View Single Post
Vechi 05.12.2006, 19:11:02
Luly Luly is offline
Member

Data înregistrării: 23.11.2006
Implicit

Citand Grigorie:

"N-ar fi mai bine sa incetati aceasta schisma si sa intariti partea sanatoasa din BOR?"

In primul rand, nu noi am facut aceasta schizma deoarece nu noi am schimbat calendarul,nu am adaugat, scos sau schimbat ceva, deci nu noi trebuie sa incetam.

Citand Grigorie:

Faptul ca lumina vine la Ierusalim vine dupa Pastile sarbatorite dupa calendarul iulian nu inseamna ca acest calendar este "sfant". Concluzia logica este alta: lumina vine atunci cand crestinii de la Ierusalim sarbatoresc Pastile. Daca Patriarhia Ierusalimului ar trece la calendarul nou, atunci lumina ar veni dupa nou.

Sf Lumina este doar una din adevaratele marturii ale adevaratei ortodoxii. Ierusalimul tine calendarul iulian pt ca stie care este adevarul. Celelalte marturii sunt urmatoarele: intoarcerea cursului raului Iordan inapoi, in amonte, la marea sarbatoare a Botezului Domnului dupa calendarul iulian; norul ce umbreste muntele Tabor de Schimbarea la Fata a Mantuitorului dupa calendarul iulian. Toate acestea se intampla la sarbatorile dupa calendarul iulian si nu dupa calendarul gregorian. Cand pe stil nou se sarbatoreste Boboteaza, la Ierusalim se sarbatoreste Nasterea Domnului. Cand la Ierusalim se sarbatoreste Schimbarea la Fata(si are loc minunea cu norul la muntele Tabor de 2000 de ani), pe stil nou e alta sarbatoare, deoarece s-a sarbatorit Schimbarea la Fata mai devreme. Avem dovezi clare despre chestiunea calendarului: care e cel valabil si care nu.

Citand Grigorie

Este calendarul nou identic cu cel gregorian (catolic)? Din cate stiu eu, nu. In cartea Pr. Prof. Ene Braniste, "Liturgica Generala", se prezinta exact diferentele dintre calendarul ortodox din BOR si calendarul gregorian. Calendarul ortodox "stil nou", fiind introdus in sec. XX, este mai exact din punct de vedere astronomic decat cel gregorian (din sec. XVI).

Sunt de aceeasi parere cu tine.Nu e identic. Dar, daca e mai exact, cum de exista acea diferenta de 13 zile intre minunile care se petrec de 2000 de ani la sarbatorile amintite mai sus si sarbatorile dupa calendarul ortodox "stil nou"?