Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Infailibilitatea Bisericii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=20344)

iustin_dumitru 26.04.2026 22:54:05

Infailibilitatea Bisericii

In catehism e enuntata infailibilitatea Bisericii , darul de a nu gresi, pentru ca Duhul Sfant este prezent in Biserica .

Capacitatea de a nu gresi nu vine de la oameni, ci de la calauzirea lor de catre Duhul.

Si acesta se refera dupa cum se vede numai la invataturi , nu si la altceva.

Cum ne explicam totusi aparitia unor deviatii in sanul Bisericii si mai ales cum le recunoastem.

Adica cum dintre 2 enunturi unul stim ca vine de la Duhul altul nu.

Cea mai cunoscuta deviatie fiind catolicismul, ulterior aparand insa si alte acuzatii de deviatie intre membrii Bisericii.

Citat:

Puterea de a învata a fost data Bisericii prin porunca Mântuitorului data Apostolilor:
„Mergând învatati toate neamurile” (Matei 28, 19). Strâns legat de aceasta putere este darul
Bisericii de a nu gresi în învatara ei, pentru ca Biserica este „stâlpul si temelia adevarului” (I
Tim. 3, 15). Acest dar, numit si darul infailibilitatii, decurge din prezenta Duhului Sfânt în ea
si se manifesta în chip ordinar prin puterea harica a episcopatului în totalitatea lui, fie ca
reprezinta Biserica în Sinodul ecumenic, fie ca exprima consensul Bisericii împrastiate. Darul
acesta se manifesta însa numai când e vorba de învataturi dogmatice si morale.

cozia 26.04.2026 23:07:38

Citat:

În prealabil postat de iustin_dumitru (Post 684922)
In catehism e enuntata infailibilitatea Bisericii , darul de a nu gresi, pentru ca Duhul Sfant este prezent in Biserica .

Capacitatea de a nu gresi nu vine de la oameni, ci de la calauzirea lor de catre Duhul.

Si acesta se refera dupa cum se vede numai la invataturi , nu si la altceva.

Cum ne explicam totusi aparitia unor deviatii in sanul Bisericii si mai ales cum le recunoastem.

Adica cum dintre 2 enunturi unul stim ca vine de la Duhul altul nu.

Cea mai cunoscuta deviatie fiind catolicismul, ulterior aparand insa si alte acuzatii de deviatie intre membrii Bisericii.

E complicata treaba asta cu deviația.

Eu n am treabă cu ei, deși îmi plac foarte mult catedralele catolice din occident, un permanent obiect de admirație și studiu, ca nu s de colea…

Când ai timp citește din viețile sfinților strict ai lor și din scoateri de duhuri rele din demonizați făcute de preoți ai lor specializați și vei găsi f multe mărturii a manifestării Duhului Sfânt și la ei, nu numai la noi ortodocșii.

Desigur există și exagerări și neadevăruri…însă dacă navighezi cu atenție dai si peste evenimente fenomenale.

iustin_dumitru 27.04.2026 13:18:21

Citat:

În prealabil postat de cozia (Post 684924)
E complicata treaba asta cu deviația.

Eu n am treabă cu ei, deși îmi plac foarte mult catedralele catolice din occident, un permanent obiect de admirație și studiu, ca nu s de colea…

Când ai timp citește din viețile sfinților strict ai lor și din scoateri de duhuri rele din demonizați făcute de preoți ai lor specializați și vei găsi f multe mărturii a manifestării Duhului Sfânt și la ei, nu numai la noi ortodocșii.

Desigur există și exagerări și neadevăruri…însă dacă navighezi cu atenție dai si peste evenimente fenomenale.

Recunosc ca pentru a judeca daca sfintii sunt sau nu in Duhul nu sunt pregatit ,pot fi cirterii care imi scapa

Dar pentru invatatura este destul de clar.

Dogma lui filique, apoi raportul dintre libertate si har, modifica destul de dramatic invatatura de pana atunci a Bisericii , si ar putea fi interpretatat ca erezie ( de invatatura)
sau ca sa nu sune asa urat, nu se recunoaste pecetea Duhului in aceste idei, si drept urmare ele pot duce pe urmasi in ratacire cum s-a si inmtamplat, (vezi reactia protestantilor)

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:07:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.