[quote=vasinec;101419]Cred ca gresiti. Conform Sfintei Scripturi, Domnul Iisus Hristos si Sfintii apostoli au tinut ziua a saptea (sambata).:
"Dupa obiceiu Sau, in ziua sambetei, a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca"(Luca 4:16) - Se spune "dupa obiceiul Sau". Nu dupa obiceiul locului sau al evreilor.
"Cand au iesit afara, Neamurile i-au rugat (pe Pavel si Barnaba) sa le vorbeasca si in sabatul viitor. In sabatul viitor, aproape toata cetatea sa adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu"(Faptele apostolilor 13:42 si 44) - Neamurile (nu iudeii, care erau plini de pizma - vers 45) se adunau sambata sa asculte Cuvantul lui Dumnezeu, prezentat de apostolii Pavel si Barnaba.
"In ziua sambetei am iesit afara pe poarta cetatii, langa un rau, unde credeam ca se afla un loc de rugaciune"(Faptele apostolilor 16:13) - In ziua sambetei, apostolul Pavel cauta un loc de rugaciune.[/quote
[SIZE=3][COLOR=Red]10. Am fost in duh in ziua Domnului (duminica) si am auzit, in urma mea, glas mare de trambita, Apoc 1,10[/COLOR][/SIZE]
Apostolii se duceau sambata in sinagoga pentru ca atunci ii gaseau adunati pe evrei, nu pentru ca ei ar fi tinut sambata. Iata ca ziua Domnului (Domini dies) devenita duminica e cea tinuta de Apostoli.
[SIZE=3],,Sarbatorim cu bucurie ziua a opta dupa sambata in care si Hristos a inviat.,,(Epistola lui Barnaba 15,9)[/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Precum in VT Dumnzeu le-a dat ziua a saptea ca semn si aducere aminte ca i-a scos pe evrei din robia Egiptului, tot asa Hristos da tuturor neamurilor lumii ziua a opta, a Invierii Sale ca semn si aducere aminte ca ne-a scos din robia pacatului stramosesc, a iadului si a mortii. Ce este drept, e ca o perioada crestinii au tinut si sambata si duminica pana s-au hotarat sa se rupa de evrei mai ales dupa cucerirea si daramarea Ierusalimului de catre Titus in anul 70.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3],,Cei care au trait in randuielile cele vechi si au venit la nadejdea cea noua nu mai tin sambata, ci ziua Domnului in care si viata noastra a rasarit, prin El si prin moartea Lui.,, (Sf Ignatie, catre Magnezieni 9,1)[/SIZE]
[SIZE=3]In ziua soarelui ( cum era numita la romani duminica, ziua intai a saptamanii iudaice), noi ne adunam cu totii laolalta, deoarece acesta este prima zi in care Dumnezeu schimband intunericul si materia, a creat lumea, iar Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, in aceeasi zi a inviat din morti.,, (Sf iustin Martirul, Apologia I)[/SIZE]
[SIZE=3],,Vechea zi a saptea a devenit o zi simpla de lucru.,, (Clement al Alexandriei 194)[/SIZE]
[SIZE=3]Deci iata ca inainte de Constantin se tinea duminica, iar Tertulian precizeaza:[/SIZE]
[SIZE=3],,Daca noi (crestinii) serbam duminica, apoi facem aceasta nu pentru cinstirea soarelui..., ba chiar aici ne departam si de randuiala evreiasca.,, (Tertulian)[/SIZE]
|