Citat:
Īn prealabil postat de padrevicentiu
(Post 265584)
Am deschis acest topic pentru a va pune putin pe ganduri...De cate ori nu exista in biserica oameni care inca mai tin traditii ocultiste si le compara cu religia noastra?Sau numele vechilor sarbatori Santoader Sanpetru etc. Eu unul cred ca este o mare prostie si trebuie eliminata din orice parohie.Sa va citez un caz...de Joia Mare in timpul slujbei erau niste babute care impleteau nu stiu ce magarie ca cica"sa aduca noroc in casa"Cand i-a vazut parintele paroh imediat ia dat afara cu tot cu vrajitoriile lor.Voi ce parere aveti?
|
...'numele vechilor sarbatori Santoader Sanpetru etc' nu reprezinta decat niste simple denumiri folclorice, populare, date unor sarbatori actuale, cum ar fi 'Sf. Toader', 'Sf. Apostoli Petru si Pavel' etc. Este mai mult o chestie ce tine de pronuntzie, decat de magie ori superstitzie, si nici intr-un caz de vrajitorie sau ocultism. Mai mult lumea de pe la tzara pronuntza astfel, unii fiindca asa 'au apucat din batrani', batrani care la randul lor, fiind nestiutori de carte, neavand prea multa scoala, iliteratzi etc, nu puteau pronuntza corect si le era mai usor sa pronuntze astfel.
Iar in cazul babutzelor respective, cred ca parintele a procedat putzin cam dur. Ar fi trebuit poate sa le explice ca ceea ce faceau ele acolo nu era bine, era pacat, fiind superstitzii de tip vrajitoresc si ca asa ceva nu se face in biserica, ci la biserica se vine pentru rugaciune, ascultarea slujbelor, pt. sanatate, linistire si impacare sufleteasca etc. Dar babutzele respective fiind tot din cele fara carte si cu un nivel de intzelegere nu prea evoluat (ci 'statut', stagnant etc), saracele, ce sa stie si ele, decat prostiile pe care 'asa le-au apucat' tot 'din batrani'!... Din pacate aceasta superstitzie, cu 'innodarea a nu'sh' cate atze/shnururi (sau batiste, acolo, ce apuca fiecare, numai sa tot innoade de zor) si punerea unor dorintze la fiecare innodatura, la denia din in Joia Mare' este raspandita in mai multe parti ale tzarii si mai ales in mediul rural, fiindca imi aduc aminte cum si eu 'prinsesem ideea' in copilarie, de pe la alti copii de varsta mea sau mai mari etc (varste apropiate, oricum), care la randul lor, stiau 'din familie', adica de prin ce 'invatzasera' de la 'masa-mare si/sau tasu' mare), si mergeam la biserica 'la tzara', la denii cu 'cardurile' (in grupuri adica), mai mult pt. astfel de practici idiotice, inepte si tampite, cat si pt. alte zbenguieli si prostii 'copilaresti' (gen stinsul lumanarilor celor ce inconjurau biserica in Vinerea Mare, sau legat sarmulitze greu de vazut in noapte, prin curtea bisericii, spre a se impiedica si cadea babele unele peste altele, spre hazul si 'distractzia' noastra, a copiilor 'nevinovatzi'... sau ciupituri, plesneli, intzepaturi/impunsaturi reciproce cu ace etc intre fete si baietzi care se simpatizau), cate si mai cate 'ghidushii' care nu aveau nici pe departe, nimic de-a face cu adevarata credintza... dar pe atunci noua ni se pareau asa, ceva tare distractiv nevoie mare...