Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Marturisirea credintei - o dovada a dragostei pentru Hristos (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14078)

laurastifter 01.11.2011 17:37:58

Marturisirea credintei - o dovada a dragostei pentru Hristos

Doamne ajută!
"Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el îaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, d acela și Eu Mă voi lepăda înaintea Tatălui Meu Care este în Ceruri." (Matei10, 32-33).
"Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul și vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morți, te vei mântui, căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire." (Romani10, 9-10)
Potrivit acestor texte scripturistice, una dintre cele mai importante datorii morale ale creștinului - datorie ce vizează atât relația noastră cu Dumnezeu, cât și relația cu semenii noștri - este mărturisirea lui Hristos în fața oamenilor, promovarea în lume a adevărului evanghelic revelat că Iisus din Nazaret, Întemeietorul religiei creștine, este Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat, venit în lume pentru ca pe oameni să-i înalțe mai presus de lume, în Împărăția Tatălui ceresc. "Fiul lui Dumnezeu S-a făcut Fiu al Omului, pentru ca Omul să se facă fiu al lui Dumnezeu" - ne învață un celebru dicton patristic, iar părintele profesor Dumitru Stăniloae afirma, într-una dintre scrierile sale, faptul că, datorită Întrupării Cuvântului divin, "în Sfânta Treime bate o inimă omenească".
Acest adevăr fundamental de credință, această comoară spirituală ce ne-a fost încredințată, nu ne aparține doar nouă, ci întregii omeniri, tuturor celor pentru care Fiul lui Dumnezeu a binevoit a Se sacrifica pe Crucea de pe Golgota. Hristos a înviat! Aceasta este "vestea cea bună" (evanghelia), pe care ni s-a poruncit s-o mărturisim în lume, prin exemplul nostru personal, dar și prin cuvintele noastre căci, potrivit cuvântului lui Hristos, "din cuvintele tale vei fi găsit drept și din cuvintele tale vei fi osândit".
Mărturisindu-L pe Hristos în fața oamenilor, ne arătăm nu doar dragostea și devotamentul consecvent față de El, ci și iubirea sinceră pentru semeni, manifestată prin dorința curată de a le împărtăși darul ceresc și nemeritat ce ni s-aoferit: capacitatea de a crede că Adevărul absolut există și este o Persoană (Iisus Hristos), Izvorul iubirii și al Luminii eterne.
Curajul și bucuria de a-L mărturisi pe Domnul nostru Iisus Hristos într-o lume în mare parte indiferentă față de El este una dintre cele mai importante virtuți creștine, ușor de practicat, căci aduce satisfacții spirituale neașteptate.

Hristos nu ne-a cerut doar să promovăm mesajul iubirii față de oameni și celelalte idei, pe care le-am primit prin Revelație, ci ne îndeamnă să-L mărturisim pe El Însuși pentru că, așa cum arăta Sfântul Serafim din Sarov, doar faptele bune săvârșite de dragul lui Hristos au drept consecință primirea harului divin. Creștinii deplin maturizați în viața spirituală evită păcatul și practică virtuțile nu de frica iadului, nici din dorința dobândirii fericirii veșnice, ci doar din dragoste pentru Dumnezeu, căci El Însuși este Raiul și Izvorul veșnicei existențe fericite. De aceea, așa cum atât de frumos spunea părintele Savatie Baștovoi, atunci când le vorbim oamenilor despre creștinism, trebuie să le mărturisim în primul rând despre Persoana lui Iisus Hristos, Dumnezeul nostru. Credința noastră nu este doar adeziunea la o anumită concepție de viață, ci în primul rând atașamentul puternic față de o Persoană (mai exact, față de o Treime de Persoane divine), pentru dragostea Căreia credem și practicăm tot ceea ce Biserica învață și propovăduiește.

Dumneavoastră ce știți și ce credeți despre această virtute a mărturisirii lui Dumnezeu în fața oamenilor?

Laura Stifter

laurastifter 01.11.2011 18:12:29

O predică excepțională a părintelui Nicolae Steinhardt despre importanța mărturisirii credinței:

https://nicolaesteinhardt.wordpress....ea-de-hristos/
Această predică deosebit de curajoasă a fost rostită în Duminica Tuturor Sfinților din anul 1987, în biserica mănăstirii Rohia. Așadar, în vremea regimului comunist, părintele Steinhardt a avut curajul de a afirma în mod public, între altele, faptul că aderarea la partidul aflat atunci la putere constituia un act de trădare a lui Hristos.

catalin2 01.11.2011 18:39:09

Adevarat Laura, trebuie sa marturisim adevarul, in primul rand pentru ca vrem ca toti oamenii sa se mantuiasca, le vrem binele. De aceea a venit si S-a jertfit Iisus, ca oamenii sa aiba acces la mantuire.
Trebuie sa marturisim tot adevarul, ca Biserica Ortodoxa e Biserica lui Iisus, Biserica lasata de El pentru mantuire, singura cale spre mantuire. Si sa avem curajul sa marturisim adevarul, sa nu ne rusinam, ca nu se poate mantui cineva in afara Bisericii. Pentru ca Iisus a spus si sa ii urmam Lui, pentru ca doar credinta este o idee protestanta, iar Luther a fost deranjat de Epistola in care spunea ca si diavolii cred. Trebuie sa venim in Biserica Sa si asta trebuie sa marturisim, adevarul propovaduit dintotdeauna de Biserica si de sfinti.
Sfintii Apostoli propovaduiau adevarul, pe Iisus, dar nu avea importanta daca cel ce auzea doar credea. Ce se intampla apoi? Il boteza, ca sa vina in Biserica. Nu are importanta pentru un hindus daca ii spunem adevarul si el crede, daca nu e urmat si de botezul in Biserica si astfel sa Il urmeze pe Mantuitor.
Sa nu ne temem asadar sa marturisim adevarul, dar si mai important e sa il cunoastem, ca sa stim ce sa marturisim.

Savonarola 01.11.2011 18:43:08

Dragă Laura eu te înțeleg că tu, fiind mai prospătură, ai niște sentimente mai euforice, ești un pic cam prea entuziasmată, însă problema care se pune este în primul rând aceea de a avea credință, credință adevărată, și abia după aceea de a o mărturisi. Pentru că este evident pentru oricine are ochi să vadă și minte să înțeleagă că sunt mulți așa-ziși mărturisitori ai lui Hristos care de fapt nu au credință adevărată în Hristos, ci au o credință falsă, fățarnică, "învățată și jucată" pentru că așa le place oamenilor sau unora dintre ei, și au orice fel de contrafacere și falsificare a credinței celei adevărate, dar numai efortul personal de a dobândi de la Duhul Sfânt o credință adevărată nu îl au așa cum nu au nici credința. Iar acest lucru se poate vedea, așa cum am spus, la foarte mulți preoți, pastori, papagali și băgători în seamă, care, unii pentru bani chiar sau măcar pentru subzistența dacă nu pentru averea lor iar unii chiar pentru patimile lor (vezi cazurile preoților catolici pedofili și profitori sexual de minori și de băieței nevinovați), falsifică și contrafac nu doar credința dar și mărturisirea credinței pentru simplul fapt, pe care mulți nu pot sau nu vor să îl înțeleagă, că ei au foarte multe de câștigat din această cumplită și mizerabilă prefăcătorie. Sper ca să nu cumva să cazi și tu în această capcană cumplită a satanei.

VladCat 01.11.2011 22:02:25

e delicată problema asta......eu am ajuns să tac fiindcă experiența mi-a arătat că sunt atât de praf încât dacă vorbesc risc să par rușinat de cele ce spun, să mă bâlbâi și să mai spun și tâmpenii din cauza emoției...nu e așa simplu să îl mărturisești cum spui tu în mesaj :)...ca să mărturisești Adevărul trebuie să ai Adevărul în tine...„atâta Adevăr e în vorbele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia și dragostea”....desigur poate interveni și situația în care ești obligat să spui care e Calea sau în care simți în tine însuți că nu ai voie sub nici o formă să taci...atunci sper că voi avea curajul să spun „Doamne ajută” și să mă arunc în prăpastie...deși în prăpastie sunt chemat să mă arunc în fiecare zi...deci poate soluția ar fi să fiu deja în prăpastie când se ivește momentul....dar dacă totuși nu sunt(Doamne ferește!) nădăjduiesc că voi alege să mă arunc.

Hristos în mijlocul nostru!

Pestisorul de Aur 01.11.2011 22:36:11

nu vreau sa cred ca 'doar' cand vine vorba de Dumnezeu.

adam000 01.11.2011 23:33:51

Foarte adevarat

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 408856)
ca să mărturisești Adevărul trebuie să ai Adevărul în tine...„atâta Adevăr e în vorbele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia și dragostea”

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 408832)
problema care se pune este în primul rând aceea de a avea credință, credință adevărată, și abia după aceea de a o mărturisi.
-----
efortul personal de a dobândi de la Duhul Sfânt o credință adevărată

laurastifter 06.11.2011 01:11:54

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 408830)
Adevarat Laura, trebuie sa marturisim adevarul, in primul rand pentru ca vrem ca toti oamenii sa se mantuiasca, le vrem binele. De aceea a venit si S-a jertfit Iisus, ca oamenii sa aiba acces la mantuire.
Trebuie sa marturisim tot adevarul, ca Biserica Ortodoxa e Biserica lui Iisus, Biserica lasata de El pentru mantuire, singura cale spre mantuire. Si sa avem curajul sa marturisim adevarul, sa nu ne rusinam, ca nu se poate mantui cineva in afara Bisericii. Pentru ca Iisus a spus si sa ii urmam Lui, pentru ca doar credinta este o idee protestanta, iar Luther a fost deranjat de Epistola in care spunea ca si diavolii cred. Trebuie sa venim in Biserica Sa si asta trebuie sa marturisim, adevarul propovaduit dintotdeauna de Biserica si de sfinti.
Sfintii Apostoli propovaduiau adevarul, pe Iisus, dar nu avea importanta daca cel ce auzea doar credea. Ce se intampla apoi? Il boteza, ca sa vina in Biserica. Nu are importanta pentru un hindus daca ii spunem adevarul si el crede, daca nu e urmat si de botezul in Biserica si astfel sa Il urmeze pe Mantuitor.
Sa nu ne temem asadar sa marturisim adevarul, dar si mai important e sa il cunoastem, ca sa stim ce sa marturisim.

Catalin2, mulțumesc mult pentru răspuns.
"Sa nu ne temem asadar sa marturisim adevarul, dar si mai important e sa il cunoastem, ca sa stim ce sa marturisim."
Așa să ne ajute Dumnezeu!

antoniap 07.11.2011 21:24:39

NE PASA UNII DE ALTII? O predica de referinta despre talcul Evangheliei demonizatului din Gadara pentru noi, cei de astazi. “Marturisirea adevarata se naste din rugaciune si rugaciunea se hraneste cu marturisirea Adevarului”

laurastifter 08.11.2011 23:06:02

Merită citit!

Un interviu impresionant... cu un propovăduitor al credinței care s-a convertit la Ortodoxie, după ce a căutat adevărul în aproape toate religiile lumii. Astăzi, vrea să-L mărturisească pe Hristos.

http://www.ziarullumina.ro/articole;...-luptele!.html

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:26:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.