CatalinM |
23.08.2009 15:06:00 |
Fotbal si credinta
Stand ieri cu niste prieteni la o sueta, a venit vorba la un moment dat despre iesirile huliganice de la un meci de fotbal de saptamana trecuta, cand niste suporteri nervosi si violenti au patruns pe teren. Pentru ei asta era un fapt divers, chiar amuzant, tocmai bun de discutiile de la o bere. Parerea mea a fost usor diferita, manifestandu-mi indignarea si comparandu-i pe autorii galagiosului eveniment cu o hoarda de trogloditi coborati din copaci si manati de instincte primare nesatisfacute. Stiindu-mi convingerile religioase, dar neimpartasindu-le, amicii respectivi, amintindu-si probabil niste mai vechi intamplari difuzate pe la stirile tv, au tinut sa-mi dea peste nas sustinand ca "la fel se intampla si cu Biserica" atunci cand, de exemplu, un "popa" este mutat dintr-un sat si toti de acolo sar la razmerita spre a impiedica aceasta. M-am aparat spunandu-le ca sunt aspecte diferite calitativ, ca nu poti pune fotbalul pe acelasi plan cu credinta, dar replica lor, taioasa si zeflemitoare, a fost ca "pentru unii fotbalul e o religie, na!" si ca si unii si altii au avut "un motiv" (si doar atat, punct). Intrebari: merita incercat un dialog cu astfel de persoane care, in cel mai pur stil contemporan, relativizeaza totul, devalorizand totul (convinsi fiind ca nimic nu are valoare, decat, poate, doar pierdutul timpului pe la cat mai multe distractii)? Ce poti sa le spui unora care pun semnul egal intre fotbal (de exemplu) si religie, ducand in derizoriu aspectele profunde ale vietii?
PS
Daca din cele ce am scris reiese ca judec oamenii, spuneti-mi, caci eu, din putinatatea credintei si din saracia mea duhovniceasca nu imi dau seama in totalitate.
Doamne, ajuta!
|