razvan_m |
23.05.2008 23:44:12 |
Partea a patra a interviului luat parintelui Acachie de la Scarisoara,pe problema mereu actuala a ecumenismului din BOR:
Citat:
[size=3][color=red]
[/color][/size]
Interviu cu Părintele ACACHIE de la Scărișoara
Miercuri 31 octombrie 2007, de Ioan Enache
Se află în mare lucrare asupra minții omului contemporan mijloacele audio-vizuale, care sunt de manipulare și dominare a conștiințelor, la care se adaugă mijloacele tehnice de control și supraveghere, cardurile de tot felul, buletinele și pașapoartele electronice, telefoanele mobile, microcipurile. Se urmărește nu numai controlul administrativ și de localizare, ci și controlul mental al tuturor oamenilor.
- Acceptarea acestora este o formă de apostazie. Când ai acceptat un buletin electronic cu numele introdus în codul de bare, ai acceptat lepădarea, părăsirea lui Hristos în favoarea Satanei. Acesta este punctul final. Dar se va ajunge și aicea, pentru că pregătirile s-au făcut, unele etape intermediare au fost deja parcurse, buletinele de carton plastifiat există, marea masă a oamenilor va crede că nu e nici o deosebire când pe buletinul de carton va apărea o bandă care ascunde toate datele personale. Semnezi pentru el și îți introduci numele în numărul Fiarei. Aceasta este o mare problemă, pe care eu o tratez foarte simplu: nu-l primesc din motive de conștiință, chiar dacă voi avea de suferit. Să-i pună trei de 7 sau trei de 8, în loc de trei de 6, și atunci îl primesc. Au pus 666 acolo, pentru că este simbolul Antihristului, e clar. Acesta e semnul că s-a întemeiat o altă împărăție. Nu-L dau pe Hristos pentru nimic în lume. Sunt dispus să dau totul pentru Hristos, dar pe El nu îl schimb pe nimic. Nu-L dau! Am libertatea asta? Dacă am această libertate, atunci să-mi fie respectată. Ar fi foarte frumos ca România să intre în Uniunea Europeană cu valorile Ortodoxiei proclamate de pe acoperișuri. Acesta sunt! Mă vreți așa, bine. Dacă nu, n-am nevoie de Uniunea voastră. Dar unde sunt oamenii care să strige asta? Unde sunt parlamentarii creștini ortodocși? Unde sunt românii care gândesc ortodox și românește? Că ortodox și român sunt două noțiuni care se contopesc. Îi incomodează Ortodoxia? Atunci, la revedere! Pentru că nu ne unește nimic cu ei, deci nu avem ce căuta în Uniune. Așa ar trebui să intre vertical românii în Uniunea Europeană. Dar ce să mai discutăm despre asta? Uniunea Europeană îți impune absolut totul. Drepturile omului sunt impuse ca să înlocuiască ordinea divină. O ordine lumească și diavolească în locul ordinei divine. În Constituția europeană nu au acceptat nici măcar cuvântul creștin, nicidecum numele lui Dumnezeu. De aici rezultă că aceasta este o împărăție fără de Hristos. Dacă este o împărăție străină de Hristos și post-creștină, atunci eu nu am nimic comun cu ea. Din punct de vedere spiritual, eu am rămas dezunit de Europa. Numai lumește și trupește, aceasta nu e uniune. Pentru mine este important să-i am pe Sfinții Părinți ca far, să pot trăi mai departe.
- Ați pus problema cât de cât optimist, dar masa mare de oameni a României se află în pericol. La urma urmei nu ne interesează cum gândesc catolicii, facă ale lor la ei. Dar în momentul în care periclitează credința noastră trebuie să devenim atenți, îngrijorați și chiar să-i respingem pe ei și pe slujitorii lor aflați între noi. La fel e și cu ecumenismul pe care îl practică ei și cu regulile pe care le au. Dar atunci când încep să ni le impună nouă, lucrurile se schimbă radical, fiindcă ne periclitează libertatea și mântuirea.
- Dumnezeu respectă libertatea omului cu sfințenie. În centrul creștinismului se află misterul libertății. Hristos spune: „Iată, stau la ușă și bat! De va deschide cineva, voi intra și voi cina cu el și el cu Mine”. El respectă libertatea, de aceea e Dumnezeu. Adeziunea mea la bine sau la rău e legea morală. Dacă fac un bine forțat, acela nu-mi aparține. Dacă fac un păcat forțat de cineva, iar nu-mi aparține. Dacă omul este liber, atunci este el însuși. Forțarea să faci ceva împotriva voinței tale este dictatură și dictatura nu are niciodată viitor, fiindcă nu are legătură cu Dumnezeu, nici cu libertatea.
E adevărat, dar oamenii sunt tare legați de stomac, de câștigurile materiale care pot deveni motive pentru a intra în biserici sincretiste, ecumeniste, noi religii… E posibil, din cauza asta, să-și piardă mântuirea?
- Cei care, pentru stomac, trec la secte, n-au cunoscut niciodată pe Dumnezeu. Poate s-au manifestat „creștinește” în virtutea obiceiurilor, dar n-au gustat niciodată din fericire. Un om care gustă din adevărata fericire, dată de cunoașterea lui Dumnezeu, are reper de întoarcere. Cel care n-a gustat, nu are repere și, pentru un pumn de dolari, se dă pe mâna străinilor de Hristos. Dumnezeu îngăduie acum o cernere, se scutură zgura de pe chipul Ortodoxiei. Trebuie să se vadă care mai sunt oamenii Lui. Și pe vremea Sfântului Ilie, deși apostazia era generală, a anunțat că mai sunt șapte mii care nu și-au plecat genunchii lui Baal. Trebuie să se știe și acum creștinii care nu și-au plecat genunchii lui Baal al acestor vremuri. Și la noi poate sunt șapte mii, și sunt. Dumnezeu, prin cei mai neînțelepți, o să-i răstoarne pe cei înțelepți. Dar, totuși, noi suntem îngrijorați, pentru că unii slujitori din Biserică au ajuns să pactizeze cu vrăjmașii Bisericii și ai lui Hristos. O să fie sminteli foarte multe, că acesta este timpul smintelilor. Preotul primește întreit mandat, să predice, să sfințească și să conducă, iar el face altceva și se expune la o judecată înfricoșătoare. Ce-am făcut eu cu acest întreit mandat? M-am predicat pe mine, am predicat Evanghelia sau erezii? Am dus oamenii la erezie și la iad? Apoi, e înfricoșător ce mi se va întâmpla mie! Acum preoții ies din facultăți cu o credință voalată, că așa îi formează profesorii, și devin numai niște funcționari în parohie. Ce-o să fie cu bieții creștini care au sau vor avea asemenea păstori? E un motiv de mare îngrijorare duhovnicească. Eu înțeleg Ortodoxia ca o curgere continuă de har de la Hristos și această curgere de har vine prin oameni sfinți, precum a fost Părintele Paisie Aghioritul care nu era un erudit, un școlit în cele teologice, dar un mare rugător, un vizionar, un sfânt respectat de poporul grec și de celelalte popoare ortodoxe. Ce e Ortodoxia? Viața vie a Bisericii! Și ce este viu în Biserică? Harul care curge de la Dumnezeu. Ce sunt Sfintele Moaște? Canale ale Duhului Sfânt. Poate să fie un creștin foarte simplu de la țară și harul să curgă prin el și prin acesta să lucreze Dumnezeu și să răstoarne toate rătăcirile așa zișilor înțelepți ai acestei lumi.
- Oare nu suntem capabili să ne trezim decât în situații limită? Țin minte că unii oameni simpli din Ardeal, când au fost forțați la unirea cu Roma, au devenit mărturisitori și martiri, nerenunțând cu nici un chip la Ortodoxie.
- Ardelenii noștri ortodocși, în timpul uniației, au fost treziți de sârbi. Visarion Serai a luat o cruce mare în mână și a mers prin toate satele ardelene, a rostit câteva vorbe simple și i-a întors pe români de la uniație. Ilie Orest, Sava Brancovici, Elena Rareș, Baba Novac, Sfântul Nicodim de la Tismana, au fost sârbi, dar au reprezentat pentru noi, prin excelență, creștinii mărturisitori. De aceea Occidentul i-a și lovit de mai multe ori în istorie. Biserica Ortodoxă Sârbă de astăzi ar trebui luată ca model. Dacă l-au canonizat pe Sfântul Iustin Popovici, au fost foarte serioși. Bisericile ortodoxe slave, cea americană și unele occidentale, desigur, mă refer la cele ortodoxe, l-au acceptat ca sfânt. Oare de ce Biserica Ortodoxă Română nu-l acceptă? Pentru că a scris împotriva ecumenismului? Apoi, el a scris adevărul. El a fost cel mai mare teolog al secolului XX, alături de Părintele Dumitru Stăniloae. Ce a scris Părintele Stăniloae în extensie, a scris și Părintele Iustin, dar sintetic. Sunt ca doi frați în teologie. Am aflat de la niște catolici, într-o oarecare împrejurare, că Papa Ioan Paul II, într-un moment de destindere, a fost întrebat de apropiații săi dacă nu se teme de nimic pe pământ. El ar fi răspuns: „Mă tem de Dumnezeu, că i-am luat locul. Și mă tem de doi oameni de pe pământ care au știut să spună adevărul despre mine: Iustin Popovici de la sârbi și Dumitru Stăniloae din România”. Vorba asta circulă frecvent între catolici. Într-o revistă catolică americană am găsit relatări cum acest papă, Ioan Paul II, a fost în vizită la pieile roșii prin America latină, i-au pus pene în cap, l-au uns cu o făină roșie pe față și a participat la ritualurile lor păgâne, animiste, după care a slujit mesa pe un altar păgân, afirmând el însuși că a făcut o mesă animistă. La fel a procedat la eschimoși, la popoarele orientale, peste tot. În acest caz ne punem întrebarea: ce mai este catolicismul acesta cu care unii vor să se unească? Înfricoșător!
- E ca și cum, în mintea lui imperială, a vrut să le demonstreze tuturor, șamani, animiști, taoiști, yoghini, budiști etc., etc. faptul că religia catolică este un sincretism al tuturor mișcărilor spirituale, că aceasta e religia mondială de care au nevoie toți, una globală și globalizatoare.
- Da. O ciorbă gustoasă! Pare că problema globalizării e rezolvată cu toate popoarele, mai rămân ortodocșii și musulmanii, mai greu de înduplecat. Pe arabi îi „rezolvă” cu bombe, iar pe noi - cu bani. Prin tot felul de programe se pompează bani mulți și vor veni tot mai mulți bani prin care țintesc să vestejească ascetismul ortodocșilor. Din catolicism, posturile au fost scoase de mult. Fără asceză nu te poți apropia de Dumnezeu. Fără post, trupul conduce sufletul. Și noi am intrat acum într-o împărăție cu totul terestră, în care nu mai există Dumnezeu, nici suflet, nici viață veșnică, nici preocupări pentru aceasta. De aceea am formulat aceste gânduri ca un fel de avertizare pentru românii noștri ortodocși.
|
|