View Single Post
Vechi 20.11.2008, 17:31:40
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

[COLOR=black][SIZE=3]
Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Dar la noi este firesc sa nu avem parte de cateheze si de stiudiu biblic? Ti se pare ca cei care frecventeaza biserica noastra sunt multi? Nu-s asa multi. Iar din acestia (majoritatea in varsta, s-o recunoastem), cati au citit macar o singura data Noul Testament? Eu cred ca putini, tare putini... Ajung parintii nostri la vastra a treia si habar n-au de credinta ortodoxa din pacate. E adevarat, ca Dumnezeu ne judeca dupa cate stim, dar ce-I vom raspunde la Judecata in caz ca ne va intreba despre lucrurile elementare de credinta?...Eu am mai incercat sa deschid subiectul asta, dar n-am avut succes. Nici macar un reply. Se pare ca nu prea-i pasa nimanui de sus de cateheze si de programe extra-liturgice. Sa ne fie clar, predica saptamanala de 20 de minute este insuficienta. Daca am ajuns sa ne complacem in starea asta inertiala in care se gaseste ortodoxia, atunci sa nu va mai mirati ca "se convertesc" ortodocsii la alte confesiuni.Si daca incercam sa dam vina pentru asta pe preotii care sunt responsabili pana la Dumnezeu de fiecare om din parohia lor, atunci primim calus in gura de la cei care stau si vegheaza bunul mers al forumului, cu argumente care mai de care bazate, bineinteles, pe Sfanta Scriptura.
[/SIZE]
[/COLOR]

[SIZE=3]Nu, fireste ca nu e normal ca ortodocsii sa nu solicite mai des explicarea anumitor aspecte din scriptura. Nu e normal nici ca unii preoti ortodocsi sa nu aiba suficiente cunostiinte [/SIZE]
[SIZE=3]sau sa nu isi doreasca sa faca catehizare. [/SIZE]
[SIZE=3]Însă pentru un credincios ortodox care vrea sa cunoasca doctrina Bisericii si fundamentele ei scripturale, nu se poate spune că nu are libertatea să o facă. Poate cerceta scrierile Sfinților Părinți și atâtea alte scrieri filocalice și teologice, inclusiv pe Internet. De obicei în plasa sectanților cad ignoranții, naivii și cei care sunt obișnuiți să judece păcatele preoților, a oamenilor care slujesc la altar, păcate care le atribuie Bisericii, adică trupului lui Hristos care nu poate fi corupt.[/SIZE]
[SIZE=3]La noi, la ortodocsi cercetarea personală a Sfintelor Scripturi nu a fost încurajată niciodată pentru ca asta putea sa duca la mândrie, slava desarta si la erezie. Cunoasterea Scripturii poate fi utila doar sub indrumarea Bisericii, cea care a generat Scriptura, iar această problemă devine din ce în ce mai acută în ziua de azi, deoarece ortodocsii sunt asaltati de sectanți și foarte multi dintre ei nu stiu ce sa le raspundă, atunci cand ereticii vin cu citate din Biblie. Acesta e si unul din scopurile pentru care există un astfel de forum de discuții. Ortodocsii pot sa cerceteze mai bine dogma Bisericii.[/SIZE]