Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Doctrina sociala: Fiscalitatea crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17888)

Mihnea Dragomir 07.05.2015 11:31:43

Doctrina sociala: Fiscalitatea crestina
 
Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 590415)
Cica vor ai nostri sa dea acum o lege ca pers fizice autorizate (pfa) sa plateasca impozite ( si asigurari) la salariul mediu pe economie pe ultimii 5 ani...( indiferent ca au castigat sau nu atatia bani )... pana acum se platea impozit doar la venitul pe care il declarai, iar Cas era fix, in fctie tot de venitul realizat. Nu-i vrba ca si pe asta a trebuit sa-l platim retroactiv pe cativa ani in urma, si cu penalizari, ca n-am stiut de la inceput ca tb platit :(...
( probabil au gandit oamenii ca daca ai declarat venit x lei pe an, dar ti-ai luat casa si masina...e ceva putred la mijloc, ia hai sa le confiscam noi daca nu platesc...si uite asa trebuie persoanele susceptibile sa isi instraineze ( doneze) posesiunile rudelor, eventual, cei casatoriti sa divorteze si sa le lase sotiilor, iar cei care nu s-au casatorit inca sa nu se mai casatoreasca, ca sa nu se puna sechestru si pe bunurile sotiei :(....)

Textul ridica o problema: Pe de o parte, crestinii au datoria sa isi plateasca impozitele. Pe de alta parte, asa cum exista o teologie morala a cetatenilor crestini, exista o teologie morala si a statelor crestine. Datoriei crestine de plata a banilor datorati Cezarului i se contrapune o datorie a Cezarului insusi de a stabili un nivel rezonabil al impozitarii. Desigur, cea mai buna replica este ca statele au incetat de mult a fi state crestine si, in Europa cel putin, cu cateva exceptii (Ungaria, Malta, in anumita masura Germania), morala crestina nu mai este mentionata in Constitutii drept fundament. Un aspect al acestei decrestinari este si cresterea nivelului fiscalitatii la cote niciodata atinse in istorie, pe vremea statelor crestine (si chiar a statelor musulmane, precum Imperiul Otoman). Dar ce ar putea insemna, mai exact, "nivel rezonabil al fiscalitatii" ? Ne poate ajuta doctrina sociala a Bisericii Catolice sa ne dam seama care ar putea fi acest nivel ? Si ce se intampla daca nivelul este depasit ? Iata un subiect pentru acest topic.

AlinB 07.05.2015 12:55:28

Pai ar trebui sa incepi cu o istorie a fiscalitatii, ce taxe se plateau si cat reprezentau ele din venit ca sa putem avea o comparatie cu prezentul.

Eu pot sa contribui la partea cu prezentul.

In prezent angajatii platesc 43% din salariu sub forma de taxe.
Restul, trece prin furcile TVA -ului care duce venitul practic la 46%
Pe urma vin taxele locale (masina, teren, locuinta) + accizele pe benzina - care reprezinta cca. 1/2 din valoare si se reflecta si in pretul produselor, care si ele au nevoie de transport si probabil si alte "maruntisuri" care imi scap acum.

Taxe indirecte gen: scoala e gratuita dar trebuie renovata pe banii parintilor, cumparat mobilier, etc.
Medicii sunt insuficienti si prost platiti, daca vrei sa-ti rezolvi problema, mai esti taxat si prin spaga.
etc.


Deci actualmente taxarea este undeva la 60% din venit daca nu mai bine.

Ceva mai ieftin scapa cei cu PFA -uri sau microintreprinderi
Scapau de fapt, nu stiu daca s-a apropbat Noul Cod Fiscal care prevede ca din 2016 PFA -urile vor plati si ei taxe si impozite undeva la 46% din venit net insa (aici depinde cat reuseste sa strecoare fiecare, legal, cheltuieli in sarcina PFA -ului, probabil nu cine stie ce oricum) iar microintreprinderile ori angajeaza ori vor fi taxate substantial.

DragosP 07.05.2015 13:44:27

PFA-ul nu mai e de multișor nici o sfârâială.
Mai ales de când, cică, te ia anaf-ul la întrebări dacă dai "prea multe" facturi unei singure entități. Rezultând că practic tu ești angajat acolo și vrei doar să-l fentezi pe el, statul, de plata după pofta inimii lui a hangaralelor unui angajat.

AlinB 07.05.2015 13:49:17

Pai pot sa te intrebe pana faci spume la gura.
Nu aveau o baza legislativa ca sa-ti interzica asta.

Nici acum nu vor avea. Ca sa-ti interzica.
Dar vor avea, ca sa te taxeze la fel ca si cand ai fi salariat.


Ora este GMT +3. Ora este acum 18:20:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.