ileana61 |
13.03.2008 22:30:01 |
Carol Mircea nu avea niciun drept de succesiune la tron pentru ca a fost nascut din casatoria morganatica a pricepelui Carol, cunoscut ca rege sub numele de Carol al II-lea, si tanara aristocrata romanca Ioana Valentina ( Zizi) Lambrino. Constitutia Romaniei din acea vreme interzicea principelui mostenitor al tronului, sau regelui o astfel de casatorie, mai mult chiar, in ideea ca regele trebuia sa fie un factor de echilibru in viata politica,el nu avea voie sa se inrudeasca in niciun fel cu vreuna din familiile aristocratice romanesti. Din aceste motive, pentru a se putea casatori cu Zizi Lambrino, Carol a renuntat la drepturile sale de print mostenitor in 1918 si in 1919 ( a treia oara a renuntat in 1924 pentru a trai cu amanta sa Elena Lupescu, desi era casatorit cu printesa Elena a Greciei si avea cu aceasta un fiu, pe Mihai). In 1919 familia regala a intervenit, convingandu-l pe Carol sa-si reia drepturile de print mostenitor si anuland casatoria lui cu Zizi Lambrino. Deci, chiar daca aceasta prima casatorie a lui Carol nu ar fi fost anulata, fiul sau cel mare, Carol Mircea Lambrino, nu ar fi putut mosteni tronul, pentru ca tatal sau renuntase la dreptul de succesiune ca sa se casatoreasca cu domnisoara Lambrino.
Si in continuare vreau sa va spun un lucru mai putin cunoscut despre regele Ferdinand, un rege cu adevarat mare , pe care pseudoistoria comunista l-a ingropat in uitare. Ferdinand era catolic ca si unchiul sau Carol I, primul rege al Romaniei, al carui mostenitor a devenit. Si el, pe cand era print mostenitor s-a indragostit, asemeni fiul sau mai tarziu, de o tanara din marea boierime romaneasca , Elena Vacarescu. Nu s-a casatorit cu ea pentru ca uzantele constitutionale nu permiteau acest lucru, dupa cum am spus mai sus,si pentru ca unchiul sau, regele Carol I a intervenit prompt despartindu-i pe indragostiti. Pentru a impiedica o alta relatiei amoroasa nepotrivita, regele Carol l-a casatorit pe Ferdinand cu printesa Maria de Edinburgh, care era protestanta. Aceasta casatorie, dar mai ales hotararea lui Ferdinand de as boteza copiii in religia crestin ortodoxa, asa cum prevedea Constitutia Romaniei pentru mostenitorii tronului nascuti pe pamantul tarii, i-a atras o sanctiune drastica din partea Bisericii Catolice, care accepta casatoriile catolicilor cu crestini de alta confesiune, cu o conditie: copiii nascuti din aceste casatorii sa fie botezati in rit catolic. Din acest motiv lui Ferdinand i s-a interzis taina sfintei impartasanii pana la sfarsitul vietii, ceea ce l-a indurerat f. mult pentru ca era un om profund credincios. Regele Ferdinand a fost impartasit abia pe patul mortii in 1927. Un alt sacrificiu la fel de dureros a fost facut de regele Ferdinad in 1916 cand a acceptat, ca pentru binele Romaniei, sa intre in razboi alaturi de Antanta , deci impotriva tarii sale de bastina, Germania. Ca urmare familia de Hohenzollern, care conducea imperiul german, l-a sters din Cartea sa de aur pe Ferdinand, adica i-a interzis lui si urmasilor lui sa mai poarte numele de Hohenzollern.
Asa ca unii dintre bunii ortodocsi de pe acest forum care se grabesc sa -i arunce in focul iadului pe toti crestinii de alte denominatiuni sa se gandeasca bine, daca ei pot sa-si sacrifice convingerile religioase si legaturile de sange pentru binele unui popor intreg!
Si apropo! Stiati stimati forumisti ca multe din marile personalitati culturale si politice ale Romaniei din trecut si prezent cum sunt Inochentie Micu, Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Gh. Baritiu, Timotei Cipariu, Andrei Muresanu, Ioan Ratiu, Gh. Pop de Basesti, Vasile Lucaciu, George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Ion Agarbiceanu, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Corneliu Coposu si Doina Cornea apartin bisericii greco-catolice ? Asa ca un articol cum este acesta "Uniti cu Roma si rupti de Romania" aparut pe mai multe site-uri ortodoxe este de-a dreptul pervers.
|