Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Hotararile Sfantului Sinod pot fi lovite de nulitate? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5674)

costel 17.02.2009 23:11:38

Hotararile Sfantului Sinod pot fi lovite de nulitate?

Hotararile Sfantului Sinod pot fi lovite de nulitate?

Pr. lect. Alexandru Gherasim: "Istoria consemneaza anumite sinoade care au fost convocate ca fiind ecumenice si in cele din urma nerecunoscute de Biserica si catalogate chiar "talharesti". Sinodul de la Efes din 449 a fost numit "talharesc" si indreptat in Sinodul IV Ecumenic de la Calcedon, din 451. Nici Sinodul de la Hieria din 754, unde au participat 338 de episcopi, nu a fost recunoscut. Aceste sinoade au intrunit un numar chiar mai mare de episcopi decat cele proclamate ca fiind ecumenice. Biserica, fiind infailibila, nu a acceptat hotararile lor in materie de credinta, si unele cu fost declarate chiar eretice. Si un sinod poate gresi, dovada ca asupra unor decizii se revine. Ramane emblematica o exprimare dintr-o Marturisire de credinta a Bisericilor Ortodoxe devenita clasica, "Enciclica Patriarhilor Ortodocsi", de la 1848: "In Biserica Ortodoxa n-au putut niciodata, nici patriarhii, nici sinoadele, sa introduca lucruri noi, pentru ca aparatorul religiei este corpul Bisericii, adica poporul insusi, care vrea ca religia sa-i fie vesnic neschimbata si la fel cu a parintilor sai". Aici este vorba de adevarurile de credinta, dar pot exista si decizii care ni se par administrative si care sunt, in acelasi timp, o expresie indirecta a adevarului de credinta."

Mihailc 18.02.2009 00:02:11

Nu pui la grea incercare si la studiu (asta nu e rau). Pana nu apar toate cele cinci volume ale Canonului Ortodoxiei de Ioan Ica jr. e greu de dat un raspuns edificator.

emanuel2007 08.04.2009 21:53:53

foarte bine spus , costel ...

windorin 16.04.2009 10:37:24

Eu una stiu, ca Sinodul Ecumenic nu este nici el infailibil. Insa a spune ca pot gresi, nu stiu... eu nu o fac.

sherlock_holmes 16.04.2009 19:41:44

Citat:

Īn prealabil postat de windorin (Post 128903)
Eu una stiu, ca Sinodul Ecumenic nu este nici el infailibil. Insa a spune ca pot gresi, nu stiu... eu nu o fac.

Eu cred ca ai facut-o in inteles,formal nu!...caci a spune ca nu este infailibil inseamna ca pot gresi.

"In Biserica Ortodoxa n-au putut niciodata, nici patriarhii, nici sinoadele, sa introduca lucruri noi, pentru ca aparatorul religiei este corpul Bisericii, adica poporul insusi, care vrea ca religia sa-i fie vesnic neschimbata si la fel cu a parintilor sai."

Enciclica Patriarhilor Ortodocsi de la 1848

In orice crestin botezat ortodox se salasluieste Dumnezeu,iar prin lucrarea poruncilor, Duhul Sfint Dumnezeu il face partas vietii celei dumnezeiesti ( ii da chipul lui Hristos ),care este si credinta,si cunostinta,si Biserica,si preotie imparateasca ( prin rugaciune )...si multe alte daruri ale Duhului Sfint,date spre impartasire.

Se spune ca Biserica nu va cadea vreodata,dar chipul ei la sfirsitul raului pe pamint va fi :Un ierarh,un preot si un mirean!...asa ca toate sinoadele pe vremea aceea or sa fie in afara Bisericii,asa cum destule au fost si in decursul istoriei,si in vremea noastra!

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:09:48.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.