Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Studiu biblic (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=20373)

m_a_g_d_a 27.05.2026 14:20:59

Studiu biblic

Hristos S-a înălțat!
Voi cum faceți să aprofundați mai mult Biblia?

Inițial voiam să folosesc doar Biblia Anania, dar nu este eficientă; majoritatea comentariilor sunt lingvistice. Mă gândeam să caut cursuri pe subiect de la facultățile de teologie. Era și un manual pentru Noul Testament, online de pr. prof. Cornițescu.

În general, sunt puține sfaturi pe partea de studiu.

Mulțumesc!

Iorest 27.05.2026 15:04:46

Citat:

În prealabil postat de m_a_g_d_a (Post 685217)
Hristos S-a înălțat!

Inițial voiam să folosesc doar Biblia Anania, dar nu este eficientă; majoritatea comentariilor sunt lingvistice. Mă gândeam să caut cursuri pe subiect de la facultățile de teologie. Era și un manual pentru Noul Testament, online de pr. prof. Cornițescu.

Mulțumesc!

Nu prea te ajută să aprofundezi prea mult dacă nu încerci să aplici prin trăire.

CristianR 27.05.2026 17:54:33

Citat:

În prealabil postat de m_a_g_d_a (Post 685217)
Hristos S-a înălțat!

Mulțumesc!

Adevărat S-a înălțat!

Apropo de Părintele Anania, ascultându-i predicile și citindu-i cărțile am aflat că sfinția sa recomanda ca studiul Bibliei să se facă întotdeauna cu povățuitor, motiv pentru care, de altfel, a făcut și acele comentarii la traducerea Scripturii. Cum povățuitori în carne și oase în Biserica Ortodoxă sunt mai rari – cu excepția profesorilor de la Teologie –, cred că ar fi bine să recurgem la tâlcuirile Sfinților Părinți (Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare ș.a.).

În ce mă privește, însă, în ultimii ani descopăr tot mai mult Scriptura în slujbele Bisericii, în rugăciuni și acatiste – deci în viul ei, apropo și de sfatul lui Iorest. Am descoperit că pe Doxologia sunt o mulțime de acatiste, pentru toate sărbătorile, dar și pentru sfinți mai mici; aproape pentru fiecare zi din an. Și ele sunt o fericită îmbinare între Biblie și Tradiție.

Că tot suntem în zilele Înălțării, citește de curiozitate Acatistul Înălțării Domnului – o conectare aici și acum cu Hristos și apostolii.

P.S. Până nu demult, gândeam că Biserica (Ortodoxă) pune prea mult accent pe cult, în detrimentul studiului biblic, motiv pentru care credincioșii ortodocși nu prea au habar de Biblie. Dar am înțeles că Biblia este "ascunsă" în slujbe și că noi nu prea avem habar nici de acestea din urmă, căci dacă am avea, atunci n-am fi ignoranți cu privire la Cuvântul lui Dumnezeu. Trebuie să le redescoperim, cu răbdare și efort, ca să ne bucurăm de comoara din miezul lor, pentru că ele ne ajută nu doar să aflăm despre Dumnezeu, ci efectiv să fim cu El.

CristianR 27.05.2026 18:10:54

Totuși, la o scurtă căutare pe net ("studiu biblic ortodox"), IA de la Google mi-a găsit mai multe resurse interesante. Cum ar fi "Serile biblice" de la Ortodoxia Tinerilor, un sait foarte bogat în materiale, atât video, cât și transcrieri; cu întâlniri pe Zoom, inclusiv cu secțiune de întrebări și răspunsuri.

iustin_dumitru 27.05.2026 18:35:40

1 atașament(e)
Am atașat ceva pt Evanghelia dupa Matei.
Si eu caut și tot la facultate ma gandeam .
Oricum e un stil stiintific scolastic care nu rimează cu sufletul meu
Mai degrabă sfantul Ioan Gura de Aur e mai aproape de spiritul evanghelic , si cu aplicatii in vremea reala de atunci.

Mai sunt și niște cărți oficiale cu predicile de peste an.

Eu insa citesc direct și cel mult as caut anumite pasaje care pot fi interpretate mai deosebit cu ai, pentru a ma duce la interpretări ale diferiților părinți.
Dar as fi curios si un manual de la teologie cum arata , cât de cât ramai cu idei , desi aerul academic ii distruge simplitatea cu care ne a vb Dumnezeu

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:12:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.