asta am găsit la mănăstire, mamă și tată: propria INIMĂ!
Mă dusesem să dărâm ultima redută a vieții, mă dusesem să înfrunt și ultimele argumente ale sufletului, cele religioase… M-am dus cu o hotărâre furioasă…
Am intrat în chilia unui călugăr subțire și palid, care privea în podea ca și cum ar fi urmărit o furnică prin microscop… Mi-a făcut semn cu mâna să mă așez pe un scaun, apoi s-a așezat și dânsul…
Au trecut câteva minute până când să-mi dau seama că tăcerea lui e mai puternică decât furia mea, și viața din trupul acela numai piele și os, înmiit mai tare decât lumea plină de disperare și ipocrizie din care veneam… Încet-încet, fără un sunet, inima mi se dezgheța: frigul din ea se evapora ca și cum suflarea caldă a cuiva ar fi cuprins-o, ca și cum un suflet ar fi intrat în mine și mi-ar fi îmbrățișat sufletul ca să-l încălzească…
N-am crezut că există așa ceva, o astfel de dragoste…. Am văzut mereu numai atingerea trupurilor, îmbrățișarea lor disperată, care nu atinge sufletul, care lasă sufletele și mai singure și mai pustii …și mai reci…
EXISTĂ DRAGOSTE, MAMĂ!!!
EXISTĂ DRAGOSTE, TATĂ!!!
Suntem în noiembrie și-n mine e primăvară! Înțelegeți?
Sunt plină de izvoare care curg prin noroiul pe care l-au lăsat toate iernile vieții mele în urmă… care acum nu mai e ascuns sub falsul alb al zăpezii…. Văd în mine toată murdăria lumii și am mai multă poftă de viață ca oricând! Dar e Soare pe cerul sufletului meu, Lumină și căldură, și știu că El are puterea de a usca totul și de a face să crească iarba; și că vor ieși flori….
Stăteam în chilia aceea, într-o tăcere tot mai caldă și mai duioasă… Mă așteptasem să fiu întâmpinată cu reținere, să fiu judecată și combătută, mustrată, luată la rost, să mi se țină predici… Și nimic din toate acestea… Doar un preot călugăr care tăcea… Doar metaniile din mâna lui se mișcau încet ca un ceas care măsura, nu timpul, ci mila… De la o boabă la alta, mila aceea plină de înțelegere, tot creștea… până mulțimea ei mi-a apăsat inima atât de tare încât am izbucnit în plâns… M-am aruncat la picioarele lui și am început, plângând în hohote, să spun totul, TOTUL, TOOOOTTTUULLL….

glykys 12.01.2012 01:17:18

continuare

Nu mai știam cine și unde sunt, nu mai simțeam spațiul și timpul…. Doream cu disperare doar ca bunătatea aceea ce mi se descoperise să rămână cu mine: să stau în casa ei și să mănânc la masa ei și să privesc prin fereastra ei, să fiu copilul ei, care se joacă în curtea ei, care se bucură de laudele ei… Și pentru asta trebuia să spun totul, să dau totul afară din mine, să mă eliberez de tot ce fusesem până atunci…. Să dau afară tot ce era de afară, tot întunericul și scâșnetul dinților sufletului meu… Aici în dragostea aceasta ar fi trebuit să mă nasc și să locuiesc și să cresc… Aici ar fi trebuit să fiu dintotdeauna și să nu cunosc altceva… Dar eu m-am născut afară, din oameni izgoniți din Rai, care s-au învățat să trăiască afară, în întuneric și-n mijlocul disperării… Oameni care au colonizat ura și durerea continuă… Oameni care locuiesc în mlaștină și s-au învățat cu căldura ei fetidă… Au uitat mireasma bunătății și dragostei lui Dumnezeu…
M-AM ÎNDRĂGOSTIT, MAMĂ!
Iubesc, tată!
Nu un băiat, nu o haină, nu o muzică, nu un liceu, nu o carieră!
M-am îndrăgostit de Viață, de Dumnezeu și de Om! Toate acestea m-au strâns într-o singură îmbrățișare de nesfârșită dragoste și duioșie când m-au cuprins de umeri și m-au ridicat, nu de pe podeaua de lut a unei chilii, ci din adâncul mormântului în care locuia sufletul meu…
Acum, chiar dacă lumea întreagă ar pieri, cu toate lucrurile și modele ei, FERICIREA MEA AR RĂMÂNE NEȘTIRBITĂ! Pentru că acum ea nu mai vine din afara mea spre înlăuntrul meu, ca să depindă de capriciile lumii: ci vine din lăuntrul meu și crește până se revarsă în jurul meu: și nu trebuie decât un singur lucru: să rămâi credincioasă Izvorului ei, Iisus Hristos Cel Răstignit. Din El curge, nespus de bogată, această iubire duioasă, mângâietoare care înțelege și iartă și îndreaptă, cu nespusă blândețe, toate rătăcirile sufletului….
Atât mi-a spus călugărul acela la sfârșitul spovedaniei mele: Acesta Care a luat asupra Sa păcatele tale și ți-a dat iertarea, Acesta Care ți-a luat sufletul în brațe ca pe un prunc și ți l-a încălzit cu Suflarea Lui dătătoare de viață, este IISUS HRISTOS, Dumnezeu Care S-a făcut Om, răstignit pentru vina ta și înviat pentru viața ta…
Știu că nu veți înțelege… Oare poate cineva, fără să fi cunoscut el însuși, din experiență personală, cele scrise de mine?
Dar totuși am îndrăznit să vă povestesc… totuși, îndrăznesc să nădăjduiesc, că într-o zi, veți înțelege…
În zori, după priveghere, la sfârșitul Liturghiei, părintele mi-a făcut semn să mă apropii și să mă împărtășesc… Nu vă pot spune ce s-a întâmplat atunci… Doar că ceea ce am cunoscut în Sfânta Spovedanie a fost doar un mic prolog…
Știu că nu puteți înțelege… Dar vă rog, vă rog din toată inima să mă credeți: NICIODATĂ NU MI-A FOST MAI DOR DE VOI! NICIODATĂ NU V-AM IUBIT MAI CURAT ȘI MAI MULT!...
Aseară, când v-am cerut bani pentru imaginara aniversare la care trebuia să merg nu știam că am spus ultima minciună… Știam că mă duc să distrug și ultimul argument al vieții… Și, iată-mă, ca o întoarsă din morți, ca o ieșită din iad! Ca o învinsă de Viață! Doar pentru că Cineva a readus Dragostea pe pământ, deschizându-și brațele înaintea noastră și îmbrățișându-ne așa cum suntem cu prețul celor mai cumplite răni…
Acum, dragii mei, am pentru ce să trăiesc… Am ce să dau… Acum nu mă mai sperie nici o durere… căci Hristos le-a transformat pe toate în dureri de naștere ale Iubirii…
Aceasta trebuia să fie o scrisoare de adio… Și este! Spun ADIO întunericului, fricii și morții, deznădejdii și singurătății… Adio! În Numele Lui…
( după o întâmplare reală)
PUBLICAT DE IORDĂCHIOAIA MARIUS LA 08:45

http://oameni-si-demoni.blogspot.com...unde-este.html

vsovivi 12.01.2012 15:40:53

A fot odată un satanom și un dracom și când l-au văzut pe Mesia venind unul s-a sinucis și celălat l-a ascultat și s-a supus mult mai bine decât trebuia fiind de față cu toată gLumea. De ce? Păi pentru că ambii nu suportau ca să fie mustrați... și înfruntați pe față. Așa că Mesia n-a mai avut pe cine mântui acolo și a plecat întristat.

Întrebare: Ce iubeau ei în comun?:45:

cristiboss56 12.01.2012 22:24:13

Unul din parinti ne povestea despre fericitul Efrem patriarhul Antiohiei, ca era un aparator calduros al credintei ortodoxe. Intr-o zi a auzit ca in partile Ierapolei traieste un stalpnic, care face parte din erezia lui severienilor si a achefalilor. A pornit deci la el cu gandul sa-l reintoraca la credinta ortodoxa. Cand a ajuns acolo a inceput dumnezeiescul Efrem sa-l sfatuiasca si sa-l indemne pe stalpnic sa mearga pe drumul tronului apostolic sis a aiba partasanie cu Sfanta , sobornica si apostolica Biserica. Stalpnicul i-a raspuns, zicandu-i:
- Eu, cu nici un chip, n-am nici o legatura cu Sinodul de la Calcedon.
- Cum vrei sa te vindeci de ratacirea ta, daca spui ca n-ai nici o legatura cu acest Sinod, care, prin harul Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos, a eliberat Sfanta Biserica de orice murdarie a invataturii eretice?
Stalpnicul i-a raspuns:
- Sa aprindem, Inaltpreasfintite , foc si sa intram in el si eu si tu! Cine va iesi nevatamat din foc, acela-i ortodox si lui trebuie sa-i urmam.
A spus asta ca sa-l inspaimante pe patriarh.
- Trebuia, fiule, i-a raspuns patriarhul, ca tu sa ma fi ascultatn ca pe tatal tau si sa nu fi cerut nimic mai mult de la mine. Dar pentru ca ai cerut un lucru care depaseste nevrednicia mea, voi face si asta pentrui mantuirea sufletului tau, avand incredere in milostivirea Fiului lui Dumnezeu.
Si atunci a spus dumnezeiescul Efrem celor de fata:
- Binecuvantat este Domnul. Aduceti lemne aici.
Dupa ce patriarhul a aprins lemnele aproape de stalp, a spus stalpnicului:
- Coboara-te de pe stalp ca sa intram amandoi in foc, potrivit hotararii tale!
Stalpnicul s-a inspaimantat de increderea ce o avea patriarhul in Dumnezeu si n-a vruit sa coboare.
Patriarhul a spus atunci:
- N-ai propus tu sa se faca asta? Pentru ce, deci, nu vrei sa o faci?
Atunci patriarhul si-a dezbracat omoforul pe care-l purta, s-a apropiat de foc si s-a rugat zicand:
- Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, care pentru noi ai binevoit sa te intrupezi cu adevarat din Stapana noastra Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, arata-ne noua adevarul!
Dupa ce si-a terminat rugaciunea si-a aruncat omoforul in mijlocul focului. Cu toate ca focul a arsa timp de trei ore pana ce s-au terminat toate lemnele, totusi a scos din foc omoforul intreg si nevatamat, fara sa fi suferit ceva din pricina focului. Atunci stalpnicul vazand intamplarea, s-a incredintat ca adevarata credinta este in Biserica Ortodoxa. L-a anatemizat pe Sever si erezia lui, avenit la sfanta Biserica, s-a impartasit din mainile fericitului Efrem si L-a prea slavit pe Dumnezeu.

Yasmina 12.01.2012 23:30:23

Formidabila scrisoarea postata de glykys,scena intalnirii cu calugurul este monumentala!!!

tabitha 13.01.2012 03:58:25

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 421556)
Țăranul îi răspunse:

"Cine stă și lenevește
Iute-iute ruginește,
Însă cine se jertfește,
Ca un soare strălucește".

Bună pilda, mulțumim !

cristiboss56 15.01.2012 02:09:23

Mitropolitul Athanasios din Limassol se referă mai jos la o experienta extraordinara a unui bătrân Athonit:
“Intr-o zi, după vecernie s-a dus la chilia sa pentru a continua a se ruga in liniste…. În timp ce facea asta, s-a minunat la gândul că toată lumea - aproape două mii sau cam asa ceva de călugări din întreaga peninsulă Athos - se roagă în acel moment. Apoi, el a vazut că Sfântul Munte arăta ca o torță aprinsă de rugăciune intensă.
La acel moment a experimentat el însuși puterea rugăciunii , fiind ridicat de Duhul Sfânt în aer. Era ca și cum el ar fi fost într-un avion și privea in jos. Din acest punct , el a văzut peninsula Athos în flăcări ca un vulcan activ, ca și cum tot muntele ar fi luat foc. Unele dintre flăcări mergeau direct până la cer. Altele păreau slabe, ca flacara unei lumanari mici, în timp ce altele doar pâlpâiau și erau abia vizibile. Toate acestea însă, se împreunau într-un râu de foc imens care mergea direct în sus, către cer. El a auzit apoi o voce , spunând:
” Ai fost martor la ceea ce înseamnă Sfântul Munte, iar aceste râuri de foc sunt rugăciunile călugărilor care ajung până la Dumnezeu.”
Apoi, batranul a întrebat: “Și a căror rugăciune este cea mai intensă în acest râu mare de foc?”
Dumnezeu a răspuns că aceasta este rugăciunea unui anumit stareț într-o mănăstire, al cărui nume nu poate fi dezvăluit, deoarece acest stareț este încă în viață. “
Extras din vol: Calea uitată de spiritualitate creștină, de Kyriacos C. Markides, pp. 222-223.

cristiboss56 19.01.2012 19:12:31

Intr-o zi intr-un cocon a aparut o mica gaura.
Un om, care trecea din intamplare prin preajma, s-a oprit mai multe ore pentru a observa fluturele care se forta sa iasa prin aceasta gaura mica. Dupa multe incercari se parea ca fluturele a abandonat si gaura ramasese la fel de mica. Parea ca fluturele a facut tot ce putea si nu mai era in stare de nimic altceva.
Atunci omul a decis sa ajute fluturele. A luat un cutit si a deschis coconul. Fluturele a iesit imediat. Insa corpul fluturelui era slab si anemic. Aripile sale erau putin dezvoltate si aproape ca nu se miscau.
Omul a continuat sa observe crezand ca dintr-un moment in altul aripile fluturelui se vor deschide si vor putea suporta greutatea fluturelui pentru ca acesta sa poata zbura. Insa acest lucru nu s-a intamplat!
Fluturele si-a trait restul vietii tarandu-se pe pamant cu corpul sau slab si cu aripile chircite. Nu a putut zbura niciodata!
Ceea ce omul, prin gestul sau de bunatate si prin intentia sa de a ajuta, nu a inteles, este ca trecerea prin gaura stramta a coconului era efortul necesar pentru ca fluturele sa trimita lichidul din corpul sau catre aripile sale pentru a putea zbura. Era chinul prin care viata il punea sa treaca pentru a putea creste si pentru a se dezvolta.
Morala: Uneori, efortul este exact lucrul de care avem nevoie in viata. Daca ni s-ar permite sa ne traim viata fara a intalni obstacole, am fi limitati. Nu am putea fi atat de puternici cum suntem. "Nu am putea zbura niciodata!"

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:23:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.