Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   Ne cunoaste Dumnezeu gandurile? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15210)

moldoveanu 11.07.2012 18:53:51

Ne cunoaste Dumnezeu gandurile?

Am gasit acest verset in VT la Iesirea 33:17
Citat:

Și a zis Domnul către Moise: "Voi face și ceea ce zici tu, pentru că tu ai aflat bunăvoință înaintea Mea și te cunosc pe tine mai mult decât pe toți".
Sa insemne ca Dumnezeu nu ne cunoaste pe toti pe deplin? Nu ne stie gandurile, harul care ni se da fiecaruia etc?

Lucian008 11.07.2012 19:07:07

Citat:

În prealabil postat de moldoveanu (Post 458057)

Și a zis Domnul către Moise: "Voi face și ceea ce zici tu, pentru că tu ai aflat bunăvoință înaintea Mea și te cunosc pe tine mai mult decât pe toți".[/quote]

Sa insemne ca Dumnezeu nu ne cunoaste pe toti pe deplin? Nu ne stie gandurile, harul care ni se da fiecaruia etc?[/quote]

Aici sensul de "te cunosc" este de "te inteleg", de "imi esti apropiat Mie, pentru ca tu ai ales asta". Omul este rational atunci cand Il cauta pe Dumnezeu, deci este de inteles ca cineva sa caute sa faca voia lui Dumnezeu si de neinteles sa nu faca asta. De aceea actiunile unora sunt mai de inteles decat ale altora. Deci cel ce face voia lui Dumnezeu este cel cunoscut Lui.

osutafaraunu 11.07.2012 19:16:25

Citat:

În prealabil postat de moldoveanu (Post 458057)

Sa insemne ca Dumnezeu nu ne cunoaste pe toti pe deplin? Nu ne stie gandurile, harul care ni se da fiecaruia etc?

Deși suntem 7 miliarde, Dumnezeu ne cunoaște pe fiecare la fel debine, doar este Atotștiutor. Problema constă mai degrabă în traducerea pe care o aveți, traducere la rândul ei tradusă după o altă traducere (Septuaginta). În originalul ebraic, expresia sună mai bine: "te cunosc pe nume". Aceeași expresie din versetul 17 se regăsește în versetul 12 atât în originalul ebraic, în Septuaginta, chiar și în versiunea ortodoxă:

"Atunci a zis Moise către Domnul: "Iată, Tu îmi spui: Du pe poporul acesta, dar nu mi-ai descoperit pe cine ai să trimiți cu mine, deși mi-ai spus: Te cunosc pe nume și ai aflat bunăvoință înaintea ochilor Mei." (Ieșirea 33,12 - versiunea Sinodală)

Lucian008 11.07.2012 19:50:38

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 458061)
Deși suntem 7 miliarde, Dumnezeu ne cunoaște pe fiecare la fel debine, doar este Atotștiutor. Problema constă mai degrabă în traducerea pe care o aveți, traducere la rândul ei tradusă după o altă traducere (Septuaginta). În originalul ebraic, expresia sună mai bine: "te cunosc pe nume". Aceeași expresie din versetul 17 se regăsește în versetul 12 atât în originalul ebraic, în Septuaginta, chiar și în versiunea ortodoxă:

"Atunci a zis Moise către Domnul: "Iată, Tu îmi spui: Du pe poporul acesta, dar nu mi-ai descoperit pe cine ai să trimiți cu mine, deși mi-ai spus: Te cunosc pe nume și ai aflat bunăvoință înaintea ochilor Mei." (Ieșirea 33,12 - versiunea Sinodală)

Si traducerea asta "net superioara", din punctul de vedere al intrebarii adresate, aduce toate lamuririle necesare, nu? Adica ce, pe restul nu ii cunoaste pe nume? Tot timpul repede cautati "greselile" din ortodoxie. E atat de gresita septuaginta ca Insusi Hristos a citat din ea.

osutafaraunu 11.07.2012 19:56:56

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 458066)
Si traducerea asta "net superioara", din punctul de vedere al intrebarii adresate, aduce toate lamuririle necesare, nu? Adica ce, pe restul nu ii cunoaste pe nume? Tot timpul repede cautati "greselile" din ortodoxie. E atat de gresita septuaginta ca Insusi Hristos a citat din ea.

1. N-am spus că traducerea aceasta e "net superioară" (nici măcar că e superioară)
  2. Traducerea aceasta nu spune că Moise e "cunoscut pe nume" mai mult decât ceilalți. Deci nu induce ideea că Dumnezeu nu i-ar cunoaște pe nume la fel de bine pe toți.
  3. Cine a afirmat că Septuaginta ar fi greșită?
Hai să postăm doar ca să ne aflăm în treabă! Întreabă omul că are o nelămurire și dacă cineva încearcă să-i ofere o explicație (așa slabă cum e) sare altul cu piatra...

Lucian008 11.07.2012 20:21:00

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 458067)
  1. N-am spus că traducerea aceasta e "net superioară" (nici măcar că e superioară)
  2. Traducerea aceasta nu spune că Moise e "cunoscut pe nume" mai mult decât ceilalți. Deci nu induce ideea că Dumnezeu nu i-ar cunoaște pe nume la fel de bine pe toți.
  3. Cine a afirmat că Septuaginta ar fi greșită?
Hai să postăm doar ca să ne aflăm în treabă! Întreabă omul că are o nelămurire și dacă cineva încearcă să-i ofere o explicație (așa slabă cum e) sare altul cu piatra...

Cerea o explicatie dpdv ortodox. Cand o sa il intereseze explicatiile adventiste "inspirate" fiecaruia de Duhul Sfant o sa precizeze.
Nu e "net superioara" traducerea respectiva, doar ca cea ortodoxa e gresita sau incompleta, nu?

"Te cunosc pe nume", nu inseamna ca este individualizat, nu?

editheraven 11.07.2012 23:00:49

Psalmul 93:11
"Domnul, cunoaște gândurile oamenilor, că sunt deșarte. "

Isaia 66:18
"Eu pedepsesc faptele și gândurile lor! Dar vine vremea când voi strânge toate neamurile și toate limbile; ele vor veni și vor vedea slava Mea."

In Noul Testament sunt si alte referinte, mai relevante, poate.

le : "E atat de gresita septuaginta ca Insusi Hristos a citat din ea. "

E posibil ca traducerea in romana sa fie putin ambigua.

Adrianna 11.07.2012 23:57:06

Auzisem la un moment dat explicatia ca "a cunoaste pe nume" arata o apropiere intre Dumnezeu si om. Iar aceasta apropiere se realizeaza atunci cand omul urmeaza voia lui Dumnezeu, ii este placut Lui prin modul in care se relationeaza cu El.

Bine-nteles ca Dumnezeu cunoaste si gandurile celorlalti oameni, insa relatia este mai distanta cu omul care din proprie vointa se indeparteaza de Dumnezeu, iar El ii respecta vointa libera.

editheraven 12.07.2012 06:37:37

In Noul Testament verbul "a cunoaste" reflecta relatia lui Dumnezeu cu cel cerdincios. O data cu referire la Iisus si la oile sale, alta daca cu referire la Dumnezeu si cei ce sunt ai Lui.

Exista o cunoastere care tine doar de natura Dumnezeiasca, si aceea prin care El ne cunoaste inidiferent de cine suntem. Si o alta cunoastere ce tine de natura noastra si daca noi traim cu Dumnezeu. M'am ferit sa ma refer la nasterea din nou etc, dat fiind ca e prezent subiectul doar in NT.

Cu toate astea nu pot trece de ceea ce spune Iisus ca vor auzi cei ce vor vrea sa intre la nunta Lui dar nu au crezut in El niciodata : plecati de la Mine, caci niciodata nu v'am cunoscut.

Adrianna 12.07.2012 06:41:47

Nu atat nu au crezut in El cat nu au facut ceea ce a cerut El: mila samariteana izvorata di dragostea de aproapele.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:16:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.