View Single Post
Vechi 12.11.2008, 10:33:54
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data īnregistrćrii: 17.07.2008
Locažie: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Capitolul II
GLASUL ADEVARULUI RASUNA ĪN ASCUNZISURILE SUFLETULUI FARA LARMA DE CUVINTE

1. Vorbeste, Doamne, sluga ta asculta (2 Regi 3, 10). Sluga ta sīnt eu; fa-ma īntelept si voi cunoaste marturiile tale (Ps 118, 125). Pleaca inima mea spre cuvintele buzelor tale si rostirea ta sa coboare precum roua asupra inimii mele. Īn vechime, fiii lui Israel se rugau de Moise: Vorbeste-ne tu si te vom asculta; sa nu ne vorbeasca noua Domnul, ca nu cumva sa murim (Ex 20, 19). Nu īn acest fel ma rog eu tie, Doamne, ci mai curīnd īmpreuna cu profetul Samuel, plin de dor si umilinta: Vorbeste Doamne, sluga ta asculta (2 Regi 3, 10). Mie sa nu-mi vorbeasca Moise sau vreun altul dintre proroci, ci tu īnsuti, Domnul si Dumnezeul meu, lumina cea vie, spiritul īnsusi care i-a īnsufletit pe toti prorocii: tu singur, fara ei, īmi esti de ajuns si ma poti umple cu īnvatatura pīna la desavīrsire; ei īnsa, fara tine, ramīn neputinciosi.
2. Pot, desigur, sa rasune īn urechi cuvintele; dar, prin ele īnsele, n-au cum sa īmpartaseasca darul spiritului. Pot suna frumos, īnsa daca tu, Doamne, pastrezi tacerea, nu au cum sa īnflacareze inima. Litere zareste ochiul, tu īnsa tīlcul ascuns īl dezvalui. Pot vorbi despre mistere, dar cheia īntelegerii lor e la tine. Se cuprind īn ele porunci, dar tu singur ajuti la īmplinirea lor. Arata calea, tu īnsa dai puterea de-a pasi pe ea. Cuvintele ne īnrīuresc doar pe dinafara; tu īnsa dai īnvatatura si lumina inimilor. Ele mīngīie cu roua din afara; tu, dimpotriva, din launtru. Ca vorbe razbat pīna la urechile noastre; tu īnsa dai auzului īntelegerea din adīncuri.
3. Asadar, nu Moise sa-mi vorbeasca, ci tu, Domnul si Dumnezeul meu, adevarul vesnic: altminteri m-as usca si m-as vesteji fara nici un rod, lasat īn voia povetelor din afara, vaduvit de īnflacararea launtrica; sa nu-mi fie mie spre osīnda cuvīntul auzit si lasat fara urmare; cuvīntul cunoscut si nepretuit; cuvīntul crezut dar neadus la īndeplinire. Vorbeste, asadar, Doamne, sluga ta asculta (2 Regi 3, 10); tu ai cuvintele vietii vesnice (In 6, 69). Vorbeste, Doamne, ca sufletul meu sa se mīngīie, ca viata mea sa se poata īndrepta cu totul, iar tie sa-ti pot aduce prinos de lauda si preamarire fara de sfīrsit.

Capitolul XIII
ASCULTAREA SMERITA A CELUI CE URMEAZA CU SUPUNERE PILDA LUI ISUS Hristos

1. Fiul meu, cel care īncearca sa fuga de ascultare fuge singur de har; iar cel ce umbla dupa lucruri aparte le pierde pe cele obstesti. Cel care nu se supune de bunavoie si cu placere mai marilor sai da semn ca nu si-a supus īnca cu desavīrsire propriul trup, mocnind īnca de cīrtire si razvratire. Īnvata, prin urmare, sa te supui fara preget mai marelui tau, daca doresti ca trupul, la rīndul lui, sa stea cuminte sub jug. Īntr-adevar, vrajmasul din afara va fi mai usor biruit, daca īnlauntrul sufletului nu va fi ravaseala. Nici un dusman nu-i mai de temut, mai vatamator pentru suflet, decīt omul īnsusi fata de sinea sa, daca trupul nu sta ascultator sub veghea barbateasca a spiritului. Trebuie neaparat sa-ti īnsusesti un adevarat dispret fata de tine īnsuti, daca doresti sa fii mai puternic decīt trupul si sīngele. Pregeti sa te supui vointei altora, pentru ca īnca te mai iubesti pe tine īnsuti cu nesabuinta.
2. Sa fie mare lucru oare, daca - praf si nimica fiind - te supui altui om, din dragoste pentru Dumnezeu, atunci cīnd Eu īnsumi, Atotputernicul si Preaīnaltul, care pe toate le-am zidit din nimic, m-am supus cu umilinta altor oameni, pentru tine? M-am facut cel mai smerit si cel mai mic, ca, prin umilinta mea, sa-ti poti īnfrīnge trufia. Īnvata, farīma de praf, ce este ascultarea. Īnvata sa te smeresti, chip de lut si de tarīna, fii gata sa te asterni sub calcīiele tuturora. Īnvata sa-ti pui sub jug bunul plac si propria voie, supune-te tuturora.
3. Fa-te foc si para, aprinde-te īmpotriva ta de dreapta mīnie, nu īngadui sa creasca umflatura acestei bube īn sufletul tau; supune-te si fa-te mic, ca toti si unul fiecare sa te poata calca īn picioare; asterne-te sub calcīie, precum tina batatorita a drumului mare. Ai oare vreo pricina ca sa te vaiti, fiinta de prisos? Cum ai putea oare raspunde celor ce ti se ridica īmpotriva, fiinta bicisnica si īntinata, care de atītea ori ai adus jignire lui Dumnezeu, facīndu-te vrednic de osīnda iadului? Dar ochiul meu te-a crutat, caci sufletul tau a fost si este scump privirii mele: ca sa-mi cunosti iubirea si sa fii pururi recunoscator pentru binefacerile mele; ca sa nu contenesti sa te smeresti īn deplina supunere si sa duci fara cīrtire jugul dispretului omenesc.

Ascultaži Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote