Citat:
|
În prealabil postat de dansan
Nu voi incerca sa schimb conceptele, dar mi se pare aproape inuman sa crezi in diferitele dogme (eventual religioase ), in secolul acesta. Am cunoscut cateva astfel de persoane si am realizat ca acele persoane nu ar fi reusit sa se integreze intr-o viata normala, din cauza problemelor de integrare sociala de care sufereau. Vad astfel "biserica", ca o institutie de ajutor inter-uman, cu rol de integrare relativa a persoanelor cu probleme de convietuire sociala normala. Mi se pare anormal pentru o persoana obisnuita, sa-si dedice viata unei "personalitati" ipotetice religioase, cum ar fi IIsus, sau altfel de "sfinti". Ei au murit, oameni buni, definitiv. Si nici macar "faptele" lor nu sunt cu adevarat dovedite. Voi inca mai traiti. Sau asa credem noi. Nimeni nu se mai intoarce dintre morti. Si nici macar IIsus-ul nostru, (ca si eu am fost botezat ortodox, si nu am mers spre alte dogme goale). Tot ce se bazeaza pe credinta intr-un D-zeu atotputernic mi se par mie, praf in vant. Nu exista "valori crestine". Inainte de crestinism nu existau "valori crestine". Si au existat societati umane evoluate,mult mai vechi decat insusi Vechiul Testament. Si fie vorba intre noi, crestinismul abia daca are 2000 de ani cu indulgenta. A fost impus prin dorinta unui anumit imparat (impreuna cu maica-sa, de a stapani lumea).
Daca ati recunoaste, voi prea mariti ortodoxi, ati vedea ca IIsus nu a spus nicaieri nimic despre vreo biserica. Voi nici macar nu stiti ce v-a spus conducatorul religiei voastre, (mele prin botez).
Ati construit un lacas de cult pentru Isus (adica biserica) format si din "patriarhi", "arhimandriti". protopopi", "episcopi", "preoti", "diaconi",.. o gasca de indivizi deschisi spre preamarirea-lor "pamanteasca", folosind lipsa de creier a miilor de ortodoxi, pentru prea-imbogatirea lor. Tot pamantesca.
Multi nu se mai duc la biserica. Din noile generatii. Si stiti de ce ? Pentru ca nu merita! Ne ingropam, eventual, parintii care mor, cu ritualurile si taxele voastre. Dar pe noi, generatia tanara, nu ne mai prindeti prin bisericile voastre de doi lei. Si o sa muriti cu ortodoxismul vostru conservator, de gat. Chiar daca suntem o religie de stat acum.
|
Salutare! Imi place cum pui problema, asa de succint! E interesanta perspectiva ta si ma intreb oare ce te determina sa gandesti asa.
Si sa stii ca gasesc si unele motive care te-ar indreptati. Parerea ta este reprezentativa pentru un anumit grup social, religios la nivel declarativ, dar nepracticant. Lipsa de practica a credintei se datoreaza mai multor cauze: fie lipsei de educatie religioasa in familie sau de modele de viata crestina in mediul in care traiesti, fie datorita unei experiente negative pe care nu ai reusit sa o intelegi, fie datorita unui dezinteres general, care pare cel mai evident si cel mai problematic.
De fapt, acest refuz de a proba daca nu cumva acest Iisus este chiar Dumnezeu, te dezavantajeaza foarte mult prin aceea ca ramai in afara credintei. Din afara credintei, tot timpul se pot spune multe lucruri urate si eronate, pentru ca oamenii nu pot cunoaste ceea ce nu experimenteaza. Tu observi doar anumite aspecte ale implicarii oamenilor in credinta, nu credinta in sine, pe care din pacate nu o cunosti. Zic din pacate, pentru ca sunt mai multe pacatele....ignoranta, dezinteresul, orgoliul..etc.
Daca ati recunoaste, voi prea mariti ortodoxi, ati vedea ca IIsus nu a spus nicaieri nimic despre vreo biserica.
Cum spuneam, daca ai fi cunoscut, ai fi vorbit in cunostinta de cauza. Hristos vorbeste despre Biserica Lui, Mt cap 16, 18. Si acesta este mesajul central al existentei noastre eclesiale. Biserica este comunitatea credinciosilor, nu se confunda si nici nu se rezuma la ierarhie.
Tinerii nu se mia duc la Biserica din mai multe motive: nu le pasa, nu le place, nu inteleg. Unii sunt victime ale necredintei parintilor, ale unor profesori de religie incapabili, insa cei mai multi sunt victimele lor proprii, datorita NESINCERITATII LOR! FUGA DE ADEVAR, DE LUMINA! La Hristos vine doar cel ce vrea sa se cunoasca in adevar, nu cei ce vor sa isi ingroape pacatele, sa nu si le cunoasca, sa nu se schimbe. Hristos ne-a spus asta dintru inceput, ca oamenii au iubit mai mult intunericul decat lumina.
De ce te miri ca se intampla asa? Sunt oamenii din subteran care cred ca acolo unde sunt ei e cel mai bine, chiar daca si-au decorat ”frumos” subteranul, tot in intuneric raman, e o lumina artificala, totul este sec. Ei nu cunosc adevarata lumina a soarelui, se multumes cu lumina becului, sunt comozi. Si cand se mai face o fisura si patrunde adevarat lumina, o astupa degraba ca ii deranjeaza, in loc sa profite de ea si sa o desocpere in toata splendoare ei.
In lumina asta artificiala nu te poti dezvolta, ci te adaptezi la un mod de viata nenatural si de aici consecintele....
Ortodoxia nu e conservatorism, ci e marturisirea permanenta a adevarului! ADEVARUL ESTE UN ABSOLUT , el nu se poate schimba. Ortodoxia este consecventa in marturisirea adevarului.
Deschide-ti inima si cerceteaza, intra in relatie cu Dumnezeu. Suntem satui de cei care tot stau pe la porti si pentru ca nu pot intra fac precum vulpea care nu ajunge la struguri.
Credinta incepe acolo unde omul marturiseste precum cel din Evanghelie ” Cred Doamne,ajuta necredintei mele”..
Spor in toate si in cautarea ta...pentru ca ma gandesc ca prin asta te deosebesti de multi altii de varsta ta...in ciuda revoltei tale de inteles, in parte...