Alexandru |
21.07.2005 21:59:15 |
Din cate stiu eu, calculul pascal are in vedere urmatoarele variabile: data echinoctiului de primavara, data duminicii cu luna plina dupa echinoctiul de primavara si data serbatii pastilor iudaice (14 Nissan). Astfel, regula de calculare si aplicare a zilei se servare a Sf. Pasti, stabilita la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325 suna astfel: data serbarii Sf. Pasti este in duminica ce urmeaza dupa prima luna plina care apare dupa echinoctiul de primavara (21 martie). Daca aceasta duminica va coincide cu 14 Nissan, Pastile se vor serba duminica urmatoare.
Potrivit acestei reguli, data Sf. Pasti poate sa varieze intr-un interval de 35 de zile, intre 22 martie si 25 aprilie (aceste date sunt socotite pe stilul vechi, de aceea noi, transpunandu-le in calendarul indreptat, care are un avans de 13 zile, serbam de fapt Pastile intre 4 aprilie si 8 mai).
Data "corecta" din punct de vedere calendaristic si astrologic a serbarii Pastilor este cea apuseana, in acord cu calendarul indreptat. Insa BOR, pentru a fi impreuna inchinatori cu Bisericile care n-au adoptat calendarul indreptat, a hotarat sa serbese Iviarea Domnului pe "stil vechi", ramanand ca celelalte sarbatori de peste an sa fie serbate dupa calendarul indreptat (Craciun, Anul Nou, Boboteaza etc.)
|