![]() |
Origen
Origen a fost un eretic sau un crestin al Ortodoxie?
la Sinodul 5 Ecumenic este considerat eretic si nu stiu ce sa cred.Ce redeti ca nu prea stiu ce sa intamplat la acel Sinod,poate sa mi explice cineva. |
Origen este unul dintre cei mai prolifici scriitori bisericesti. Situatia lui este una delicata si controversata in acelasi timp. La Sinodul V au fost combatute unele teleogumene sau pareri teologice ale acestuia (preexistenta sufletului, apocatastaza). In multe alte aspecte, opera teologica a lui Origen pastreaza insa linia Bisericii. Acesta este si motivul pentru care multi Sfinti Parinti de dupa el, nu fac abstractie de scrierile lui. Unele din lucrarile sale au fost editate, de exemplu, in seria PSB.
|
Citat:
presupuneti ca este de partea Bisericii Ortodoxe? |
Citat:
|
Citat:
...iar in acele timpuri biserica era una, adica crestina (biserica inca nu se scindase in cea de Rasarit si cea de Apus, respectiv catolica si ortodoxa.)...la origine Origen s-a vrut crestin dar datorita interpretarilor gresite pe care le-a dat invataturii lui Hristos si a faptului ca nu a luat aminte cand a fost corectat, ca fost declarat eretic. |
Citat:
|
Pt Andrei
|
Sinodul 5 ecumenic a fost un sinod ecumenic cam tras de par, desi s-au discutat probleme importante pentru viata Bisericii, acest sinod mai mult s-a convocat pentru a satisface orgoliul imparatului Iustinian, trebuie mentionat ca la acest sinod s-au incalcat si hotarari de la sinodul 3 ecumenic, intrucat la sinodul 5 au fost condamnati ca nestorieni Teodoret de Cir, Teodor de Mopsuestia si Ibass de Edessa desi sinodul 3 ii absolvise de aceste acuzatii, tot la acest al 5lea sinod fost condamnat si Origen, intr-un fel tot la dorinta imparatului iustinian care ar fi zis "in 3 zile l-am citit pe Origen si am decis ca ar trebui condamnat" ori a avea pretentia ca in 3 zile a putut citi intreaga opera a acestui mare scriitor bisericesc, era cam mult chiar si pentru imparatul care "nu dormea niciodata", mai trebuie mentionat ca opera lui Origen a avut si o mare contributie in formularea invataturii despre Sfanta Treime la Sinodul 1 ecumenic, parintii capadocieni la randul lor au fost foarte influentati de acest scriitor alexandrin in special Grigorie de Nyssa, pe langa acest lucru trebuie mentionata si o declaratie alui Origen care spunea ca daca invatatura lui e in dezacord cu cea a Bisericii el e pregatit sa renunte la invatatura lui, apoi la sinodul 5 ecumenic Origen era deja mort nemaiavand sansa sa se apere impotriva acuzatiilor care i-se aduceau, de aceea luand in considerare ca el nu se mai putea apara si faptul ca el era dispus si sa renunte la invatatura sa daca aceasta nu era in concordanta cu cea a Bisericii, sunt de parere ca condamnarea(scuzati cacofonia...) lui Origen ca eretic a fost cam fortata mai ales ca ceea ce in sec 5 purta numele de origenism putem spune ca numai invatatura lui Origen nu era, decat foarte distorsionata. Important de mentionat e si faptul ca Origen pune bazele Filocaliei
|
Citat:
ce Sfinti Parinti lau cunoscut pe Origen?ca sa vad ce spun acesti Sfinti despre el? |
Origen a trait intre 185 si 254 dupa Hristos. La vremea aceea, Sfanta Traditie se rezuma practic la esenta crestinismului, iar cei care indrazneau sa vina cu idei in materie de teologie riscau destul de mult. Chiar daca acest ganditor a gresit in anumite puncte, nu cred ca e suficient pentru a-l aseza impreuna cu ereticii. Ganditi-va multi dintre Sfintii Parinti au mai si gresit pe ici pe colo, insa asta nu a contat la judecata Lui Dumnezeu. La urma urmei, oameni suntem cu totii.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:00:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.