Va marturisesc sincer ca din copilarie, inca de mic fiind, tine-am posturile! Uneori parintii ma fortau sa mananc un ou sau un pic de bransa sau beau o canita de lapte, NU aaveam nevoie, si le ziceam: "E post si daca e post, ce crestin sunt io daca nu il cinstesc si nu-l tin?" si nu imi mai faceau nimic! Ba chiar ma ispiteau su ciocolata, cu ce stiau ca eram sensibil... pe toate ce le primeam le tineam in dulapul meu, si cand se termina postul, aveam si 10-12 ciocolati adunate, abia atunci incepeam din ele...
Parerea mea este ca e bine sa li se dea mancare de post, ca NU ii slabeste cu NIMIC! Cine gandeste ca ii poate afecta (dupa parerile eronate a multora dintre medici) NU ARE CREDINTA!!! Nu il lasa pe Hs sa lucreze in viata lui, dar nici in viata copilului! Ei ar trebui inca de mititei sa se roage impreuna cu parintii, sa deprinda rugaciunea in comuniune! Asa am crescut, iar cand ai mei nu o faceau impreuna eram atat de tulburat si sufeream enorm... Era o bucurie duhovniceasca extraordinara dupa fiecare rugaciune facuta impreuna, cu toata familia...
Deci, rugaciunea impreuna cu parintii si postul impreuna cu parintii, sunt TEMELIA VIETII DUHOVNICESTI A COPILULUI!!! Daca se intampla ca un copil sa vada la un altul ceva de dulce si pofteste, sa i se dea! Dar daca este destul de marisor si poate intelege ca nu e bine sa manace (asa cum e fratiorul meu - desi cateodata vine in casa si ne spune ca vrea ceva ce a vazut la cutare copil, si ii spunem "stii mai iulian este post, si nu e bine sa manacam de dulce ca nu ne mai iubeste Dumnezeu pt ca El ne-a spus sa postim, si daca nu Il ascultam... se supara!" si el atunci zice: "iar m-a ispitit diavolul! Nu mananc, nu mai vreau!" si uite asa se lupta singurel sa nu manance; are 10 ani).
Depinde de mediul duhovnicesc in care cresc copiii... Daca parintii sunt credinciosi respecatand randuielile Bisericii si ducand o viata duhovniceasca serioasa, fara Habotnicii si exagerari - o femeie nu si-a alaptat copilul intr-o vineri zicand ca e post si i-a murit in brate... Groaznic!
Sa fim cu luare-aminte la toate si sa fim intelepti cu noi si cu copiii nostri, ca asa ii avem dupa cum ii crestem!!!
Sa fiti binecuvantati!!!
|