Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Crestinii in Epistola catre Diognet (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7166)

georgeval 19.09.2009 15:55:49

Crestinii in Epistola catre Diognet
 
"Sufletul iubeste trupul care-l uraste si madularele lui; crestinii iubesc si ei pe cei ce ii urasc pe ei. Sufletul e inchis in trup, dar el tine la un loc trupul; crestinii sunt detinuti in lume ca intr-un arest, dar ei tin la un loc lumea. Sufletul nemuritor locuieste intr-un cort muritor; crestinii locuiesc si ei in corturi stricacioase asteptand nestricaciunea in ceruri".
Iata cum erau comparati crestinii in primele secole. Mai sunt actuale aceste cuvinte?

mirelat 19.09.2009 19:45:34

Am mai auzit-o pe Fani (parca) pomenind despre Epistola asta catre Diognet... pare interesanta, dar n-am citit-o. Inteleg ca este scriere patristica obligatorie la facultatea de teologie? Poate dati un link cu textul complet.

Legat de extrasul dat de tine, George, pot sa spun doar ca m-a dus cu gandul la indemnul biblic : cel mai mare se slujeasca celui mic. Asa face si sufletul, care da viata trupului. Asa fac si crestinii adevarati, care isi iubesc aproapele si slujesc celorlalti. Dragostea este cea care tine lumea laolalta!

georgeval 20.09.2009 15:00:25

Traducere si comentarii


În această scriere observăm că nu este vorba despre o analiză raționalistă sistematică, ci consemnarea practicii vieții sociale creștine, care stă la baza moralei creștine.
Ca orice scriere patristică, în acord cu Tradiția bisericească, autorul invită destinatarul să facă primul pas spre cunoaștere: părăsirea tuturor gândurilor și obiceiurilor imorale. (cf. Păstorul lui Herma, Porunca XII, 44 (1) și 45 (2), pp. 262-263 în PSB, I).
Scrisoarea are la bază experiența vieții sociale creștine (nu o anume experiență a vieții) care poate fi rezumată la legea naturală, și în acest caz legea naturală poate fi extinsă la desfășurarea întregii vieții atât pe pământ, cât și în ceruri. Fără a ne opri la un concept, legea naturală poate și trebuie înțeleasă la nivelul întregii existențe umane și nu numai.
***
CAPITOLUL I[17]
,,Pentru că te văd, prea-venerabile Diognetus, foarte doritor a învăța cu prisosință modul cinstirii lui Dumnezeu între creștini și te văd curios și răbdător cu privire la acestea, în ce Dumnezeu cred și ce fel de religie urmează, încât renunță la tot ce este în lume și disprețuiesc moartea, de vreme ce nu cinstesc zeii recunoscuți de Greci, nici nu țin superstițiile evreilor; și ce este dragostea pe care o împart între ei; și de ce, în sfârșit, acest nou fel de slujire a venit în lume tocmai acum și nu demult;
Întâmpin cu prietenie dorința ta și rog pe Dumnezeu, care ne împuternicește atât să vorbim cât și să auzim, să-mi dea puterea de a vorbi, așa încât să pot auzi că ai înțeles și că nu am nici un regret pentru ce am făcut.
***
CAPITOLUL II
Vino, atunci, după ce ai părăsit toate prejudecățile anterioare din mintea ta și ai lăsat vechile obiceiuri în stare a te rătăci, și, fiind creat ca la început un om nou, astfel încât potrivit propriei tale mărturisiri, trebuie să fi ascultătorul unei noi învățături; vino și contemplă nu numai cu proprii tăi ochi, ci și cu înțelegerea ta, substanța și forma celor pe care voi îi numiți și îi cinstiți ca zei.
Nu este unul piatră la fel cu cea pe care o călcăm? Nu este altul aramă, cu nimic mai presus de acele vase făcute pentru folosința noastră? Nu este altul lemn care deja e putred? Nu este altul argint care trebuie păzit pentru a nu fi furat? Nu este altul fier ros de rugină? Altul, lut, cu nimic mai presus de ceea ce se folosește în cele mai umile scopuri? Nu sunt toți aceștia făcuți din materie stricăcioasă? Nu sunt făcuți prin tehnica fierului și a focului?
Nu i-a făcut pe unul sculptorul, pe altul fierarul, pe altul argintarul și pe celălalt olarul? Nu a fost fiecare înainte de a fi lucrat, o bucată de materie? (adaosul nostru, pentru că lipsește textul). Nu s-ar putea ca acele lucruri care acum sunt vase formate din același material, să devină asemenea (idolilor n.n.), dacă ar fi intervenit măiestria meșterului?
Oare nu s-ar putea ca aceștia pe care voi îi cinstiți acum, să fie transformați în vase ca celelalte vase? Nu sunt toți surzi! Nu sunt ei toți orbi! Nu sunt ei fără viață! Nu sunt toți fără simțuri! Nu sunt ei fără mișcare! Nu sunt ei gata să se degradeze!
Pe aceste lucruri voi le numiți zei, pe acestea le cinstiți și lor le slujiți, făcându-vă astfel asemenea lor. Din această pricină urâți pe creștini, pentru că nu le socotesc pe ele zei.
Dar nu cumva voi înșivă îi disprețuiți pe cei care-i considerați zei, mai mult chiar decât creștinii?[18] Nu cumva îi insultați și ofensați atunci când îi adorați pe cei făcuți din piatră și lut fără a-i păzi, iar pe cei făcuți din argint și aur, îi păziți noaptea iar ziua angajați paznici pentru a nu fi furați?
Sau prin acele daruri pe care vreți să le duceți lor, nu cumva îi pedepsiți de vreme ce credeți că au simț? Ce să mai spunem despre cinstirea adusă prin sângele și fumul jertfelor! Care din voi ar suporta asemenea insulte dacă ar fi în locul zeilor! Nici un om nu ar primi acest lucru, nu ar îndura asemenea gesturi, afară dacă ar fi forțat, pentru că este înzestrat cu simț și rațiune. O piatră, însă, îndură pentru că este insensibilă. Stropind zeii voștri cu sânge arătați că nu au simțuri, nici suflare.
Cu privire la obiceiul creștinilor de a nu sluji zeilor, voi găsi ușor multe îndreptățiri, dar pentru că ce am spus nu este suficient, voi merge mai departe în același fel ca până acum.
***
CAPITOLUL III
Și apoi, îmi imaginez că tu ești foarte doritor să asculți ceva despre faptul că creștinii nu urmează aceleiași forme de cinstire divină precum evreii. Dacă ei s-ar feri de slujirea descrisă mai sus și ar cinsti cu adevărat pe Unul Dumnezeu ca Domn al tuturor, ar fi corect; dar dacă ei Îi aduc cinstire în felul în care am arătat, greșesc foarte mult.
În timp ce păgânii, aducând asemenea lucruri celor care sunt lipsiți de simț și auz, dau un exemplu de nebunie; ei, pe de altă parte, gândind că oferă aceste lucruri lui Dumnezeu ca și cum El ar avea nevoie de ele, dau dovadă mai curând de o faptă nebunească, decât de o faptă de cinstire.
Pentru că Cel care a făcut cerul și pământul, cu toate cele ce sunt în el, și Care ne dă toate cele de care avem nevoie, cu siguranță că nu cere nici unul din aceste lucruri pe care Însuși ni le dă, lucruri care ei cred că sunt hrana Lui.
Dar cei care își imaginează că prin mijlocirea sângelui, a fumului sacrificiilor și a jertfelor arse, aduc jertfe bineplăcute Lui și că prin aceste fapte Îi aduc respect și cinstire, aceștia crezând că pot să-i ofere orice Celui Care nu are nevoie de nimic, îmi par că nu au nici un respect mai mare decât cei care aduc aceeași cinstire lucrurilor fără simțuri, și care deci nu sunt capabile să se bucure de asemenea onoruri.
***
CAPITOLUL IV
Dar cu privire la scrupulozitatea lor asupra mâncărurilor și a superstițiilor de respectare a sâmbetelor, și mândriei lor asupra circumciderii, și a fanteziilor lor asupra postului sau asupra lunilor noi, care sunt cu totul nedemne și ridicole de prezentat – nu cred că dorești să afli mai multe de la mine.
Pentru că, pentru a accepta că numai unele lucruri făcute de Dumnezeu sunt spre folosul oamenilor iar altele sunt nefolositoare și în zadar, cum poate fi corect? Și a vorbi greșit despre Dumnezeu, ca și cum El ne-ar fi oprit să facem ceea ce e bun în ziua de Sabat, cum să nu fie aceasta răutate?
Și a te mândri cu tăierea împrejur a trupului ca dovadă a alegerii și ca și cum pe seama acesteia ei ar fi iubiți în mod special de Dumnezeu, nu este o discuție ridicolă?
Și cu privire la respectarea lunilor și anilor, stelelor și a lunii, și ordonarea lor potrivit propriilor lor tendințe, a planurilor lui Dumnezeu și vicisitudinile anotimpurilor, unele pentru sărbători și altele pentru doliu – cine ar socoti acest fapt o parte a cinstirii divine, dacă nu mai curând o dovadă de nebunie?
Presupun atunci că ești destul de convins că creștinii se abțin corect de la trufie și greșeli comune și de la spiritul trupesc și laudele zadarnice ale evreilor, dar cred că nu vrei să afli misterele despre ciudata lor cinstire a lui Dumnezeu.
***
CAPITOLUL V
Pentru că cei bine-credincioși nu se deosebesc de alți oameni nici prin patrie, nici prin limbă, nici prin obiceiurile pe care le țin. Căci ei nici nu locuiesc în cetăți proprii, nici nu folosesc o limbă anume, nici nu duc o viață străină.
Comportamentul pe care-l urmează nu a fost cugetat prin speculațiile unui om iscoditor; nici nu se proclamă apărătorii vreunei învățături omenești. Ci, locuind atât în orașele grecești, cât și în cele barbare, după cum a apucat fiecare, și urmând obiceiurile băștinașilor în îmbrăcăminte, hrană și în restul comportamentului esențial, ne arată minunata și nespusa lor viețuire.
Ei locuiesc în propriile țări, dar numai ca trecători. Ca cetățeni participă cu alții la toate lucrurile și totuși îndură toate ca niște străini. Orice ținut străin le e ca o patrie, și orice loc de naștere, ca un ținut al străinilor. Se căsătoresc așa cum fac toți; dau naștere la copiii; dar nu își aruncă copiii.
Au o masă comună, dar nu și un pat comun. Sunt în trup, dar nu trăiesc după trup. Își duc zilele pe pământ, dar sunt cetățeni ai raiului. Se supun legilor prescrise, dar totodată le depășesc prin viețuirea lor. Iubesc pe toți oamenii și sunt prigoniți de toți. Sunt necunoscuți și condamnați; sunt duși la moarte, dar înapoiați vieții. Sunt săraci, dar îmbogățesc pe mulți. Sunt lipsiți de toate lucrurile, dar în toate au de prisos; sunt înjosiți, și totuși sunt îndreptățiți; sunt blestemați și binecuvântează; sunt înjurați și plătesc înjurătura cu cinstirea; fac bine, dar sunt pedepsiți ca răufăcători.
Când sunt pedepsiți, se bucură ca și cum s-ar trezi la viață; sunt asaltați de evrei ca străini și sunt prigoniți de greci; totuși cei care-i urăsc nu pot să aducă mărturie pentru ura lor.
***

georgeval 20.09.2009 15:26:11

CAPITOLUL VI
Ca să spun tot într-un cuvânt – ceea ce este sufletul în trup, astfel sunt creștinii în lume. Sufletul este răspândit prin toate părțile trupului, și creștinii sunt împrăștiați prin toate cetățile lumii. Sufletul locuiește în trup, deși nu este al trupului; și creștinii locuiesc în lume, dar nu sunt ai lumii (Ioan 17, 11, 14).
Nevăzutul suflet este închis de trupul văzut, și creștinii sunt cunoscuți într-adevăr a fi în lume, dar credința lor rămâne nevăzută. Carnea urăște sufletul și luptă împotriva lui (I Petru 2,16).
Totuși nu suferă nici un rău, pentru că este prevenită de la plăcerile distractive; lumea, de asemenea urăște creștinii, deși nu-i fac rău, pentru că se împotrivesc plăcerilor.
Sufletul iubește membrele trupului, care urăște sufletul. Sufletul este închis în trup, deși ține acel corp. Sufletul nemuritor locuiește într-un locaș muritor; și creștinii locuiesc ca trecători în corpurile stricăcioase, căutând un sălaș desăvârșit în ceruri.
Sufletul, lipsit de hrană și apă, devine mai bun; la fel creștinii, deși supuși zi de zi la pedepse devin din ce în ce mai numeroși. Dumnezeu le-a rânduit această mare demnitate pe care ar fi nedrept să o părăsească.
***
CAPITOLUL VII
Pentru că, după cum am zis, aceasta nu este o simplă invenție pământească dezvăluită lor, nici un sistem de opinii omenești, pe care să-l considere corect pentru a-l respecta atât de minuțios, nici dezlegarea unor taine omenești încredințate lor, ci Însuși Dumnezeu adevărat, care este Atotstăpânitor, nevăzut și Creatorul tuturor lucrurilor, a trimis din cer și a răspândit printre oameni adevărul și pe sfântul și necuprinsul Cuvânt, și L-a întărit în inimile noastre.
Nu a trimis, așa cum și-ar imagina cineva, vreun slujitor sau înger, sau judecător, sau unuia din cei cărora li s-a încredințat conducerea lucrurilor din ceruri, ci pe adevăratul Creator și Meșter al tuturor lucrurilor prin care El a creat cerurile, prin care a închis marea în propriile țărmuri, ale Cărui porunci toate stelele le urmează exact, de la Care soarele a primit măsura trecerii lui zilnice pentru a fi zărit, Căruia luna se supune, fiind poruncită lumina nopții, și Căruia stelele de asemenea se supun, urmând luna în mersul ei, prin Care toate lucrurile au fost rânduite și așezate în hotarele lor corespunzătoare și Căruia toate se supun – cerurile și lucrurile care sunt în ele, pământul și lucrurile care sunt în el, marea și lucrurile care sunt în ea – focul, aerul și abisurile – lucrurile care sunt în înălțimi, lucrurile care sunt în adâncuri și lucrurile care se află între ele. Un astfel de vestitor le-a trimis El.
Atunci, cum cineva ar putea gândi, a fost trimis în scopul exercitării tiraniei sau pentru a inspira frică și teroare? În nici un caz, ci sub puterea iertării și blândeții. Precum un rege își trimite pe fiul său care este tot rege, la fel L-a trimis pe El; ca Dumnezeu L-a trimis; pentru oameni L-a trimis; ca un Domn L-a trimis, căutând să convingă, nu să ne forțeze; pentru că violența nu are nici un loc în caracterul lui Dumnezeu.
Pentru a ne chema L-a trimis, nu pentru a urmări să se răzbune; pentru a ne iubi L-a trimis, nu pentru a ne judeca. Îl va trimite totuși să ne judece, și cine va suferi venirea Sa? (pauză în text)
Nu-i vezi dați la fiarele sălbatice urmărindu-se să se lepede de Dumnezeu, și totuși neînfrânți? Nu vezi că cu cât sunt chinuiți, pe atât numărul celorlalți crește? Nu pare a fi o lucrare a omului: aceasta este puterea lui Dumnezeu; acestea sunt mărturiile arătării Sale.
***
CAPITOLUL VIII
Căci, cine dintre oameni a înțeles deplin ce este Dumnezeu înainte de venirea Lui? Accepți învățăturile deșarte și prostești ale celor care sunt considerați filosofi vrednici de crezare?
Ale unora care spun că focul era Dumnezeu, numindu-l Dumnezeu prin care ei înșiși ar fi apărut treptat; ale altora că era apa sau alte lucruri făcute de Dumnezeu. Dar dacă vreuna din aceste teorii ar fi vrednică de crezare, atunci oricare din lucrurile create ar putea fi considerate a fi Dumnezeu. Dar asemenea păreri sunt doar declarațiile greșite și timide ale înșelătorilor;
Nici un om nu L-a văzut vreodată, nici nu L-a cunoscut, până ce Însuși S-a descoperit. Și El S-a arătat prin credință, singura prin care ne este dat să Îl vedem pe Dumnezeu.
Pentru că Dumnezeu, Domnul și Ziditorul tuturor lucrurilor care a creat toate lucrurile și le-a rânduit anumite legi, S-a arătat Însuși nu numai ca un prieten al omenirii, ci și ca un îndelung-răbdător. Da, El a fost întotdeauna cu o asemenea însușire și este și va fi mereu, îngăduitor și bun și liber de mânie, și adevărat, și singurul Care este bun. El a făcut în mintea Sa un mare și deosebit plan pe care l-a împărtășit Unicului Său Fiu.
Deci, câtă vreme a păstrat și a ținut planul Său în taină, părea că nu se preocupă de noi, și că nu are nici o grijă de noi. Dar după ce S-a descoperit și arătat, prin iubitul Său Fiu, a oferit toată binecuvântarea lucrurilor pe care le-a pregătit de la început odată cu noi, astfel încât să vedem și să fim treji. Care din noi s-ar fi așteptat la aceste lucruri? El a știut, deci, de toate lucrurile din mintea Sa, alături de Fiul Său potrivit iconomiei păstrate între ei.
***

georgeval 20.09.2009 15:27:43

CAPITOLUL IX
Atunci, pe măsură ce timpul de la început a trecut, El ne-a permis să fim purtați de porniri nelegiuite, fiind conduși de dorința plăcerii și diferite pofte.
Aceasta nu pentru că El era bucuros de păcatele noastre, ci pentru că pur și simplu le-a îndurat; nu pentru că El ar fi încuviințat timpul faptelor nedrepte de atunci, ci pentru că El căuta să formeze o minte cunoscătoare a dreptății, astfel încât fiind convinși în acel timp de nevrednicia de a dobândi viața prin propriile noastre fapte, trebuia acum prin milostivirea lui Dumnezeu să fim răscumpărați; (sensul e dubios) și fiind astfel creați, ni s-a arătat în noi înșine[19] că nu eram vrednici să intrăm în împărăția lui Dumnezeu, ci numai prin puterea lui Dumnezeu.
Dar când vicleniile noastre au ajuns la culme și s-a arătat clar că răsplata lor, pedeapsa și moartea, erau gata asupra noastră; și când s-a apropiat timpul pe care Dumnezeu l-a rânduit mai înainte pentru a arăta puterea și bunătatea Sa (lacună), cum unica iubire a lui Dumnezeu, prin marea grijă de oameni, nu ne-a privit cu ură, nu ne-a alungat, nici nu ne-a amintit nedreptățile noastre împotrivă, ci a arătat o mare îndurare, și S-a născut cu noi.
El Însuși a luat asupra Lui povara fărădelegilor noastre, El a dat pe propriul Fiu ca răscumpărare pentru noi, Unul Sfânt pentru păcătoși, Unul nevinovat pentru vină, Unul drept pentru nedreptate, Unul necorupt pentru corupți, Unul nemuritor pentru cei ce sunt muritori. Prin ce altceva ne-ar fi putut acoperi păcatele decât prin dreptatea Sa? Prin cine altcineva ar fi fost posibil ca noi, păcătoșii și necredincioșii să fim justificați, decât prin singurul Fiu al lui Dumnezeu?
O dulce schimbare! O lucrare nepătrunsă! O bunătăți depășind orice așteptare! Ca vicleniile multora să fie ascunse într-Un singur drept și ca dreptatea Unuia să justifice pe mulți păcătoși![20]
Așadar fiind convinși în vremurile de mai înainte (î.Hr.) că firea noastră nu putea supraviețui, și având acum descoperit pe Domnul care poate salva chiar și ceea ce era imposibil, prin aceste fapte deopotrivă, a voit să ne facă să credem în bunătatea Lui, să-L cinstim ca pe Hrănitorul nostru, Părintele, Învățătorul, Sfătuitorul, Vindecătorul, Înțelepciunea noastră, Lumina, Cinstea, Slava, Puterea și Viața astfel încât să nu trebuiască să fim preocupați de hrana și îmbrăcămintea noastră.
***
CAPITOLUL X
La fel și tu dacă dorești această credință, de asemenea vei primi mai întâi de toate cunoștința Tatălui.
Pentru că Dumnezeu a iubit omenirea, motiv pentru care a creat lumea, căreia i-a dat stăpânire peste toate lucrurile din ea (Otto și Böhl – ,,de pe pământ”), căreia (omenirii) El i-a dat rațiune și înțelegere, singura căreia i-a dăruit favorul de a privi spre El Însuși, pe care a făcut-o după chipul Său, căreia i-a trimis pe singurul Său Fiu născut, căreia i-a promis o împărăție în cer, și pe care o va da celor care-L iubesc pe El.
Și când vei dobândi această cunoaștere, cu ce bucurie crezi că va fi răsplătit? Sau cum vei iubi tu pe Cel Care te-a iubit astfel mai înainte? Și dacă-L iubești vei fi doar un imitator al bunătății Lui. Și nu te mira că un om poate ajunge un imitator al bunătății Lui. Poate dacă vrea.
Pentru că fericirea nu constă în stăpânirea peste frații săi, sau în căutarea conducerii asupra celor slabi, ori în bogăție, ori arătând violență față de cei ce sunt inferiori. Nimeni nu poate deveni un imitator al lui Dumnezeu prin aceste lucruri.
Căci acestea nu duc la slava lui Dumnezeu. Dimpotrivă, cel care ia asupra lui greutățile aproapelui său, cel care, în orice stare socială ar fi el, este gata să ajute pe cel în lipsă; cel care, oricâte lucruri ar fi primit de la Dumnezeu, împărțindu-le celor nevoiași, devine un dumnezeu al celor care primesc: este un imitator al lui Dumnezeu.
Atunci vei vedea, încă de pe pământ că Dumnezeu în ceruri domnește peste tot;atunci vei începe să mărturisești tainele lui Dumnezeu; atunci vei iubi și admira deopotrivă pe cei care suferă pedeapsă pentru că nu vor să se lepede de Dumnezeu; atunci vei condamna înșelăciunea și greșeala lumii când vei cunoaște cum este să trăiești adevărat în cer, când vei disprețui ceea ce aici este cinstiti ca moarte, când te vei teme de ceea ce cu adevărat este moarte, care este păstrată pentru cei care vor fi condamnați la focul cel veșnic, care va chinui chiar și pe cei care spre sfârșit se încredințează lui.
Atunci vei admira pe cei care în numele dreptății îndură focul care este doar de moment, și îi vei socoti fericiți când vei cunoaște acel foc.
***
CAPITOLUL XI
Nu vorbesc despre lucruri străine mie, nici nu urmăresc să ajung la ceva neimportant printr-o judecată dreaptă; ci fiind un ucenic al Apostolilor, am ajuns un învățător al păgânilor. Împart lucrurile, date mie de cei care sunt vrednici slujitori ai adevărului.
Pentru că cine dintre oameni, drept învățat și născut prin Cuvântul iubitor, nu caută să învețe bine lucrurile care au fost clar descoperite de către Cuvântul ucenicilor Săi, vorbindu-le deschis, într-adevăr neînțelese de cei necredincioși, ci vorbind cu ucenicii, care fiind socotiți credincioși de către El, au primit o cunoaștere a tainelor Tatălui?
Din acest motiv El a trimis pe Fiul ca să fie descoperit în lume; iar El, fiind disprețuit de poporul (evreilor), a fost crezut de către păgâni când a fost predicat de Apostoli. El este Cel Care era de la început, Care a apărut ca nou și a fost găsit vechi, și totuși Care se naște mereu nou în inimile sfinților. El este Cel Care, fiind din veșnicie, este numit astăzi Fiul; prin care Biserica s-a îmbogățit, iar harul larg răspândit, crește în sfinți, dând înțelegere, descoperind taine, anunțând timpuri, înveselind pe cel credincios, oferind celor care caută; prin care marginile credinței nu s-au distrus, nici hotarele stabilite de părinții din trecut.
Prin urmare, frica de lege este slăvită și harul profeților este cunoscut, și credința evangheliștilor este stabilită, și tradiția Apostolilor este păstrată, și harul Bisericii tresaltă; har, care, dacă nu-l întristezi, vei cunoaște acele lucruri pe care Cuvântul le învață, prin care El (Tatăl) voiește, și când El mulțumește. Toate cele câte am fost îndemnați[21] să vă spunem prin voința Cuvântului care ne poruncește, vi le-am transmis cu osteneală și din iubirea lucrurilor care ne-au fost descoperite.
***

georgeval 20.09.2009 15:28:19

CAPITOLUL XII
După ce ai citit și ascultat cu atenție aceste lucruri, vei cunoaște ceea ce Dumnezeu dăruiește, după cum Îl iubim cu dreptate, fiind făcuți un paradis al plăcerii, înfățișând în voi înșivă[22] un copac oferind toate felurile de roade și înflorind frumos, fiind împodobit cu diferite fructe.
Pentru că în acest loc au fost plantați copacul cunoștinței și copacul vieții; dar nu copacul cunoștinței este cel care distruge, ci neascultarea.
Într-adevăr, nu în zadar sunt acele cuvinte scrise, care spun cum Dumnezeu, de la început a sădit pomul vieții în mijlocul paradisului, dezvăluind viața, și când cei care au fost făcuți la început, nu au folosit această cunoaștere cum se cuvine și au fost lăsați goi.
Pentru că nici o viață nu poate exista fără cunoaștere, nici cunoaștere singură fără viață. Acolo unde au fost sădite, sunt strâns unite. Apostolul, înțelegând puterea, (acestei legături) și combătând acea cunoaștere fără adevărul poruncilor aplicate în viață, declară: ,,cunoașterea semețește, iar iubirea zidește” (I Cor 8,1).
Pentru că, cel care crede că știe orice, fără adevărata cunoaștere, așa cum este mărturisită de viață, nu cunoaște nimic, este înșelat de Șarpe, datorită iubirii vieții. Dar cel care îmbină cunoașterea cu teama și caută viața, sădește în nădejde, privind spre rod. Lasă inima ta să fie înțelepciunea ta; și lasă viața ta să fie adevărată cunoaștere primită sufletește.
Crescând acest copac și arătând fructul lui, vei fi întotdeauna culegător în acele lucruri dorite de Dumnezeu, pe care Șarpele nu le poate dobândi, și pe care înșelăciunea nu le poate atinge; prin urmare nici Eva nu mai este coruptă, ci crezută ca o fecioară; și salvarea este arătată, și Apostolii sunt înzestrați cu înțelegere, și Paștele Domnului se apropie, și corul este adunat laolaltă, și sunt rânduiți în ordine potrivită, și Cuvântul se bucură învățând sfinții, – prin care Tatăl este slăvit: a Cărui slavă să fie în veci. Amin.[23][1] Considerată neautentică cf. I.G. Coman, Patrologia, București, Editura Institutului Biblic și de Misiune al BOR, 1956, p. 51. Eusebiu de Cezareea o atribuia Sf-lui Iustin Martirul.
[2] Henry Wace D.D. (1836-1924) & William C. Piercy, M.A., A Dictionary of Christian Biography and Literature to the End of the Sixth Century AD., with an Account of the Principal Sects and Heresies, Hendrickson Publishers, reprinted by John Murray, London, 1911.
[3] Cyril C. Richardson (1909-1976), Early Christian Fathers, Philadelphia, Westminster Press, 1953, pp. 206-212.
[4] H. Wace, op. cit.
[5] Ibidem.
[6] Philip Schaff (1819-1893), History of the Christian Church, vol. II, Ante-Nicene Christianity, A.D. 100-325), a III-a ediție, Washington, Oak Harbor, 1997.
[7] De ex. în cap I autorul invită pe Diognet să se lepede de omul cel vechi, pe când în cap. II deja se constată această lepădare (vino, după ce te-ai lepădat…).
[8] Philip Schaff, Ante-Nicene Fathers, I, The Apostolic Fathers with Justin Martyr and Irenaeus, Wm. E. Eerdmans Publishing Company, reprint 2001.
[9] Dom P. Andriessen, L’Apologie de Quadratus conservée sous le titre d’Epitre à Diognète, in ,,Recherches de théologie ancienne et medievale”, 13, (1946), pp. 5-39, 125-149; 14 , (1947), pp. 121-156.
[10] C. Richardson, op. cit.
[11] H. Wace, op. cit.
[12] Texts and Studies, vol I, no 1, pp. 86.
[13] Primitive Christianity, E.T., 1911.
[14] R. H. Connolly, The date and Autorship of the Epistle to Diognetus, în The Journal of Theological Studies, 36 (oct, 1935), pp. 347-353.
[15] Studies and Documents, 12, 1940.
[16] Cyril Richardson, op. cit.
[17] Traducere după Ante-Nicene Fathers, I, The Apostolic Fathers with Justin Martyr and Irenaeus, Philip Schaff, Wm. E. Eerdmans Publishing Company, reprint 2001. Traducerea pr. D. Fecioru din col. PSB, I, București, 1979, p. 337 este inadecvată. Sub imperativul folosului duhovnicesc pentru creștinii fără o pregătire teologică, uneori propoziții întregi sunt omise ori adaptate după bunul plac.
[18] Se vorbește despre acest termen, deci lucrarea este după Antiohia, sec. I d.Hr.
[19] O dovada patristică timpurie a legii naturale.
[20] Bossuet susține că este o asemănare cu Sf. Justin Martirul, Cuvânt despre Circumciziune, tom 3, p. 171.
[21] Apare folosită persoana I plural.
[22] Apare iarasi folosită persoana I plural după ce anterior s-a folosit persoana I singular.
[23] Asemănare cu doxologia lui Clement.

Fani71 20.09.2009 18:12:52

Da, eu citasem din epistola catre Diognet, fragmentul:

CAPITOLUL V
Pentru că cei bine-credincioși nu se deosebesc de alți oameni nici prin patrie, nici prin limbă, nici prin obiceiurile pe care le țin. Căci ei nici nu locuiesc în cetăți proprii, nici nu folosesc o limbă anume, nici nu duc o viață străină.
(....)
Ei locuiesc în propriile țări, dar numai ca trecători. Ca cetățeni participă cu alții la toate lucrurile și totuși îndură toate ca niște străini. Orice ținut străin le e ca o patrie, și orice loc de naștere, ca un ținut al străinilor. (...)
Își duc zilele pe pământ, dar sunt cetățeni ai raiului.

Multumesc georgeval! Datorita tie am acum si o traducere romaneasca, pe care am inregistrat-o imediat.

Mirela, face parte din Parintii apostolici, si este de obicei cuprinsa in primul volum de opere patristice in mai toate colectiile.

Fani71 20.09.2009 18:15:10

Fraza "Orice ținut străin le e ca o patrie, și orice loc de naștere (patrie), ca un ținut al străinilor." este fraza cheie dupa mine:
Este in legatura cu intrebarea de la inceput.

Eu una ma tem ca nu prea ne aratam ca sarea pamantului si drojdia care face sa creasca aluatul - sau cum spune autorul, ca sufletul poentr trup, poentru societatea actuala.
Daca preocuparea noastra principala raman chichitele de forma si o forma pietista, legalista a credintei, atunci este si de asteptat sa se intample asa.
Vai noua, carturarilor si fariseilor!

mirelat 24.09.2009 04:24:22

Multumesc, George, pentru transcrierea acestei Epistole si Fani, pentru comentariile postate.

Mi-a placut foarte mult cum vorbeste despre Hristos, la cap. XI:
Citat:

În prealabil postat de georgeval
El este Cel Care era de la început, Care a apărut ca nou și a fost găsit vechi, și totuși Care se naște mereu nou în inimile sfinților. El este Cel Care, fiind din veșnicie, este numit astăzi Fiul; prin care Biserica s-a îmbogățit, iar harul larg răspândit, crește în sfinți, dând înțelegere, descoperind taine, anunțând timpuri, înveselind pe cel credincios, oferind celor care caută; prin care marginile credinței nu s-au distrus, nici hotarele stabilite de părinții din trecut.

Ai dreptate, Fani... formalismul si pietismul sunt un pericol mai actual ca oricand, acum cand crestinismul s-a facut cunoscut pana la marginile pamantului. Dar sa nu descurajam, sa nu uitam ca Nadejdea este una din marile virtuti crestine. Doamne ajuta!

Marius22 24.09.2009 10:17:07

Epistola catre Diognet este intr-adevar o "perla" a literaturii patristice. Ideea generala a Epistolei catre Diognet, aceea ca un crestin beneficiaza de doua cetatenii, pamanteasca si cereasca, se completeaza cu invatatura Sfantului Apostol Pavel ca nu avem cetate statatoare aici, pe pamant, ci in cer.

Citind epistola observam ca ea prezinta mai degraba un plan ideal decat unul real. Prezinta imaginea crestinului ideal, autentic. Aceasta scriere ramane peste veacuri un important reper pentru noi cei care ne-am indepartat de ethosul Bisericii primare.


Ora este GMT +3. Ora este acum 17:07:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.