Citat:
În prealabil postat de mihailt
Am mers si io ca omu la Sfanta Liturghie azi la catedrala patriarhala.
Am remarcat cu tristete ca in loc de cor ortodox era o adunatura de cocoane imbracate in niste mantii rosii cu niste panglici albe la gat.
Care cantau intr-un mod foarte ne-ortodox.
Daca nu stiam ca sunt la Sfanta Liturghie ortodoxa as fi crezut ca am nimerit in ceva templu neo-protestant sau ca sunt la opera.
Ca sa se completeze aceasta bataie de joc nu s-a oferit Sfanta Impartasanie la niciun credincios iar anafura de s-a sfintit nu se stie unde a fost distribuita la credinciosi.
[SIZE=2][/SIZE]
|
In primul rand,cand ai spus ca Sf Impartasanie nu s-a oferit la credinciosi,inseamna ca arhiereul nu a mai iesit cu Sf Taine afara din altar,adica nu s-au mai rostit cuvintele,"luati mancati...,beti dintru acestea toti,si de asemenea nu s-a mai facut chemarea "cu frica de Dumnezeu,cu credinta si cu dragoste sa va apropiati"?Daca s-au rostsit aceste chemari,atunci in ce sens nu s-a mai oferit Sf Imapartasanie?Pai ce voiai,sa vine arhiereul la matale in Biserica cu potirul si sa te roage sa te impartasesti?Trebuia sa te duci tu in fata,sa te impartasesti.
Apoi cu anafura,mai mare hula decat sa zici la Liturghie,dupa epicleza,"se sfinteste aceasta paine ce se va da in lcoul Sf Taine,si sa se mai invoce si ajutorul Maicii Domnului pt o asemenea hula,nu cred sa existe.
Daca episcopii s-au hotarat sa desfinteze hula numita anufura,este un mare pas inainte.Inseamna ca incredrea de care se bucura arhiereii in mijlocul poporului normal la cap,este meritorie,si avem un patriarah de toata cinstea.
Cat despre faptul ca au cantat doamen imbracate in alb si rosu,parca spuneati,pai cer este rau in asta.daca nu stiai ,este culoarea diaconilor si diaconitelor,iar daca au cantat muzica gregoriana,cu atat mai bine,decat muzica de plans care se tot canta la noi,de te apuca deznadejdea.
Eu aprob cu toata taria aceste lucruri care se fac de ierarhi.Mai mult,despre cartile care se tot vindeau ambulant,foarte bine ca s-au scos,ca erau pline de otrava ,de ura si deznadejde.
Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe ierarhii care fac aceste lucruri,sa-i intaraseca si poporului sa-i dea tarie sa urmeze pe adevaratii pastori,nu pe lupii in piele de oaie.
Doamne ajuta!