catalin2 |
13.10.2013 20:06:01 |
Citat:
În prealabil postat de Parascheva16
(Post 537366)
Bisericile Ortodoxe din Vest cam aproba evolutia. Am auzit la un radio din USA ca Facerea si Adam+Eva ar fi doar un simbol, o metafora si nu ar trebui crezuta ad literam. Un preot din UK, englez ortodox, a spus ca evolutia nu este incompatibila cu ortodoxia. La fel si un Mitropolit din UK. Nu stiu de ce adopta astfel de pozitii. Oare le este frica sa nu fie luati in ras de ceilalti? Vor sa arate ca BO nu este impotriva "stiintei"? Le este frica sa nu fie asociati cu protestantii si neo-protestantii? Nu ii inteleg. Doar au scririle Pr.Serafim Rose si scrierile Sfintilor Parinti (nu stiu daca toate).
|
In Anglia e IPS Kallisots Ware, convertit de la anglicanism. Are, printre aletele, si multe conceptii ecumeniste.
In America este fostul episcop Puhalo, care a avut si controversa cu Parintele Rose, sprijinind aberatiile unui medic care sustinea evolutionismul teist, Kalomiros. De fapt toate scrierile ortodoxe despre evolutionismul teist au la baza cartea lui Kalomiros, care nici macar nu e ortodox, e stilist. El a fost ortodox pana la ridicarea anatemelor catolicilor, apoi a fost stilist, iar la sfarsit s-a rupt si de acestia, ramand o singura biserica separata de toti. ROCOR din America a fost cativa ani in comuniune cu stilistii (dupa moartea Parintelui Serafim Rose, apoi s-au unit cu BO), de acolo a patruns cartea lui Kalomiros.
Cum vedem, evolutionismul teist ortodox este in stransa legatura ori cu ecumenismul, ori cu stilismul.
|