Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   dilema (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1698)

BoDo4u 02.05.2007 12:44:50

fratele meu se insoara cu o fata iar mie imi place de sora celei fete.Ce as putea sa fac?Am pute fi impreuna?

odin 02.05.2007 13:07:02

Citat:

În prealabil postat de BoDo4u
fratele meu se insoara cu o fata iar mie imi place de sora celei fete.Ce as putea sa fac?Am pute fi impreuna?

Nu este nici o problema... din pct. de vedere civil. Din pct. de vedere bisericesc este, pt. ca, desi nu vorbim de legaturi de sange, vorbim de grade de inrudire, care sunt oprite pana la al 5-lea nivel (cel putin asa stiam eu). Ma documentez si revin...

odin 02.05.2007 13:08:39

Am gasit ceva:

`Membrii a două familii încuscrite nu se pot căsători până la al cincilea grad, inclusiv. Membrii a trei familii încuscrite nu se pot căsători până la al treilea grad, inclusiv, după sinodul patriarhal din Constantinopol, din anul 997.
Înrudire spirituala, din botez si cununie, intre nași, fini și rudele lor. Căsătoria cu rude spirituale este oprita până la gradul al treilea inclusiv. Nu se pot casatori nașul cu fina, cu mama sau cu fiica finei. Nu se pot căsători finul cu fiica nașului și fiul nașului cu fiica finei.
Înrudirea prin adopțiune (înfiere) se oprește de la căsătorie până la gradul al treilea, inclusiv. În toate cazurile cei doi tineri, dimpreună cu părinții lor, sunt datori să consulte pe preot și să asculte întru totul de rânduiala Bisericii fixata de Sfinții Părinți și păstrată cu atâta sfințenie de înaintașii noștri`

vsovi 02.05.2007 13:36:32

se poate, mie mi se pare ca se poate ca doi fratzi sa se casatoreasca cu doua surori. Practic tu nu ai de ce sa fi considerat frate cu mirele decat in familia parintzilor, in rest independentza noii familii primeaza asupra relatziei de fratzietate, deci mie mi se pare ca nemaifiind fratzi intradevar cealalta casatorie cu sora miresei devine posibila.:satisfied:

odin 02.05.2007 13:45:12

Ai ceva canoane bisericesti, pt. ca omul intreaba din pct. asta de vedere, care confirma ceea ce zici tu? Parerea mea este ca se poate casatori frate cu sora (:p), dar nu asta e ideea, nu?

vsovi 02.05.2007 14:01:31

Citat:

În prealabil postat de odin
Ai ceva canoane bisericesti, pt. ca omul intreaba din pct. asta de vedere, care confirma ceea ce zici tu? Parerea mea este ca se poate casatori frate cu sora (:p), dar nu asta e ideea, nu?

poi tocmai ca eu incercam sa explic cum ca ei nemaifiind frate si sora se cam pot casatorii...
Frate cu sora nu se poate ... asha parca zice canonul.

vsovi 02.05.2007 14:09:04

Citat:

În prealabil postat de vsovi
Citat:

În prealabil postat de odin

poi tocmai ca eu incercam sa explic cum ca ei nemaifiind frate si sora se cam pot casatorii...
Frate cu sora nu se poate ... asha parca zice canonul.

Adica, sigur nu s-ar putea casatorii fratzi dintr-o familie cu surori din alta in cazul in care s-ar casatorii intre ei unii din parintzii lor ei devanind fratzi si surori, cu totzii, inainte de casatorie. In cazul lor, neshtiind ce se zice la canoane, decat aproximativ si parca ele interzic si acest caz, totusi mie mi se pare ca se poate deoarece relatzia de cetatzean casatorit primeaza fatza de cea de fratzietate si fostul frate ar putea-o lua de sotzie pe sora miresei...:dozingoff:

2io 03.05.2007 00:12:41

Citat:

În prealabil postat de vsovi
Adica, sigur nu s-ar putea casatorii fratzi dintr-o familie cu surori din alta in cazul in care s-ar casatorii intre ei unii din parintzii lor ei devanind fratzi si surori, cu totzii, inainte de casatorie. In cazul lor, neshtiind ce se zice la canoane, decat aproximativ si parca ele interzic si acest caz, totusi mie mi se pare ca se poate deoarece relatzia de cetatzean casatorit primeaza fatza de cea de fratzietate si fostul frate ar putea-o lua de sotzie pe sora miresei...

Da, dar în ortodoxia trăită, este bine să nu facă fiecare după cum i se pare ci să facă ascultare de Dumnezeu care S-a descoperit în Biblie, în scrierile Sfintilor Părinti si care ne vorbeste prin duhovnic.

Iar eu, legat direct de acest subiect, nu am idee si nici nu doresc să-mi dau cu părerea.

Doamne ajută!
Ionut

shoc 03.05.2007 19:30:22

Citat:

În prealabil postat de BoDo4u

Este pacat din punct de vedere bisericesc.
Avand in vedere ca el a cunoscut-o primul pe cea care iti va fi cumnata e mai bine sa renunti la idee si la alte planuri( mai ales ca va avea loc o nunta-deci relatia lor e mult prea avansata).
Bafta!
:)
Anamaria

Nitro 03.05.2007 22:42:29

Ei , gandi-ti prea "incuiat" :P
Dar te pui pe treaba , poti reusit ;)
Tehnic nu e pacat daca va casatoriti amandoi simultan :D

Astfel , cand u te casatoresti , viitoarea nora nu e inca nora , si vice versa :) so daca faceti nunta simultan , merge si nu mai e nici un pacat :) ( faceti si economie la nunta ;;)

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:59:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.