Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Decodificarea Sfintei Scripturi - Adevărul este ascuns în Cuvânt (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=20139)

Seraphim7 24.12.2024 23:11:59

Decodificarea Sfintei Scripturi - Adevărul este ascuns în Cuvânt

Decodificarea Sfintei Scripturi - Adevărul este ascuns în Cuvânt

(Dacă tot nu petrec sau colind seara asta, vă colind cu o postare:) )

Știu că pare un titlu de emisiune de pe History Channel sau de roman scris de Dan Brown.Însă vom încercă să dezvoltăm pe o filieră mai conspirativă anumite evenimente,pe care desigur majoritatea le cunoaștem din Biblie, însă de data aceasta vom schimb optica și unghiul din care ne situăm asupra lor.

Practic trecem de la tv alb-negru direct la ochelari VR sau 3D.

Până la urmă textul este același, doar noi suntem cei care trebuie să ne deschidem ochii.

Aceste viziunii mai deschise și abordări mai neconvenționale exista desigur la multe persoane și nu-i nevoie de texte biblice pentru a le fundamenta.

Însă pentru majoritatea persoanelor care își bazează sistemul de credințe pe Biblie,este indicat ca tot prin ea să convingi asupra anumitor aspecte.

Tocmai de aceea în general am studiat Biblia și o studiez in continuare, pentru a imi găsi în cadrul ei baze solide în vederea justificării unor realități sau credințe pe care in mod natural le am sau le-am dezvoltat.

Plus că aceste realități sau evenimente sunt și au fost dovedite, cercetate și existente de-a lungul istoriei.

Practic Biblia doar le confirmă.

A folosi textul biblic in vedere manipulării și a propagandei atât politice cât și religioase în scopuri egoiste prin inducerea confuziei, fricii și a controlului a fost și este metoda cea mai utilizată de-a lungul istoriei și încă este de majoritatea puterilor umane care ne țin în această stare și au în continuare acest interes.

Însă viziunile care ies din acest tipar sunt imediat înlăturate și catalogate ca pură conspirație sau erezie, condamnate imediat.

TREZIREA IN CONȘTIINȚA,este tocmai aducerea în LUMINĂ a ADEVĂRULUI.

Acest adevăr este și a fost mereu in fața noastră însă ne-a fost prezentat că MINCIUNĂ.

Fiindcă tocmai această minciună a lor care ne este prezentata ca adevăr este adevărata închisoare.

Ieșirea din “Matrix” nu este și nici nu trebuie sa fie de natură politică sau religioasă,ci este 100% o ieșire din minciună.

Trezirea este una a conștiinței,a gândirii și a raportării noastre la existență.

După ce acest lucru se întâmplă, vechile sisteme vor cădea de la sine,nu neapărat în mod violent sau prin război.

Fiindcă violența,crimele, războiul și toate aceste elemente ale distrugerii vor dispărea din natura noastră umană.

Toate de aici pleacă….

Să începem cu câteva aspecte neluate în seamă tocmai care arată doar o insesizabilă “nuanță” pe care o luam așa fabulos,poetic etc.

Așa cum am menționat într-o postare recentă,nu faceți greșeala de a interpreta anumite passje din Biblie doar așa fictiv, și doar pe altele literar.

Unele pasaje chiar nu se doresc a fi parabole ,mai ales în vechiul testament.

Iată un text foarte interesant din Iov….

Iov 41:12-16, 18-21, 23-24, 26-27 VDC
[12] Vreau să mai vorbesc iarăși de mădularele lui și de tăria lui, și de frumusețea ÎNTOCMIRII lui. [13] Cine-i va putea ridica VEȘMÂNTUL? Cine va putea pătrunde între fălcile lui? [14] Cine va putea deschide PORȚILE gurii lui? Șirurile dinților lui cât sunt de înspăimântătoare! [15] SCUTURILE lui mărețe și puternice sunt UNITE ÎMPREUNĂ ca printr-o PECETE; [16] se țin unul de altul și nici aerul n-ar putea trece printre ele.
[18] Strănuturile lui fac să strălucească lumina; ochii lui sunt ca geana zorilor.

[19] Din gura lui ȚÂȘNESC FLĂCĂRI, scapără scântei de foc din ea. [20] Din nările lui IESE FUM, ca dintr-un vas care fierbe, ca dintr-o căldare fierbinte. [21] Suflarea lui aprinde cărbunii și gura lui ARUNCĂ FLĂCĂRI.
[23] Părțile lui cele cărnoase se țin împreună, ca TURNATE PE EL, neclintite. [24] Inima lui este tare ca piatra, tare ca piatra de moară care stă dedesubt.
[26] Degeaba este lovit cu sabia; căci sulița, săgeata și pavăza nu folosesc la nimic. [27] Pentru el, fierul este ca paiul, arama, ca lemnul putred.

Iov 41:30, 32 VDC
[30] Sub pântecele lui sunt ȚEPI ASCUȚIȚI: ai zice că este o grapă întinsă peste noroi.
[32] În urmă, el lasă o CĂRARE LUMINOASĂ, și adâncul pare ca pletele unui bătrân.

Descrierea face referire la Leviatan.

Nu o sa abordez acum Leviatanul din punct de vedere teologic.

Deasemenea nu voi face nici asocierea lui cu un dragon sau monstru marin.

Pur și simplu ne raportăm la textul dat așa cum este.

Acuma să ne gândim cum ar descrie oameni care n-au văzut niciodată un submarin,avion sau orice alt obiect construit de om…

Tocmai prin elemente asociate unui animal dar care conțin și alte fenomene supranaturale sau ale naturii sau ale omului atribuite acelei construcții artificiale,care ei cred că este un monstru sau animal nemaivăzut.

Citiți cu atenție și veți observa foarte mulți termeni care ar fi folosiți pentru a descrie un obiect artificial modern de către cineva care vede pentru prima dată așa ceva.

Termeni precum “țâșnesc flăcări”,”iese fum”,”cărare luminoasă”,”țepi ascuțiți” etc.

Toți acești termeni descriu cu mare acuratețe orice construcție aviatică din prezent.

De menționat că textul din Iov a fost plasat că fiind scris in perioada 2000-1500 î.Hr.

Acuma eu nu doresc neapărat să lansez speculații deja existente în anumite cercuri,care folosesc și interpretează textul biblic in această manieră.

Eu doar ofer aceste pasaje și anumite opinii sau teorii și las pe fiecare să se raporteze cum dorește.

Plus că asemenea descrieri există și în alte texte sacre sau vechi, însă deocamdată mă rezum doar la Biblie.

Așa, să continuăm….

2 Împăraților 2:11 VDC
[11] Pe când mergeau ei vorbind, iată că un CAR DE FOC și niște CAI DE FOC i-au despărțit pe unul de altul, și Ilie s-a ÎNĂLȚAT LA CER într-un VÂRTEJ DE VÂNT.

Celebrul pasaj cu “răpirea” la Cer a profetului Ilie.

Se vede destul de clar că această răpire nu a fost una așa în spirit,ci una foarte reală într-un mod destul de tehnologic.

Adică carul de foc cu siguranță a fost o construcție reală.

Acest vârtej de vânt iarăși contribuie la efectul produs de acea navă.

Te și duce gândul la acele filme SF când acele nave grandioase împrăștie aerul cu putere înainte să dispară în spațiu.

Iată că Biblia vorbește despre asta cu mii de ani înainte.

Mai jos vă ofer unul din cele mai superbe descrieri ale Sfintei Scripturi cu privire la natura supranaturală și tehnologia dumnezeiasca, însă care transcende spiritualul și se cufundă în materia umană și terestră.

Deși este in text asociat în mod clasic din punct de vedere teologic cu o viziune a profetului cu privire la tronul ceresc și îngerii care îl înconjoară…

Este mai mult de atât…. Recent am aprofundat acest pasaj și va recomand să-l consultați in totalitate fiindcă este ABSOLUT SUPERB.

Ezechiel 1:4-6, 9, 11-17, 19, 21, 24, 27-28 VDC
[4] M-am uitat și iată că au venit de la miazănoapte un VÂNT NĂPRASNIC, un NOR GROS și un SNOP DE FOC, care răspândea de jur împrejur o LUMINĂ STRĂLUCITOARE, în mijlocul căreia lucea ca o aramă lustruită, care ieșea din MIJLOCUL FOCULUI. [5] Tot în mijloc, se mai vedeau patru făpturi vii, a căror înfățișare avea o asemănare omenească. [6] Fiecare din ele avea PATRU FEȚE și fiecare avea PATRU ARIPI.
[9] Aripile lor erau prinse una de alta. Și când mergeau, nu se întorceau în nicio parte, ci fiecare mergea drept înainte.
[11] Aripile fiecăreia erau întinse în sus, așa că două din aripile lor ajungeau până la cele învecinate, iar două le acopereau trupurile. [12] Fiecare mergea drept înainte, și anume încotro le mâna duhul să meargă, într-acolo mergeau, iar în mersul lor nu se întorceau în nicio parte. [13] În mijlocul acestor făpturi vii era ceva ca niște CĂRBUNI DE FOC APRINȘI, care ardeau, și ceva ca niște făclii umbla încoace și încolo printre aceste făpturi vii; focul acesta arunca o LUMINĂ STRĂLUCITOARE și din el IEȘEAU FULGERE. [14] Făpturile vii însă, când alergau și se întorceau, ERAU CA FULGERUL. [15] Mă uitam la aceste făpturi vii și iată că pe pământ, afară de făpturile vii, era o ROATĂ la fiecare din cele patru fețe ale lor. [16] Înfățișarea ACESTOR ROȚI și MATERIALUL din care ERAU FĂCUTE păreau de crisolit și toate patru aveau ACEEAȘI ÎNTOCMIRE. Înfățișarea și alcătuirea lor erau de așa fel, încât FIECARE ROATĂ părea că este în mijlocul unei ALTE ROȚI. [17] Când mergeau, alergau pe toate cele patru laturi ale lor și nu se întorceau deloc în mersul lor.
[19] Când mergeau făpturile vii, mergeau și roțile pe lângă ele și, când se ridicau făpturile vii de la pământ, se ridicau și roțile.
[21] Când mergeau făpturile vii, mergeau și roțile; când se opreau ele, se opreau și roțile; când se RIDICAU DE PE PĂMÂNT, SE RIDICAU ȘI ROȚILE; căci DUHUL făpturilor vii ERA ÎN ROȚI.
[24] Când umblau, am auzit VÂJÂITUL ARIPILOR lor ca vâjâitul unor ape mari și ca glasul Celui Atotputernic. Când mergeau, era un VUIET GĂLĂGIOS, ca al unei oștiri, iar când se opreau, își lăsau aripile în jos.
[27] Am mai văzut iarăși o lucire de ARAMĂ LUSTRUITĂ, ca niște foc, înăuntrul căruia era omul acesta și care strălucea de jur împrejur; de la chipul rărunchilor lui până sus și de la chipul rărunchilor lui până jos, am văzut ca un fel de foc și, de jur împrejur, era înconjurat cu o lumină strălucitoare. [28] Ca înfățișarea curcubeului, care stă în nor într-o zi de ploaie, așa era și înfățișarea acestei lumini strălucitoare care-l înconjura. Astfel era arătarea slavei Domnului. Când am văzut-o, am căzut cu fața la pământ și am auzit glasul Unuia care vorbea.

Repet,o descriere absolut fabuloasă,cu niște detalii cu totul spectaculoasele și foarte tehnice.

Vom continua cu pasaje absolut superbe despre tehnologia lui Dumnezeu,care este absolut una reală , după cum vedem în Biblie,iar Împărăția lui va veni destul de concret,nu doar așa în duh.

Cercetați scripturile dragii mei!!!

VEȚI FI UIMIȚI CE GĂSIȚI IN SFÂNTA SCRIPTURA

CRĂCIUN FERICIT!

Andrew 25.12.2024 09:08:06

Ceea ce ai mentionat tu in legatura cu Rotile in care Duhul Sfânt era, sunt practic formele ingerilor asa cum au fost văzute de însuși profetul Enoh atunci cand, pentru moment a trecut la cele vesnice.

Cartea lui Enoh este un text deseori considerat apocrif (în afara versiunii obișnuite a relatărilor Biblice), aceasta considerare realizandu-se pe baza faptului ca oamenii nu ar înțelege anumite texte / pasaje de acolo.

MineaPeter 26.12.2024 07:46:20

Crăciun Binecuvântat!
Puterea tehnologică atinsă de om este o mică imitație și parte din ceea ce poate să facă Dumnezeu. Descoperirile făcute de om sunt din preaplinul legilor și puterilor Creației pe care Domnul le-a stabilit. Să NU uităm că El este deasupra noastră din toate punctele de vedere!

Andrew 26.12.2024 09:53:15

Citat:

În prealabil postat de MineaPeter (Post 680076)
Crăciun Binecuvântat!
Puterea tehnologică atinsă de om este o mică imitație și parte din ceea ce poate să facă Dumnezeu. Descoperirile făcute de om sunt din preaplinul legilor și puterilor Creației pe care Domnul le-a stabilit. Să NU uităm că El este deasupra noastră din toate punctele de vedere!

Foarte adevărat! Ceea ce noi descoperim tehnologic sunt doar un fragment (și și acela e mare ca unitate de masura) din Infinita putere și preaplinul Creației realizate de Dumnezeu.

Crăciun binecuvântat, asemenea :)

Seraphim7 25.04.2026 12:15:40

Deși consider Credința un element fundamental, chiar în lipsa dovezilor.

Practic atunci strălucește cel mai tare,și atunci vezi cine este autentic și sincer.

Însă dacă Credința vine însoțită și de dovezi,nu face decât să o întărească și să îi dea “putere” și energie pentru a continua.

Îmi propun în continuare o investigare a Vechiului Testament,și mai precis a istoriei pe care acesta o prezintă.

Majoritatea credincioșilor vor lua LITERAL tot ce este scris în Biblie și poate nu greșesc absolut deloc.

Însă să vedem ce s-a găsit concret, istoric, arheologic, referitor la textul biblic și evenimentele sale.

În această incursiune nu mă voi referi la “ce nu” s-a găsit,ci doar la ce “s-a găsit”, așa că ne vom concentra pe cele mai mari descoperiri care vor face direct trimitere la textului Vechiului Testament și practic îl confirmă.

Ne vom baza pe mai multe surse,de la dovezi arheologice precum clădiri, inscripții, obiecte etc.

Și deasemenea menționări în textele vremii din surse diferite, adică dacă Biblia are o cronologie exactă a ei, trebuie să vedem ce spun și alte popoare în cărțile lor.

Una dintre cele mai relevante dovezi arheologice(non biblice )concrete care confirmă existența istorică a unui stat ISRAEL!

1.Stela lui Merneptah!

Practic un monument de granit, ridicat de Merneptah,fiul lui Ramses 2,un faraon care a trăit cu vreo 1200 de ani înaintea lui Hristos.

„Israelul este pustiit, sămânța lui nu mai este”.

Deci este dovada supremă că statul Israel exista și era suficient de puternic, pentru a fi menționat de faraon,acum 3300 de ani!

Prima atestare istorică dinafara Bibliei a poporului și statului Israel!

Deci ipoteza conspirației că Biblia și poporul Israel sunt o ficțiune și un popor construit pe mit, cam cade,din moment ce un faraon le recunoaște existența acum 3000 de ani!

Mai jos avem un unul dintre multele evenimente biblice care descriu conflicte.

Iosua 11:10-11 VDC
[10] La întoarcere și în același timp, Iosua a luat Hațorul și a trecut prin sabie pe împăratul lui. Hațorul era mai înainte capitala tuturor acestor împărății. [11] Au trecut prin ascuțișul sabiei și au nimicit cu desăvârșire pe toți cei ce se găseau în el: n-a rămas nimic din ce avea suflare de viață și au pus foc Hațorului.

Însă acesta a fost confirmat prin dovezi arheologice concrete, descoperire la

2.Situl arheologic Tel Hazor,

din nordul Galileii.

Pasajele biblice descriu cu acuratețe ce au găsit cercetătorii acelui sit.

Mergem mai departe cu un alt eveniment din Vechiul Testament, regăsibil în 2Regi capitolul 3.

Dovada arheologica a acestui eveniment este o altă Stela, datată în jurul secolului 9 î.Hr.

3.Stela lui Meșa!

Acest Mesa era un rege al Moabului care se bătea cu regii Israelului.

Din nou , înfrângerea Israelului practic îi confirmă din nou existența.

Iata cele mai importante pasaje din acest monument din bazalt negru:

„Omri a fost regele Israelului și a asuprit Moabul timp de multe zile, căci [zeul] Kemoș era mâniat pe țara sa. Iar fiul său i-a urmat și a zis și el: 'Voi asupri Moabul'.”

Însă cel mai șocant element este , prima mențiune dinafara Bibliei a numelui lui Dumnezeu,

YHWH

„Și am luat de acolo [din cetatea Nebo] vasele lui YHWH (Iahve) și le-am târât înaintea lui Kemoș.”

Continuăm cu următoarele…

Seraphim7 27.04.2026 11:13:58

Deși am menționat deseori că anumite aspecte din Biblie sunt interpretate simbolic, parabolic, alegoric chiar de unii rabini și teologi, totuși asta nu înseamnă că nu se investighează și cercetează date concrete.

De exemplu,David devine din ce in ce mai REAL!

Solomon și primul Templu la fel…

Însă este riscant să fabulezi fără a avea încă dovezi solide.

Iar asta nu înseamnă că negi textul biblic,ci pur și simplu te raportezi la el de pe diferite niveluri de interpretare!

Credința este utilă pentru a înțelege aspectele ascunse, nevăzute și care sunt destinate să rămână așa!

Însă pentru aspectele concrete, reale este necesară rațiunea și rigoarea ea!

Iar dacă David se conturează extrem de bine ca un personaj nu doar biblic,cu și un conducător real a unui Regat, așa cum am văzut, recunoscut de istorie și de inamicii sai.

Nu putem decât să așteptăm să iasă la iveală urmașul său Solomon și Templul lui Dumnezeu!

La fel de reale și concrete!

Deci,hai să ne concentrăm acum pe STARUL,MVP-ul Vechiului Testament,care după cum vom vedea,nu este doar un personaj “biblic”, fictiv, alegoric sau cel mai mare poet al umanității (Psalmii înainte de rugăciune,sunt poezie pură,de cea mai înaltă calitate).

A existat DAVID,cu adevărat?

1.Stela de la Tel Dan

„...l-am ucis pe [Ioram], fiul lui [Ahab], regele lui Israel, și l-am ucis pe [Ahazi]yahu, fiul lui [Ioram], REGELE CASEI LUI DAVID…”

O altă stela, datată tot în secolul 9 ,la aproximativ 150 de ani, după moartea lui David.

Ridicata deasemenea de dușmanii Israelului,de data asta de în rege aramean, presupus a fi Hazael din Damasc.

Iar pe acea stela apare pentru prima dată într-un context nebiblic, istoric numele de “CASA LUI DAVID”.

Mi se pare destul de cert, adică dacă inamicii îți cunosc identitatea, înseamnă că te cunosc după cea reală nu după cea fictivă.

2.Stela lui Mesa

Revenim la această stela, strict pentru aceasta menține:

„...iar CASA LUI [D]AVID locuia în Horonaim…”

Practic sunt doua surse diferite,care menționează același lucru.

CASA LUI DAVID!

Și nu sunt surse evreiești!

Ci surse ale dușmanilor și inamicilor lor!

Lăsăm deocamdată pe David, însă vom reveni la el.

Mergem mai departe cu un alt document și artefact istoric.

1.Prisma lui Sanherib

Avem din nou alți dușmani ai Israelului,de data asta regele asirian Sanherib,care s-a lăudat și el că i-a bătut pe evrei.

Practic dacă evreii nu-și luau bătaie,era greu să-i identifici in istorie.

Referința biblică:

2 Împăraților 18:14-16 VDC
[14] Ezechia, împăratul lui Iuda, a trimis să spună împăratului Asiriei la Lachis: „Am greșit! Depărtează-te de mine. Ce vei pune asupra mea, voi purta.” Și împăratul Asiriei a cerut lui Ezechia, împăratul lui Iuda, trei sute de talanți de argint și TREIZECI de TALANȚI de aur.
[15] Ezechia a dat TOT ARGINTUL care se afla în Casa Domnului și în VISTIERIILE casei împăratului. [16] Atunci a luat Ezechia, împăratul lui Iuda, și a dat împăratului Asiriei AURUL cu care acoperise UȘILE și ușorii TEMPLULUI DOMNULUI.

Echivalentul datat pe prismă:

„...Teroarea copleșitoare a măreției mele l-a doborât pe Ezechia... El mi-a trimis mai târziu la Ninive, orașul meu domnesc, 30 DE TALANȚI DE AUR, 800 de talanți de argint, pietre prețioase, antimoniu, blocuri mari de piatră roșie, paturi de fildeș, scaune de fildeș, piei de elefant, fildeș, lemn de abanos, lemn de cimișir și tot felul de comori prețioase.”

Practic 1 la 1 !

În continuare textul de pe prismă:

„Cât despre EZECHIA IUDEUL (Ha-za-qi-a-ú Ia-ú-da-a-a), el nu s-a supus jugului meu. Am asediat 46 de orașe ale sale fortificate, cu ziduri, și nenumărate sate mici din împrejurimile lor...
Pe el însuși [pe Ezechia], l-am închis în Ierusalim (Ur-sa-li-im-mu), orașul său regal, ca pe o pasăre într-o colivie. Am RIDICAT FORTIFICAȚII împotriva lui și am făcut ca ieșirea pe poarta orașului său să fie un lucru de neconceput pentru el.”

Echivalentul biblic:

2 Împăraților 18:13 VDC
[13] În al paisprezecelea an al împăratului EZECHIA, SANHERIB, împăratul ASIRIEI, s-a suit împotriva tuturor cetăților întărite din Iuda și a pus stăpânire pe ele.

Isaia 37:33 VDC
[33] De aceea așa vorbește Domnul despre împăratul Asiriei: ‘El nu va intra în cetatea aceasta, nu va arunca săgeți în ea, nu-i va sta înainte cu scuturi și nu va RIDICA ÎNTĂRITURI de ȘANȚURI împotriva ei.

Pasajul de mai jos a fost deasemenea confirmat de săpături arheologice “Tunelul lui EZECHIA”

2 Cronici 32:30 VDC
[30] Tot Ezechia a astupat și gura de sus a apelor Ghihon și le-a adus în jos, spre apus de cetatea lui David. Ezechia a izbutit în toate lucrările lui.

Însă rezultatul bătăliei este următorul:

2 Împăraților 19:35-37 VDC
[35] În noaptea aceea, a ieșit îngerul Domnului și a ucis în tabăra asirienilor o sută optzeci și cinci de mii de oameni. Și, când s-au sculat dimineața, iată că toți erau niște trupuri moarte. [36] Atunci, Sanherib, împăratul Asiriei, și-a ridicat tabăra, a plecat și s-a întors și a locuit la Ninive. [37] Și, pe când se închina în casa dumnezeului său Nisroc, Adramelec și Șarețer, fiii săi, l-au ucis cu sabia și au fugit în țara Ararat. Și în locul lui a domnit fiul său Esar-Hadon.

Practic prisma vorbește doar despre atacul inițial, însă nu menționează vreo victorie a asirienilor, fiindcă aceștia s-au retras.

Totuși uneori precizia textului biblic,este uimitoare când este confruntat cu alte documente oficiale istorice, arheologice ale altor popoare.

2.Cilindrul lui Cyrus (539 î.Hr.)

Aici vorbim despre primul act oficial privind drepturile omului.

„Am adunat TOATE POPOARELE lor [pe care babilonienii le deportaseră] și le-am ÎNAPOIAT locuințele lor... am LĂSAT ca TOȚI ZEII pe care i-am dus în diverse cetăți să se ÎNTOARCĂ în LOCURILE lor SFINTE și să aibă LOCAȘURI VEȘNICE .”

Deci ceva concret, istoric, dovedit…

Dacă citeai asta doar in biblie, ziceai că este basm:

Ezra 1:1-3 VDC
[1] În cel dintâi an al lui CIRUS, ÎMPĂRATUL PERUȘILOR, ca să se împlinească cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, împăratul perșilor, care a PUS să se FACĂ prin VIU GRAI și prin SCRIS VESTIREA ACEASTA în TOATĂ ÎMPĂRĂȚIA lui: [2] „Așa vorbește Cirus, împăratul perșilor: ‘Domnul Dumnezeul cerurilor mi-a dat toate ÎMPĂRĂȚIILE PĂMÂNTULUI și mi-a poruncit să-I ZIDESC o CASĂ la Ierusalim, în Iuda. [3] Cine dintre voi este din poporul Lui? Dumnezeul lui să fie cu el și să se suie la IERUSALIM, în Iuda, și să ZIDEASCĂ acolo CASA DOMNULUI Dumnezeului lui Israel! El este adevăratul Dumnezeu, care locuiește la Ierusalim.

Vedem pasaj concret în care se înapoiază obiectele de cult furate,conform decretului!

Ezra 1:7 VDC
[7] Împăratul Cirus a DAT ÎNAPOI UNELTELE CASEI DOMNULUI pe care le LUASE NEBUCADNEȚAR din Ierusalim și le pusese în casa dumnezeului său.

Practic Cyrus folosește exact opusul deportării, și lasă fiecare popor să se repatrieze, să-și cinstească zeii, să-și facă temple etc.

Seraphim7 27.04.2026 13:15:55

Trecem acum la treburi care nu au nevoie neapărat de alte texte pentru a confirma,ci pur și simplu au rămas întipărită în locul respectiv.

Începem cu celebrul POTOP!

Așa cum am spus nu trebuie să luăm Biblia ca un set de instrucțiuni de asamblare unui accelerator de particule, precum cel de la CERN.

Deci, dacă coborâm puțin “rigoarea” vom găsi practic acuratețe în aproape tot ce descrie, însă interpretând în concordanță cu vremurile în care era scrisă.

1.POTOPUL

Epopeea lui Ghilgameș:

„Om din Șuruppak, fiu al lui Ubara-Tutu,
Dărâmă-ți casa, CONSTRUIEȘTE o CORABIE!
PĂRĂSEȘTE AVUȚIA, caută viața!
DISPREȚUIEȘTE BUNURILE, SALVEAZĂ -ȚI sufletul!
Urcă în CORABIE SEMINȚELE a TOT ce e VIU .”

„Când se iviră zorile, un NOR NEGRU se ridică de la orizont...
Tot ce era luminos se preschimbă în întuneric.
Niciun frate nu-și mai vedea fratele,
OAMENII DIN CER nu se mai puteau recunoaște.
Chiar și ZEII se ÎNFRICOȘARĂ de POTOP,
Se retraseră și URCARĂ în CERUL lui ANU .”

„La ivirea celei de-a ȘAPTEA ZI,
Am scos un PORUMBEL și i-am dat DRUMUL;
PORUMBELULUI a PLECAT, dar s-a ÎNTORS:
Negăsind un loc unde să se așeze, s-a întors.
Am scos o RÂNDUNICĂ și i-am dat DRUMUL;
Rândunica a PLECAT, dar s-a ÎNTORS...
Am scos un CORB și i-am dat DRUMUL;
Corbul a PLECAT și, văzând că APELE s-au SCURS,
A MÂNCAT, a CRONCĂNIT și NU s-a mai ÎNTORS .”

„Am pregătit o JERTFĂ pe VÂRFUL MUNTELUI...
Zeii au simțit mireasma,
Zeii au simțit mireasma cea dulce,
Zeii s-au strâns ca muștele deasupra celui ce jertfea.”

Nu are rost să mai aduc echivalentul biblic fiindcă toată lumea știe povestea lui Noe.

Însă putem observa că sunt aproape identice!

A avut loc în realitate acest eveniment?

Da, însă nu a acoperit TOT Pământul,ci doar parțial zone din el.

Cauza?

“Încălzirea globală”,sau mai exact topirea ghețarilor!

Marea Mediterană a crescut,a forțat și spart Bosforul și intrând cu o forță ,zic ei,de 200 de ori mai mare decât Cascada Niagara (trebuie să mergem să o vedem că nu știm cât de tare curge).

Și lacul nostru, Marea Neagra a crescut instant cu 100 de metri!

Aproape o suprafață cât jumatea din suprafața României sau chiar mai mult,a fost imediat inundată.

Dovada?

Ăla ce a descoperit titanicul a găsit în marea neagră,la 90 de metri adâncime urme de așezări umane acolo.

Dovada 2

Alt arheolog de asta,a găsit în Mesopotamia,2.5 metri grosime de urme de “mâl”, argilă pură lipsit de orice artefact,iar sub el urme de CIVILIZAȚIE.

Practic doar o inundație de catastrofe gigantice putea produce așa ceva.

Deci,Potopul a fost!

Despre Arcă sau Corabie, rămâne de văzut, logic trebuie să fie pe vârful unui munte,ARARAT(Turcia).

Însă după cum am văzut și în celelalte afirmații ale bibliei, acestea sunt destul de precise.

Dacă zice ARARAT,este destul de posibil să fie ceva acolo.

2.Sodoma și Gomora

Alt episod din Geneza , deasemenea extrem de popular tocmai prin combinația de depravare și distrugere, temele centrale ale umanității și rețeta preferă a oricui film,carte sau chiar viața de zi cu zi!

Aici intră în scenă,

Situl Arheologic Tall el-Hammam (Iordania)

Ne aflăm în anul 1650 î.Hr.

Sodoma sau cetatea respectiva descoperită acolo,este înconjurată de ziduri groase,este mai mare decât Ierusalim de 10 ori.

Practic este metropolă pe lângă un sat, față de Ierusalim.

(Oamenii erau moderni, cosmopoliți,aveau parade LGBT, mașini sburătoare,și sateliți direct pe Lună,ce sa mai apogeul civilizației.)

Însă ce au găsit acolo arheologii au cercetătorii este ȘOCANT!

Ceramică vitrificată: S-au găsit fragmente de oale a căror suprafață exterioară a fost transformată în sticlă. Pentru ca lutul să se topească astfel, este nevoie de temperaturi de peste 2000°C. Niciun cuptor de acum 3600 de ani nu putea atinge această temperatură.

Cuarț șocat: Micro-fracturi în granulele de cuarț care apar doar sub o presiune imensă (echivalentă cu o explozie nucleară sau un impact de meteorit).

Nanodiamante și sferule de fier: Particule microscopice care se formează instantaneu în urma presiunii și căldurii extreme produse de un impact cosmic.

Deci,nici o bombă atomică, nucleară sau impact de meteorit nu făcea așa ceva.

Problema?

Nu există un crater care sa indice vreun meteorit sau alt obiect cosmic căzut acolo!

Explicația științifică?

Un obiect cosmic a explodat la câțiva km deasupra solului și unda de șoc a evaporat tot!

Deasemenea toată sarea din apa s-a evaporat și solidificat!

Toate pungile de gaz metan,bitum,sulf au fost activate de acea explozie, astfel a apărut și focul în peisaj.

Din nou, Biblia explică un eveniment real!

Seraphim7 27.04.2026 18:01:46

Înainte de a merge mai departe cu acest demers in care arătăm că anumite fapte din Vechiul Testament sunt reale și s-au întâmplat,deci Vechiul Testament nu-i doar o colecție de fabule, legende,legi fără sens și alte asemenea.

Ci este practic o Revelație,sau mai degrabă REVELAȚIA!

Deci dacă faptele descrise de Revelație sunt reale,hai sa vedem puțin și Teologia Pură a Revelației.

Ce învăța de fapt aceasta Revelație?

Cum îl vedea pe Dumnezeu această Revelație?

Cum vedea Lumea,Universul, celelalte religii,popoare etc.

Adică mare parte știm, însă majoritatea o știm doar in raport cu Creștinismul.

Ei bine noi vom investiga mai degrabă înainte de apariția Creștinismului, pentru a nu intră iar în conflict cu dogmele acestuia.

Fiindcă, așa cum am mai spus de multe ori,este o mare diferență când privești Vechiul Testament prin ochii Creștinismului,și cu totul altceva când îl privești prin ochii Iudaismului.

Ei bine,eu îl voi privi cu un ochi creștin și cu unul evreu, pentru a păstra un echilibru.

Însă în această prezentare îl voi prezenta pur în viziunea iudaică, eventual cu unele completări “creștine”.

În general când un creștin aude că Dumnezeu este Unic, Absolut, și o Singură Persoană este extrem de ofensat,așa pe degeaba,de parcă cineva îl lovește direct in Cap,și are ceva cu el.

Ca si cum unul ar striga in Napoli că urăște pizza!

Fraților Creștini,doar pentru o persoana crede că Dumnezeu este Unic și o Singură Persoană nu înseamnă că are ceva împotriva Sfintei Treimi!

Monoteismul iudaismului este practic cel mai vechi tip de monoteism și Primul din istoria umanității.

Așa că, ușor cu victimizarea, că nu există doar Creștinii și ortodocșii pe lumea asta.

Fiecare este important și are dreptul să-și exprime și manifeste credința!

SCHEMA YISRAEL

Deuteronomul 6:4 VDC
[4] Ascultă, Israele! DOMNUL DUMNEZEUL nostru este SINGURUL DOMN.

Practic Shema Yisrael este Declarația Supremă de Credință, precum este Crezul în creștinism.

1.ACHDUT - Unicitatea (radicală)lui Dumnezeu

„ EU sunt DOMNUL și NU mai ESTE ALTUL; AFARĂ de MINE NU este DUMNEZEU... EU întocmesc LUMINA și CREEZ ÎNTUNERICUL, Eu fac PACEA și CREEZ RĂUL; EU, Domnul, FAC TOATE aceste lucruri.”

ÎMPOTRIVA DUALISMULUI!

Pasajul de mai sus este ABSOLUT și DEFINITORIU!

Pentru a înțelege că nu există nicio altă forță, ci doar un singur DUMNEZEU!

În iudaism nu există această dualitate bine/rău.

Ea are o singură SURSĂ și anume DUMNEZEU!

Deci tot ce noi definim ca “rău” nu este Satan,este Dumnezeu!

Satan nu este o forță independenta,care se luptă cu Dumnezeu!

Satan nu este “conducătorul” acestei Lumi!

Satan nu are PUTERE,de la el însuși!

DUMNEZEU el este SURSA TUTUROR!

Și așa îi stă bine unui DUMNEZEU Atotputernic să fie el însuși DUAL!

Să conțină in el și Binele și Răul și să le controleze!

2.Brit - Legământul

Geneza 17:7 VDC
[7] Voi pune LEGĂMÂNTUL Meu între MINE și TINE și SĂMÂNȚA ta după tine din NEAM în NEAM; acesta va fi un LEGĂMÂNT VEȘNIC, în puterea căruia EU voi fi DUMNEZEUL TĂU și al ȘEDINȚEI TALE după tine.

În această situație nu ai nevoie să mai cauți absolut NIMIC.

Totul este foarte clar,ai semnat un contract cu Dumnezeu.

Alții semnează contracte cu Diavolul!

Fiecare cum consideră!

În cazul semnării cu Dumnezeu,aceasta se transmite tuturor,și este veșnic…Deci…

Da,ai un Dumnezeu personal, aducă nu un,ci pe însuși Dumnezeu!

Exodul 24:7 VDC
[7] A luat CARTEA LEGĂMÂNTULUI și a CITIT-O în fața POPORULUI. Ei au zis: „ VOM FACE și VOM ASCULTA TOT ce a ZIS DOMNUL .”

Ascultători evreiașii,facem , ascultam TOT!

Normal că faci,dacă ai făcut contract!

Că dacă nu, stă pe capu vostru Dumnezeu, și plătiți dobânzi până va saturați!

Noi le plătim la evrei,ei le plătesc direct la SURSĂ!

3.TORA - Legea - Arborele Vieții (Etz Chaim)

Deuteronomul 30:10-14 VDC
[10] dacă vei asculta de GLASUL DOMNULUI DUMNEZEULUI TĂU, PĂZIND PORUNCILE și RÂNDUIELILE LUI, SCRISE în CARTEA ACEASTA a LEGII, dacă te vei ÎNTOARCE la DOMNUL DUMNEZEUL TĂU din toată INIMA ta și din tot SUFLETUL tău. [11] PORUNCA aceasta pe care ți-o dau eu azi NU ESTE mai PRESUS de PUTERILE TALE, nici DEPARTE de tine. [12] NU ESTE în CER, ca să zici: ‘Cine se va sui pentru noi în cer și să ne-o aducă, pentru ca s-o auzim și s-o împlinim?’ [13] Nu este nici DINCOLO DE MARE, ca să zici: ‘Cine va trece pentru noi dincolo de mare și să ne-o aducă, pentru ca s-o auzim și s-o împlinim?’ [14] Dimpotrivă, ESTE FOARTE APROAPE de tine, în GURĂ ta și în INIMA ta, ca s-o ÎMPLINEȘTI.

Practic Tora sau Legea a venit din Cer pe Pământ,omul nu trebuie să se urce la Dumnezeu, fiindcă a coborât Dumnezeu la om!

Și i-a dat Legea!

O Lege după Puterile lui,direct în Gura și Inima lui.

Psalmul 19:7 VDC
[7] LEGEA DOMNULUI este DESĂVÂRȘITĂ și înviorează sufletul; MĂRTURIA Domnului este ADEVĂRATĂ și dă ÎNȚELEPCIUNE celui neștiutor.

Pentru că este :

DESĂVÂRȘITĂ și ADEVĂRATĂ

În postarea următoare mă voi ocupa de veșnică problemă a faptului că YHWH,era preocupat doar de evrei…

Ei bine nu este așa și vom vedea, că era și este Dumnezeul TUTUROR!

Seraphim7 27.04.2026 18:43:50

Așa,acum să vedem pe unde erau celelalte popoare in acest peisaj al contractului lui Dumnezeu cu poporul evreu.

Erau evreii mai șmecheri decât goymi,aveau ei puteri mai mari,mai multe drepturi?

Sau care era schema?

Păi treaba stă în felul următor, Iudaismul nu a făcut,nu face și nu va face niciodată ce fac celelalte religii, și anume prozelitism, adică să caute să convertească pe cineva,deși acceptă convertirea,dar numai în condiții speciale și din motive reale și bine întemeiate.

Nu aceasta este scopul iudaismului,de a converti lumea la o Religie.

Fiindcă iudaismul practic nu este o Religie,este ceva mai mult de atât.

El este păstrătorul Revelației Primordiale !

El trebuie să ducă mai departe Monoteismul și Numele lui Dumnezeu, până când tot pământul îl va cunoaște în mod direct pe Dumnezeu!

Însă, iudaismul nu excludea nici în trecut,nici acum intervenția lui Dumnezeu înafara iudaismului.

Amos 9:7 VDC
[7] „Nu sunteți voi oare pentru Mine ca și COPIII ETIOPIENILOR, copii ai lui Israel?”, zice Domnul. „N-am scos Eu pe Israel din țara Egiptului ca și pe FILISTENI din CAFTOR și pe SIRIENI din CHIR?

Mai sus vedem cum intervine și în celelalte popoare!

Isaia 42:6 VBRC2020
[6] «Eu, Domnul, te-am CHEMAT în DREPTATE și te-am luat de mână; te-am PĂSTRAT ca să te fac ALIANȚĂ pentru POPOR și LUMINĂ pentru NEAMURI,

Rolul Israelului este mai degrabă pedagogic,nu neapărat de favorit.

El trebuie să ghideze,să fie Farul, fiindcă fiecare om are acces în mod natural la Dumnezeu.

Atâta doar că Israel este păstrătorul!

Țefania 3:9 VDC
[9] Atunci voi da POPOARELOR BUZE curate, ca TOȚI să CHEME NUMELE DOMNULUI, ca să-I SLUJEASCĂ într-un GÂND.

Zaharia 14:9 VDC
[9] Și DOMNUL va fi ÎMPĂRAT peste tot PĂMÂNTUL. În ziua aceea, Domnul va fi SINGURUL DOMN și NUMELE LUI va fi SINGURUL NUME.

Este foarte clar că toată planeta va ajunge in mod implicit să-și cunoască Creatorul!

Chiar și în Vechiul Testament, cunoașterea lui Dumnezeu,era posibilă și celor care nu erau evrei și implicit nu țineau Legea!

Însă există anumite condiții pentru un om să-l cunoască pe Dumnezeu cel Adevărat, indiferent dacă este evreu sau non evreu.

Poate puțini știți,dar Iov, nici măcar nu era evreu și totuși îl cunoștea pe Dumnezeu,iar Dumnezeu spune despre el:

Iov 1:8 VDC
[8] Domnul a zis Satanei: „Ai văzut pe robul Meu Iov? NU ESTE NIMENI CA EL PE PĂMÂNT. Este un om FĂRĂ PRIHANĂ și CURAT la SUFLET, care SE TEME de DUMNEZEU și se ABATE de la RĂU .”

În iudaism Satan este Procurorul lui Dumnezeu, Opoziția dacă vreți.

Practic în iudaism nu a existat o cădere a lui Lucifer,o rebeliune in cer ,sau alte asemenea forme despre care se vorbește în Noul Testament sau creștinism.

În iudaism Satan este un înger creat de Dumnezeu exact in acest SCOP,de a testa Omul!

Toți “demoni”, Satan și alte asemenea funcționează după voința lui Dumnezeu, niciodată de “capul lor”.

Excepția o face când se traduce demoni,referirea la idolii sau zeii altor popoare!

Și acum marea explicație a luptelor spirituale, inclusiv ale mele,și pentru a elimina odată pentru totdeauna ideea că Satan poate controla pe Cineva.

1 Samuel 16:14 VDC
[14] DUHUL DOMNULUI S-a DEPĂRTAT de la SAUL; și a fost MUNCIT de un DUH RĂU, care VENEA de la DOMNUL.

Deci sa fie clar!

DUMNEZEU CONTROLEAZĂ TOTUL!

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:06:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.