[quote=Anca-Miha;100284]
[COLOR=Red]Unde ai citit ca au fost clevetite? Da-mi te rog niste versete.
[/COLOR][SIZE=4] In vietile Sfintilor am citit draga mea Anca, iata :[/SIZE]
[SIZE=4]"[SIZE=3]Dumnezeiasca voință, mai întîi, a ținut multă vreme însoțirea acestor sfinți fără de fii, ca prin zămislirea și nașterea unei fecioare ca aceasta să se arate și puterea darului lui Dumnezeu, și cinstea celei născute,[/SIZE] [SIZE=3]și vrednicia părinților ei. Pentru că a face să nască pîntecele cel neroditor și sterp, aceasta este puterea darului[/SIZE][SIZE=3]dumnezeiesc, fiindcă aici nu firea, ci Dumnezeu Cel ce[/SIZE] [SIZE=3]biruiește firea dezleagă legăturile nerodirei. A se naște din cei neroditori și străini, aceasta este cinstea celei născute, care a ieșit nu din părinți care s-ar fi sîrguit la fapte trupești, ci din cei înfrînați, fiind ei la bătrînețe; pentru că petrecuseră în însoțire, neavînd fii, cincizeci[/SIZE] [SIZE=3]de ani. Se arată și aici vrednicia părinților Maicii Domnului, că după lunga lor nerodire au născut pe bucuria a toată lumea. În acest lucru Sfinții Ioachim și Ana s-au asemănat Sfîntului Patriarh Avra-am și soției lui, cinstitei Sara, care la bătrînețe a născut pe Isaac, după făgăduință. Iar noi zicem că mai mult decît Avraam este aici, că pe cît este mai mare Fecioara Maria decît[/SIZE] [SIZE=3]Isaac, pe atît mai mare este[/SIZE][SIZE=3] vrednicia lui Ioachim și a Anei, decît a lui Avraam și a Sarei. [/SIZE][SIZE=4]Dar la această[/SIZE] vrednicie nu au ajuns pînă ce nu au rugat pe Dumnezeu în amărăciunea sufletului lor și în mîhnirea inimii, cu mult post și cu rugăciuni. [COLOR=Red]Că înainte merge mîhnirea și apoi vine bucuria. Și[/COLOR] [COLOR=Red]înainte mergătoare a cinstei este necinstea [COLOR=Black]și[/COLOR][/COLOR] povățuitoare spre cîștigarea celor bune este cererea, rugăciunea cu lacrimi către Dumnezeu.
Cînd se mîhneau ei mult și se tînguiau pentru nerodirea lor, a adus Ioachim daruri Domnului Dumnezeu în biserica Ierusalimului la un praznic mare, în care toți fiii lui Israel aduceau darurile lor lui Dumnezeu. [COLOR=Red]Iar Isahar, arhiereu fiind atunci, n-a voit să primească darurile lui Ioachim și [SIZE=5]l-a defăimat[/SIZE] cînd le-a adus,[/COLOR][COLOR=Red] [SIZE=5]ocărîndu-l[/SIZE] [SIZE=5]pentru nerodire: "Nu se cade a primi din mîinile tale daruri, că ești fără de fii, neavînd dumnezeiasca binecuvîntare,[/SIZE][/COLOR][SIZE=5][/SIZE][COLOR=Red][SIZE=5]pentru oarecare tăinuite păcate ale tale"[/SIZE][SIZE=5]. Asemenea și un oarecare evreu, din seminția lui Ruvim, aducînd darurile sale cu ceilalți oameni, a [/SIZE][SIZE=5]ocărît [/SIZE][SIZE=5]pe Ioachim, zicîndu-i: [/SIZE][/COLOR][SIZE=5][COLOR=Red]"De ce apuci înaintea mea, aducînd darul lui Dumnezeu? Nu știi că ești nevrednic să aduci cu noi daruri, de vreme ce nu ai lăsat seminție în Israel?"[/COLOR][/SIZE]
Acestea auzindu-le Ioachim s-a mîhnit și s-a dus de la biserica Domnului foarte întristat, [SIZE=5][COLOR=Red]rușinat și defăimat [/COLOR][/SIZE]și i s-a întors lui praznicul acela în plîngere și bucuria praznicului aceluia în tînguire. Și nu s-a întors atunci la casa lui, de mîhnirea cea mare, ci s-a dus în pustie, la păstorii turmelor sale, și acolo a plîns pentru două lucruri: pentru [SIZE=5][COLOR=Red]nero[/COLOR][/SIZE][COLOR=Red][SIZE=5]dire[/SIZE] [COLOR=Black]și pentru[/COLOR][/COLOR][COLOR=Red][COLOR=Black] [/COLOR][SIZE=5]defăimare și ocară[/SIZE].[/COLOR] Apoi, aducandu-și aminte de Sfîntul Avraam strămoșul, căruia i-a dat Dumnezeu fii după ce îmbătrînise, a început a se ruga Domnului cu dinadinsul, ca și el de aceeași binecuvîntare să se învrednicească, ca auzit și miluit să fie, [SIZE=5][COLOR=Red]ca să se ridice ocara lui dintre oameni[/COLOR][/SIZE] și să se dea rod însoțirei lui la bătrînețe, precum oarecînd lui Avraam, ca să poată a se numi tată de fii, [SIZE=5][COLOR=Red]iar nu ca un neroditor și lepădat de[/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=Red]Dumnezeu să rabde de la oameni ocară.[/COLOR][/SIZE] Și a adăugat la rugăciune post, patruzeci de zile, nevrînd să guste pîine. "Nu voi da - zicea - gurii mele hrană, nici mă voi întoarce la casa mea, ci lacrimile me-le să-mi fie mie hrană și pustia aceasta casă, pînă ce va auzi și mă va cerceta pe mine Domnul Dumnezeul lui Israel".
Asemenea și Ana, femeia lui, în casă șezînd și înștiințîndu-se că [SIZE=5][COLOR=Red]arhiereul nu a vrut să primească[/COLOR][/SIZE][SIZE=5][COLOR=Red] darurile lor, ocărîndu-i pentru nerodire,[/COLOR][/SIZE] și că bărbatul ei, de mîhnire, lăsînd-o pe ea, s-a dus în pustie, plîngea cu nemîngîiate lacrimi. "Acum - zicea - [SIZE=5][COLOR=Red]sînt mai ticăloasă decît toți: d[COLOR=Red]e[/COLOR][/COLOR][/SIZE][SIZE=5][COLOR=Red] Dumnezeu lepădată, de oameni defăimată[/COLOR][/SIZE] și de bărbat lăsată. Deci de care lucru mai întîi voi plînge? Oare pentru văduvia mea sau pentru nerodire? Oare pentru sărăcia mea sau că nu m-am învrednicit a mă numi maică?" Și se tînguia cu amar în toate zilele acelea. Iar o slujnică a ei, anume Iudit, o mîngîia pe ea, dar nimic n-a sporit, pentru că cine putea să o consoleze pe dînsa?!
Odată, tînguindu-se, a intrat în livada sa și, șezînd sub un copac de dafin, a suspinat din adîncul inimii. Și ridicîndu-și cu lacrimi ochii săi spre cer, a văzut în copac un cuib de pasăre avînd pui mici. Și de acolo, luînd pricină de mai mare durere a inimii, a început a striga: "Vai, mie, celei lipsite! Că eu singură sînt mai păcătoasă între fiicele lui Israel! [SIZE=5][COLOR=Red]Eu singură decît toate[/COLOR][/SIZE][SIZE=5][COLOR=Red] mai defăimată între femei.[/COLOR][/SIZE] Toate își poartă rodul pîntecelui pe mîinile lor, toate de fiii lor se mîngîie, iar eu singură sînt străină de acea mîngîiere. Vai, mie! [SIZE=5][COLOR=Red]Că toate în biserica lui Dumnezeu se primesc cu darurile și au cinste pentru a lor naștere de fii, iar eu singură de la biserica Dumnezeului meu sînt lepădată.[/COLOR][/SIZE] Vai, mie! Cine mai este ca mine? Nici cu păsările cerului nu m-am asemănat, nici fiarelor pămîntului, pentru că acelea sînt roditoare înaintea ta, Doamne Dumnezeule, iar eu neroditoare mă aflu. Nici pămîntului nu m-am asemănat, căci acela răsare și-și crește semințele sale și, roduri aducînd, Te binecuvîntează pe Tine, Tatăl cel ceresc, iar eu sînt singură și fără de fii pe pămînt. Vai mie, Doamne, Doamne! Eu, păcătoasa, singură am sărăcit de facerea de roade. Tu, Cela ce ai dat Sarei oa-recînd, la bătrînețele cele prea adînci, fiu pe Isaac; Tu, Cela ce ai deschis pîntecele Anei, mama lui Samuil, proorocul tău, caută acum spre mine și ascultă rugăciunile mele! Adonai Savaot! Știi ocara nerodirii, deci singur să-mi dezlegi durerea inimei mele și să deschizi jghiaburile pîntecelui și pe cea neroditoare să o arăți rodi-toare, ca pe cea născută în dar să o aducem Ție, binecuvîntînd, cîntînd, și cu un gînd slăvind milostivirea Ta".
Unele ca acestea cu plîngere și cu tînguire grăindu-le, iată îngerul Domnului i s-a arătat ei, zicîndu-i: "Ano, Ano, s-a auzit rugăciunea ta și suspinurile tale au străbătut norii, iar lacrimile tale au ajuns înaintea lui Dumnezeu și, iată, vei zămisli și vei naște pe fiica cea prea binecuvîntată, pentru care se vor binecuvînta toate semințiile pămîntului. Printr-însa se va da mîntuire la toată lumea și se va chema numele ei Maria".
Deci, auzind aceste cuvinte îngerești, Ana s-a închinat lui Dumnezeu și a zis: "Viu este Domnul Dumnezeu, că de voi naște prunc, îl voi da pe el spre slujba Lui, ca să fie slujind și lăudînd numele Lui cel sfînt ziua și noaptea, în toate zilele vieții sale". Apoi, umplîndu-se de negrăită bucurie, Sfînta Ana a alergat la Ierusalim cu sîrguință, ca acolo mulțumita și rugăciunile sale să le dea lui Dumnezeu, pentru cercetarea Lui cea milostivă."
[/SIZE]
|