![]() |
Un fel de statuie in manastire ortodoxa?
Buna! De curand am fost la o manastire ortodoxa, si am vazut: o cruce cu trupul Domnului nostru Iisus Hristos, mai mult sculptat, si nu era foarte mare, era de vreun metru si 70.
Intrebarea mea este: Ortodoxia accepta asa ceva? Stiam ca noi nu ne inchinam la "chip cioplit", insa m-a surprins ca in aceasta manastire exista un fel de statuie... Puteti sa ma lamuriti va rog? Multumesc anticipat! |
Citat:
De fapt nu ne inchinam nici la unul, nici la celalalt, ci veneram, supra-veneram sau adoram pe cel reprezentat. |
Citat:
Reprezentarea Mântuitorului sub forma basoreliefului e acceptată și în Ortodoxie. Statuilor li se preferă icoanele la noi din rațiuni duhovnicești, în sensul că pe chipurile pictate se poate vedea o transfigurare pe care Duhul Sfânt a produs-o asupra sfântului reprezentat. |
Pai te inchini obiectului sau lui Hristos reprezentat prin sculptura? Cine e sfant? Mantuitorul sau obiectul respectiv? Obiectul respectiv este sfintit pentru ca sa se deosebeasca de restul obiectelor dar nu e sfant. Explicatie a unui om simplu.
|
Citat:
|
Citat:
Oricum, m-am informat la cineva apropiat mie, si mi-a spus ca se accepta si basoreliefuri la ortodocsi. Multumesc tuturor! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:44:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.