Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Ce rost are sa postim ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15387)

gheorghe roger 14.08.2012 16:08:52

CIND SARBATORIM sf.MARIA pe 15 august cind a murit,sau 8 septembrie cind s-a nascut

asta este intrebarea mea.cind sarbatorim sf.MARIA pe 15 august,sau 8 septembrie cind s-a nascut?

N.Priceputu 14.08.2012 17:18:21

Răspuns: pe 8 septembrie, când s-a născut, și pe 15 august, când a trecut la Domnul.

ovidiu b. 14.08.2012 17:20:14

Și care e legătura întrebării tale cu titlul topicului?

Mihnea Dragomir 14.08.2012 18:37:39

Citat:

În prealabil postat de gheorghe roger (Post 465226)
asta este intrebarea mea.cind sarbatorim sf.MARIA pe 15 august,sau 8 septembrie cind s-a nascut?

Oamenii obișnuiți, ca dv sau ca mine, își aniversează ziua nașterii lor: atunci au apărut în lume. Dar, aniversarea sfinților este ziua morții lor, fiindcă atunci ei au intrat în gloria veșnică. Pentru oamenii obișnuiți nu putem spune dacă vor intra în gloria cerească sau dacă vor suferi damnarea perpetuă. De aceea ar fi absurd să sărbătorim data morții unui scriitor de exemplu, fiindcă nu știm dacă ar fi ceva de sărbătorit sau de plâns. Numai în cazul sfinților noi știm sigur că e vorba de ceva de sărbătorit, fiindcă numai referitor la ei suntem siguri de mântuirea lor.

Sf Ioan Botezătorul, fiind cel mai mare sfânt al Lumii Vechi, se sărbătorește de 2 ori într-un an, amintindu-ne nu numai de moartea sa prin tăierea capului, ci și de nașterea sa.

În cazul unic al Sfintei Fecioare, ea fiind, în ierarhia cerească, nu numai deasupra oricărui alt sfânt din Lumea Veche sau din Lumea Nouă, ci și deasupra îngerilor, Biserica o sărbătorește de trei ori, anume aniversând: moartea sau, în orice caz, trecerea ei dintre noi (fiindcă nu știm sigur dacă a murit sau nu) pe 15 August, nașterea ei (pe 6 septembrie) și zămislirea (conceperea) ei, la o dată din decembrie pe care nu mi-o amintesc. Importanța eminentă a Sfintei Fecioare printre sfinți mai este marcată și de alte aniversări cu caracter evenimențial (Brâul Maicii Domnului, de exemplu).

Dacă, judecând după titlu, ați vrut să puneți o altă întrebare, dar v-ați răzgândit după aceea: se poate da un răspuns scurt sau unul lung. Răspunsul scurt acesta este: postim fiindcă Biserica ne îndeamnă să postim.

Yasmina 14.08.2012 22:54:54

Eu cred ca intrebarea se refera la aniversarea de nume a unei persoane;in cazul de fata aniversarea unei Marii/unui Marian(probabil ca doreste sa arunce o petrecere de ziua numelui si nu stie care data este mai potrivita).

Si eu sufar de aceasi problema,al doilea nume este Maria si toti cunoscutii ma felicita pe 15 august la Adormirea Maicii Domnului:106:

Corect este sa POMENIM DECEDATII care au purtat acest nume la Adormirea Maicii Domnului si sa felicitam PERSOANELE IN VIATA pe 8 septembrie,la Nasterea Maicii Domnului.

glykys 14.08.2012 23:46:55

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 465256)
Eu cred ca intrebarea se refera la aniversarea de nume a unei persoane;in cazul de fata aniversarea unei Marii/unui Marian(probabil ca doreste sa arunce o petrecere de ziua numelui si nu stie care data este mai potrivita).

Si eu sufar de aceasi problema,al doilea nume este Maria si toti cunoscutii ma felicita pe 15 august la Adormirea Maicii Domnului:106:

Corect este sa POMENIM DECEDATII care au purtat acest nume la Adormirea Maicii Domnului si sa felicitam PERSOANELE IN VIATA pe 8 septembrie,la Nasterea Maicii Domnului.

Da, asa e corect, dar cum multi nu stiu asta, eu le spun La multi ani si pe 15 si pe 8 tuturor Mariilor despre care stiu ca se serbeaza. Totodata, accept si eventualele felicitari care vin pe 15. Nu pot sa ii stric bucuria omului si sa ii spun: stii, nu e ziua ta azi, nu te mai maimutari atata, azi e ziua Maicii Domnului! cand el habar nu are de biserica, din pacate, sau cand de abia asteapta ziua aceea, gandind ca va fi poate mai vesel si mai inconjurat de oameni binevoitori.
Si nici nu pot refuza o urare care vine din suflet, pe motiv ca nu imi serbez ziua, pentru ca as jigni persoana respectiva...

Yasmina 15.08.2012 00:32:48

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 465271)
Da, asa e corect, dar cum multi nu stiu asta, eu le spun La multi ani si pe 15 si pe 8 tuturor Mariilor despre care stiu ca se serbeaza. Totodata, accept si eventualele felicitari care vin pe 15. Nu pot sa ii stric bucuria omului si sa ii spun: stii, nu e ziua ta azi, nu te mai maimutari atata, azi e ziua Maicii Domnului! cand el habar nu are de biserica, din pacate, sau cand de abia asteapta ziua aceea, gandind ca va fi poate mai vesel si mai inconjurat de oameni binevoitori.
Si nici nu pot refuza o urare care vine din suflet, pe motiv ca nu imi serbez ziua, pentru ca as jigni persoana respectiva...

Eu care vreau sa duc corectitudinea pana-n panzele albe,asa fac de ani de zile! Le tai avantul celor care ma felicita,printr-un mic discurs explicandu-le ca nu este ziua mea.
Chiar acum 2 ore mama m-a felicitat pt maine,iar eu i-am taiat-o pe la inceputul frazei cu"lasa, ca nu-i ziua mea"!
Abia acum realizez gafa :(

Ekaterina 16.08.2012 01:10:34

Mie mi se pare firesc sa sarbatorim Mariile si pe 15 august, tinand cont ca toti Sfintii sunt praznuiti in ziua in care au plecat din aceasta viata. In cazul Maicii Domnului este ceva mai deosebit, fiind atat de importanta si speciala, ii sarbatorim atat adormirea (asa cum facem in cazul Sfintilor) dar si nasterea. Am observat ca sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este mai populara, mai cunoscuta decat sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului.

glykys 18.08.2012 18:56:14

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 465278)
Eu care vreau sa duc corectitudinea pana-n panzele albe,asa fac de ani de zile! Le tai avantul celor care ma felicita,printr-un mic discurs explicandu-le ca nu este ziua mea.
Chiar acum 2 ore mama m-a felicitat pt maine,iar eu i-am taiat-o pe la inceputul frazei cu"lasa, ca nu-i ziua mea"!
Abia acum realizez gafa :(

Inchipuie-ti ca mie mi-au luat pe 16 niste prietene un tort frumos si delicios si am stat in cofetarie pana ne-au dat afara, ca se inchidea! :71: Mie imi plac dulciurile, dar cel mai mult m-am bucurat pentru afectiunea si grija lor, pentru felul in care mi-au pregatit surpriza, am apreciat ca suntem impreuna, ca am putut sa impartasim bucuria si buna dispozitie, ca am stat la povesti... Ba chiar, la sfarsit, una din ele mi-a marturisit ca fusese zilele trecute mai trista, mai deprimata si ca iesirea aceasta a inviorat-o...
Ideea e ca atunci cand cineva iti arata afectiune, trebuie si tu sa i-o intorci inapoi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:40:21.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.