Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   DIN LIMONARIU (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=957)

mirelat 28.11.2006 05:41:09

Avva Ioan, zis si Molivas, ne-a povestit despre avva Stefan urmatoarele:

Odata era foarte greu bolnav si doctorii l-au silit sa manance carne. Fericitul barbat avea un frate laic, foarte evlavios, care traia potrivit poruncilor lui Dumnezeu. S-a intamplat sa vina fratele lui chiar pe cand batranul manca din carne. Cand l-a vazut s-a intristat foarte tare, zicandu-si ca dupa atata asceza si infranare a mancat la sfarsitul vietii lui carne. Dar indata a cazut in extaz si a vazut pe cineva care i-a spus:
- Pentru ce te superi din pricina preotului pe care l-ai vazut mancand carne? Nu stii ca a mancat de nevoie si pentru ca sa faca ascultare? Intr-adevar nu trebuie sa te superi. Iar daca vrei sa vezi in ce slava este fratele tau, intoarce-te si uita-te!
Cand s-a intors a vazut pe preot rastignit ca si pe Hristos. Si i-a spus cela ce i s-a aratat:
- Iata in ce slava este! Slaveste, asadar, pe Cel ce slaveste pe cei ce Il iubesc cu adevarat.

Saurian 28.11.2006 10:57:39

Citat:

Īn prealabil postat de mirelat
Avva Ioan, zis si Molivas, ne-a povestit despre avva Stefan urmatoarele:

Odata era foarte greu bolnav si doctorii l-au silit sa manance carne. Fericitul barbat avea un frate laic, foarte evlavios, care traia potrivit poruncilor lui Dumnezeu. S-a intamplat sa vina fratele lui chiar pe cand batranul manca din carne. Cand l-a vazut s-a intristat foarte tare, zicandu-si ca dupa atata asceza si infranare a mancat la sfarsitul vietii lui carne. Dar indata a cazut in extaz si a vazut pe cineva care i-a spus:
- Pentru ce te superi din pricina preotului pe care l-ai vazut mancand carne? Nu stii ca a mancat de nevoie si pentru ca sa faca ascultare? Intr-adevar nu trebuie sa te superi. Iar daca vrei sa vezi in ce slava este fratele tau, intoarce-te si uita-te!
Cand s-a intors a vazut pe preot rastignit ca si pe Hristos. Si i-a spus cela ce i s-a aratat:
- Iata in ce slava este! Slaveste, asadar, pe Cel ce slaveste pe cei ce Il iubesc cu adevarat.

Ce vrei sa spui din povestea asta? E normal sa fie ajuns rastignit ca Hristos deoarece a fost fortat sa opreasca postul. In acelasi timp daca de exemplu cineva iti ofera ceva de dulce iar tu stii ca daca o refuzi s-ar supara atunci poti manca de dulce. Dar cand vii acasa tii postul la fel. In nici un caz nu trebuie sa te fal;esti ca nu mananci din cauza ca tii post. Eventual spui ca nu ti-i foame sau nu-ti trebuie.

mirelat 28.11.2006 20:32:25

dupa mine, nu postul in sine este esenta acestei pilde, ci ascultarea si evitarea judecatii altora dupa putinele informatii pe care le avem la vedere. doamne ajuta!

Negroponte 28.11.2006 23:02:47

Parintele nu a mancat carne,ci dragoste.Doamne ajuta!

mirelat 30.03.2009 06:54:55

Sfatul lui Avva Olimp

Un frate l-a intrebat pe avva Olimp, preotul lavrei lui avva Gherasim, zicand:
- Da-mi un sfat!
- Sa nu sezi cu ereticii, ii spune el! Infraneaza-ti limba si pantecele si oriunde te-ai afla, spune necontenit: sunt strain.

mirelat 30.03.2009 06:58:03

Povestea lui Avva Nicolae despre el si fratii lui

Un calugar cu numele Nicolae, locuia in lavra lui avva Petre care se afla alturi de sfantul rau Iordan. Acesta ne povestea zicand: Pe cand locuiam odinioara in Rait, am fost trimisi trei frati spre slujba in Tebaida. Ajungand in pustie am ratacit drumul si ne invarteam in pustie. Am ispravit apa si, pentru ca nu am gasit apa timp de cateva zile, a inceput sa ni se faca rau din pricina setei si-a arsitei. Nemaiputand merge, ne-am asezat fiecare la umbra unui tamarisc, pe care l-am gasit in aceasta pustie si asteptam sa murim din pricina setei. Pe cand stateam eu intins la pamant, vad ca in vis un vas plin cu atata apa incat se varsa pe de laturi, iar doi oameni stateau pe marginea colimvitrei si scoteau apa cu o cana de lemn. Si am inceput sa rog pe unul din ei zicand-i:
- Ai mila, frate, si da-mi putina apa ca ma sfarsesc de sete !
Dar n-a vrut sa-mi dea.
- Da-i putina apa, i-a spus celalalt.
- Sa nu-i dam, i-a raspuns, ca-i un lenes si nu se ingrijeste de mantuirea sufletului lui !
- Da, intradevar, a spus celalalt, este lenes! Da, este lenes, dar sa-i dam pentru ca e printre straini.
Si astfel mi-a dat.
- Da si celor ce sunt cu tine, mi-a spus el.
Si am baut si am mers trei zile fara sa bem ceva. Apoi am ajuns la locuinte omenesti.

mirelat 31.03.2009 07:05:35

Despre avva Serghie anahoretul si despre botezarea unui calugar pagan

Batranul ne mai povestea si acestea: cand avva Serghie anahoretul era in Rban dupa plecarea lui din Sinai, a trimis aici in manastire pe un monah tanar ca sa fie botezat. Noi am intrebat pe diaconul lui avva Serghie pentru care pricina se boteaza acum.
Diaconul a spus:
- Acesta a venit in pustie si a vrut sa ramana cu noi; eu ca diacon l-am primit; l-am sfatuit si l-am povatuit mult sa nu intre intr-o astfel de viata fara sa fie pus la incercare. Cand am cunoscut staruinta lui de-a ramane in pustie, l-am luat a doua zi si l-am dus la batran. La vederea lui, batranul mi-a spus indata, indeosebi, inainte de a fi putut spune ceva:
- Ce vrea fratele acesta?
- Se roaga sa ramana cu noi, am raspuns eu.
Atunci batranul calugar mi-a spus:
- Crede-ma, frate, acesta nu-i botezat. Du-l insa la manastirea eunucilor si cei de acolo sa-l boteze in sfantul riu Iordan.
Eu m-am minunat de cuvintele batranului si l-am intrebat pe frate cine este si de unde este. Mi-a spus ca este din Apus, ca parintii lui sunt pagani si nu stie de a fost botezat sau nu.
Atunci a fost catehizat si a fost botezat in sfantul riu Iordan. Si a ramas in manastire multumind lui Dumnezeu.

mirelat 14.03.2010 07:28:39

un link pentru cei care doresc sa citeasca din Limonariu :

http://saraca.orthodoxphotos.com/bib.../limonariu.htm

Dumitru73 15.03.2010 09:40:27

Ma bucur sa vad, in sfarsit, pe cineva citand dintr-una din cartile de capatai ale ortodoxiei asa cum este Limonariul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:59:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.