Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   Poate mama participa la botezul propriului copil? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5605)

georgeval 10.02.2009 14:16:08

Poate mama participa la botezul propriului copil?
 
Sunt zone in tara in care exista anumite obiceiuri straine de practica Bisericii. Unul este acesta mama nu poate participa la botezul propriului copil, chiar daca acesta este oficiat la 40 de zile dupa nastere. Care sunt argumentele?

georgeval 11.02.2009 20:33:58

Sunt canoane care interzic lucrul acesta???
Eu personal nu am gasit. Si din pacate se practica. Probabil va deveni un obicei al "traditiei".

adorcrysti 12.02.2009 19:50:51

http://www.crestinortodox.ro/forumac...ead.php?t=4465

eduardd 13.02.2009 11:16:44

Se practica si se va mai practica George din pacate.... atata timp cat ne va conduce nu credinta curata si constiinta sanatoasa ci baba Floarea din dealul morii...:43:

Tia 13.02.2009 13:01:53

din cate stiu eu, mama nu are voie in biserica, socotindu-se a fi "necurata". ea trebuie sa stea la usa pe tot parcursul slujbei.

georgeval 13.02.2009 17:18:48

Citat:

În prealabil postat de Tia (Post 116140)
din cate stiu eu, mama nu are voie in biserica, socotindu-se a fi "necurata". ea trebuie sa stea la usa pe tot parcursul slujbei.

Pai daca au trecut cele 40 de zile s-a incheiat perioada de "necuratie". Deci mama are dreptul de a participa la slujba botezului. Mi se pare nefiresc ca persoana care se implica deosebit la nasterea copilui, chiar prin suferinta, sa nu participe la nasterea spirituala a acestuia.

Rafaela 16.02.2009 11:57:18

mama la botez
 
Aceiasi intrebare i-am dat-o si Duhovnicului meu va redau mai jos raspunsul Dlui

Referitor la botez este de absolută necesitate cercetarea Sfintelor Canoane ale Bisericii Ortodoxe, pentru a primi un răspuns clar.
"De va naște femeia, și pruncul este în primejdie (de moarte), după trei sau cinci zile, să se boteze acel prunc, dar se cuvine ca altă femeie botezată și curată să-l alăpteze; iar mama lui nici să nu intre în dormitorul, unde este pruncul, și în general, nici să nu se atingă de el, până ce nu se va curați după patruzeci de zile și va primi de la preot rugăciunea" Canonul Sf. Nichifor 38.
Ce deducem din acest canon?
1. Dacă copilul a primit botezul, reiese că el sa curățit, este curat de toate păcatele sale. Iar mama nu este curată, pentru curățirea obișnuită pe care o are orice femeie după naștere;
2. Mama nu are dreptul, în perioada de necurățenie nici să se atingă, nici măcar să intre în camera în care se află pruncul;
3. Până nu primește rugăciunea de la preot, ea se consideră necurată, deci nevrednică de a intra în biserică, dar și a se atinge de copilul botezat;
4. După obiceiul Bisericii Ortodoxe, rugăciunea este corect de a fi citită numai după ce sa încheiat perioada de curățenie și copilul a fost botezat;
5. Deci nici de cum nu poate intra mama în biserică, neavând rugăciunea săvârșită și perioada de curățenie încheiată;
6. Mai mult ca atât, Biserica interzice prin Sfintele Canoane ca la botez să participe soț și soție. De ce? Pentru că ei devin cumătri între ei, părinți spirituali ai aceluiași copil, cu alte cuvinte, frate și soră. Canonul zice despre preoți: "De nu va fi alt preot, singur, preotul sa-și boteze pruncul său, iar el, sa-l boteze cu alt primitor (naș). Iar el, de va fi primitor (naș) pruncului său, atunci se desparte de femeia sa, adică de mama pruncului, pentru că s-au facut între dinșii cumătri" - Trebnic, 102. Chiar dacă preotul se face primitor al copilului său, el devine un alt grad de rubedenie cu mama copilului, cel spiritual. Tot așa și cei doi părinți, care participă la botez.
7. Așadar, există 2 motive pentru care mama nu are voie să stea în biserică în momentul săvârșirii Botezului, adică necurățenia, sau lipsa de rugăciune, pe care Biserica o săvârșește la sfârșitul botezului și pericolul de a deveni frați duhovnicești cu soțul, prin participarea ambilor la botezului copilului lor.



scrabble 16.02.2009 12:48:47

Citat:

În prealabil postat de Rafaela (Post 116712)
2. Mama nu are dreptul, în perioada de necurățenie nici să se atingă, nici măcar să intre în camera în care se află pruncul;

Nu e un pic extrem? Adica n-are voie nici sa-si tina in brate propriul copil? Si-apoi, daca mama e atat de "murdara", nu suntem cu totii murdari de pacat? N-ar trebui sa nu poata pune mana nimeni pe copil? Ca toti suntem pacatosi.

Sau va referiti la altfel de "murdarie" in privinta mamei?

scrabble 16.02.2009 12:53:20

Si barbatul de ce nu e murdar? Ca e si copilul lui in aceeasi masura.

Rafaela 16.02.2009 13:15:31

Parintele meu duhovnic s-a referit la "murdaria" (cum numesti tu) specific femeilor dupa nastere.
Si eu am fost uimita de cele spuse de Dlui, ce puten face noi, nu puten schimba sf. canoane, bineiteles ca nu se respecta intotalitate regulile.


Ora este GMT +3. Ora este acum 11:06:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.