Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Ecumenismul si consecintele acestuia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6272)

orthodoxia.i.thanatos 12.05.2009 04:44:47

Ecumenismul si consecintele acestuia
 
“Ecumenismul, cea mai mare erezie a timpurilor noastre” – Pr. Prof. Dumitru Staniloae

Consecintele directe ale ecumenismului sint incalcarea invataturii Bisericii Ortodoxe, ceea ce inseamna ca nu poti fi si ecumenist si canonic in acelasi timp. Iar a fi canonic nu inseamna recunoastere mutuala intre patriarhii, ci respectarea stricta a canoanelor. Recunoasterea canonicitatii trebuie sa vina numai ca effect al acestei cauzalitati (respectarea canoanelor), ceea ce in practica, din pacate, nu se intimpla pentru ca ecumenismul pare sa aiba precedenta fata de canoane in ultima suta de ani.

In Biserica Ortodoxa canoanele nu sint ghiduri spirituale sau de conduita, ci standardele la care ne raportam in permanenta credinta si toata viata Bisericeasca din grija de a ne pastra ortodocsi. Canoanele reprezinta cadrul ortodoxiei. Cea mai mica incalcare a canoanelor (in special a celor care se refera la credinta) te scoate complet afara din ortodoxie. De ce e asa? Pentru ca noi, ortodocsii, spunem ca Adevarul e unul si ca Biserica Ortodoxa este Biserica Adevarata, Trupul Domnului, si, de aceea, orice schimbare, oricit de mica, pune la indoiala Adevarul, adica pe Dumnezeu. Credinta noastra este sigilata pina la sfirsitul lumii pentru ca Adevarul nu se schimba. Noi nu mai avem nimic de discutat, analizat sau revizuit cu privire la credinta. Cel care nu crede asa e liber sa plece. De aceea avem romano-catolici, protestanti si neo-protestanti.

Unitatea crestina adevarata poate fi realizata numai prin intoarcerea heterodocsilor la ortodoxie. Orice altceva inseamna transformarea ortodoxiei intr-o alta religie heterodoxa. Exemplele de mai jos vin sa demonstreze acest fapt:

1. In 1922 Patriarhia Ecumenica recunoaste validitatea succesiunii apostolice in biserica anglicana. Cu alte cuvinte, confirma veridicitatea tainelor si in afara Bisericii Ortodoxe, prin urmare Biserica Ortodoxa nu mai detine Adevarul decit impreuna cu anglicanii.

2. In 1965 Patriarhul Ecumenic Athenagoras ridica anathema asupra bisericii romano – catolice (da, schisma nu mai exista!) - in conditiile in care biserica romano – catolica se aflat intr-un grad de apostazie mult mai inaintat decit la 1053 (numarul ereziilor pe care le promoveaza este mult mai mare decit la vremea shismei). In plus, prin trecerea papei in dipticonul Constantinopolitan, Patriarhia Ecumenica se afla, tehnic, in comuniune si cu Papa de la Roma.

3. In 1993, Patriarhia Ecumenica, Biserica Rusa, Biserica Alexandriei, a Cyprului, Poloniei, Finlandei, Albaniei si BOR semneaza acordul de la Balamand (Liban) in care biserica romano-catolica este numita “biserica sora”, iar Biserica Ortodoxa si biserica romano-catolica sint definite ca “cei doi plamini ai Crestinatatii” - o renuntare in scris la ortodoxie.

4. In 2008, Mitropolitul BOR al Banatului se impartaseste cu greco-catolicii, excluzindu-se astfel din comuniunea ortodoxa, pentru ca nu poti fi si greco - catolic si ortodox in acelasi timp. Mitropolitul Corneanu ramine in continuare membru al Sinodului BOR.

5. Biserica Ortodoxa Antiohiana impartaseste monofiziti siriaci, recunoaste validitatea botezului si casatoriei monofizite, con-celebreaza slujbe cu monofizitii (Biserica Siriaca este o biserica monofizita – erezie condamnata la cel de-al IV-lea Consiliu Ecumenic).

6. Mitropolia Finlandei tine Sfintele Pasti dupa pascalia noua incalcind astfel hotaririle celui de-al III-lea Consiliu Ecumenic (in 2008 a sarbatorit Pastele cu 1 saptamina inaintea pastelui iudaic, impreuna cu romano-catolicii si protestantii).

7. Toate acele bisericile care isi spun canonice si care se afla in comuniune cu Patriarhia Ecumenica participa activ in miscarea ecumenista pan-crestina si inter-religiosa (canoanele Bisericii Ortodoxe interzic slujirea si rugaciunea in comun cu heterodocsii si paginii).

Lista, din pacate, ramine deschisa.

scrabble 12.05.2009 09:17:03

Am inteles situatia. Cum crezi tu ca vor evolua lucrurile de acum inainte? Ce este de facut? Cum reusesti sa aduci sute de milioane de oameni inapoi la "ortodoxia adevarata" cand acestia nu se pot pune de acord nici macar in privinta sarbatoririi Pastelui in aceeasi zi?

topcat 12.05.2009 09:20:43

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 136313)
Am inteles situatia. Cum crezi tu ca vor evolua lucrurile de acum inainte? Ce este de facut? Cum reusesti sa aduci sute de milioane de oameni inapoi la "ortodoxia adevarata" cand acestia nu se pot pune de acord nici macar in privinta sarbatoririi Pastelui in aceeasi zi?

II fortam de buna voie, bineinteles.
O, nu merge, sint mai tari ca noi.
Atunci ii blestemam si le uram de vesnicie.

Fani71 12.05.2009 10:09:34

Dragi prieteni atei, antiecumenismul feroce, aruncatul cu citate, canoane si acuzatii nu este reprezentativ pentru Biserica, dsi asa apare el pe acest forum. Asa cum a spus mai sus 'ortodoxia sau moartea' (ca asta probabil vrea sa insemne IDul lui) toate bisreicile ortodoxe importante au acceptat ridicarea anatemelor si tot restul. Deci: daca ei nu sunt de acord, si ii considera pe toti episcopii eretici, se pun in afara Bisericii ei insusi. Se considera pe ei insusi adevaratii ortodocsi.
Da noi n-avem altceva mai bun de facut decat sa ne tot acuzam unii pe altii de erezie, fratilor? Putina incredere in episcopi nu putem sa avem? Sa-i lasam pe ei sa hotarasca.
Citarea cu toptanul a canoaneloir nu foloseste, pentru ca presupune o interpretare anume. Aceste canoane, cei care sunt ecumenisti le interpreteaza altfel. Poate si ei gresesc dar sa lasam timpul sa DECANTEZE.
Ca unii mari teologi au zis si ei asemenea lucruri in unele momente, nu este un argument. Au gresit pur si simplu in aceasta privinta!
P. Staniloae nu se indoia de posibilitatea de mantuire a celortlalti, asa cum scria Florin-Ionut la inceputul threadului 'Exista mantuire in afara ortodoxiei?'

emanuel2007 12.05.2009 10:19:12

mantuirea ereticilor nu o judecam noi ci o va judeca Dumnezeu ; noi putem cel mult zice ca si apostolul pavel , se vor mantui dar prin foc , adica mai intai merg in iad , si daca nu o sa le placa acolo si o sa se lase de ereziile lor desigur ca o sa se mantuiasca ... :24:

a spune despre un epicop ecumenist ca porpovaduieste erezii , asta nu inseamna a te situa in afara bisericii ci doar a tine ortodoxia in continuare ... nu sunt in afara bisericii nici episcopii ecumenisti , insa ei au convingeri eretice de care nu exista nici un dubiu ca sunt eretice ... ei sunt in continuare episcopi valizi , insa ratacirile lor duc la iad ... nu toti ortodocsii din biserica se si mantuiesc obligatoriu , ba din contra putini se mantuiesc ; nici episcopii nu se mantuiesc prin faptul ca sunt episcopi ; no , ci numai in masura in care se pastreaza pe ei insisi in dreptarur ortodox se mantuiesc mai usor sau mai greu ... deci un episcop care propovaduieste erezia ecumenismului , cu siguranta ca va avea parte de o mantuire foarte grea , deoarece ecumenismul este si ramane erezie ...

sophia 12.05.2009 17:13:45

Eu stiu asa:
La inceput eram toti fii EGALI ai lui Dumnezeu si exista o SINGURA biserica, facuta de ucenicii lui Iisus, dupa legea cea noua.
Candva s-a facut separarea mai intai o data, mai apoi inca o data, etc.
Asa este vina celor de atunci, de acum sute si sute de ani in urma.
Ce vina au oamenii din ziua de azi din atatea tari si regiuni, ca nu sunt ortodocsi? De ce sunt eretici? Unii sunt mai buni decat ortodocsii.
Cine si dupa ce are dreptul sa judece oamenii si sa-i numeasca injositor eretici? Ce pacat au facut ei daca asa s-au nascut si asa au fost botezati?
Doar stim f.bine ca un copil/bebelus este botezat asa devreme si nu poate sa se opuna? Poate si asta este rau si ar trebui sa poata oamenii sa fie lasati sa-si aleaga confesiunea.
Asta este dragostea dintre oameni care ne-a invatat-o Iisus si pentru care a murit pe cruce?
Si de unde stim ca acest ecumenism pe care multi il urasc nu este vroit acum de Dumnezeu? Poate ca El insusi doreste sa readuca crestinii impreuna in aceeasi biserica, indiferent cine ce compromis trebuie sa faca?
Nu stiu, eu nu ma pricep si nu pot sa judec pe cel de langa mine, numai pentru ca are alta confesiune.

emanuel2007 12.05.2009 17:16:31

" Cine si dupa ce are dreptul sa judece oamenii si sa-i numeasca injositor eretici? Ce pacat au facut ei daca asa s-au nascut si asa au fost botezati?
"

ce pacat ? pai erezia este un pacat ... iar un eretic se numeste eretic ... un ortodox se numeste ortodox , un catolic se numeste catolic etc etc ...


botezul ortodox nu te obliga sa fii ortodox ... nu te obliga la nimic ...

emanuel2007 12.05.2009 17:56:04

par iulian de la podromu :


“- Parinte, ati comentat pe larg decizia Sf. Sinod legata de cazul Corneanu… - Ei, ce am spus, am spus. Fiecare are o parere a lui. Si eu o am pe a mea. Si tu o ai pe a ta. Si multi dintre ierarhii romani aveau parerile lor, cum ca mitropolitul trebuia caterisit, sau macar sa i se asigure o retragere onorabila. Dar nu stiu ce s-a intamplat dintr-o data cu convingerile lor, ca si le-au schimbat in totalitate la Sinod! Toti, mai putin mitropolitul Bartolomeu, care a ramas fidel Sfintelor Canoane. Cum se poate asa ceva? Oare nu stiu ca harul se departeaza de la cel ce paraseste cugetarea ortodoxa? (zice Sfantul Vasile cel Mare, nu eu). Dar asa s-au condus lucrurile ca sa nu mai poata spune nimeni adevarul. Si adevarul va va face liberi! (…) Sa ascultati ce va vor invata duhovnicii. Ca ei nu gandesc ca arhiereii. Sa tineti canoanele Apostolice si ale Sfintilor Parinti. Sa tineti credinta dreapta, ca oricat v-ati osteni si oricate fapte bune ati face, fara dreapta credinta nu va mantuiti!“. (…) Noi, acestia mai batrani, o sa ne ducem insa. Rand pe rand. Dar daca nu veti avea sprijin, sa cautati Sfintii Parinti. Sa vedeti ce-a zis cutare parinte despre problema noastra, ce-a zis alt sfant parinte. Intotdeauna sa luati dreptar pe Sfintii Parinti. Mai vin si la mine - tineri teologi mai ales - cu fel si fel de ispite. Bunaoara ca sa ma intrebe asa, de forma, ce parere am despre ecumenism. Parerea mea despre ecumenism este cea a Sfintilor Parinti. Ce zic sfintii sarbi Nicolae Velimirovici si Justin Popovici? Ca este cea mai mare erezie a timpurilor noastre! Si ce zice apostolul Pavel la Tit 3 cu 10? ‘De omul eretic, dupa una si a doua mustrare, desparte-te!‘”

emanuel2007 12.05.2009 18:00:47

EPISCOPUL MARAMURESULUI SE INDOIESTE DE UTILITATEA “SAPTAMANII DE RUGACIUNE INTERCONFESIONALA”


IN CIUDA fastului cu care a fost organizata si binecuvantata de catre unii ierarhi ortodocsi (spre exemplu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei) recent incheiata “saptamana a rugaciunii interconfesionale,” inalte fete bisericesti din cadrul BOR refuza sa se supuna curentului ecumenist. Solicitat în direct, în cadrul emisiunii “Universul credintei” de duminica 29 ianuarie sa-si spuna pozitia fata de acest eveniment (fals) ecumenic, P.S. Iustinian Chira, Episcopul Maramuresului si Satmarului (foto) a raspuns:
“Nu cred ca are importanta care este parerea mea. Cred ca foarte importanta este parerea parintilor de la sfintele manastiri din Moldova si din toata tara româneasca, a preotilor care „cu credinta si cu dragoste” se indreapta acum catre sfintele altare si se roaga - parerea acestora are importanta. Importanta are si parerea credinciosilor despre saptamâna de rugaciune, care este straina - acesta este cuvântul însusi - este straina de spiritualitatea Bisericii Ortodoxe. Parerea mea este ca Biserica noastra se roaga de fapt nu numai într-o saptamâna, nu numai în timp limitat, ci Biserica Ortodoxa se roaga pentru unitatea crestinilor la toate serviciile divine - acestea sunt cu adevarat rugaciunile rânduite, ascultate de bunul Dumnezeu.

Miscarea Ecumenica cunoastem cu toti de unde a plecat si care sunt rezultatele; cunoasteti si dumneavoastra, cunoasteti toti - care cunosc… Credinciosii, poporul nu cunoaste, nu stie ce-i aceea ecumenism; nu vede rezultate, nu vede o apropiere, o dragoste, nu vede ca acest ecumenism, aceasta miscare ar fi adus vreo îmbunatatire în relatiile dintre crestinii din toata lumea. Relatiile au ramas aceleasi; nu s-a facut nici un pas, dimpotriva înca, s-a ajuns sa se cada în grave erori în cadrul Miscarii Ecumenice. Și erorile le cunoasteti, nu e cazul sa vi le enumar acum. Asa ca „Saptamâna de rugaciune pentru unitatea crestinilor” este doar un cuvânt pompos, festiv; se face o festivitate fara o finalitate.
Noi, când ne rugam, avem încrederea ca bunul Dumnezeu ne si asculta, daca avem inima curata si suflet drept. Ori, sa faci rugaciuni fara sa vezi un rezultat înseamna ca Dumnezeu nu a ascultat, nu a ajuns la El rugaciunea, nu a fost pornita din inima sfintita si curata. Dar sunt absolut sigur ca rugaciunea unei mame care se roaga lânga copilasul ei, lânga leagan, rugaciunea unui tata, rugaciunile unui credincios, rugaciunile unui calugar, rugaciunile unui preot - acestea sunt cu adevarat ascultate de Dumnezeu si iubite de Dumnezeu. Cam aceasta pot spune, în câteva cuvinte, despre aceasta problema foarte serioasa. (…) Trebuie sa cautam cauza care a dus la aceasta dezbinare. (…) Biserica Ortodoxa trebuie sa se roage în continuare pentru toata lumea - aceasta este rugaciunea pe care Dumnezeu o asteapta de la noi; o rugaciune însotita de fapte sfinte si bune si de dreptate. Dumnezeu, în cazul acesta, ne va asculta rugaciunea. (…) Sensul vietii crestine este de a face din toata populatia globului Fii ai lui Dumnezeu.”

orthodoxia.i.thanatos 13.05.2009 04:26:53

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 136335)
Putina incredere in episcopi nu putem sa avem? Sa-i lasam pe ei sa hotarasca.

Ce fel de incredere crezi ca ar trebui sa le acordam? S-ar putea intimpla sa fie ei indrumati de Duhul Sfint sa incalce tocmai canoanele pe care Duhul Sfint le-a inspirat?

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 136335)
Citarea cu toptanul a canoaneloir nu foloseste, pentru ca presupune o interpretare anume.

Canoanele au fost formulate clar, concis, tocmai ca sa nu fie nevoie de interpretare. In exemplele de canoane apostolice de mai jos enunturile sint limpezi si concrete:

10. Daca cineva s-ar ruga impreuna cu un afurisit, fie si in casa, sa se afuriseasca.

11. Daca cineva fiind cleric, se va ruga impreuna cu un caterisit ca si cu un cleric, sa se cateriseasca si el.

46. Episcopul sau preotul sau diaconul care va primi botez sau jertfa eretica, randuim sa se cateriseasca, caci “ce conglasuire este intre Hristos si Beliar sau ce impartasire are credinciosul cu necredinciosul?”

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 136335)
Aceste canoane, cei care sunt ecumenisti le interpreteaza altfel. Poate si ei gresesc dar sa lasam timpul sa DECANTEZE.

De-acord. Insa nu crezi ca dupa 80 de ani sensul in care se misca Biserica se vede deja cu ochiul liber?


Ora este GMT +3. Ora este acum 13:15:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.