Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Un fel de statuie in manastire ortodoxa? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12985)

Cristina Maria 30.05.2011 22:16:29

Un fel de statuie in manastire ortodoxa?

Buna! De curand am fost la o manastire ortodoxa, si am vazut: o cruce cu trupul Domnului nostru Iisus Hristos, mai mult sculptat, si nu era foarte mare, era de vreun metru si 70.
Intrebarea mea este: Ortodoxia accepta asa ceva? Stiam ca noi nu ne inchinam la "chip cioplit", insa m-a surprins ca in aceasta manastire exista un fel de statuie...
Puteti sa ma lamuriti va rog? Multumesc anticipat!

Noesisaa 30.05.2011 22:21:40

Citat:

În prealabil postat de Cristina Maria (Post 365062)
Intrebarea mea este: Ortodoxia accepta asa ceva? Stiam ca noi nu ne inchinam la "chip cioplit",

...nu, numai la chip pictat. :39: :)

De fapt nu ne inchinam nici la unul, nici la celalalt, ci veneram, supra-veneram sau adoram pe cel reprezentat.

N.Priceputu 30.05.2011 22:47:45

Citat:

Ortodoxia accepta asa ceva? Stiam ca noi nu ne inchinam la "chip cioplit", insa m-a surprins ca in aceasta manastire exista un fel de statuie...

Nu este „chip cioplit” în sensul prevăzut în cele 10 porunci. Nu faptul că e cioplit sau pictat contează. Dacă gândim în felul ăsta, atunci nici icoane n-ar trebui să avem, pentru că în poruncă zice: „Să nu-ți faci chip cioplit sau altă asemănare”. Nu ne închinăm nici icoanei, nici unei statui, ci lui Hristos care e reprezentat.
Reprezentarea Mântuitorului sub forma basoreliefului e acceptată și în Ortodoxie.
Statuilor li se preferă icoanele la noi din rațiuni duhovnicești, în sensul că pe chipurile pictate se poate vedea o transfigurare pe care Duhul Sfânt a produs-o asupra sfântului reprezentat.

Liviu33 30.05.2011 22:56:21

Pai te inchini obiectului sau lui Hristos reprezentat prin sculptura? Cine e sfant? Mantuitorul sau obiectul respectiv? Obiectul respectiv este sfintit pentru ca sa se deosebeasca de restul obiectelor dar nu e sfant. Explicatie a unui om simplu.

glykys 30.05.2011 23:02:51

Citat:

Buna! De curand am fost la o manastire ortodoxa, si am vazut: o cruce cu trupul Domnului nostru Iisus Hristos, mai mult sculptat, si nu era foarte mare, era de vreun metru si 70.
Intrebarea mea este: Ortodoxia accepta asa ceva? Stiam ca noi nu ne inchinam la "chip cioplit", insa m-a surprins ca in aceasta manastire exista un fel de statuie...

Era cumva Crucea care se scoate in Joia Mare si sta langa sfanta masa in Vinerea Mare?

Cristina Maria 02.06.2011 13:25:30

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 365078)
Era cumva Crucea care se scoate in Joia Mare si sta langa sfanta masa in Vinerea Mare?

Nu, nu. Stiu cum arata crucea aceea, si nu are nicio sculptura pe ea.
Oricum, m-am informat la cineva apropiat mie, si mi-a spus ca se accepta si basoreliefuri la ortodocsi. Multumesc tuturor!

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:44:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.