Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Reguli de asociere a mancarii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15597)

Florin-Ionut 01.10.2012 17:25:33

Reguli de asociere a mancarii
 
Cunoașteți astfel de reguli? Dacă da, le urmați?

Exemple:

- nu consumați fructe imediat după masă, ci așteptați să treacă măcar 1h30
- nu beți apă înainte de masă, în timpul mesei sau imediat după
- hidratați-vă suficient, în jur la 2 litri de apă pe zi
- nu amestecați laptele cu carnea sau ouăle cu carnea
- nu consumați mai mult de un ou pe zi
- șamd

M-aș bucura să aflu de la voi mai multe astfel de exemple, nu neapărat de asociere a tipurilor de hrană, pot fi orice indicații folositoare.

catalin2 01.10.2012 20:42:18

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 473821)
Cunoașteți astfel de reguli? Dacă da, le urmați?

Exemple:

- nu consumați fructe imediat după masă, ci așteptați să treacă măcar 1h30
- nu beți apă înainte de masă, în timpul mesei sau imediat după
- hidratați-vă suficient, în jur la 2 litri de apă pe zi
- nu amestecați laptele cu carnea sau ouăle cu carnea
- nu consumați mai mult de un ou pe zi
- șamd

M-aș bucura să aflu de la voi mai multe astfel de exemple, nu neapărat de asociere a tipurilor de hrană, pot fi orice indicații folositoare.

In legatura cu fructele de dupa masa, cred ca nu e neaparat cum scrie acolo. Fructele au antioxidanti, care ne ajuta sa asimilam mai usor mancarea si sa anihileze radicalii liberi rezultati. Parerea mea.

-radu- 01.10.2012 21:49:33

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 473821)
hidratați-vă suficient, în jur la 2 litri de apă pe zi

dacă aveți de învățat sau vreo altă muncă intelectuală, încercați cu încredere 3 - 4 litri pe zi. veți simți diferența.

Yasmina 01.10.2012 22:42:07

-toate alimentele verzi se asociaza cu lamaie si ulei pt o mai buna asimilare a fierului pe care acestea le contin.

Florin-Ionut 02.10.2012 09:28:51

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 473871)
In legatura cu fructele de dupa masa, cred ca nu e neaparat cum scrie acolo. Fructele au antioxidanti, care ne ajuta sa asimilam mai usor mancarea si sa anihileze radicalii liberi rezultati. Parerea mea.

Este o chestiune legată de digestie. Am înțeles că sînt necesare tipuri de sucuri digestive diferite pentru fructe și pentru celelalte alimente în general. Aceste sucuri nu se generează simultan, deci amestecarea acestor feluri de mîncare este o greșeală.

Din cauza asocierii proaste a mîncărurilor se poate ajunge la putrezirea alimentelor prin intestine pentru ani și zeci de ani (în cazul cărnii s-au făcut studii pe vegetarieni care renunțaseră de mult timp la carne). Sau se cheltuie mai multă energie decît necesară pentru digestie, ceea ce nu e de dorit.

AlinB 02.10.2012 09:52:05

Oricine poate face astfel de reguli, atata timp cat nu au explicatii sau explicatiile nu au fundamente stiintifice ci sunt "perle" culese de la partizanii unui anumit regim alimentar...

Ekaterina 03.10.2012 01:00:22

Ce boli pot provoca alimentele cu un indice glicemic ridicat.
 
Diabetul zaharat, hipoglicemia, intoleranța la glucoză și sindromul metabolic sunt câteva dintre afecțiunele provocate de o dietă bogată în produse cu o încărcătură glicemică ridicată
Indicele glicemic al alimentelor joacă un rol esențial mai ales atunci când dorim să scăpăm de kilogramele în plus. Medicii nutriționiști spun că persoanele care vor să slăbească trebuie să țină cont de încărcătura glicemică a produselor.

În plus, specialiștii precizează că alimentele cu un indice glicemic crescut ne pun și sănătatea în pericol.

Diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2, hipoglicemia, intoleranța la glucoză, epuizarea insulinei din organism și sindromul metabolic sunt câteva dintre afecțiunele provocate de alimentele cu un indice glicemic ridicat. “Indicele glicemic reprezintă baza fiziologică a ierarhizării alimentelor în funcție de efectul lor asupra glicemiei. Indexul glicemic indică acțiunea alimentului asupra pancreasului. Astfel, cu cât un indice glicemic este mai mare, cu atât acel aliment va forța pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină, iar sănătatea este periclitată”, precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Potrivit nutriționiștilor, alimentele cu index glicemic ridicat determină creșterea bruscă a glicemiei care, la rândul ei, produce tulburări ale nivelului de insulină, a poftei de mâncare și a capacității organismului de a depozita grăsimile.

Un gram de glucideconține 4 kilocalorii

Caisele uscate și smochinele uscate trebuie mâncate cu moderație, deoarece aceste fructe au o încărcătură glicemică ridicată. Păstârnacul fiert, cartofii fierți, orezul, pâinea albă, produsele de patiserie, dulciurile din glucoză, biscuiții, stafidele, chips-urile din porumb, băuturile carbogazoase, berea și pastele sunt alimente care trebuie mâncate cu moderație, deoarece dincolo de conținutul glicemic ridicat au și un conținut caloric mare, indică specialiștii în nutriție.

“Necesarul de glucide pentru un adult este de minimum 100 de grame pe zi, din care 20-30 de grame trebuie să fie fibre. Este recomandat să eliminăm glucidele rapide, precum zahărul, în favoarea carbohidraților complecși, precum cei din legumele boabe, care se absorb lent, nu duc la creșteri bruște de glicemie și nu determină eliberarea de insulină”, precizează dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist. Specialistul menționează că un gram de glucide conține 4 kilocalorii.

Între 0 și 35
Alimente cu indice glicemic scăzut:

►IG 35: caise uscate, portocale, prune, mere, piersici, țelină, iaurt;
► IG 30: brânză proaspătă, morcovi, mandarine, clementine, lapte degresat, lapte de soia, pere, grepfruit, roșii, napi, marmeladă fără zahăr;
►IG 25: făină de soia, humus, cireșe, căpșuni, zmeură, semințe de dovleac;
►IG 20: iaurt din soia, suc de lămâie fără zahăr, pudră de cacao;
► IG 15: spanac, tofu, dovlecei, ardei, măsline, salată verde, soia, varză, varză de Bruxelles, broccoli, conopidă, castravete, ceapă, ciuperci, ghimbir, nuci, migdale, arahide, germeni de grâu;
►IG 10: avocado;
► IG 5: crustacei (homar, langustă, crab), oțet, condimente (piper, pătrunjel, oregano, busuioc, scorțișoară, vanilie);
►IG 0: carne (de vită, de pui), ceai, cafea (fără zahăr), fructe de mare.

Între 40 și 50
Alimente cu indice glicemic mediu:

►IG 50: kiwi, ananas, mango, orez integral, paste integrale, suc de mere (fără zahăr);
► IG 45: cereale integrale, nucă de cocos, pâine prăjită, banane verzi, struguri, mărar;
► IG 40: fulgi de ovăz, unt de arahide fără zahăr, prune uscate, suc de morcov.

Între 55 și 110
Alimente cu indice glicemic ridicat:

► IG 110: bere;
► IG 100: glucoză;
► IG 95: cartofi prăjiți, făină de orez;
► IG 90: făină albă;
► IG 85: popcorn;
► IG 70: zahăr, orez, băuturi carbogazoase, chipsuri, mămăligă;
► IG 65: făină semiintegrală, pâine de secară, pâine neagră, porumb, ananas în sirop;
► IG 60: banane, castane, făină integrală, pizza;
► IG 55: ketchup, piersici în sirop, sushi, papaya.
http://www.doctormenci.ro/2011/lista...i-pot-provoca/

Ekaterina 03.10.2012 01:10:33

Cum mancam fara sa ne ingrasam
 
Sugestii binevenite de asociere a alimentelor.

"Unele alimente au nevoie pentru a fi digerate de o cantitate mai mare de energie decat cea pe care o pot ceda. Diferenta energetica necesara metabolizarii acestor alimente este preluata din rezervele lipidice continute in tesutul adipos al corpului.

In acest mod alimentele care contin „calorii negative” contribuie la slabirea fiziologica, naturala, fiind indicate supraponderalilor si obezilor.

Aceste obiceiuri alimentare nu necesită înfometare, sunt firești și pot fi ușor urmate, în cadrul unei diete diversificate – echilibrate și a unui stil de viață sănătos, activ.
Alimente care furnizeaza calorii negative

Fructe: Afine, cirese, visine, prune, mere, pere, caise, mure, coacaze, merisor, aronia, banane, clementine, guava, kiwi, agrise, smochine, kumquat, papaia, piersici, pepene, ananas, zmeura, capsuni, portocale.
Vor fi consumate intotdeauna singure, dimineata, seara si intre mesele principale.

Legume: Varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, telina, fasole verde, cicoare, papadie, andive, sparanghel, vinete, sfecla rosie, morcovi, anghinare, praz, salata, ceapa, ridichi, spanac, dovleac placintar, rosii, napi, fenicul, rucola, usturoi, patrunjel frunze, mazare teci, alge, leustean frunze, salvie, rozmarin, oregano, fenugreek, ardei iute, ardei gras, piper, foi de dafin, capere, scortisoara, ciuperci salbatice sau de cultura. Vor fi consumate in stare cruda sau, dupa caz, preparate prin fierbere in abur, la gratar, gratinate, sotate.
Pot fi asociate intre ele si cu proteinele de origine animala: carne, oua, branza.

Nuci, alune, seminte: nuci, alune de padure, arahide, migdale, nuci macadamia, nuci braziliene, seminte de pin, fistic, nuci de cocos, alune caju, nuci pekan.

Peste – pastrav, somon, cod, calcan, macrou, merlucius, sardina. Preparat la gratar sau in folie pergament la cuptor. Pestele afumat nu este indicat, deoarece fumul contine substanțe cancerigene.
Vor fi consumate cu moderatie circa 50 g/zi (ex: 5-10 mieji de nuca extrasi din coaja imediat inainte de a-i consuma).

Proteine de origine animala: Carne slaba de pui, gaina, fazan, potarniche, bibilica, vita, vitel, bivol, porc, iepure, strut, curca. Carnea se va degresa suplimentar si nu va fi pregatita prin prajire. Poate fi condimentata natural si va fi consumata cu moderatie, de 1 – 2 ori pe saptamana.

Carnea nu va fi asociata cu amidonoase (mamaliga, orez, cartofi, paine), ci cu garnituri de legume grilate, sotate sau crude".
http://www.doctormenci.ro/2011/mit-s...a-ne-ingrasam/

Ekaterina 03.10.2012 01:13:31

Mananca bine si corect!
 
Puternic si sanatos este cel ce se cunoaste pe sine. A ne cunoaste pe noi insine inseamna a ne elibera de scheme care ne-au fost impuse de-a lungul vietii si care nu ne fac bine si ne trag inapoi. Aplicarea unui bun simt elementar poate servi ca reper pentru decoperirea sinelui nostru si imbunatatirea relatiei cu alimentul.

Frugalitatea

Acest lucru poate fi realizat treptat, reducand cu 10-30% din cantitatea alimentelor consumate in timpul zilei. Consumul preponderent de hrana sa se faca in cadrul micului dejun, care nu trebuie niciodata sarit. Supraconsumul este cauza digestiei defectuoase, a proceselor de fermentatie-putrefactie din tractul digestiv, generare de toxine.

Personalizarea stricta a dietei

Suntem unici si inegali in fata alimentelor, asta afirma stiinta nutritiei. De aceea este necesar sa cunoastem cerintele reale ale organismului nostru. Pentru aceasta trebuie sa fim atenti la semnalele pe care organismul ni le transmite.

Nu uitati hrana vie!

Este extrem de benefic sa introducem in dieta noastra macar o parte de legume si fructe crude, testand efectul fiecareia asupra digestiei.

Respectarea principiilor de crononutritie

Adaptarea consumului de alimente in functie de bioritmul zilnic, dar si in functie de anotimp si locul in care traim.

Gatiti in casa si consumati cat mai des alimente gatite

Alimentele de baza, cotidiene, ar trebui gatite in casa. Alimentele la cutie, mancarurile gata preparate ar trebui sa fie consumate numai in caz de urgenta. Daca nu aveti timp sa gatiti in cursul saptamanii puteti prepara, cand timpul va permite, o cantitate mai mare de hrana, care apoi este impartita in portii de vor fi congelate si consumate ulterior.
http://www.doctormenci.ro/2010/mananca-bine-si-corect/

fallen 06.10.2012 21:19:17

Ar fi interesant de stiut cate si chiar care anume legume/fructe se pot asocia in aceiasi farfurie sau la aceiasi masa. Mi se pare ca am auzit un bucatar profesionist zicand ca maxim trei legume pe o farfurie, sau 2 legume si o carne. Dar nu mai stiu daca asta era doar garnitura si nu mai exista si o salata tot din 2, maxim 3 legume. Nu se puneau la socoteala ierburile aromatice, verdeata, condimentele... (uite ca nu stiu daca ceapa si usturoiul sunt ingrediente de baza sau doar de aroma). Ceea ce am constatat pe propria piele e ca nu e foarte bine intotdeauna sa asociem la aceiasi masa o ciorba facuta din 6-7 legume diferite, cu o tocana cam tot din aceleasi 7-8 si o salata din vreo 3-4 dar crude; adica, cam tot ce se gaseste in frigider, in gradina sau in piata la vremea respectiva... Daca vreti o varianta vegetala pentru "pomana porcului". Cu toate ca aceia, consumata la vremea ei (adica de 2-3 ori pe an), o asociere de carne mai grasa cu carnuri mai slabe sau organe, nu e tocmai rea...
Cat despre asocierea proteinelor cu carbohidratii, dintotdeauna a fost ok, acum nu mai e. Sunt de acord, dar ce ne facem ca nimic nu e 100% carbohidrat sau 100% proteina. Laptele unde il incadram? Si cu ce il putem asocia? Painea? Fasolea uscata, e leguma sau proteina? Banana e fruct sau e carbohidrat? Fulgii de cereale, sunt ei sursa de fibre, dar cu siguranta au si carbohidrati, cu ce-i mancam, cu lapte sau cu suc de fructe?
Alimentele de origine animala, nu se asociaza la aceiasi masa sau in aceiasi zi?

Yasmina 06.10.2012 22:05:58

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 474948)
Ar fi interesant de stiut cate si chiar care anume legume/fructe se pot asocia in aceiasi farfurie sau la aceiasi masa. Mi se pare ca am auzit un bucatar profesionist zicand ca maxim trei legume pe o farfurie, sau 2 legume si o carne. Dar nu mai stiu daca asta era doar garnitura si nu mai exista si o salata tot din 2, maxim 3 legume. Nu se puneau la socoteala ierburile aromatice, verdeata, condimentele... (uite ca nu stiu daca ceapa si usturoiul sunt ingrediente de baza sau doar de aroma). Ceea ce am constatat pe propria piele e ca nu e foarte bine intotdeauna sa asociem la aceiasi masa o ciorba facuta din 6-7 legume diferite, cu o tocana cam tot din aceleasi 7-8 si o salata din vreo 3-4 dar crude; adica, cam tot ce se gaseste in frigider, in gradina sau in piata la vremea respectiva... Daca vreti o varianta vegetala pentru "pomana porcului". Cu toate ca aceia, consumata la vremea ei (adica de 2-3 ori pe an), o asociere de carne mai grasa cu carnuri mai slabe sau organe, nu e tocmai rea...
Cat despre asocierea proteinelor cu carbohidratii, dintotdeauna a fost ok, acum nu mai e. Sunt de acord, dar ce ne facem ca nimic nu e 100% carbohidrat sau 100% proteina. Laptele unde il incadram? Si cu ce il putem asocia? Painea? Fasolea uscata, e leguma sau proteina? Banana e fruct sau e carbohidrat? Fulgii de cereale, sunt ei sursa de fibre, dar cu siguranta au si carbohidrati, cu ce-i mancam, cu lapte sau cu suc de fructe?
Alimentele de origine animala, nu se asociaza la aceiasi masa sau in aceiasi zi?

Dar cine poate sa manance la o masa:supa,tocana si salata?
Nu este prea mult totusi?
Adica aceleasi legume in 3 forme diferite??Asta imi aminteste de concursurile de bucatari profesionisti;juriul le recomanda o leguma iar ei pregatesc din ea aperitiv,fel intai,fel doi si desert(inghetata de broccoli).

Ori faci o salata mare cu de toate,ori o supa buna si bogata ori un ghiveci.
Mananci o portie potrivita si gata masa!Daca iti este foame peste alte cateva ore,mai mananci o mica salata,un fruct,un shake,o supa mica.
Metabolismul meu este de acest fel,mananc putin dar mai des decat majoritatea cunoscutilor.Unde pui ca sunt feluri de mancare si cu un indice scazut glicemic sau caloric.

tabitha 09.10.2012 01:45:34

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 474951)
Dar cine poate sa manance la o masa:supa,tocana si salata?
Nu este prea mult totusi?

Da, și eu am renunțat la 3 course menu de când sunt aici în America.
Un singur fel e suficient, doar dacă nu e vreo masă festivă sau ceva ff special.

Hartford 09.10.2012 17:10:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 473821)
Cunoașteți astfel de reguli? Dacă da, le urmați?

Exemple:

- nu consumați fructe imediat după masă, ci așteptați să treacă măcar 1h30
- nu beți apă înainte de masă, în timpul mesei sau imediat după
- hidratați-vă suficient, în jur la 2 litri de apă pe zi
- nu amestecați laptele cu carnea sau ouăle cu carnea
- nu consumați mai mult de un ou pe zi
- șamd

M-aș bucura să aflu de la voi mai multe astfel de exemple, nu neapărat de asociere a tipurilor de hrană, pot fi orice indicații folositoare.

Eu stiu asa:
fructele se consuma pina la amiaza
se poate bea apa inaintea mesei ca asa mananci mai putin:1:
aici cind mergi la restaurant intii te intreaba ce vrei sa bei?
apa se bea cit poti de mult se recomanda 8pahare pe zi eu urasc ca trebuie sa merg la wc f des
carnea fiarta sau pe gratar linga vegetale sau mai putina carne
peste de doau ori pe saptamana
nu mai multe de 2-4 oua intregi(unii folosesc numai albusul) pe saptamana
cunosc persoana care bea un pahar de vin rosu in fiecare zi la masa de prinz
e recomandat intre mese cite un snack( o mana de alune, nuci,eu fac popcorn pe la ora 2)
nu se mai mananca dupa ora 6 seara eventual un pahar de lapte cald

fallen 10.10.2012 20:53:40

Nici noi nu mai mancam 2 -3 feluri de mancare la o masa, mai ales ca al meu e anorexic ( de la mama natura, nu e numai "meritul" meu ca gatesc asa "bine"), mancam ciorba la pranz si felul doi mai pe seara, dar ai mei acasa si inca multi romani inca mai mananca si ciorba si felul 2. Desigur nimeni nu mananca si ghiveci si salata, eventual doar o muratura sau un ardei iute, ceva. Oricum nu mai e ca pe vremuri, cu mese intinse, aperitiv, ciorba, friptura si sarmale, apoi desert, decat poate doar la nunti sau de sarbatori.
Dar acum ca a aparut traditia "bufetului suedez" si la noi, cum e "advisable" sa procedam ? Ca noi (la inceput, cel putin) mai ales cei gurmanzi, cam am facut "pacatul" sa gustam din toate bunatatile alea macar sa ne satisfacem curiozitatea, ceea ce nu cred ca e tocmai bine. Asta daca nu esti conservator sau suspicios, ca altii, ca risti sa pleci de acolo flamand numai de teama de a gusta ceva care arata sau se cheama intr-un fel neconventional.
In ce priveste bautul apei "de foame", sau ca sa umplem stomacul, cica nici asta n-ar fi tocmai ideal, ca ne dilata stomacul pe moment, dar dupa ce se goleste (adica rapid) "cere" iarasi. E bine sa ne hidratam, dar nu sa ne fortam. Nici cum mai zic inca unii prostia ca "nu beau apa ca transpir", sau cum se plangea cineva ca de la hrana uscata cainele lui bea prea multa apa si apoi cere afara (sau nu neaparat).
In fine totul e bine cand se faca cu scopul pentru care a fost creat. Nici apa nu tine loc de mancare, nici mancarea de dragoste, nici postul de altceva, si asa mai departe...

Florin-Ionut 02.12.2012 01:35:55

http://romaniaraw.freeforums.org
 
Cele 3 reguli are combinarii:

1) Cea mai importanta regula: nu combinati grasimi cu zahar (fructoza). Combinarea grasimilor (proteinelor) cu zahar incurajeaza fermentarea. Unii nutritionisti permit combinarea fructelor acide (de ex portocale) cu grasimi (cum ar fi nuci sau avocado). Ideea este ca acidul din fructe ajuta la digestia grasimilor, iar nivelul de zahar din acele fructe nu este prea mare. Example de combinari gresite: curmale cu nuci, fructe uscate cu avocado, avocado cu fructe dulci, o salata de fructe cu nuca de cocos, etc.

2) Nu combinati acizi cu amidonoase. Acizii opresc digestia amidonoaselor in gura, sau o ingreuneaza (si cateodata e dureroasa). Example de combinari gresite: rosii + cartofi (gatiti), clasicul sandwich cu rosii, banane cu portocale. Portocalele sunt foarte acide iar bananele contin amidon chiar si atunci cand sunt foarte coapte. Bananele se combina bine cu fructe care au mai putin acid cum ar fi: mere dulci, mango, etc.

LE: de asemeni, digestia proteinelor implica acizi stomacali. Din acest motiv, amidonoasele nu ar trebui combinate cu proteinele!

3) Nu combinati mai multe tipuri de grasimi la o masa. Alimentele grase sunt destul de dificil de digerat. Cand mai multe tipuri de grasimi sunt prezente la o masa digestia este greoaie. Exemple: nuci cu avocados, nuci cu ulei, cocos cu avocado, cocos cu alte tipuri de nuci, etc.

Ordinea alimentelor:
Putina teorie
Un aliment ce se digera repede trebuie sa astepte intai ca alte alimente, ce se digera mai greu, sa paraseasca stomacul. Acest proces poate dura cateva ore, timp in care, multe dintre ele (mai ales fructele si bazele) incep sa fermenteze producand gaz si chiar alcool. S-a observat ca atunci cand mancam cate un singur aliment odata intreaga masa se digera "in straturi" diferite. Deci, daca 5 tipuri diferite de alimente sunt mancate cate una pe rand, pot exista concomitent pana la 5 tipuri diferite de digestii, cu enzime ce se adapteaza fiecarui aliment in parte! Dar cand cele 5 tipuri de alimente sunt mancate in acelasi timp, mixandu-le ori in farfurie ori in gura, atunci stomacul este umplut cu acelasi amestec, si va dura mult mai mult pana se digera, cu mai multe dificultati desigur. Mai multi fiziologi au confirmat faptul ca digestia se face in "straturi" diferite. Intr-unul din cazuri, un soldat era ranit, cu o deschizatura mare in stomac. Mai multi doctori erau prezenti si au putut studia digestia "pe viu" si au observat ca stomacul lui digera hrana in strate diferite.

Prima data alimentele lichide
Primul lucru ce trebuie inteles este ca intotdeauna trebuie sa incepeti masa cu alimentele lichide/apoase (sucuri, pepene, pere, castravete etc.) si apoi continuati cu alimentele "concentrate". Alimentele apoase sunt digerate rapid, lasand loc pentru cele mai concentrate. Daca mancati in alta ordine si anume: intai alimentele concentrate iar apoi cele apoase (avocado urmat de pepene), cel mai probabil fructul va sta in stomac prea mult timp si va fermenta. Cand mananci o felie de pepene pe stomacul gol se digera foarte repede. In cateva minute deja paraseste stomacul. Intelegand asta puteti manca dupa aceea alimente incompatibile (cu pepenele) cum ar fi avocado sau nuci.

Prima data fructele
Mancati intai fructele si apoi legumele sau alimentele mai concentrate. Multe persoane aleg o salata mare sau un sandwich si apoi un fruct, dupa care se plang ca fructul le-a creat gaze. Pentru a evita asta, mancati intai fructul si apoi restul alimentelor.

Intai fructele acide
Fructele acide includ: citricele, ananasul, kiwi, rosiile, etc. Mancand aceste fructe la sfarsitul mesei va cauza indigestie unor persoane. Este mai bine sa le mancati inaintea altor tipuri de fructe.

O singura exceptie: puteti incepe cu nuci sau avocado (sau alt tip de proteine) si apoi urmati cu vegetale (dar nimic altceva.) Vegetalele nu au tendinta sa fermenteze deci se va digera bine.

In concluzie, idealul ramane calea naturala: MANANCA UN SINGUR ALIMENT ODATA!

Traducere dupa: Frederic Patenaude - Raw Secrets

Hartford 02.12.2012 03:25:34

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 475784)
Nici noi nu mai mancam 2 -3 feluri de mancare la o masa, mai ales ca al meu e anorexic ( de la mama natura, nu e numai "meritul" meu ca gatesc asa "bine"), mancam ciorba la pranz si felul doi mai pe seara, dar ai mei acasa si inca multi romani inca mai mananca si ciorba si felul 2. Desigur nimeni nu mananca si ghiveci si salata, eventual doar o muratura sau un ardei iute, ceva. Oricum nu mai e ca pe vremuri, cu mese intinse, aperitiv, ciorba, friptura si sarmale, apoi desert, decat poate doar la nunti sau de sarbatori.
Dar acum ca a aparut traditia "bufetului suedez" si la noi, cum e "advisable" sa procedam ? Ca noi (la inceput, cel putin) mai ales cei gurmanzi, cam am facut "pacatul" sa gustam din toate bunatatile alea macar sa ne satisfacem curiozitatea, ceea ce nu cred ca e tocmai bine. Asta daca nu esti conservator sau suspicios, ca altii, ca risti sa pleci de acolo flamand numai de teama de a gusta ceva care arata sau se cheama intr-un fel neconventional.
In ce priveste bautul apei "de foame", sau ca sa umplem stomacul, cica nici asta n-ar fi tocmai ideal, ca ne dilata stomacul pe moment, dar dupa ce se goleste (adica rapid) "cere" iarasi. E bine sa ne hidratam, dar nu sa ne fortam. Nici cum mai zic inca unii prostia ca "nu beau apa ca transpir", sau cum se plangea cineva ca de la hrana uscata cainele lui bea prea multa apa si apoi cere afara (sau nu neaparat).
In fine totul e bine cand se faca cu scopul pentru care a fost creat. Nici apa nu tine loc de mancare, nici mancarea de dragoste, nici postul de altceva, si asa mai departe...

eu stiu ca prin transpiratie eliminam toxinele nu? asa ca e bine sa bem apa cat putem

Yasmina 02.12.2012 05:58:10

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 475784)
Nici noi nu mai mancam 2 -3 feluri de mancare la o masa, mai ales ca al meu e anorexic ( de la mama natura, nu e numai "meritul" meu ca gatesc asa "bine"), mancam ciorba la pranz si felul doi mai pe seara, dar ai mei acasa si inca multi romani inca mai mananca si ciorba si felul 2. Desigur nimeni nu mananca si ghiveci si salata, eventual doar o muratura sau un ardei iute, ceva. Oricum nu mai e ca pe vremuri, cu mese intinse, aperitiv, ciorba, friptura si sarmale, apoi desert, decat poate doar la nunti sau de sarbatori.
Dar acum ca a aparut traditia "bufetului suedez" si la noi, cum e "advisable" sa procedam ? Ca noi (la inceput, cel putin) mai ales cei gurmanzi, cam am facut "pacatul" sa gustam din toate bunatatile alea macar sa ne satisfacem curiozitatea, ceea ce nu cred ca e tocmai bine. Asta daca nu esti conservator sau suspicios, ca altii, ca risti sa pleci de acolo flamand numai de teama de a gusta ceva care arata sau se cheama intr-un fel neconventional.
In ce priveste bautul apei "de foame", sau ca sa umplem stomacul, cica nici asta n-ar fi tocmai ideal, ca ne dilata stomacul pe moment, dar dupa ce se goleste (adica rapid) "cere" iarasi. E bine sa ne hidratam, dar nu sa ne fortam. Nici cum mai zic inca unii prostia ca "nu beau apa ca transpir", sau cum se plangea cineva ca de la hrana uscata cainele lui bea prea multa apa si apoi cere afara (sau nu neaparat).
In fine totul e bine cand se faca cu scopul pentru care a fost creat. Nici apa nu tine loc de mancare, nici mancarea de dragoste, nici postul de altceva, si asa mai departe...

La bufet,este bine intotdeauna sa intrebi ce feluri sunt fiecare(asta daca nu au toate eticheta in dreptul lor).Daca se serveste ceva inedit gen dulceata de ardei iuti cu inghetata de broccoli,ne servim putin de la inceput ca pt degustare iar daca ne-a placut,ne putem
servi mai mult.Asfel ,neplacandu-ne felul respectiv sfarsim aruncand la cos alimentele,ceea ce este risipa.

Sa nu ai surpriza sa alegi ceva nou care dupa aspect si miros pare apetisant,dar in realitate intra in contradictie cu gusturile tale.De exemplu,acolo unde se servesc tot felul de fructe de mare care unora nu le plac,sau picioare de broasca,supa de broasca testoasa,creier sau matze de animale...(eeewwwiiiuuu).
Mai nou,sunt in voga si viermii sau insectele crocante,sau trase in ciocolata.
Deci mai bine intrebam,ca sa nu suferim dupa acea o indigestie pe fond mental :60:

Cel mai mult ma enerveaza unele restaurante care isi vand ciorbele sau alte feluri ca vegetariene,cand de fapt sunt gatite cu zeama de carne.Eu pot sa fac diferenta.

celestial_pottery 02.12.2012 09:24:02

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 485559)
La bufet,este bine intotdeauna sa intrebi ce feluri sunt fiecare(asta daca nu au toate eticheta in dreptul lor).Daca se serveste ceva inedit gen dulceata de ardei iuti cu inghetata de broccoli,ne servim putin de la inceput ca pt degustare iar daca ne-a placut,ne putem
servi mai mult.Asfel ,neplacandu-ne felul respectiv sfarsim aruncand la cos alimentele,ceea ce este risipa.

Sa nu ai surpriza sa alegi ceva nou care dupa aspect si miros pare apetisant,dar in realitate intra in contradictie cu gusturile tale.De exemplu,acolo unde se servesc tot felul de fructe de mare care unora nu le plac,sau picioare de broasca,supa de broasca testoasa,creier sau matze de animale...(eeewwwiiiuuu).
Mai nou,sunt in voga si viermii sau insectele crocante,sau trase in ciocolata.
Deci mai bine intrebam,ca sa nu suferim dupa acea o indigestie pe fond mental :60:

Cel mai mult ma enerveaza unele restaurante care isi vand ciorbele sau alte feluri ca vegetariene,cand de fapt sunt gatite cu zeama de carne.Eu pot sa fac diferenta.

Delicioase...evident, fara ciocolata. Cat despre faza cu ciorbele vindute ca vegetariene: minciuna si hotie. Nu stiu cum e in State, dar in Romania abunda asemnea practici.

Yasmina 02.12.2012 09:31:01

Citat:

În prealabil postat de celestial_pottery (Post 485566)
Delicioase...evident, fara ciocolata. Cat despre faza cu ciorbele vindute ca vegetariene: minciuna si hotie. Nu stiu cum e in State, dar in Romania abunda asemnea practici.

Aici nu neaparat din hotie,ci din ignoranta.
Ei zic ca daca o mancare contine numai legume,fara bucati de carne,dar gatita cu zeama de carne=este vegetariana.Pfffff...

heaven 02.12.2012 13:48:44

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 485567)
Aici nu neaparat din hotie,ci din ignoranta.
Ei zic ca daca o mancare contine numai legume,fara bucati de carne,dar gatita cu zeama de carne=este vegetariana.Pfffff...

O persoana care are ani de stil vegetarian in spate va detecta nu doar aroma carnii din mancare,ci si un loc in care s-a gatit carne,dupa miros si va simti repulsie fata de un aliment in care,chiar daca nu exista carne propriu-zis,exista aroma ei,oricat de vaga.
Am patit mai demult intr-un restaurant sa imi aduca o astfel de ciorba de legume in care se fiersese si carne ( sau ciuperci fripte pe gratarul pe care se gatise si carne)...evident am returnat-o chelnerului.De atunci m-am invatat sa intreb de fiecare data cu ce este preparata acea ciorbita de legume si sunt foarte atenta la tot ce mi se pune in farfurie.

heaven 02.12.2012 14:12:12

PS:Cineva ma intrebasem mai demult si imi cer scuze ca nu am apucat sa raspund,cum anume ar putea suplimenta proteina animala in perioadele de post...personal imi iau proteina din urmatoarele alimente:

-caju,migdale,nuci (lasate in apa de seara pana dimineata sunt mult mai usor digerabile si au un gust mult mai bun),seminte (de preferat fara sare si prajite prea mult sau chiar deloc),fistic;
-naut,linte,fasole,mazare,grau (recomand si germenii de grau,linte,schinduf,mazare etc),mei,hrisca,ovaz,quinoa ;
-ciuperci ,brocoli,conopida,spanac,sparanghel ;
-spirulina (de preferat pudra si nu pastile,o gasiti in reteaua magazinelor Paradisul Verde),se spune despre aceasta alga si chlorella ca sunt alimente totale si au foarte multe beneficii pentru sanatate.Puteti citi aici mai multe despre ele: http://bucuriebunastarehrisca.blogsp...tati-doze.html .

AlinB 02.12.2012 22:04:36

Chestia asta cu spirulina la capsule, si chiar indicatiile de administrare de pe blogul ala cu 1-5 grame/zi sunt absolut ridicole.

Argumentele la fel:

"spirulina (comparata gram pe gram) contine de 12 ori mai multe proteine decat carnea de vita"

Carnea de vita are cca. 18% proteine, inmultiti cu 12 si vedeti ridicolul.

In plus relevanta are continutul de proteine, atat timp cat doza este de 1-5 grame pe zi?
Chiar si la un continut de 50% proteine (exagerat de mult, nimic din regnul vegetal nu are acest continut de proteine), inseamna 0.5-2.5 grame de proteine la un necesar zilnic in jur de 40g sau mai mult.

Restul - afirmatii in majoritate partinitoare si fara nici un studiu stiintific la baza, doar ca sa sprijine o industrie menita sa faca bani pe spinarea celor care "naturismul" a ajuns o obsesie suprarationala.

E la fel de ridicol ca si cand ai consuma spanac uscat si maruntit la capsule de 1g (fie si 5 capsule pe zi) crezand ca ai sa ai parte de beneficiile consumului (real) de spanac.

heaven 03.12.2012 06:38:48

Nu stiu sa desfac in procente si sa analizez compozitia alimentelor mentionate,insa spirulina contine intr-adevar,pe langa multe alte beneficii si o cantitate de proteina ridicata.
La randul meu am recomandat spirulina pudra si nu pastilele.Deasemenea mai am de facut o mentiune: pentru cei care doresc sa isi mentina greutatea corporala sau chiar sa slabeasca,se ia cu jumatate de ora inainte de masa,iar daca se doreste efectul invers,se ia cu jumatate de ora dupa masa.
Eu fac sport si chiar o parte din instructorii cu care fac aceste sedinte sunt vegetarieni convinsi,iar in schimb consuma alimentele pe care vi le-am descris mai sus.Diferenta o vezi pe modul in care se defineste musculatura,care este dealtfel prima care o ia la vale si se diminueaza atunci cand ai deficit de proteina.
Toate persoanele pe care le cunosc si sunt vegetariene arata cu mult mai tinere decat varsta din buletin si au o energie debordanta (am ocazia sa vad diferenta asta printre cei care fac sport).Sigur ca nu doar faptul ca sunt vegetariene contribuie la acest aspect,ci si faptul ca au grija sa manance sanatos (degeaba mananci "de post" daca in schimb alimentatia ta abunda de coloranti,E-uri de toate felurile,zahar sau indulcitori,grasimi nesanatoase etc) si bineinteles sportul,care este sanatate curata.
Iar revenind la spirulina,una dintre catelusele mele,care este destul de in varsta s-a imbolnavit de cancer anul acesta.Bineinteles ca am operat-o pentru a fi extirpata tumora,insa,in paralel,chiar de dinainte de operatie am trecut-o pe un regim drastic in care am introdus spirulina,chlorella si niste ceaiuri de plante (intern) si tincturi (extern,le aplicam pe tumora inainte de operatie).Spre uimirea medicilor,desi a fost o operatie foarte grea,iar taietura foarte mare,s-a refacut uimitor de repede,fara nici un fel de complicatii,infectii,desi erau expectate la cat de urata era operatia.Tratamentul l-am continuat pana in prezent,iar acum are 8 luni de la operatie si este bine,nu a recidivat.
Eu am impartasit din experienta mea si a celor pe care ii cunosc,acum fiecare procedeaza dupa cum considera cu informatia primita.

Florin-Ionut 03.12.2012 10:01:48

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 485607)
PS:Cineva ma intrebasem mai demult si imi cer scuze ca nu am apucat sa raspund,cum anume ar putea suplimenta proteina animala in perioadele de post...personal imi iau proteina din urmatoarele alimente:

-caju,migdale,nuci (lasate in apa de seara pana dimineata sunt mult mai usor digerabile si au un gust mult mai bun),seminte (de preferat fara sare si prajite prea mult sau chiar deloc),fistic;
-naut,linte,fasole,mazare,grau (recomand si germenii de grau,linte,schinduf,mazare etc),mei,hrisca,ovaz,quinoa ;
-ciuperci ,brocoli,conopida,spanac,sparanghel ;
-spirulina (de preferat pudra si nu pastile,o gasiti in reteaua magazinelor Paradisul Verde),se spune despre aceasta alga si chlorella ca sunt alimente totale si au foarte multe beneficii pentru sanatate.Puteti citi aici mai multe despre ele: http://bucuriebunastarehrisca.blogsp...tati-doze.html .

Aș adăuga amaranthul pe care noi îl gătim împreună cu quinoa și ciuperci. E tot din America de Sud, ca și quinoa, iar dacă nu mă înșel are calități mai generoase.

Yasmina 03.12.2012 10:19:22

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 485841)
Aș adăuga amaranthul pe care noi îl gătim împreună cu quinoa și ciuperci. E tot din America de Sud, ca și quinoa, iar dacă nu mă înșel are calități mai generoase.

Cu toate ca se cultiva de 8.000 de ani,eu nu am vazut in Romania,iar aici prea putin(nu stiu cum sa-l pregatesc,sau nu stiu daca-mi place).
Am mancat quinoa ,insa cand mi-am gatit eu nu mi-a placut cum a iesit...
Apropos,adaugati si reteta!

Florin-Ionut 03.12.2012 10:41:11

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 485846)
Cu toate ca se cultiva de 8.000 de ani,eu nu am vazut in Romania,iar aici prea putin(nu stiu cum sa-l pregatesc,sau nu stiu daca-mi place).
Am mancat quinoa ,insa cand mi-am gatit eu nu mi-a placut cum a iesit...
Apropos,adaugati si reteta!

Se prepară la fel ca orezul, hrișca, lintea șamd.

Cel mai gustos e făcut în suc de roșii zdrobite la blender împreună cu gogoșarii. Se pune cam o parte de amaranth + quinoa la trei părți de lichid. La fiert se adaugă și ciupercile cu ceapă verde sau cum o fi, după gust, iar sarea la urmă. După vreo 15 minute, se oprește focul și se presoară pătrunjel și eventual mărar.

E adevărat că nu e un aliment care se găsește oriunde. Pe aici sursele locale sînt: Enigma, Miracolul plantelor și Plafar. Se poate comanda și de pe net. O pungă de 500g e cam 11 lei, deci e mult mai ieftin decît quinoa.

AlinB 03.12.2012 11:23:07

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 485826)
Nu stiu sa desfac in procente si sa analizez compozitia alimentelor mentionate,insa spirulina contine intr-adevar,pe langa multe alte beneficii si o cantitate de proteina ridicata.
La randul meu am recomandat spirulina pudra si nu pastilele.

Pastilele contin pudra.
Problema, daca n-ai inteles, este cantitatea.
Cateva grame de spirulina pe zi nu fac o diferenta semnificativa decat la buzunar (dar una negativa, ca nu e ieftina deloc).
Irelevant continutul de proteine atat timp cat nu reprezinta nici 5% din necesarul zilnic

Citat:

Deasemenea mai am de facut o mentiune: pentru cei care doresc sa isi mentina greutatea corporala sau chiar sa slabeasca,se ia cu jumatate de ora inainte de masa,iar daca se doreste efectul invers,se ia cu jumatate de ora dupa masa.
Afirmatie bazata pe ce studii?

Citat:

Diferenta o vezi pe modul in care se defineste musculatura,care este dealtfel prima care o ia la vale si se diminueaza atunci cand ai deficit de proteina.
Foarte adevarat.
La fel si in cazul curelor de slabire.
Sportul totusi ajuta la mentinerea masei musculare (in cazul curelor de slabire cand necesarul proteic este totusi asigurat).

AlinB 03.12.2012 11:30:48

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 485846)
Am mancat quinoa ,insa cand mi-am gatit eu nu mi-a placut cum a iesit...

Mi se pare cel putin ciudat vegetarianismul care se bazeaza pe surse exotice.

Yasmina 03.12.2012 17:52:51

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 485862)
Mi se pare cel putin ciudat vegetarianismul care se bazeaza pe surse exotice.

Nu este vina mea ca romanii nu cultiva decat cartofi si fasole!
Mai sunt si altele lasate de Domnul!

fallen 11.03.2013 21:05:10

alimente care produc mai multa serotonina?
 
Iata ca omul cat traiste invata. Oare de asta ne simtim mai bine, gindim mai lucid in perioadele cind tinem post si consumam mai mult proteine vegetale? Mai sunt asemenea alimente care sa ne stimuleze productia de serotonina, care intretine starea de bine a organsimului si a carei lipsa, insuficienta sau consumare rapida duce la dezechilibre ale starilor psihice?


Ora este GMT +3. Ora este acum 20:02:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.